Glutenvrije gids Málaga

Málaga is een stad die aan het boomen is! Het is een geweldige plek voor cultuurliefhebbers en zonaanbidders, maar je vindt er ook een indrukwekkend gastronomisch aanbod. Voor mensen met coeliakie daarentegen is er vaak heel weinig keuze. Vooral op vakantie is het moeilijk om geschikte plekken te vinden om te gaan eten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over besmetting van voedingsmiddelen en pijn achteraf. Málaga is echter een hele goede stad voor mensen met coeliakie om uit eten te gaan. Zo vind je er een ruim aanbod aan glutenvrije restaurants.Málaga Sin Gluten

Málaga is een pioniersstad in Spanje, omdat het als eerste een eigen Red Sin Gluten (Glutenvrij Netwerk) opgestart heeft. Dit netwerk is een samenwerking tussen ACEMA (Vereniging van Coeliakiepatiënten van Málaga) en de gemeente Málaga.

In het kader van deze samenwerking, worden eetplekken gecontroleerd en geadviseerd over glutenvrij koken door ACEMA en de dienst Gezondheid en Consumptie van Málaga. Daarnaast volgt het personeel van deze restaurants cursussen over hoe ze besmetting kunnen voorkomen en hoe ze daarmee om moeten gaan. Hierdoor zijn de restaurants die aangesloten zijn bij de Red Sin Gluten, plekken waar je zorgeloos kunt gaan eten.

Om mensen met coeliakie te helpen met beslissen waar ze kunnen gaan eten in Málaga, hebben wij een selectie gemaakt van onze 10 favoriete glutenvrije plekjes in de stad. De meerderheid hiervan is dan ook lid van het Red Sin Gluten. Op deze 10 plekken kun je genieten van een zorgeloze maaltijd wanneer je in een vakantiehuis in Málaga verblijft.

1. Pizzeria & Ristorante Gianni (Huelin)

Pizzeria & Ristorante Gianni

Dit Italiaanse familierestaurant is heel dichtbij het strand gelegen wat het de perfecte plek maakt om een hapje te eten na een dag vol strandplezier. De levendige sfeer op het terras en de vriendelijke bediening maken van dit restaurant nog meer een plekje dat mensen met coeliakie moeten bezoeken. Het restaurant beschikt zelfs over verschillende werkplekken in de keuken om besmetting van voedingsmiddelen te voorkomen. Daarnaast geven ze met een glimlach op het gezicht antwoord op alle vragen die je hebt over de kwestie.

Op de menukaart is heel duidelijk aangeduid welke gerechten je in een glutenvrije versie kunt krijgen, wat neerkomt op meer dan de helft van kaart! Mensen met coeliakie kunnen kiezen uit verschillende voorgerechten zoals knoflookbrood, salades en soepen, een ruim aanbod aan pasta’s, vleesgerechten en elke pizza die op de kaart staat. De verse pizza is op zijn zachtst gezegd heerlijk. Hou wel wat plaats over voor het dessert en vraag welke glutenvrije opties ze op die dag hebben. Zo is de glutenvrije tiramisu bijvoorbeeld overheerlijk! Alles bij elkaar genomen kun je bij Gianni terecht voor een lekkere maaltijd voor een redelijke prijs.

Pizzeria & Ristorante Gianni

Aan te raden glutenvrije gerechten: knoflookbroodjes met mozzarella (€3), pizza Toscana (€9), pizza quattro stagioni (€8,50), spaghetti vongole (€8,95), pappardelle ai tartufi (€9), tiramisu (€4)

Lid van Málaga Sin Gluten: Ja

Adres: Calle Río Rocío, 10, local 4
Hoe kom je er: volg de westelijke richting van Málaga tot je het Parque de Huelin aantreft. Volg het fietspad door het park en blijf rechtdoor gaan totdat je Calle Río Rocío aan je rechterzijde aantreft. Je zult het restaurant wat verderop in deze straat vinden aan je linkerzijde.
Website: http://www.gesinfo.es/clientes/gianni/restaurante.php
E-mail: giannimalaga@hotmail.com 
Telefoon: (+34) 952 31 26 18
Openingstijden: elke dag: 13:00u. - 16:00u. en 21:00u. - 00:30u.

2. Restaurante Oleaje (Parque del Oeste)

Restaurante Oleaje

In dit restaurant zul je geen aparte keuken of werkstand vinden. Oleaje is immers een 100% glutenvrij restaurant in Málaga! Het restaurant is geschilderd in lichtblauw en letterlijk vertaald betekent de naam 'golfslag'. Toepasselijk, aangezien het restaurant slechts op een steenworp verwijderd is van het strand. Daarnaast kun je vanaf het terras genieten van een aangenaam uitzicht op het pittoreske Parque del Oeste, waar kinderen spelen en de zon op de kleine poeltjes van het park valt. Alles bij elkaar genomen is het een heel aangenaam decor om te genieten van een verse kwaliteitskeuken gecombineerd met een persoonlijke en gastvrije bediening.

