Ontdek Empuriabrava, het Venetië van Spanje

Empuriabrava is een luxe bestemming aan de Costa Brava. Het paradijselijke kuststadje behoort tot de gemeente Castelló d'Empúries-Empuriabrava, een gebied dat wemelt van de middeleeuwse dorpen, mooie stranden en historisch erfgoed van universeel belang. Het stadje bevat wel 25 km bevaarbare kanalen op een gebied van 500 hectare en is daardoor zelfs de grootste jachthaven van Europa! Geen wonder dat Empuriabrava ook wel 'het Venetië van Spanje' genoemd wordt.

Ontdek de beste vakantieactiviteiten, terwijl je verblijft in een schitterend vakantiehuis in Empuriabrava. De perfecte uitvalsbasis om deze boeiende streek te verkennen!

1. Zalig bootje varen op de kanalen van Empuriabrava

Een groep inwoners met visie heeft dit aanvankelijk moerassig gebied in 1968 in een volledig nieuw jasje gestoken. Zij hebben er toen voor gezorgd dat je er nu voor elk huis kunt aanmeren met een bootje!

Empuriabrava verwelkomt  elke zomer zo'n 80.000 mensen die hun droom vervullen door er grote villa's vol comfort en luxe te huren. Daarnaast, is de stad ook wereldwijd beroemd om haar 'windtunnels', waarin je kan zweven en vliegen als een vogel! 

De kanalen van Empuriabrava, Costa Brava

Iedereen kan - zonder vergunning zelfs!- een boot huren bij een van de lokale bedrijven en zelf doorheen het prachtige, kleurrijke stadje varen, met de bergen op de achtergrond. Net zoals in het echte Venetië zijn de verschillende delen van het stadje met elkaar verbonden via waterkanalen in plaats van gewone wegen. Op het water ervaar je het vakantiegevoel pas echt. Een unieke ervaring!

De jachthaven van Empuriabrava is een fantastische locatie met bekroonde kwaliteitsstranden, zoals Platja de Empuriabrava en Rubina. Deze stranden liggen vlak bij wondermooie beschermde natuurgebieden zoals de moerassen van Aiguamolls de l'Empordà en het natuurpark Cabo de Creus.

2. De mysterieuze meren van Aiguamolls de l’Empordà

Het natuurgebied van Aiguamolls de l'Emporda is een van de belangrijkste natuurgebieden in Catalonië met meren en moerassen. In 1986 werd het uitgeroepen tot een beschermd nationaal natuurpark.

Je kunt de natuur in het park het hele jaar door verkennen langs eindeloze wandelpaden. Daarenboven zijn er wel 300 soorten vogels te spotten waaronder de ibis, de aalscholver en de reiger. Een ontspannende belevenis voor jong en oud!

De meren van Aiguamolls de l’Empordà

Om dit kwetsbare en enorme ecosysteem niet te beschadigen is het belangrijk uitsluitend op de paden te blijven. De paden en verschillende uitkijkpunten bieden een goed zicht en er zijn kleine houten hutjes van waaruit je de vogels met een verrekijker kunt observeren, zonder ze te storen in hun unieke en kwetsbare leefomgeving.

Als je het park bereikt, kom je aan een gebouw waar de receptie zich bevindt, ook wel El Cortalet genoemd. Hier bieden ze kaarten van het park aan die je een idee geven over hoe je de verschillende paden het beste kunt afleggen. De kaarten zijn ook handig om de vele natuurlijke kenmerken van het park te ontdekken zoals overstroomde gebieden, kanalen, stranden en kleine lagunes.

3. Huur een fiets en ontdek de Camino Natural de la Muga

Empuriabrava, Costa Brava

De Camino Natural de la Muga is een pad van 40 kilometer dat je per fiets kunt afleggen waarbij je de rivier volgt. De route start aan het strand van Empuriabrava, loopt vervolgens door uiteenlopende natuurlijke landschappen als het Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, de Salinas omgeving en het eindigt in Sant Llorenç de la Murga. 

Dit is een van de beste manieren om verschillende bezienswaardigheden van de stad en haar omgeving te leren kennen. Je kan bovendien heel makkelijk een huurfiets vinden bij Ampuria Car of the Bike Shop (beiden in Carrer Requesens, 98). Hier kan je een mountainbike huren voor de hele dag vanaf 12 euro.

