De 12 leukste activiteiten met kinderen in Barcelona

Twijfel je nog of je Barcelona wel met de kinderen zou bezoeken? Niet doen! Het is juist een van de leukste steden om je kroost mee naartoe te nemen.
 
Wil dit zeggen dat je daarom tijdens je kostbare verblijf in de stad de pretparken, de zoo of het aquarium van de stad moet opzoeken? Wel nee! Barcelona is zo kleurrijk en levendig dat ook de jongste kinderen op straat al hun ogen uitkijken. Wel kun je korte maar verrassende activiteiten inlassen tijdens de stadsverkenning. Hier enkele tips per plek!

1. De Rambla: Het Cafe El Bosc de les Fades en andere verrassingen

House Ramblas de Barcelona

We beginnen met de alom bekende Rambla (let op voor zakkenrollers), vanaf de Plaza Catalunya. Ja, de straatartiesten alleen al zullen de kinderen doen omkijken en glimlachen, en voor wat kleingeld kunnen ze ermee op de foto. Of een karikatuur laten tekenen.
 
Ook zijn er huizen als uit een sprookje, vol fantasierijke details. Om nog maar te zwijgen van de verkoopstalletjes en de kleurrijke Boquería versmarkt... (Meer hierover in ons algemene Barcelona artikel)
 
Cafe El Bosc, Barcelona
 
En als super verrassing kun je ten slotte, als je bijna aan de haven bent, binnenwippen in de Cafe El Bosc de les Fades, dat volledig als bos verkleed gaat! Het hele scenario is indrukwekkend: het is er donker met gedempte lichtjes, namaakbomen -en bliksemschichten,... Er zijn verborgen hoekjes met watervallen en beeldjes,... Het lijkt de Efteling wel! Je kunt er een snack eten, of opteren voor een van de andere kindvriendelijke eetadresjes in Barcelona.
 
Dit café hoort trouwens bij het 'museo de cera' of wassenbeeldmuseum dat je erbij kunt bezoeken met de kinderen. Er is ook een chocolademuseum, het Museu de la Xocolata, in de naburige Born wijk (Zie kaart onderaan).

2. Het water op in de haven van Barcelona

Port de Barcelona

Aan het einde van de Ramblas kun je de kinderen met een boottochtje verrassen. Aan de haven, voor het hoge Columbus standbeeld, liggen immers de 'Golondrinas'. Het tochtje kan ofwel een halfuurtje in de haven (kinderen ongeveer 3€, volwassenen 6) en dus niet te lang voor kleine kinderen; ofwel kun je ook langs de kust gedurende anderhalf uur (kinderen 5€, volwassenen 12,50).
 
Het is trouwens in het Maremagnum aan de haven dat je het Aquarium kunt bezoeken, het grootste van Europa, met een spannende onderwatertunnel waar je doorheen kunt lopen terwijl de haaien boven je hoofd zwemmen!

3. Met de kabelbaan naar Montjuïc

Telerifico de Puerto Barcelona
 
Reis je liever door de lucht dan op het water, dan kun je vanuit de haven ook de intrigerende kabelbaan nemen naar het kasteel van de berg Montjuïc. Zo zie je de stad vanuit de cabine tot op 70 meter hoogte. Vind je het wat veel om zowat 10 euro voor jezelf en 7 euro voor de kinderen te dokken, bekijk dan de liftoptie van 1 euro in nummer 5 hieronder, ook leuk en een stuk eenvoudiger!

4. Speels Barcelona in de straten

Botero kat

De centrale Rambla is niet de enige straat waar kinderen enthousiast zullen worden van wat ze te zien krijgen. Wil je graag de Raval induiken, de opkomende wijk langs de Rambla met tal van leuke winkeltjes en bars, doe dit dan gerust! Aan het einde van de Rambla del Raval kun je al een bezoekje beloven aan 'El Gato' of 'de Kat'.

5. Met de lift omhoog, voor het ultieme Barcelona uitzicht

Arenas mirador Barcelona

De vroegere stierenarena, Las Arenas de Barcelona, is als historisch gebouw niet alleen mooi om te zien, ze biedt nu ook een unieke mirador. Zo worden uitkijkpunten in Spanje genoemd. Sinds 2011 is deze arena van binnen omgetoverd tot winkelcentrum, en van buiten heb je nu een indrukwekkende glazen liftconstructie (1 euro, maar jullie kunnen ook gratis via de roltrappen binnen in het winkelcentrum).

