Gids over de gouden zandstranden van Dénia

De combinatie van de goudkleurige zandstranden van Dénia en de turquoise Middellandse Zee lokt heel wat vakantiegangers naar dit prachtige resort in het noorden van de Costa Blanca. Dénia heeft een kustlijn van vijftien kilometer die in twee delen gesplitst is: Las Rotas, ten zuiden van het centrum, en Las Marinas, ten noorden van het centrum.

Video - Stranden van Dénia

Gezinnen zijn gek op de lange stranden met speeltuinen langs Las Marinas. Duikers en snorkelaars genieten er dan weer van om de kleine baaitjes van Las Rotas te ontdekken. Wanneer de wind in de namiddag op komt steken, springen ook de lokale surfers en kitesurfers het water in om hun kunstjes te tonen.

Dénia is daarnaast een fantastische plaats om dolfijnen en bultruggen te bewonderen. Ze laten er zich zo vaak zien dat het kuststadje het hoogste aantal observaties in de autonome regio Valencia laat noteren. De beste plek om op zoek te gaan naar deze zeedieren is het Zeereservaat van Cabo de San Antonio.

Las Rotas, Dénia

Of je nu op zoek bent naar een veilig strand waar je peuters ongestoord in het zand kunnen spelen, een fascinerende snorkelsessie of een dagje relaxen in een rustig baaitje ... Dénia biedt voor elk wat wils als het op stranden aankomt. Aarzel dus niet om een vakantiehuis in Dénia te boeken en leer de gevarieerde kustlijn kennen.

Las Rotas

Las Rotas, Dénia

In Las Rotas vind je een prachtig landschap, waardoor het vaak gezien wordt als een van de mooiste delen van Dénia. Er liggen enkele uitstekende zeevruchten-en paellarestaurants, waar je lekker kan eten op een terras vlak aan zee. Las Rotas is heel populair onder wandelaars, mensen met een hond of natuurliefhebbers die op zoek zijn naar een afgelegen baai om te zwemmen en te zonnebaden.

Aan deze ruige kuststrook liggen verschillende pittoreske baaitjes, waar je heel vaak de dag kan doorbrengen zonder ook maar iemand tegen te komen. Duikers en snorkelaars zal je er wel vaak in het water aantreffen. Zij brengen er uren door om te genieten van het rijke zeeleven dat de rotsachtige zeebodem te bieden heeft.

La Cala

La Cala, Dénia

La Cala is een mooie, kleine baai aan de voet van de Cabo de San Antonio-landtong, die Dénia en Jávea van elkaar scheidt. Dit rustige strand bestaat uit rotsen en grind en is een populair decor om te snorkelen. Dé grote trekpleister voor snorkelaars is het Posidonia-onderwatergrasland.

Dit kleine baaitje is te bereiken langs de weg die loopt van Barranc del Monyo naar Les Arenetes, een ander klein, rotsachtig baaitje dat slechts enkele meters verder gelegen is. Eenmaal je het uitkijkpunt bereikt hebt, daal je af naar het strand door het pad en de trappen te volgen. Op La Cala zijn zowel nudisten als traditionele strandgangers welkom.

Cala El Trampolí

Trampoli, Dénia, Alicante

Een ander strand in Las Rotas is het schilderachtige El Trampolí, een uitermate geschikte plek om te duiken en te snorkelen. Op wandelafstand van dit baaitje liggen het populaire zeevruchtenrestaurant Pegoli en de bar Helios.

Het gevarieerde leven op de zeebodem is een godsgeschenk voor lokale duikers. Omdat het gebied zo belangrijk is voor de lokale natuur, worden dagelijks slechts vijftien duiklicenties toegekend door het toeristenbureau. Bezoek voor meer informatie de officiële website

La Marineta Cassiana

Playa La Marineta Cassiana, Dénia

Als je koers zet richting het centrum van Dénia, vind je naast de haven vol mooie boten en elegante restaurants het populaire Marineta Cassiana-strand.

Het kan vrij druk worden op dit kleine zandstrand tijdens de zomermaanden. Je kan hier zwemmen in het kalme water of verschillende watersporten beoefenen.

Terwijl je een verfrissende duik neemt, kan je de jachten die de haven net verlaten hebben voorbij zien komen. Ook kanovaarders en surfers zullen hier niet aan je scherpe oog ontsnappen. In de zomer is er een bar geopend, terwijl je ook de weg kan oversteken en kan gaan eten en drinken in verschillende andere bars en restaurants.

Playa La Marineta Cassiana, Dénia

Marineta Cassiana is beloond met een Blauwe Vlag voor haar kwaliteit. Je vindt er voetdouches en een toegang voor mensen met een functiebeperking. In de zomer wordt het aanbod aan voorzieningen uitgebreid met toiletten, ligbedden, parasols en een strandwacht.

Wanneer het op Marineta Cassiana te druk wordt, kan je nog altijd kiezen voor een ander klein strandje langs de promenade in de richting van Las Rotas. Het is niet zo schoon als Marineta Cassiana, maar er zijn minder bezoekers en het strand leent zich perfect tot een middag gevuld met activiteiten als zwemmen en zonnebaden.

