Zon en strand in de omgeving van Figueres

Een grote reden waarom Figueres reizigers trekt, is door het erfgoed van Dalí. De tradities zijn goed te zien in de stad, er zijn zelfs enkele van Catalonië´s beste musea te vinden. Een voorbeeld is het Theater-Museum van Dalí. Maar, dit is niet het enige wat de Figueres te bieden heeft: je kunt er ook terecht voor prachtige stranden aan de Costa Brava! 
 
Platja d'Aro - Cala del Pi
 
Figueres ligt in het noorden van de provincie Girona, op slechts een steenworp verwijderd van de Franse grens. We kunnen hier dan ook de meest noordelijke stranden en mooiste plekjes van de Costa Brava vinden.

De stranden van Portbou

Mocht je met familie reizen, dan raden we je Portbou aan om te genieten van het strand Playa Gran de Portbou. Het strand ligt ontzettend dicht bij het centrum en heeft verschillende faciliteiten, zoals douches en parkeerplaatsen. Het zand op dit strand is grof en grijs.
 
Cala Pelosa, Cap de Creus
 
Als je op zoek bent naar een wat natuurlijker en paradijselijker strand, dan kun je naar la Cala del Tres Platgetes gaan. Je kunt er komen door de Camino de Ronda te volgen vanaf Portbou. Deze baai bestaat uit een hoofdgedeelte en twee zijstukken; op alle plekken ben je beschermd tegen de wind. Het is hier meestal redelijk druk.
 
Ook la Cala del Pi is een aanrader: een kleine baai met donkere kiezels en helder water. Het is vooral bekend om de intieme en ontspannen sfeer die er hangt; perfect om er bijvoorbeeld te snorkelen en te duiken. Ook het nudisme is hier geen probleem. 

De stranden van Llança

De zeven kilometer aan kust in Llança biedt opties voor iedereen: van de populairste stranden die allerlei faciliteiten bieden, tot de meest intieme en natuurlijke plekjes. Llanra bevind zich op 20 kilometer afstand van Figueres, goed te bereiken dus. Het is een typisch mediterraans dorp, omringd door prachtige stranden van Cap de Creus en la Sierra de la Albera. Ook wandelpaden vind je in dit gebied in overvloed. 
 
Cala Càlitjas in Cap de Creus
 
La playa del Puerto (oftewel, het strand van de haven) en la playa de Grifeu zijn de twee grootste stranden en bezitten allebei een Blauwe Vlag. Dit verzekert de goede kwaliteit van het water en het grote aanbod aan faciliteiten.  
 
Playa Bramant, Llanca, Costa Brava
In de omgeving vinden we verschillende baaien, zoals Playa de Canyelles of Playa del Cros, maar we willen je vooral la Playa de Bramant aanraden. Je kunt dit ruige strand op minder dan een kilometer afstand vinden van Llançà. Het wordt omgeven door een stenen, ronde muur met een opening om op het strand te komen. Er zijn meestal niet veel mensen op het strand, waardoor het net voelt alsof je een eigen privéstrand hebt. 

Playas de Roses

Playa de Canyelles Petites

We veranderen van richting en vertrekken naar de zone ten zuiden van Cap de Creus. Dit is een andere goede optie als je Figueres en de omgeving van Roses wil ontdekken. Roses kent meerdere stranden die redelijk drukbezocht zijn, een ideale optie dus als je met je familie van alle faciliteiten op het strand wil genieten. 
 
Cala Montjoi, Roses
 
Als we wat verder weg gaan van het centrum, ontdekken we de echte pareltjes. Aan de zuidelijke kust van Cap de Creus barst het van stranden zoals la Cala Rostella, la Cala Montjoi en la Cala Jòncols. Ze bieden allemaal kristalhelder water en platte stenen, omringd door veel groen. Omdat ze wat meer afgelegen en verborgen liggen, is er vaak geen enkele faciliteit te vinden op deze stranden. Het is dus handig om je eigen spullen mee te nemen. 

De stranden van Empuriabrava

Een andere bestemming aan de Costa Brava en dichtbij Figueres, is Empuriabrava. Dit is een must om te bezoeken tijdens je vakantie; deze stad wordt ook wel het ¨Venetië van Spanje¨ genoemd. Met 7 kilometer aan prachtige stranden, vinden we zeker degene waar we naar op zoek zijn. Een van de beste opties voor families is Playa de Empuriabrava; een van de meest centrale stranden die zich direct naast het centrum van de stad bevindt. Je kunt hier alle faciliteiten vinden, wat erg handig is.
 
Empuriabrava, Costa Brava
 
Je kunt ook besluiten om wat verder weg te gaan, Empuriabrava bevindt zich namelijk op korte afstand van het natuurpark ´Parque Natural de las Marismas del Ampurdián´. Dit park zit vol natuurlijke oases met helder water en goudbruin zand, perfect om van de zon te genieten en even lekker te ontspannen dus. 
 
De kust van Empuriabrava
 
De beste stranden zijn la Rubina en het strand van Can Comes; onaangetaste plekken die veel sportliefhebbers trekken. Zo kun je hier perfect kite- en windsurfen. Vanaf Figueres kun je ook de beste stranden van Empuriabrava ontdekken. 

El Salto de la Caula in Boadella i les Escaules

Tot nu toe hebben we het gehad over de beste stranden aan de Costa Brava dichtbij Figueres, maar er is nog meer. Hoe klinkt een strand met rivier en waterval je in de oren? Op slechts 13 kilometer afstand van Figueres vinden we het dorp Boadella i les Escaules, dat bekend staat om “Salto de La Caula”, een waterval van wel 30 meter hoog. 
 
Deze plek lijkt een natuurlijk paradijs waar we kunnen zwemmen en genieten van een dag in de natuur. In de omgeving zijn er ook verschillende grotten uit de prehistorie, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Om weer op kracht te komen na het zwemmen, kun je eten bij het restaurant dichtbij de waterval.  
 
Waterval, Costa Brava
Als je op zoek bent naar iets actievers, dan kun je het reservoir van Darnus Boadella opzoeken. Hier kun je een kayak of kano huren; een fantastische ervaring die je over de rivier Muga leidt. Op een gegeven moment kom je aan bij de ruïnes van het dorp Sant Llorenç de la Muga. Dit lag een hele tijd verborgen onder de wateren van het reservoir.
 
Dit was onze gids voor de beste stranden in de omgeving van Figueres. Er zijn genoeg opties om van de zon en het strand te genieten, zeker vanuit je gehuurde vakantiehuis aan de Costa Brava. Figueres mag dan wel een dorp in het binnenland zijn, maar je kunt er alsnog de parels aan de kust ontdekken! Ga op zoek naar jouw perfecte vakantie in Figueres en geniet van de zomer van je dromen. 

De kaart