Carnaval van Cadiz - Costa de la Luz

Binnenkort barst het beste feest van Spanje los: carnaval in Cadiz! Het oude stadscentrum wordt gevuld met stoeten en concerten, en al haar inwoners laten de stress van het dagelijkse leven varen en vieren samen dit vrolijke feest! Levendig, kleurrijk en vreugdevol, dat zijn drie woorden die dit evenement nog het best beschrijven. 

Een beetje geschiedenis

Carnaval wordt al gevierd in Cadiz sinds de 15de eeuw. Omdat de havenstad in die tijd veel handel dreef met Genua (in Italië), nam het feest veel Italiaanse tradities en gewoontes over. In de 18de eeuw werd het carnaval van Cadiz steeds groter en belangrijker voor de stad. Uiteindelijk werd het een van de meest belangrijke carnavalsfeesten in Spanje.

Op 16 februari 1980 maakte de Spaanse regering het carnaval in Cadiz tot een Fiesta de Interés Turístico Internacional (een cultureel evenement van grote waarde voor het internationale toerisme). Sindsdien is het carnaval alleen maar blijven groeien!

Hoe gekker hoe beter: jezelf verkleden is een must!

Cadiz Carnaval

Wat is carnaval zonder kostuums? Iedereen zet zijn beste beentje voor in Cadiz, met kostuums die ironisch, satirisch, of gewoon grappig zijn! Veel vrienden werken samen aan een groepskostuum, en er zijn ook indrukwekkende individuele kostuums te bewonderen. Maar je zal ook veel mensen zien die gekke hoedjes, zonnebrillen en kleurrijke make-up gebruiken om zich te verkleden.

Aarzel niet om je te verkleden en te genieten van het carnaval! Ontdek de mooie wijken van Cadiz, waar je achter elke hoek een verrassing opwacht tijdens het feest. Van straatartiesten tot zangers en satirische shows, je zal je niet vervelen! 

Het echte carnaval beleef je op straat

Cadiz Carnaval

De echte carnavalssfeer vind je op straat. Elk jaar worden er in Cadiz spectaculaire stoeten georganiseerd waar iedereen naar gaat kijken. Vooral kinderen genieten van de kleurrijke wagens en natuurlijk ook van het snoep dat naar het publiek wordt gegooid! 

Muziek is een ander belangrijk element van het carnaval, wat te merken is aan de vele straatoptredens van plaatstelijk groepen en koren. Daarnaast wordt er elk jaar, net voor carnaval begint, een officiële zangwedstrijd gehouden in het Gran Teatro Falla. 

Cadiz Carnaval

Het carnavalsfeest in Cadiz wordt gekenmerkt door optredens van traditionele groepen en ensembles. Zo heb je de chirigotas die grappige liedjes zingen over de actualiteit, de coros, grote koren begeleid door gitaristen die grappige en ook gewone liedjes zingen, en de comparsas met hun satirische liedjes over de politiek. Daarnaast zijn er de cuartetos, kwartetten die muziek spelen en korte komische optredens improviseren, en de romanceros die met behulp van grote posters grappige verhalen vertellen.

Tijdens hun optredens dragen alle groepen traditionele kleren of gekke kostuums, en je kan ze vinden op elke straathoek en op elk plein. Neem de tijd om rond te dwalen in de stad: je zal aangenaam verrast worden!

Lekker uit eten gaan in Cadiz

De streek rond Cadiz produceert een paar van de beste Spaanse wijnen, en omdat Cadiz een havenstad is, kan je de stad niet bezoeken zonder de verse vis en schaaldieren te proeven! 

Je kan samen met de gaditanos (de inwoners van Cadiz) genieten van lekkere tapas in een van de vele barretjes en restaurants, of je kan het bestellen to go en genieten van overheerlijke paella en andere gerechten terwijl je naar de optochten en optredens kijkt. Het is de beste manier om het Spaanse carnaval te beleven!

Paella

Een paar van de beste tapas die je kan proeven zijn garnalenbeignets, zee-egels en gemarineerde vis. Een andere aanrader is de fritura: gefrituurde vis, calamares en andere zeevruchten.

Hier zijn een paar restaurants met de beste tapas van Cadiz:

  • Casa Manteca
  • El Faro
  • Mesón Las Américas
  • Atxuri
  • Balandro
  • Sopranis

Als je de tijd hebt, bezoek dan zeker El Ventorrillo del Chato, een van de oudste restaurants in Cadiz en bekend als de geboorteplaats van tapas.

De beste plek om te verblijven vinden

Carnaval in Cadiz betekent 11 dagen non-stop feesten, maar het is toch een goed idee om tussen de festiviteiten door wat te rusten. Je kan kiezen voor een vakantiehuis in Cadiz. Slaap in het centrum van de stad en mis niets van de carnavalssfeer, of boek een huisje in een van de omringende dorpen voor wat meer rust en stilte. 

Als je ervoor kiest om het carnaval van Cadiz te beleven zal je je geen minuut vervelen!