Las Marinas

Playa el Raset, Dénia

De lange, gouden zandstranden zover het oog reikt, hebben van La Marinas een favoriet gemaakt onder gezinnen. Kinderen hebben er immers heel wat ruimte om zandkastelen te bouwen of om vader met zand te bedekken. Het ondiepe water maakt het bovendien een veilige plek om te zwemmen.

Je zal Las Marinas bereiken door de haven achter je te laten en meer richting het noorden van Dénia te trekken. Dit is het meer toeristische gedeelte. Het eerste strand van deze grote strook met wit zand is het kleine Punta del Raset. Nog meer richting het noorden liggen Les Marines, Els Molins, Playa Almadrava en Les Deveses, stranden waar een Blauwe Vlag wappert. Speeltuinen, douches, een strandwacht, fitnesstoestellen en zomerse strandbars ... Aan voorzieningen is er alvast geen gebrek!

Als je weg oversteekt, zal je ook tientallen bars en restaurants aantreffen. Je kan er heerlijk afkoelen met een verfrissend drankje of genieten van een paella, een pizza of een lokaal stukje vis.

Les Bovetes

Playa Les Bovetes, Dénia

Les Bovetes, in Las Marinas, is een andere favoriet van gezinnen. De allerkleinsten kunnen zich hier naar hartelust uitleven op het fijne, goudkleurige zand. Bovendien ligt het vlak bij het centrum. Je kan een bezoek aan Les Bovetes dus perfect combineren met een bezoek aan het kasteel van Dénia uit de elfde eeuw of een middagje shoppen.

Ook op dit strand wappert een Blauwe Vlag. Surfers en kitesurfers zorgen er voor een gevarieerd kleurenpalet tegen de helderblauwe achtergrond van de hemel en de zee.

Op het strand kan je ligbedden en voetdouches vinden, net als tal van bars en restaurants aan de weg achter het strand.

Els Molins

Playa Els Molins, Dénia

Is Les Bovetes je wat te druk? Geen probleem, want het goudkleurige Els Molins bevindt zich slechts tientallen meters verder in noordelijke richting. Ook Les Bovetes mag pronken met een Blauwe Vlag. Surfers zoeken in de namiddag regelmatig dit strand op als de wind de kop opsteekt.

Als je een kleine boot bezit dan kan je de zee bereiken via Calle Mar Cantabrica, Calla Llac San Martí en Calle llac Tana.

Playa l’Almadrava

Playa Almadrava, Dénia

L'Almadrava is een trekpleister voor windsurfers, die er in de namiddag handig gebruik maken van het warme briesje. Het is ook een uitstekende plek voor andere watersporten zoals zeilen, jetskiën of vissen.

Ook zonaanbidders worden al verschillende zomers aangetrokken door het ondiepe water en het prachtige uitzicht op de kustlijn.

Les Deveses

Dénia, Playa Les Deveses

In het uiterste noorden van Dénia ligt het prachtige Les Deveses, dat zich over vier kilometer uitstrekt.

In de zomer trekt de warme zuidenwind heel wat windsurfers aan. Je kan op Les Deveses ongestoord genieten van hun acrobatische kunsten of zelf je beste moves bovenhalen natuurlijk. Duikers kunnen er terecht om de scholen van vissen die er leven te observeren of om zich te vergapen aan het Posidonia-natuurreservaat.

Uit eten gaan

Restaurant El Pegoli, Las Rotas, Dénia

In Dénia is het allesbehalve moeilijk om een plek te vinden om iets te eten, aangezien er meer dan driehonderd restaurants zijn om uit te kiezen. Het aanbod varieert van goedkopere tapas tot Michelinrestaurants met drie sterren, zoals het verfijnde Quique Dacosta.

Als je van plan bent om naar de stranden in Les Marinas te gaan dan zal je langs de hoofdweg die parallel loopt aan het strand tal van restaurants vinden. Het aanbod bestaat onder meer uit paella, zeevruchten, Italiaans, Chinees, Duits, Nederlands of Indisch.

Paella

Heel wat restaurants bieden een 'menú del día' aan, wat meestal neerkomt op veel waar voor je geld.

De beste plekken om verse lokale zeevruchten of een typische paella te eten zijn de indrukwekkende restaurants in Las Rotas en de haven van Dénia. Je kan tijdens het tafelen bovendien genieten van zicht op zee.

Hoe verplaats je je in Dénia?

Het bedrijf Denibus heeft bussen die van Las Rotas in het zuiden naar het centrum gaan en vervolgens naar Las Marinas in het noorden. In de winter rijden er niet zo veel bussen van het centrum van Dénia naar Las Marinas, maar van juni tot september zijn er bussen die ongeveer elke twintig minuten vertrekken en dat van 7 uur tot 11.30 uur.

De bus naar Las Rotas rijdt elke dag van het jaar, maar enkel tot 21 uur. Als je je later dan 21 uur wenst te verplaatsen, zal je gebruik moeten maken van een auto of een taxi.

Je kan parkeren in de straten dicht bij het strand, maar die plekken worden in de zomer vlug ingenomen. Er is ook een grote parking aan de haven waar de ferry's naar de Balearische Eilanden vertrekken. Van daar kan je te voet naar Las Marinas wandelen.

Kaart - Stranden van Dénia