Iedereen kan deze panoramische wandeling doen, naar de Pico de Lopera bergtop!

Tijdens een vakantie in Andalusië met culturele uitstapjes of lange, luie stranddagen kun je best ook zin krijgen in een uitstap in de natuur. 

De volgende wandeling biedt adembenemende uitzichten in een natuurpark én vanaf een bergtop, maar is behoorlijk kort en licht dankzij het beperkte hoogteverschil. Je hoeft er dus geen doorgewinterde wandelaar voor te zijn!

Prachtige uitzichten zonder al te grote inspanningen

Pico de Lopera

De  bergtop die je gemakkelijk omhoog kunt wandelen, heet de Pico de Lopera. Ze ligt in het oostelijke deel van het natuurpark van Sierra de la Almijaraop 1485 meter. 

Deze circulaire wandeling begint in de vlakte en de latere klim is niet steil, maar toch is ze beter te vermijden tijdens de zomerhitte. De route is echter helemaal niet zo lang (minder dan drie uur, met tijd voor een picknick) en de moeilijkheidsgraad is laag.

Parque Natural Tejada

De wandelroute loopt door de Sierra de la Almijara, en dus kun je tijdens deze tocht volop genieten van geweldige uitzichten op de zuidkant van het natuurpark (de kant van Granada, waar je ook mooi kunt wandelen) en een spectaculaire skyline van bergtoppen!

Een onvergetelijke ervaring

Horses, walk Sierra de Almijara

Het eerste stuk van de wandeling loopt doorheen een open vlakte.

Wij deden deze wandeling in het laagseizoen in maart, en dienden warm gekleed te gaan omwille van een koude wind. Een windjack en een hoed zijn dan een goed idee; die laatste is ook altijd handig als bescherming tegen de zon.

Ruta Pico Lopera

Omdat het ook nog eens een weekdag was, heerste er een opvallende rust, met nauwelijks andere wandelaars. Wel kregen we even het gezelschap van een groep prachtige paarden.

Ze doken plots op van tussen de bomen, liepen rustig een eindje met ons mee langs de weg, en verdwenen vervolgens terug de vlakte in. 

Horses, walk Sierra de Almijara

Op deze wandeling kun je trouwens ook andere dieren spotten, bijvoorbeeld Iberische berggeiten of roofvogels zoals steenarenden en slechtvalken. Houd je aandacht er dus bij en vergeet af en toe ook niet omhoog te kijken.

Routebeschrijving voor de wandeling

Deze wandelroute, ideaal bijvoorbeeld tijdens een vakantie in Granada, is gewoon te volgen langs het wandelpad, vanaf de parking van het El Prado restaurant, bij de kinderboerderijschool 'Huerto Alegre' (vertaald: 'Vrolijke Moestuin'. Adres: carretera de Almuñecar, Km 27, Granada).

De laatste foto helemaal onderaan dit artikel laat het startpunt zien, via een toegangspoort naar het pad. Daar vind je ook een kaart en meer instructies over de precieze locatie van deze wandelroute.

Ruta Pico de Lopera

Tijdens de hele wandeling zijn er maar enkele punten waar je de juiste route moet kiezen.

De eerste is te zien in de foto hierboven: je neemt aan deze splitsing het bospad naar links. Vanaf daar wandel je met aan je rechterkant de meest ongelooflijke uitzichten op de bergachtige omgeving. Ondertussen begint langzaam de klim, want het eerste stuk gaat slechts lichtjes omhoog. 

Ruta Pico de LoperaBij de eerste buiging naar links begint het pad echter wat te hellen, omhoog naar de Pico de Lopera bergtop. Dit is de weg die je moet kiezen.

Vanaf hier lever je in bochten telkens een kleine inspanning voor het uitzicht vanaf de top.

Ruta Pico de Lopera

Zoals je hier kan zien, worden die hellende stukken wel degelijk afgewisseld met vlakke stukken, dus dat komt mooi uit voor wie af en toe nood heeft aan een pauze.

Wat zie je vanaf de top?