De lift tilt je omhoog naar het dak, wat wel wat kriebels in de buik kan geven. Boven kun je vervolgens de mirador rondwandelen voor een super 360 graden uitzicht op de meest emblematische plekken van de stad:

Zicht vanaf de mirador op Plaça Espanya en Montjuic, Barcelona

- Plaza Espanya met daarachter de berg Montjuïc, met het paleis en de 'magische fontein' beschreven in ons volgende puntje. Je kunt van hieruit trouwens een prima foto nemen van het standbeeld met fontein van de Plaza, waar je anders door het verkeer niet bij kunt.

- Het park Parque de l'Escorxador met palmbomen en standbeeld van Joan Miró, 'Vrouw en Vogel' genaamd. (hieronder op de foto)

Arenas mirador Barcelona

- In de verte: de beroemde Sagrada Familia kerk, de opvallende Torre Agbar en het Sierra del Collserola gebergte, met het bekende silhouet van de antennetoren en de Templo del Tibidabo (in ons laatste punt). 

Kortom, heel leuk allemaal om de kinderen aan te wijzen! Ook zullen ze graag gluren naar de dakzwembaden en terrassen van andere gebouwen, het verkeer beneden met alle kleine 'mensjes' die er lopen,... 

Er zijn op deze mirador verschillende bars en restaurants om uit te kiezen, al moet gezegd dat je vanaf die terrassen niet het uitzicht krijgt waarop je zou hopen. Het beste panorama zie je staand bij de hekken zelf. En er zijn natuurlijk tal van andere goede eetplekjes in Barcelona, met voordelige prijzen.

Tip: tijdens Oudejaarsavond en het Mercè feest (september), wanneer er vuurwerk komt bovenop het fonteinspektakel (meer info hieronder), kun je ook vanaf deze Mirador toekijken.

Zelf in een woning met terras verblijven in de stad is natuurlijk ook heerlijk, vooral voor de kinderen. Met zwembad erbij al helemaal!

6. De magische fontein, dé avondshow voor jong en oud

Barcelona Font Mágica Monjuïc

Een 'magische fontein', dat spreekt zeker tot de verbeelding. Wacht tot je dit de kinderen laat zien! En dan ook nog eens aan de Montjüic heuvel met spectaculair uitzicht op de stad, direct toegankelijk vanaf Plaça Espanya. De heuvel biedt er bovendien een prachtig panarama bij zonsondergang, met erna de fonteinshow vol kleur. Lichtjes en water dansend op muziek 's avonds, het is romantisch voor de ouders én leuk voor de kinderen. Goed te combineren met onze vorige activiteit die je vooraf kunt doen, met dit dan als perfecte afsluiter voor het hele gezin van weer een geweldige dag in de stad.

De 'Font Mágica' dateert trouwens uit 1929, toen ze gebouwd werd voor de Wereldtentoonstelling en later gerenoveerd voor de Olympische Spelen in 1992. Je kunt ze gratis in werking zien aan de fontein zelf of van bovenaf aan de trappen van het MNAC, het Museum voor Catalaanse kunst in het paleisachtige Palau Nacional. De show begint om het halfuur opnieuw, tijdens het weekend.

7. Prettige stadsparken bezoeken

Park Guell salamander

Als je Parc Güell van de fantasierijke architect Antoni Gaudí nog niet gezien hebt (ten noorden van de Gràcia wijk), spreekt het wellicht voor zich dat je daar naartoe wilt. En je mag gerust zijn dat de kinderen dit park ook helemaal geweldig zullen vinden. Alleen al het kleurrijke huis en de salamander aan de ingang! Het lijkt wel een peperkoekenhuis waar ook Hans en Grietje zich aan zouden laven. En dan die originele bank die als reuzenslang door het park kronkelt... Deze plek lijkt gemaakt om kinderen sprookjes te vertellen. Van bovenaf in de verte kun je stad én zee zien.
 
Tip: Koop je kaartjes vooraf online om rijen te vermijden. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis binnen; tot 12 jaar voor 4,90€ en iedereen die ouder is voor 7€.
 
Parc De la Ciutadella, Barcelona
 
Er is nog een ander, minder toeristisch park in Barcelona: Parque de la Ciutadella. Je kunt er bootje varen met de kinderen, picknicken in het gras, fietsen of wandelen en er samen de mooiste constructies ontdekken, zoals het 'Castell Dragon' of 'Drakenkasteel', het mammoet standbeeld, de Arc de Triomf,... En als je zin en tijd hebt, kunnen jullie hier naar de zoo van Barcelona. Mis in elk geval de kans niet om je te amuseren met je kinderen in wat ongetwijfeld een van de beste stadsparken in Europa is!

