Paarden en sherry. Snuif de geluiden en geuren op van de feria in Jerez

Welkom op de Feria de Jerez, die bij de locals ook wel bekend staat als de Feria del Caballo, de paardenferia. Ieder jaar vindt dit grote evenement plaats rond mei en is het de belangrijkste viering in Jerez de la Frontera, beroemd ook om haar productie van sherry.

 

Royal caballeros from Jerez

 

De geluiden, geuren en het visuele spektakel van het evenement zijn een waar feest voor de zintuigen. Zodra je het 52,000 vierkante meter tellende feestterrein Gonzalo Hontoria opkomt rest alleen nog de vraag: waar begin ik?
We geven je hier een paar tips zodat je niets mist van het aanbod!

De sfeer van de Feria

De eerste Feria's in Spanje werden voor het eerst 500 jaar geleden georganiseerd en als je gek bent op Spanje en alles wat er mee te maken heeft, dan gaat er niets boven het vieren van een goede feria!
In tegenstelling tot de feria van Sevilla een maand eerder, waar slechts sommige feesttenten publiek zijn, zijn alle feestsalons in Jerez opengesteld voor iedereen, ook voor buitenlandse bezoekers.

De feest- en danshuisjes zijn rijkelijk versierd en opgezet in baldakijntenten waar je vrijuit binnen en buiten kunt lopen.

 

Salute! Ein Drink muss reichen.

 

In deze huisjes drinkt iedereen dag  en nacht sherry, hoewel er ook een moderne trend heerst om die te mixen met softdrinks en ijsblokjes, een mix die ook wel 'Rebujito' wordt genoemd.

Feria van Jerez 2016

Deze Feria biedt voor ieder wat wils, zelfs als je niet van sherry houdt. Bedenk wel dat je in het hart van de sherryproductie bent belandt. De kwaliteit van de sherry is hier de beste ter wereld; je wilt het in ieder geval wel geprobeerd hebben!

De Feria in 2016 vindt plaats van 30 april tot 7 mei en wordt meestal ingeleid met een openingsevenement: de Concurso Nacional de Acoso y Derribo is in feite een optreden waarbij de Andalusische kunst van het hoeden van vee wordt gedemonstreerd.

 

jaarlijkse paardenshow in Jerez

 

Tijdens deze shows gaat dit 'drijven' gepaard met paardrijders die laten zien hoe het vee vanuit verschillende hoeken en met verschillende technieken bij elkaar wordt gedreven, waarbij het doel is hun kunsten te laten zien. Hoewel de feria pas de dag erna begint, is het erg de moeite waard om te zien hoe de rijders in het zadel blijven tijdens alle scherpe bochten en manoevres die ze ondernemen. Ze lijken als het ware vastgelijmd in hun beugels!

De start van de Feria in mei

Jerez de la Frontera - Paardenshow Jerez

 

De eerste dag dat je het festivalterrein oploopt zul je zien dat de bewoners van Jerez het erg belangrijk vinden op zijn en haar paasbest op het feest te verschijnen. Iedereen is gekleed in de mooiste traditionele kleding. De outfit gaat altijd gepaard met de bijhorende accessoires: haarkammen, bloemen, sierraden, waaiers,.. Kortom: als bezoeker en liefhebber van de Spaanse cultuur val je hier helemaal met je neus in de boter, zoals Spain-Holiday collega Luise Wagner hieronder in het blauw op de foto!

 

Feria del Caballo, Jerez

Er is een overweldigende hoeveelheid dingen om te doen: het eten van overheerlijke tapas, het drinken van fijne sherry (of gewoon een biertje!), het zien van een traditionele Flamenco show, het bewonderen van indrukwekkende paardrijkunst en bovenal je mengen met de mensen van het land zelf en zien hoe zeer zij genieten van en trots zijn op dit feest en waar ze vandaan komen.

Wat is er te doen en te zien?

