Spaanse keuken - Zo bereid je Tortitas de Camarones, uit Cádiz!

De smaak van het zuiden... Wie kan eraan weerstaan? Voor het super recept van beignets van garnaaltjes reizen we af naar Cádiz, een strandparadijs waar de geur van heerlijke vis en karakteristieke tapas zich mengt met de frisse zeelucht!

Wij delen de basis van dit recept hier graag met jullie, want of je nu thuisblijft of naar Cádiz reist, vakantie kun je zelf maken in de keuken! Bekijk snel deze stap-voor-stap video:

 

 

Ga je vooral graag uit eten, dan zijn de lekkerste garnaalbeignets te proeven in Casa Balbino in Sanlucar de Barrameda en Venta de Vargas in San Fernando, in Cádiz. Om de vingers bij af te likken!

Meer info over deze 2 historische eetadresjes volgt hieronder in 'Het verhaal van de Tortitas'. Maar eerst schrijven we het recept nog even voor jullie uit! 

Ingrediënten

tortillitas de camarones

Moeilijkheidsgraad: Matig

Bereidingstijd: 50 minuten 

Stap-voor-stap bereidingswijze

Tortillitas de Camarones

- Hak de knoflook en ui fijn

- Hak de verse peterselie fijn

- Meng de ui, knoflook en gehakte peterselie in een kom

- Voeg de 3/4 tarwemeel en 1/4 kikkererwtenmeel toe

- Voeg de baby garnalen toe

- Giet de bouillon erbij

- Breng op smaak met zout

- Roer alles goed samen

- Verhit de olijfolie in een bakpan

- Voeg een eetlepel uit het mengsel toe

- Bak tot de ene kant bruin is, draai om en bak de andere kant

... en smakelijk!!!

Het verhaal van de Tortitas de Camarones

Tortillitas de Camarones

Het recept van de Tortitas is niet nieuw. Het ontstond al in de 16de of 17de eeuw, al is men niet zeker over de exacte locatie: de baai van Cádiz of San Fernando.

Wel weten we dat Cádiz de lokale lekkernij te danken heeft aan de waardevolle bijdrage van Juan Vargas en zijn dochter Maria Picardo van Venta de Vargas in San Fernando. Zij verbeterden het recept, met als resultaat een veel lichtere en dunnere tortita, door onder andere verhoudingen aan te passen: meer tarwemeel dan kikkererwtenmeel bijvoorbeeld.

Casa Balbino gaf het recept vooral naam. Mensen gaan bij dit restaurant in de rij staan om er de beste garnaalbeignets van Cádiz te proeven. Soms serveren ze er wel meer dan 1000 stuks per dag! Een beetje tarwemeel, een beetje look en niets van kikkererwten, dat is gek genoeg een deel van het geheim van Balbino. 

Een heerlijk vakantiegerecht

Sunset Costa de la Luz

Maak jij straks ook je eigen versie? Vooral op vakantie is het leuk om meer over de lokale keuken te leren, om de recepten achter nieuwe fantastische smaken te ontdekken, en ... zelf te experimenteren in je eigen huurvakantiehuis, bijvoorbeeld in Cádiz!

Ten slotte nog een leuk garnaalweetje. De bekende flamenco-zanger Camarón de la Isla kreeg van zijn oom als bijnaam 'Camarón' (garnaal) omdat hij zo een lichte huid had en ook nog eens blond en erg slank was. Hij was bovendien afkomstig uit San Fernando in Cádiz - net als onze tortitas!

Heb je van dit artikel genoten? Mis dan zeker ook ons video-recept van de perfecte Fideuà niet! 

Veel kookplezier! We horen jullie ervaringen graag hieronder.