8. Fietsen of spelen langs het strand

strand Barcelona

Misschien lijkt de stad je niet veilig om te fietsen met kinderen, maar de promenade die langs verschillende stranden loopt, is dat wel! Een fantastisch tochtje voor jong en oud. Je zult er kitesurfers of surfers zien, verrassende constructies, beach volley, misschien wel live muziek,... En je kunt een fijne stop maken aan een de strandbars of chiringuitos, voor een drankje of ijsje.
 
Zelfs buiten het zomerseizoen is het strand van Barcelona een fijne plek om met kinderen naartoe te gaan, dankzij de speeltuigen in het zand. Terwijl jij van een drankje geniet, spelen de kinderen naar hartelust! 

9. De wonderlijke wereld van de wetenschap in CosmoCaixa

CosmoCaixa Barcelona

Misschien regent het een dag of is het wat kouder? Geen nood! Het wetenschapsmuseum CosmoCaixa biedt ongelooflijke ruimtes en tentoonstellingen zoals het Planetarium, de Geologische muur of het verbazingwekkende Bosque Inundado of 'Verdronken bos', waar je je onderdompelt in de sfeer van het Amazonewoud.
 
Je kunt er bovendien dieren van dichtbij zien, zoals schildpadden, krokodillen en vleesetende piranhas. Educatief én interactief voor het hele gezin. Zo leer je er hoe orkanen tot stand komen, of kunnen de kinderen volop experimenteren door op knopjes te drukken. En je bent er niet eens veel geld aan kwijt. Kinderen tot 16 jaar mogen gratis; volwassenen betalen 4€ entree. (Tickets en info)

10. Neem je kleine voetbalfans mee naar het enorme Camp Nou

Camp Nou, FC Barcelona Stadium

Misschien ben je zelf ook fan, en bewonder je even graag dat enorme stadium en de 'geheime' plekken van 'de groten', van kleedkamer tot perskamer, spelerstunnel en de bekers van FC Barcelona. Er is ook een museum.

Houd er wel rekening mee dat al die extra's tijdens de tour niet toegankelijk zijn de dag van een grote wedstrijd als de Champions League (ook niet de dag vooraf) of de Copa del Rey. Koop je kaartje vooraf online om wachtrijen te vermijden. Met 26 euro voor volwassenen en 20 euro voor kinderen tot 13 jaar (én 70+ers) is dit geen goedkope activiteit, maar kinderen tot 5 jaar mogen tenminste gratis binnen... 

11. Genieten van het uitzicht vanaf Tibidabo 

Tibidabo, Barcelona

De hoge heuvel Tibidabo biedt een pretpark van meer dan een eeuw oud, maar ook voor volwassenen is deze klim naar 500 meter boven het zeeniveau de moeite waard. Je kunt ernaartoe met het openbaar vervoer:
- Het gemakkelijkst is de T2A Tibibus vanaf de centrale Plaza Catalunya.
- Het leukst is misschien met de FGC trein van lijn S1 of S2, tot aan de Peu del Funicular stop, daar de Funicular de Vallvidrera of kabelbaan nemen, uitstappen aan de Vallvidrera Superior stop en dan de wijkbus 111 nemen.
 
Een bezoek loont de moeite omwille van het fantastische panorama dat je er krijgt over de stad. Bovendien ligt dit park aan de voet van de Templo del Tibidabo, en in deze basiliek kun je voor 3 euro met de lift omhoog om er Barcelona vanaf het hoogst mogelijke punt in de stad te zien.
 
De prijzen voor het pretpark: Gratis voor kinderen tot 90 cm groot, 10,30€ voor kinderen tot 120 cm en €28,50 voor alle anderen. (Website Tibidabo park)

12. Met de kabelbaan naar Montserrat

Montserrat

Vind je het idee van een kabelbaan of een tandradbaan leuk voor de kinderen, dan wil je misschien ook naar Montserrat. Je kunt er niet alleen het indrukwekkende klooster op de berg bezoeken of in een restaurant met adembenemend uitzicht eten, maar ook op wandeling met het hele gezin, want er zijn routes voor alle niveaus. Zo geniet je nog even van de frisse berglucht en een spectaculaire natuuruitstap tijdens jullie citytrip. Alle praktische info voor een bezoek vind je in ons Montserrat artikel.
 
Een excursie in de prachtige omgeving van Barcelona is een goed idee als je voldoende tijd hebt. Kies uit onze 6 Bijzondere Uitstapjes nabij Barcelona nog een plek die je leuk lijkt, ook voor de kinderen.