Met het gezin naar Figueres

Als je besloten hebt om Figueres te bezoeken, dan ben je vast en zeker aangetrokken door de kunst en de magie van Dalí. Het Teatro-Museo van Dalí, ontworpen door de artiest zelf, is de plaats bij uitstek om zijn excentrieke werken te ontdekken. Er valt echter veel meer te beleven in Figueres en daarom willen wij je een overzicht bieden van de beste gezinsactiviteiten. Reserveer nu een vakantiehuis voor je gezin in Figueres en je gaat ongetwijfeld een perfecte reis tegemoet.  
 
Vergeet de drukte en de stress. In Figueres reis naar de surrealistische wereld van Dalí, een unieke plaats waar je je verbeelding de vrije loop kunt laten en je creatieve, innerlijke zelf kunt laten schitteren.

Teatro-Museo Dalí

Laten we van start gaan met het indrukwekkende Teatro-Museo van Salvador Dalí. Dit gebouw werd ontworpen door de Catalaanse artiest zelf en stond in het verleden bekend als het Teatro de Figueres. Zoals altijd liet Dalí zijn verbeelding botvieren. Hij liet zich bovendien inspireren door het landschap van de Alto Ampurdán om dit indrukwekkende gebouw te creëren.
 
Teatro-Museo Dalí in Figueres
Zijn uiteindelijke doel was elke bezoeker een unieke ervaring aan te bieden en daar is hij met verve in geslaagd. De voorgevel heeft een opvallende, rode kleur en is bezaaid met gouden en witte details en lijkt wel een kroon te hebben van grote, witte eieren. Binnen kun je verschillende vertrekken bezoeken, met heel veel details en gevuld met werken van Dalí.
 
Teatro-Museo Salvador Dalí in Figueres
 
In een aangrenzend gebouw kun je daarnaast een expositie van juwelen vinden ontworpen door de artiest zelf. De tentoonstelling doorbreekt zonder twijfel de grenzen van de realiteit. Een bezoekje aan de denkwereld van Dalí valt zeker aan te raden, zowel voor volwassenen als voor de allerkleinsten. De mix van kleuren, vormen en motieven zal iedereen bekoren. Koop tickets op de website om een lange wachtrij onder een hete zon te vermijden.

Een charmant mediterraans dorp

Het Teatro-Museo van Dalí heeft er veel mee te maken dat Figueres tegenwoordig de hoofdstad van het Alto Ampurdán is. De lokale geschiedenis gaat duizenden jaren terug naar de tijd van de Grieken en de Romeinen toen zij de Empordà wijn ontwikkeld hebben. De geschiedenis van het stadje is nog steeds aanwezig in het rijke stedelijke erfgoed.
 
Museo-Teatro van Dalí in Figueres
 
Enkele van de mooiste pleinen van het stadje stammen uit de Middeleeuwen, zoals Plaza del Ayuntamiento of de oude Joodse wijk. Van de middeleeuwse stadsmuur is enkel nog de Torre Gorgot bewaard gebleven. Je herkent de toren meteen wanneer je naar het Teatro-Museo van Dalí gaat, omdat hij er deel van uitmaakt.
 
De opvallendste gebouwen zijn misschien wel die aan de Rambla. Deze modernistische gebouwen zijn ware architecturale pareltjes uit het einde van de 19e en het begin van de 20ste eeuw. Vandaag de dag vind je er een verscheidenheid aan winkels, restaurants en musea waardoor het zeker de moeite loont om er rond te dwalen. Het historisch centrum is gevuld met kleine pleintjes met terrasjes en enkele interessante beeldhouwwerken. Je vindt er het monument van Salvador Dalí dat we je zeker aanraden.

Het Castell de Sant Ferran

Een andere bezienswaardigheid dat je zeker moet bezoeken tijdens je familievakantie is het Castell de Sant Ferran (Castillo de San Fernando). Dit fort bevindt zich hoog in de Rosa-baai en verrast je met enkele spectaculaire uitzichten op de omgeving.
 
Castillo de San Fernando
 
Het Castell de Sant Ferran is zo groot dat het zelfs een van de grootste militaire burchten is in Europa. Het werd gebouwd in de 18e eeuw en het bevindt zich in een uitstekende staat. Je kunt het tegenwoordig bezoeken onder begeleiding. Je kunt kiezen voor een standaard rondleiding, maar er worden ook alternatieve tochten aangeboden. Zo kun je bijvoorbeeld de volledige buitenkant van het fort verkennen in een jeep en ondergrondse delen in een rubberbootje. Een waar avontuur waar de allerkleinsten dol op zullen zijn.
 
Als je het Castell de Sant Ferran wilt bezoeken dan moet je reserveren.

Sporten en avontuur in Figueres

Als je met kinderen reist, dan ben je vast en zeker op zoek naar geschikte gezamenlijke activiteiten om de natuur in te trekken. Een van onze favoriete activiteiten is een ballonvaart met de hele familie. Beeld je in dat je boven de wijngaarden zweeft met zicht op de valleien van de Ampurdán.
 
Castillo de San Fernando in Figueres
 
In Figueres vind je ook verschillende parken waar je kunt paintballen. Een andere activiteit die we aanraden is een kayak huren aan het stuwmeer Darnius Boadella. Zo kun je de loop van de rivier de Muga volgen.
 
Een andere optie is een bezoek aan de dorpjes aan de Costa Brava met fantastische stranden en verborgen baaitjes. Niet heel ver van Figueres vind je Roses en Empuriabrava, een steenworp verwijderd van de natuurparken Cabo de Creus en Aiguamolls de l’Empordà. Raadpleeg onze gids over de beste activiteiten in Roses om niets te missen.

Tal van musea

De musea van Figueres verdienen zeker een vermelding. Alhoewel Figueres een klein stadje is, vind je er toch een groot aantal musea. Je vindt er onder andere het Museo de la Técnica de l’Empordà, het Museo de la Electricidad of het Museo del Juguete de Cataluña.
 
Teatro-Museo van Salvador Dalí in Figueres
 
We houden even halt in het Museo de Juguete (het Speelgoedmuseum), misschien wel het meest interessante als je op reis bent met kinderen. Het museum bevindt zich in het centrum, op de Rambla de Figueres. Je vindt er bijna 4000 verschillende stukken speelgoed: paardjes, fietsjes, knuffelberen, marionetten en veel meer. Het Museo del Juguete is een waar paradijs voor kinderen en een reis naar de eigen kindertijd voor volwassenen.

Festival del Circo Elefant d’Or

Het hele jaar door staat de agenda van Figueres bol van de culturele activiteiten. Het Circusfestival Elefant d’Or heeft een goede reputatie opgebouwd en slechts vijf jaar na de eerste editie, behoort het al tot de beste Europese festivals in zijn soort.
 
Met pirouettes en onmogelijke choreografieën strijden meer dan tachtig internationale artiesten er om de gouden olifant. Een heel fascinerende belevenis.
 
Castillo de Sant Fernando in Figueres
 
Figueres is het perfecte stadje om te genieten van een familievakantie. Het heeft een rijk erfgoed, musea van hoge kwaliteit en een prachtige omgeving. Een ideale plek om er enkele dagen tussenuit te gaan om met het hele gezin te ontspannen. Boek nu je vakantiehuis in Figueres om de ervaring compleet te maken.