Wat een goed excuus om naar Jerez te reizen

Jerez, stad van wijn en paarden

De stad Cadiz is een plaats die veel te bieden heeft: eindeloze stranden, een goede lokale keuken, en de bewoners die bekendstaan om hun vrolijkheid.

Op een steenworp van Cadiz bevindt zich het mooie Jerez, met één van de oudste wijngaarden van Spanje. Het terroir heeft bijzondere eigenschappen en de wijnproducten zijn er absoluut de moeite waard om te leren kennen!

Jerez de la Frontera straat
Die uitstekende wijn is een mooi excuus om naar deze vinologisch en historisch bijzondere regio af te reizen. En in mei is er de jaarlijkse Feria van Jerez, een groots georganiseerd spektakel met paardenshows, dressuurwedstrijden en nog veel meer!

Royal caballeros from Jerez

De Jerez driehoek

Het eerste wat je ziet bij aankomst in Jerez zijn de botas, de houten wijnvaten op de rotondes en op het buitenterrein van de bodega's en restaurantjes. Het is heel gebruikelijk om een fino bij de lunch te drinken in Jerez.  

brindis of een toost uitbrengen

De denominación de origen van de wijnen wordt gereguleerd door een vereniging die de DO in 1933 vastlegde. Onder de origen vallen: Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María, Sanlúcar de Barrameda, Chiclana de la frontera, Chipiona, Puerto Real, Rota, Trebujena y Lebrija (in de provincie Sevilla).  

Jerez, El Puerto de Santa María en Sanlúcar de Barrameda vormen samen de beroemde triángulo de Jerez, de Jerez driehoek waar één en dezelfde druivensoort La Palomino wordt gebruikt en ook dezelfde productiemethode, criaderas y soleras genoemd.

vinos Jerez - wijnen Jerez

Terroir Jerez 

Binnen de driehoek Jerez vinden we de ideale omstandigheden om de unieke wijnen van de regio te produceren. Het karakter van de wijn is moeilijk na te bootsen, enkel de D.O de Montilla Moriles lijkt daarin te slagen.  De kwaliteit van deze wijn is exceptioneel. 

De grond onder de wijngaarden is in staat de hoge temperaturen in de zomer te absorberen, dankzij de eigenschap het vocht te kunnen vasthouden dat via de winterse regens op de aarde neerslaat.  Een klimatologisch bemoeilijkende factor in deze regio die de wijnranken zeer resistent maken, zijn de poniente en levante winden, respectievelijk fris/vochtige en warm/droge winden.

Jerez de la Frontera - sherry
De druifvariaties die voor witte wijn worden geplant zijn de Palomino, Pedro Ximenez en Moscatel druiven, met nadruk op de Palomino, waar vinos generosos mee worden gemaakt, met extra alcohol verzwaarde wijn. Pedro Ximenez en Moscatel zijn druivensoorten die voor de zoete wijnen worden gebruikt. 

Bezoekje aan de wijnkathedralen 

Je kunt 'Catedrales del vino' bezoeken waar je de volumineus uitgevallen tonnen of 'botas' opeengestapeld kunt zien liggen. Deze tonnen zijn een stuk groter dan die in de meeste bodega's: ze hebben een capaciteite van ca. 600 liter en zijn gemaakt uit Amerikaans eikenhout.

Jerez de la Frontera - bodega
De architectuur van deze gebouwen laat zich vergelijken met religieuze tempels. Een rechthoekige middenzaal, hoge plafonds die links en rechts van de middenas aflopen. Vandaar dus de bijnaam.   

Nog een mooie video die het karakter van Jerez laat zien!

Dit is nog een korte promofilm over Jerez uit het wijnjaar 2014, waar naast de wijn ook de andere pijlers van de stad, zoals paarden en flamenco, aardig aan bod komen!

Verschillende soorten wijnen om van te genieten bij een bezoek aan Jerez:

De Generosos: 

+ Fino en manzanilla geserveerd op een temperatuur van 6 tot 8ºC

+ Amontillado, Oloroso, palo cortado geserveerd op een temperatuur van 12 tot 14ºC

Deze passen goed bij: Zeevruchten, vis, caviaar, olijven, ham en asperges. 

Likeuren:  

+ Medium zachte crème en geserveerd op een temperatuur van 8 tot 10ºC

+ Wijnsuggesties bij paté en vers fruit: Pedro Ximenez, moscatel geserveerd op een temperatuur tussen 10 tot 12ºC 

Wijnsuggesties:

+ Bij sorbetijs, chocolade en blauwe kazen: Px

+ Bij fruit, sorbetijs en gebak als toetje: Moscatel.

Speciale wijnen: Vos en Vors 

 

Jerez de la Frontera - Catedral de San Salvador
Hoe kom ik in Jerez?Met de auto:

+ V.a. Sevilla neem de A4 richting Jerez.

+ V.a. Málaga neem de A7 richting Algeciras, afslag 110B en daarna neem je de A-381 richting Jerez.

+ Vanuit Granada neem de A92 naar Sevilla en de A4 van Sevilla naar Jerez.

Met de trein: V.a. Sevilla of Cádiz

Met de bus: Van Jerez naar Sevilla, Cádiz en Málaga lopen directe lijndiensten

Met het vliegtuig: 

+ Jerez op 15 Km
+ Sevilla op 103 Km
+ Málaga op 220 Km

Jerez de la Frontera

Kortom, Jerez is een bezoekje waard als je in de buurt bent!