Zo speel je Indiana Jones op wandeling in Andalusië

Monachil is een dorpje op slechts 8 kilometer van het centrum van Granada. Ondanks die ligging is het nog vrij 'onontdekt'. En dat terwijl de provincie Monachil een echte parel is, met bergtoppen van boven de 3000m! Dit met inbegrip van het meest zuidelijke skigebied van Europa - PradollanoSierra NevadaOntdek er de avontuurlijke wandelroute van de hangbruggen, een plezier voor het hele gezin! Niet te missen als je in Granada bent en van buitenactiviteiten houdt.

De ravijn Los Cahorros - Los Cahorros de Monachil

Oversteek hangbrug Monachil, Granada

De indrukwekkende Los Cahorros kloof ligt op 2 kilometer van het slaperige dorpscentrum. Tot voor kort was de kloof alleen bekend onder klimmers, die er profiteerden van het rijke aanbod aan routes langs de steile kalkstenen kliffen.

Nu wint het gebied al meer aan bekendheid, en komen steeds meer mensen af op dit natuurparadijs. Zoals bij de meeste dorpen in het Sierra Nevada Nationaal Park kun je er immers fantastisch wandelen!

Ontdek ook de mooiste dorpjes van de Alpujarras

De hangbruggen van Monachil - Puur natuur en avontuur!

Rotsklimmen in Monachil, Granada

Er is een route in het bijzonder die ongelooflijk mooi is, én geschikt voor gezinnen: een wandeling langs en door de Río Monachil of Monachil rivier .

Spectaculaire uitzichtenwatervallen, tal van rotspoelen om in te zwemmen, grotjes en tunnels om doorheen te kruipen of er langs de rotswand te hangen, acequias (waterkanaaltjes) die dateren uit de moorse tijd, en natuurlijk de beroemde hangbruggen! Deze wandeling voert bezoekers gewoonweg door een fantastisch Andalusisch landschap.

Zeker een van de 10 mooiste wandeluitstapjes in het zuiden van Spanje!

Wanneer is deze wandeling vooral fijn om te doen?

Waterval Monachil Granada

De wandeling kun je het hele jaar door doen, maar is vooral prachtig in het voorjaar en in de herfst. De weelderige vallei telt immers tal van fruitbomen (appel, kers, granaatappel), wilde bloemen en kruiden (lavendel, tijm, rozemarijn), met overal ook amandel-en olijfbomen.

Ook in de zomer is deze wandeling fijn om te doen. In de schaduw van de rotswanden ontsnap je immers voor een groot deel van de route aan de hitte, en bovendien kun je onderweg een frisse duik nemen! De rivier Monachil ontspringt in La Velata - een van de hoogste bergen van Spanje. Het water is dus schoon en koud. Héél koud, van het soort dat je enkel kunt waarderen op een warme zomerdag. Een uitdaging misschien, maar ongetwijfeld heel verfrissend.

Bekijk ook de 10 Mooiste Naturistenstranden in Andalusië (o.a. het Negratín meer in Granada op 6)

Heerlijk voor het hele gezin

Wandelen doorheen een grot, Monachil Granada

Hoeft het nog gezegd dat kinderen hier de tijd van hun leven zullen hebben? Deze wandeling biedt een waar Indiana Jones avontuur! Hangbruggen oversteken, buigen en kruipen doorheen tunnels en grotten (de grootste staat bekend als La Cueva de las Palomas, de 'duivengrot') en tal van leuke plekjes om te stoppen voor een frisse duik of welverdiende picknick!

Hoewel de hangbruggen op het eerste zicht misschien kunnen afschrikken - de langste is 55m en hangt zowat 15m boven de rivier - is er geen reden om bang te zijn. De bruggen zijn veilig en zijn er al langer dan vandaag. Ze bewegen en zwaaien een beetje bij het oversteken, maar dat maakt het alleen maar leuker en spannender.