Flamenco

 

Er zijn kleurrijke optochten te zien met paarden en wagens op het festivalterrein. Rond 13.00 uur en rond 19:00 uur vinden deze optochten dagelijks plaats tijdens de feria. Wellicht zal 19:00 uur je voorkeur genieten, vanwege de mogelijke hitte rond het middaguur - al helemaal als je het evenement met kinderen bezoekt. Op lokatie bij een paardenfokkerij vindt ook de dressuurwedstrijd Competición Nacional de Doma Vaquera plaats. 

Ook vinden er morfologische wedstrijden plaats, waarbij prijzen worden uitgereikt voor het beste fokpaard. Tijdens de shows evalueren experts de mooiste Andalusische exemplaren. Het evenement vindt haar oorsprong in de bijeenkomst van paardenhandelaren 500 jaar geleden.  
Tijdens de paardenferia vinden op de fokboerderij ook verschillende shows plaats, waaronder optredens waarbij kunsten van ruiters met wagen worden vertoond, met een prijs voor de beste rijder(s).

 

Paardrijden in Spanje, Jerez

Is er behalve paardenshows nog meer te zien?

Jazeker! De Feria van Jerez verzamelt als het ware alle populaire cultuurelementen van Andalusië en behalve sherry en paarden is er natuurlijk nog veel meer te beleven in het zuiden van Spanje. Zoals je misschien wel weet zijn Spanjaarden niet schuw van een goed feestje en dat geldt nóg sterker in Andalusië. Er wordt veel, lang en vol overgave gedanst. Je kunt in de feestsalons zelf met de voetjes van de vloer, maar er vinden ook talloze dansvoorstellingen en danswedstrijden plaats, flamencomuziek incluis.
Ook zijn er op de Feria vele marktstalletjes waar lokale producten en ambachtsgoederen worden verkocht. Sherrystalletjes mogen natuurlijk ook niet ontbreken, en ze zijn vaak gerund door familiebedrijven.

 Flamencojurken

 

Als je een grote bewonderaar van flamenco bent, kun je op de Feria een jurk kopen, zowel uit het rek of op maat voor je gemaakt. Ook worden hier en daar danslessen georganiseerd.
Als je op zoek bent naar een gelegenheid om je flamencokunsten te laten zien, dan is de Feria van Jerez the place to be in Andalusië in mei.

Zoals andere Ferias in Spanje zijn er typische kermisattracties en kun je er van suikerspinnen en toffeeappels snoepen. Je krijgt sowieso minder slaap tijdens deze kermisweek, en nog minder met al dat vuurwerk!

Alsof je er al bij bent!

In 2012 heeft het VVV van Jerez de onderstaande video samengesteld, dus laten we even een leespauze nemen en deze video bekijken voordat we doorgaan:

(official tourist video, (C) Jerez tourism)

Zoals je kunt zien in de bovenstaande video is de Feria van Jerez een kleurrijke, fascinerende en vermakelijke ode aan alles wat Andalusië cultureel te bieden heeft.

Ontdek 's werelds beste sherry

Iets wat je wellicht zal verbazen is dat Jerez een langlopende relatie heeft met het Verenigd Koninkrijk. Britse handelaars zijn al sinds eeuwen betrokken bij de wijnhandel en verschepen de scherpe wijnvariant die bekend staat als sherry. Beroemde namen van handelsdynastieën prijken nog steeds boven de entree van de lokale bodega's, zoals Sandeman, John Harvey, Domecq en Gonzalez Byass.

 

Jerez de la Frontera - Koninklijke Andalusische Rijschool

 

Een grote trekpleister in Jerez is de Koninklijke rijschool La Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, gelegen aan de  Avenida Duque de Abrantes.

Hier kun je genieten van de prachtige Andalusische paarden tijdens Doma shows, de Spaanse variant op de dressuur. Ook als je zelf geen paard rijdt, zul je genieten van dit spektakel.

