Beste surfstranden op Fuerteventura

Fuerteventura beschikt over een 350 kilometer kustlijn en oneindig veel watersportmogelijkheden. Het wordt ook wel de surfcapital van Europa genoemd. De wind- en weerscondities zijn er ideaal en bovendien zijn gemiddelde temperaturen, ook in de winter erg aangenaam. 

Je kunt er prima met de Kerst of met de Carnavalsvakantie surfen bijvoorbeeld. Dat is nog weer eens wat anders!  Boek een vlucht v.a. Brussel (Charleroi) en geniet van een vakantie op Fuerteventura in bijvoorbeeld het zuidelijke deel van het eiland en huur een plank bij één van de vele surfscholen. Om te kijken waar de beste golven zijn, raadpleeg je het best Magic Seaweed.

Een overzicht met de beste surfplekken op Fuerteventura:


Bij de 

Corralejo duinen

Fuerteventura - Corralejo beach

Het Correlejo duinresort is een populaire surfers- en badgastzone en je vindt er allerlei surfwinkels en surfscholen.

Het resort bestrijkt meerdere stranden met goede voorzieningen: het strand El Muelle, centraal gelegen en geschikt voor ervaren surfers. El Muelle is het beste besurfbaar bij wind uit het westen en zuiden en je vindt er golven tot 3 meter hoogte. Strand Waikiki, ook redelijk centraal gelegen, is geschikt voor alle niveaus en iets rustiger dan El Muelle.  Strand Punta Helena, beter bekend als Rocky Point, biedt golven tot 4 meter hoogte en je surft er het beste met winden uit zuidelijke richting. Ten zuidoosten van Corralejo bevindt zich een natuurpark met prachtige zandduinen, kristalhelder water en hoge golven. Het strand Entubadera is hier een favoriete plek onder de surfers die met wind uit met name noordelijke richting prettig surfen. Aan stranden El Burro en Playa del Moro vind je golven tot 2 meter hoog en met een wind uit noordelijke of noordwestelijke richting zijn het ideale stranden om te windsurfen. Als de wind er uit oostelijke richting waait, haal dan je kite tevoorschijn. 

Isla de Lobos

Op iets meer dan 3 kilometer afstand van de Corralejo duinen ligt het onbewoonde vulkanische eilandje Isla de los Lobos, een ideale plek voor ervaren surfers. Het strand La Concha op het eiland is de perfecte landingszone en is gelegen in een smalle baai aan de zuidwest kant van het eilandje. Aan de noordoost kant van het strand vind je een gewldige rif-break met lange rechte golven. 

Strand Sotavento

Dit strand is met name geschikt voor windsurfen en kitesurfen en ligt aan de zuidoostkust van het eiland Fuerteventura.  Het strand staat bekend als de thuisbasis voor het professionele windsurf circuit. 

Sotavento is een breed, goudgeel zandstrand, geflankeerd door heuvels die de met name noordelijke wind doet accelereren. Je kunt er naar hartelust planken en toebehoren huren, er zijn meer dan voldoende voorzieningen. 

Strand El Cotillo

Bekend en geliefd onder de surffans en geschikt voor intermediate tot ervaren surfers. Het strand ligt aan de noordwestkust van het eiland en het beste moment om er te gaan surfen is met winden uit het zuiden, oosten of noordoosten. Het hele jaar door vind je er ten minste gemiddeld 2 meter hoge golven, ideaal voor voor surfen en windsurfen. Enige nadeel is dat het vanwege de populariteit soms erg druk kan zijn. 

Majanicho

Gelegen op ongeveer 7 kilopmeter ten westen van de Corralejo duinen. Majanico is een vissersdorp dat ligt ingebed in een beschutte baai en aan het gelijknamige strand vind je uitstekende golven aan de rechterzijde. Met name geschikt voor surfactiviteiten tijdens de winter, vanwege de overheersend oostelijke winden en seizoesstromingen en voor gemiddeld ervaren surfers. De bezettingsgraad is gemiddeld laag. 

Iets verderop in oostelijke richting vind je nog twee interessante surfspots:  Acid Drop en La Caleta.

Strand La Caleta 

Een fantastische plek voor met name windsurfers en bestaat uit twee verschillende surfspots. Eén de binnezijde van de golven, geschikt voor windsurfers van ieder niveau en de zone aan de westkant van het strand, voorbehouden aan de ervaren windsurfers, de echte attractie van het La Caleta strand. Het strand heeft een gemiddeld lage bezettingsgraag en het meest ideale surfseizoen is tijdens de wintermaanden vanwege de invloed van de winterstormen.  

Let erop dat de bodem rotsachtig is en dat je vanwege de wind wat lastiger van het strand af komt.


El Hierro

Een prachtig wit zandstrand op een paar kilometer ten westen van Majanicho.  Je vindt er drie surfspots:

  1. Aan de oostkant de surfspot Bubble (een flinke uitdaging!) 
  2. Min of meer in het midden dell'Arenile, geschikt voor ervaren surfers
  3. En één aan het verste, westelijke punt van het strand, geschikt voor surfers van elk niveau . 

Het beste surfmoment op El Hierro is wanneer de wind uit het zuiden of oosten waait én vla na winterstormen die uit noordelijke of westelijke richting komen. De bezettingsgraad is vrij hoog, dus houd daar rekening mee. 

Het strand is gemakkelijk bereikbaar vanaf het dorp Majanicho. 

Punta Blanca

Een geweldige plek voor zowel wind- als kitesurfs. Punta Blanca heeft de vorm van een inham en ligt ongeveer twee kilometer ten westen van het strand El Hierro. Het hele jaar door kun je terecht wanneer de winden uit het noorden of noordwesten waaien en is geschikt voor surfers van ieder niveau, vanwege het feit dat de golven breken op afstand van het strand. Dit maakt het natuurlijk makkelijker om het water in te gaan met de surfplank. Bij eb komt de rotsachtige bodem tevoorschijn wat het een stuk makkelijker maakt de zee in te waden.


Strand Cofete

Fuerteventura - Playa del Cofete

Dit spectaculaire strand is gelegen aan westelijke kant van het eiland.  Je kunt er het hele jaar door surfen en de golven bereiken er tot 3 meter hoogte (soms met shore-break). Een perfect strand voor beginners en liefhebbers van avontuur en rust, aangezien het in de buurt ligt van een natuurgebied.