Zicht vanaf de Pico de Lopera

Het mooie is dat je, eenmaal je de top bereikt, als beloning een adembenemend uitzicht van 360° krijgt over de omliggende bergen.

Bij helder weer kun je zelfs de Mediterrane Zee zien en duidelijk de verschillende gebergtes onderscheiden, zoals de Sierra Nevada met el Pico de Caballo, de Sierra de Tejada y Almijara, la carretera de la Cabrael Río Verde ('Groene Rivier') en El Pantano de Los Bermejales (het Bermejales meer, te zien in het midden van de foto hierboven), Parapanda en de Sierra de Huetor en Sierra Arana. (Zie ook de kaart onderaan dit artikel)

Ruta Pico de Lopera

Officieel ziet het hoogste punt van de Pico de Lopera er zo uit, en daar moet je natuurlijk wel even op gaan staan om een foto te nemen en uit te pakken met je inspanning en ervaring!

Wat verderop is er een fantastisch uitkijkpunt. Het uitzicht is er haast onwerkelijk; zó indrukwekkend is het. Wellicht kun je er een tijdje niet genoeg van krijgen, want je bent er helemaal weg van de wereld... Het is dan ook een prima plek om te genieten van een welverdiende picknick.

Hoe verloopt de terugkeer naar beneden?Pico de Lopera

Dit is een circulaire route, dus je neemt niet dezelfde weg terug. De afdaling verloopt gewoon vanaf het uitkijkpunt naar beneden langs het bergpad aan de andere kant. Even later kregen we weer het gezelschap van enkele paarden.

Houd vanaf de steile afdaling links en volg de route-aanwijzing naar links. Je volgt nu een cortafuegos of doorgang om bosbrand tegen te gaan als wandelpad. 

Granja Escuela Huerto Alegre, Pico de Lopera wandeling

Na verloop van tijd zien we weer ons vertrekpunt, de boerderijschool Granja Escuela Huerto Alegre (te zien op de kaart onderaan dit artikel).

Er is een punt waar de cortafuegos steil omhoog gaat, maar vanaf daar blijf je aan de rechterkant ervan op de smallere weg. Volg dit pad tot het weer smaller wordt en vanaf daar volg je een paadje naar links. Na een tijdje kom je uit op een hoofdweg. Daar sla je af naar links en volg je de weg terug naar de parkeerplaats van het El Prado Restaurant. 

Waar ligt deze wandelroute nu precies?

Ruta Pico Lopera, foto kaart

Deze route loopt doorheen Parque Natural de Tejada y Almijara, dat een grote oppervlakte in beslag neemt - wel meer dan 40.000 ha! 

Het startpunt op de kaart hierboven is omcirkeld als 'Usted está aquí' (U bevindt zich hier'). Het ligt op 28 km van de Granada-Almuñecar weg. De GPS-coördinaten van het startpunt van de route zijn: 36.876981, -3.736367. 

Ook vakantieoord Nerja aan de kust, Torrox en het prachtige witte dorpje Frigiliana zie je op de kaart hierboven.

Parkeren en vertrekken

Wij reden hier naartoe vanuit Málaga, als dagexcursie. De rit duurde bijna anderhalf uur.

Voor wandelroutes dichter bij Málaga, bekijk bijvoorbeeld de historische Escalera Árabe (Arabische Trap) met indrukwekkende uitzichten, nummer twee in onze Top 10 Mooiste Wandelingen in Andalusië. Of bezoek het prehistorische natuurpark El Torcal de Antequera, op nummer 10 - ook heel leuk om te doen met kinderen. 

Pico de Lopera walk

Parkeren voor deze Pico de Lopera wandeling kun je bij de Granja Escuela Huerto Alegre, zoals aangeduid op de richtingwijzer links in de foto hierboven.

Na het uitstappen begeef je je via deze poort naar de vrijheid! En volgt een heerlijke wandeling in de natuur...

Ruta Pico Lopera, Map

Het was een fikse, goed doenbare wandeling, met adembenemend mooie landschappen. Veel dank aan Simone Struck, onze wandelgids voor deze gelegenheid!