Na de shows kun je buiten een wandeling maken in de tuinen van het bovenstaande prachtige paleis. Het gebouw getuigt van de welvaart die de sherryhandel heeft gebracht. Het terrein beslaat een grote botanische tuin inclusief museum en stalletjes waar versnaperingen worden verkocht. Ook kun je paarden in de ren van dichtbij bewonderen.

 

Jerez de la Frontera

 

Jerez is kortom zeker een bezoek waard en de shows zijn een absolute must als je een paardenliefhebber bent!

Hoe kom ik er?

Jerez heeft een klein eigen vliegveld, maar het handigste is toch vanuit Nederland ofwel op Sevilla ofwel op Málaga te vliegen en vervolgens een auto te huren. Een altertief is te vliegen op Madrid en daarna door te reizen met de hogesnelheidstrein RENFE AVE. 

Voor meer touristische informatie over Jerez, kijk hier op de Website van het VVV van Jerez, gelegen aan de Plaza del Arenal, Edificio Los Arcos in het centrum van het plaatsje. Je kunt ook bellen op: +34 956 338 874 of +34 956 341 711. H

Waar je kunt overnachten in Jerez

Jerez heeft een paar schitterende accommodaties om te overnachten zoals dit appartment in een stadswoning bijvoorbeeld middenin het oude centrum. Of wellicht ben je op zoek naar iets voordeliger, zoals dit sympathieke appartement eveneens middenin het centrum.

 

straatje in Jerez de la Frontera 

Dit bijzondere en moderne appartment ligt ook in het centrum, in de Calle Porvera, één van de hoofdstraten van het historische gedeelte. Ideaal om van hieruit de plaats te voet de verkennen. Het appartement ligt op de eerste verdieping van een 18e eeuwse stadswoning, die gerestaureerd is met behoud van haar mooie stenen bogen en hoge plafonds.

Als geen van deze appartementen geschikt lijkt voor je, kijk dan hier verder.

Het boek 'Encanto'

Vorig jaar heeft een groep auteurs en zelfverklaarde Spanje-liefhebbers een boek en ode aan de kleuren, geuren en smaken van de Feria uitgebracht. 

Daar waar de Feria van Sevilla dé gelegenheid is voor mooie mensen om gezien te worden, zijn de hoofdrolspelers van de Feria van Jerez de prachtig opgemaakte paarden. Liefhebbers van de paardensport drommen er samen om de cultuur en pracht van de Andalusische paarden te aanschouwen, het paardenras dat wereldwijd bewondering oogst vanwege haar elegantie, gevoeligheid en vurige karakter.

Daar waarveel schoonheid valt te bejubelen, begeven zich ook kunstenaars en artiesten. Een groep schrijvers, journalisten en schilders liet zich inspireren om een kleurrijk boek samen te stellen ter ode aan de Feria del Caballo. Het 72-pagina's tellende werk bevat schilderijen van Franse kunstenaars Gerard Mignot, Helen Mignot en afbeeldingen van de Waalse fotograaf Cedric Garcia. Daarnaast hebben journalisten Gabriele Hefele uit Duitsland en paardenliefhebber en Amerikaanse journalist Derrick Jenkins bijdragen geleverd.

 

Het boek Encanto 

Je kunt ook een bezoekje brengen aan het 200-jaar oude sherry handelsbedrijf George Sandeman. Het pand van dit wereldberoemde sherryhuis ligt recht tegenover de rijschool Recreo de las Cadenas. 

 

Jerez de la Frontera - Sherrystad 

Vakantiehuizenspanje.nl ondersteunt van harte kunstenaars door hun werk te promoten. Het motto van Sandeman "Famous for Pleasure"  sluit goed aan bij wat je in Jerez mag verwachten.

Sluit je aan bij de samenkomst van lustige levensgenieters die dankbaar zijn voor al het goede dat het leven te bieden heeft.  

En bij Vakantiehuizenspanje.nl kun je het boek kopen. Klik hier>>>!

 

Sevilla - Feria de Abril - paardrijder