4. Neem deel aan het Festival Medieval Tierra de Trovadores

Het Festival Medieval Tierra de Trovadores (Middeleeuws Festival Tierra de Trovadores) is een van de meest iconische festivals in de omgeving. Tijdens het festival wordt het leven zoals het was in Villa Castilione, de middeleeuwse hoofdstad van het Graafschap Empúries, nagebootst. Vandaag de dag is de voormalige hoofdstad gelegen in Castelló d’Empúries. Er worden onder andere middeleeuwse tradities terug in het leven geroepen en middeleeuwse tornooien, verschillende muzikale optredens en straatmarkten georganiseerd.

De editie van dit jaar vindt plaats van 8 tot 10 september en viert het 700-jarige bestaan van het klooster Convent de Sant Domènec de Castelló D’Empuries. Hef je glas, zet je ridderhelm op en amuseer je op het Festival Medieval Tierra de Trovadores.

5. Aanschouw de beste Catalaanse gotische architectuur

Het religieus toerisme in Spanje is veel meer dan Semana Santa. Aan het Plaça Mossèn Cinto Verdaguer in Castelló d'Empúries, vlakbij Empuriabrava, zal je de imposante gotische kerk Basílica de Santa Maria de Castelló vinden. Deze basiliek, waarvan de bouw begon in de dertiende eeuw, wordt steevast gezien als een van de mooiste voorbeelden van gotische architectuur en is dus zeker een bezoek waard. De bouw ervan begon in de dertiende eeuw en het belooft een spirituele reis te worden voor wie hem bezoekt.

Deze basiliek werd gedurende twee eeuwen verhoogd. Er werden werken gestart in de veertiende eeuw die afgerond werden in de vijftiende eeuw met de bouw van een iconische marmeren gevel. Aan de binnenkant bevat het alle typische elementen van een religieus gebouw, dat in het verleden dienst deed als religieus centrum. Je vindt er een Romaans doopvont, een prachtig albasten altaar uit de vijftiende eeuw, twee sarcofagen van lokale graven, kleurrijke gotische gebrandschilderde ramen en andere fascinerende elementen. 

In het Museu Parroquial in de basiliek kan je kostbare liturgische stukken vinden, waaronder iconen, ceremoniële gouden en zilveren kunstvoorwerpen en andere ornamenten en archeologische stukken die helpen om het verhaal van deze basiliek uit de doeken te doen.

6. Andere bezienswaardigheden

Het klooster Sant Pere de Rodes, Costa Brava

 Historisch erfgoed

  • Een van de belangrijkste archeologische overblijfselen om te bezoeken is La Gran Casa, in Portal Nou. Hier kan je met je eigen ogen de fundamenten zien van enkele adellijke huizen uit de late Middeleeuwen. Het is een ander uitstekend voorbeeld van de Catalaanse gotische architectuur uit de veertiende en de vijftiende eeuw. 

 Kastelen

  • Je mag zeker La Torre Carlina in Carrer Calciners niet links laten liggen. Deze vestiging uit de negentiende eeuw werd gebouwd door het “Regimiento de Toledo” om de regio te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Het heeft vooral een belangrijke rol gespeeld tijdens een historische invasie in 1874 die bekendstaat als “Fogo de Castelló.

Middeleeuwse bouwwerken

  • In de buurt van de basiliek Santa Maria de Castelló vind je de middeleeuwse brug Pont Vell die zeker de moeite waard is. Ze werd gebouwd in de  veertiende eeuw en droeg oorspronkelijk de naam Ponte Nova. Het was een heel belangrijk bouwwerk in die tijd. Het droeg namelijk bij tot een verhoogde en betere mobiliteit in de regio. Door de eeuwen heen werd de brug aangetast door de natuur en oorlogen waardoor de brug constant gerenoveerd is.

Empuriabrava is opmerkelijk stadje met veel luxe, maar laat zeker niet na om de andere, uiteenlopende steden in de regio te verkennen. Bekijk ons aanbod aan vakantiehuizen in Girona en laat je verrassen.