Top 5 Stranden in L’Escala (Girona)

Op slechts 90 minuten rijden van Barcelona en op minder dan een uur van de internationale luchthaven van Girona liggen de prachtstranden van L'Escala. Die zullen dan wel drukbezet zijn in de zomer, zou je denken. Niets is minder waar. De vele bezoekers van Barcelona - leuk ook voor gezinnen - slaan dit onontdekt stukje kust over, waardoor een vakantie in L'Escala als een privilege voelt in je eigen stukje oase!
 
Naast de heerlijke stranden (16 in totaal) is het pittoreske dorpje L'Escala met zijn historische erfgoed en aparte sfeer een bezoek waard. Voor de Grieken en Romeinen was L'Escala de belangrijkste havenpartner voor handel in de regio Catalonië, dankzij de gunstige ligging aan zee en de uitgestrekte baai. Deze 'Baai van Roses' is volgens UNESCO een van de mooiste baaien ter wereld!
 
Hieronder volgt onze top vijf stranden van L'Escala, waar je zalig kunt zwemmen in het heldere water van de Middellandse Zee, genieten van de warme zon, en van zwoele zomeravonden langs het strand. De beste dingen in het leven zijn immers niet te koop... en het strand is daar een van!

De Baai van Roses: een juweeltje

Baai van Roses, L'escala

De hoofdattractie van L'Escala is de Baai van Roses, van buitengewone natuurlijke schoonheid. Het is een enorm gebied met 45 kilometer stranden, 15 kilometer inhammen die je er kunt ontdekken en wel 50 kilometer bevaarbaar zeegebied.
 
Het strekt zich uit van de bergen van Cap de Creus in het noorden tot de Montgrí Massif bergketen in het zuiden. Doordat het omgeven is door bergen en het water van de baai is het er erg rustig. De perfecte plek om met kinderen te gaan zwemmen of watersporten te beoefenen!

Een leuk weetje

De Griekse wiskundige Euclid, beschouwd als de vader van de geometrie, ontwierp een model voor de ideale schoonheid, dat volgens hem gebaseerd was op de natuur. Zijn model, bekend als de 'Gulden Snede' of 'Divine Proportion', is door de eeuwen heen zowel in de architectuur als in de kunst toegepast. Euclid kon toen nog niet vermoeden dat in 1967, twee millennia na dit ontwerp, uit een onderzoek zou blijken dat de Baai van Roses precies overeenstemt met de verhoudingen van de Gulden Snede.
 
Huur je voor de zomer graag een vakantiehuis in Girona, zet dan zeker de Baai van Roses op je verlanglijstje!

1. Riells – Een levendig strand

Riells, net buiten L'Escala, staat bekend om zijn lange promenade die The Little Prince van Antoine de Saint-Exupery bejubelt. Het is de perfecte plek voor een dagje strand met de hele familie, dankzij het fijne zand, het kalme water en de nabijheid van het stadje. 

Platja de Riells, L'Escala

Je hebt er toegang tot allerlei voorzieningen, van winkels en bars tot watersport en evenementen. Er zijn ook vaak marktjes met ambachtelijke producten en heerlijk eten. Redenen te over voor een ​​dagje Riells strand!
 
Aan de oostkant ligt de recreatieve haven van L'Escala (Port la Clota), een uitstekende plek om te vissen. Ga je in tegenovergestelde richting, dan kun je naar het Port d'en Perris strand (5 minuten met de auto en 20 minuten te voet), waar je in open zee kunt zwemmen.
 
Strandoverzicht:
 • Zandsoort: Fijn zand
 • Oppervlakte strand: 34.704 m²
 • Lengte: 582 meter
 • Voorzieningen en diensten: Het strand is uitgerust met hellingen voor rolstoelen en kinderwagens. Er zijn ook strandwachten, watersportfaciliteiten en een speeltuin voor kinderen.

2. Del Riuet – Een strand midden in de natuur

Del Riuet ligt verscholen ten noorden van L'Escala en is de perfecte plek om te relaxen aan zee of te watersporten, vooral windsurfen

Platja del Riuet, L'Escala

Het strand bestaat uit twee delen: aan de ene kant is het te bereiken via het dorpje Sant Martí, waar zwemmers samenkomen voor een dagje zon en ontspanning. Aan de andere kant, verder naar het noorden en dicht bij de monding van de Riuet rivier, is het strand ruiger en vinden watersporters er hun gading.
 