Toegegeven, als je last hebt van hoogtevrees, is dit waarschijnlijk geen prettige gedachte... Je kunt bij Granada echter ook kiezen voor een lichte maar heerlijk panoramische wandeling naar de Pico de Lopera, in het mooie natuurpark Sierra de la Almijara.

Cahorros Monachil

Volg je het volledige parcours, dan zijn er 4 hangbruggen om over te steken. De eerste is de grootste. Enkele kleinere bruggen zien er misschien een beetje vervallen uit, maar wees gerust, ze worden regelmatig gecontroleerd en onderhouden. 

Leden van het Spain-Holiday team gaan er al jaren heen en hebben nog nooit gehoord van eventuele ongevallen of problemen. De rivier zelf is ook nooit overgelopen noch was er sprake van te snelle stromingen. Als je toch door twijfel of angst overmand wordt, kun je dus gewoon door het water waden.

Ben je juist wel uit op bloedstollende ervaringen? Bekijk dan zeker ons video-artikel over de Caminito del Rey!

Praktische info

Hoe kom je er?

Cahorros Monachil

Om naar Monachil te gaan, rijdt u richting Granada - via de A292 als u verblijft aan de Costa del Sol.

Net bij het beginnen binnenrijden van Granada, volgt u de borden naar Sierra Nevada. Let erop dat u niet op de snelweg blijft en zo in het centrum van Granada terechtkomt. Het kan een ware nachtmerrie zijn om daar weer uit te raken! 

De ringweg loopt rond de stad. Neem de afslag voor Sierra Nevada - Afrit 132 - 'Ronda Sur / Sierra Nevada / Alhambra'Kaart

Voor meer uitstapjes: de 23 Mooiste Dorpjes in Andalusië

Waar start je de wandeling?

Er zijn 2 mogelijke plaatsen om de wandeling te starten. De 2de optie is het meest aangewezen in de hitte van de zomer en/of als u op stap bent met kinderen:

1. Parkeren en starten in het dorp zelf. Deze route is iets langer, in totaal ongeveer 8 kilometer. Op zich kun je de tocht in minder dan 2 uur ondernemen, hoewel dat met kinderen minder vanzelfsprekend is en het juist leuk is om er de tijd voor te nemen.

2. Parkeren bij een van de restaurants aan de rand van Monachil. Veel mensen parkeren bij Restaurante El Puntarrón (Calle Puntarrón, 2, 18193 Monachil), net naast de hoofdweg. Als u een beetje verderop rijdt en de eerste afslag naar rechts neemt, kunt u parkeren bij een kleiner restaurant, dichtbij de ingang van de kloof. Kaart 

Het eten is in beide restaurants erg goed, zowel in kwaliteit als in prijs.

Hoe komt u bij startpunt 2 met de auto?

Om bij de restaurants te komen, rijdt u eerst naar het centrum van Monachil en volgt u daarna de borden naar Los Cahorros. De weg loopt door het historische centrum van het dorp en vervolgens naar boven in de bergen. Na een 2-tal km omhoog verschijnt Restaurante El Puntarrón aan de rechterkant.

Extra info en tips

- Indien mogelijk, is het beter tijdens de week te gaan, en zo vroeg mogelijk op de dag. De route wordt immers steeds populairder.

- Met een picknick zit je goed om er een rustig dagje uit van te maken!

- Draag goede schoenen om te wandelen. Rivierschoenen zijn ook handig.

- Vergeet je zwemgerief niet in de zomer, goede zonbescherming en voldoende water.

- Voor de eenvoudigste weg vanuit Monachil - klik hier. De route is lineair; je kunt dus op elk moment terugkeren naar waar je vandaan kwam.

- Er zijn verschillende andere opties beschikbaar, waaronder een langere rondwandelingklik hier.

Zin in nog een leuk gezinsuitstapje bij Granada? Bezoek het bijzondere 'grottendorp' Guadix, een heus Flintstone-tafereel! Op 55 kilometer van Granada.