Strandoverzicht:
 • Zandsoort: Fijn zand
 • Oppervlakte strand: 15.667 m²
 • Lengte: 445 meter
 • Voorzieningen en diensten: Strandbars, openbare douches, verhuur van ligstoelen, faciliteiten voor watersport.

3. Moll Grec – Zwemmen vlak naast Griekse en Romeinse ruïnes

Moll Grec is uniek dankzij de historische setting: dit strand ligt in de buurt van een haven die nog gebruikt is door de Grieken en Romeinen. Beeld je in dat je kunt zwemmen en zonnen vlak naast die historische ruïnes... Een onvergetelijke ervaring! Moll Grec is eigenlijk niets minder dan een openluchtmuseum aan het strand.

Moll Grec, L'Escala

De majestueuze structuren van meer dan 2.000 jaar oud dienen ter herinnering van de historische status van Moll Grec als toegangspoort tot het Iberisch schiereiland. Het strand heeft nog meer zichtbare geschiedenis ook. Tegenover de Griekse ruïnes liggen de middeleeuwse muren die het kuststadje Sant Martí d'Empúries ooit omgaven en beschermden.
 
Of je nu gewoon lekker wilt uitrusten op het strand, wandelen langs de promenade en de duinen of die historische overblijfselen wilt bezoeken, het strand van Moll Grec is een plek die je niet mag overslaan.
 
Strandoverzicht:
 • Zandsoort: Fijn zand
 • Oppervlakte strand: 17.331 m²
 • Lengte: 432 meter
 • Voorzieningen en diensten: Strandwachten, strandbars, verhuur van ligstoelen en een speeltuin.

4. Pedrigolet – Je eigen privé-strandje

Het pittoreske Pedrigolet verdient een plekje op deze lijst, alleen al omdat het zo goed verborgen ligt dat je er een hele dag kunt doorbrengen zonder dat ook maar een mens komt opdagen. Het is alsof je je eigen prive-strand geniet!

Pedrigolet, L'Escala

Dit kleine baaitje ligt tussen twee grotere stranden in, Rec del Molí en Portixol, en je kunt er alleen te voet komen via een van de wandelroutes die vertrekken vanaf de uitkijkpunten in de omgeving. Het strandje is beschut tegen noordelijke wind door een baai, wat het de gedroomde plek maakt om te snorkelen
 
In tegenstelling tot de meeste stranden in de omgeving met tal van diensten en activiteiten, is Pedrigolet juist the place to be als je op zoek bent naar rust en je van alles wilt afzonderen.
 
Strandoverzicht:
 • Zandsoort: Kiezels en rotsen
 • Oppervlakte strand: 6 bij 15 meter
 • Voorzieningen en diensten: Er is een kleine parkeerplaats. Dit strand is perfect om te snorkelen en duiken.

5. Montgó – Een populair strand ten zuiden van L'Escala

Het wondermooie Montgó strand is gelegen in het meest zuidelijke puntje van L'Escala, beschut tegen de noordelijke winden dankzij zijn geografische ligging. Het rustige water en fijne zand maken het een favoriet, zowel onder bezoekers als lokale inwoners.

Praia Montgó

Het ligt bovendien in de buurt van het Montgrí, Medes en Baix Natuurpark, een van de mooiste kustgebieden van Spanje. Ga op wandeling, geniet van het uitzicht en vergeet niet om de toren Torre Montgró te bezoeken, gebouwd om aanvallen van piraten af te wenden.
 
Strandoverzicht:
 • Zandsoort: fijn
 • Oppervlakte strand: 200 bij 430 meter
 • Voorzieningen en diensten: Er zijn toiletten (ook voor mensen met een handicap), openbare douches, strandwachten, verhuur van kajaks en faciliteiten voor watersport.
Zin in een strandvakantie dit jaar? Kies uit deze heerlijke vakantiehuizen in L'Escala, en voor je het weet, verken je zelf ook de prachtige stranden van de Baai van Roses!