Op de menukaart vind je heel wat variatie tegen normale prijzen. Je kunt er typische Spaanse gerechten delen, zoals heerlijke croquetas de pollo (kipkroketjes), smakelijke flamenquin (gefrituurde varkenslende met ham en kaas) en jamón ibérico (Spaanse ham). Daarnaast serveren ze drie salades, een heel lekker wokgerecht met rijst en een verscheidenheid aan visgerechten (met zalm en tonijn).

Liefhebbers van een stukje vlees kunnen hun hart ophalen in Oleaje, want ze bieden een mooie selectie van vleesgerechten aan op het menu, waaronder entrecot en varkenswangetjes. Zoetekauwen met coeliakie zullen smullen van het dessert. Zo kun je kiezen voor een brownie, een lekkere sappige worteltaart met vanille-ijs en een tarta de tres chocolates (chocoladetaart met niet minder dan drie soorten chocolade).

Restaurante OleajeAan te raden glutenvrije gerechten: croquetas de pollo (€8), flamenquin (€8,50), zalmtartaar met avocado (€15,50), wokgerecht met basmatirijst en kalfsvlees (€9,50), worteltaart met vanille-ijs (€5), chocoladetaart met drie soorten chocolade (€5,50)

Lid van Málaga Sin Gluten: Ja

Adres: Avenida Sor Teresa Prat, 76
Hoe kom je er: begeef je in de westelijke richting van Málaga, in de richting van Parque del Oeste. Net voordat je het park binnengaat, sla je rechtsaf in Calle Diamantino García Acosta. Blijf rechtdoor gaan totdat je Restaurante Oleaje op een straathoek aan je rechterzijde vindt.
Website: http://oleajemalaga.com/ 
E-mail: reservas@oleajemalaga.com 
Telefoon: (+34) 951 49 97 56 / (+34) 696 62 71 82 
Openingstijden
- dinsdag tot zaterdag : 13:30u. - 16:00u. en 20:30u. - 00:00u.
- zondag: 13:30u. - 16:00u.
- gesloten op maandag

3. Yummy Helados (Centrum)

Yummy Helados

In de zomer kan het bloedheet worden in Málaga, dus is het heel handig om te weten waar je terecht kunt voor een verfrissend glutenvrij ijsje. In dat geval, is Yummy Helados dé perfecte plek! Je kunt er niet omheen, want het opvallende kleurrijke design springt in het oog.

''Welke smaak bevat geen gluten?'' is een overbodige vraag bij Yummy, omdat alle smaken glutenvrij zijn! Je vindt er een ruim assortiment, zoals oreo, heerlijke frutas del bosque (bosvruchten) en kinder bueno. Als kers op de taart kun je er zelfs hoorntjes en pannenkoeken met nutella krijgen, en dat allemaal glutenvrij. Als je wat langer in Málaga verblijft dan moet je zeker een klantenkaart vragen. Op die manier zal elk tiende ijsje gratis zijn!

Yummy HeladosAan te raden smaken: mango, bosvruchten, kinder bueno, oreo, zoete wijn van Málaga en nog veel meer/ middelgroot ijsje met hoorntje: €3

Lid van Málaga Sin Gluten: Ja

Adres: Calle Molina Lario, 6
Hoe kom je er: als je voor de kathedraal staat, sla dan linksaf en blijf rechtdoor gaan. Je zult Yummy aan je linkerzijde zien.
Website: http://www.yummyhelados.com/ 
E-mail: hola@yummyhelados.com 
Telefoon: /
Openingstijden: elke dag: 12:00u. - 00:00u.

4. Vegetariano Cañadú (La Merced)

Vegetariano Cañadú

Vegetariano Cañadú bevindt zich op Plaza de la Merced. Het restaurant valt op tussen de andere restaurants op dit plein met een mooi, stijlvol terras. Het is het geliefkoosde plekje van vegetariërs door de lekkere keuken, vriendelijke bediening en redelijke prijzen. We raden je aan om te reserveren, vooral in het weekend.

Hier zul je geen normale tapas vinden, maar ze hebben wel enkele kleine gerechtjes om te delen. De glutenvrije gerechten staan duidelijk aangeduid op de menukaart met een glutenvrij-symbool. In de keuken worden alle glutenvrije producten bovendien strikt gescheiden gehouden van andere producten. Als voorgerecht kun je kiezen uit witlof met hummus en lekkere, versgemaakte patatas bravas (pikante patatjes). Voor wie graag z'n dagelijkse portie groenten eet, zijn er ook verschillende salades verkrijgbaar, zoals een tropische salade en een Griekse salade.

Als glutenvrij hoofdgerecht kun je onder meer kiezen uit risotto en een heerlijke vegetarische hamburger met huisgemaakte frietjes. Wie nog wat ruimte over heeft voor het dessert kan onder andere kiezen uit een chocoladebrownie en kokostaart. Wijnliefhebbers kunnen kiezen uit een relatief ruime selectie van natuurlijke wijnen zonder toevoegingen. Cañadú is daarnaast een uitstekende plek om te genieten van een streepje muziek. Zo treden er heel vaak straatartiesten op op Plaza de la Merced.

Vegetariano Cañadú

Aan te raden glutenvrije gerechten: patatas bravas (€4), witlof met hummus (€4,50), Griekse salade (€6,50), risotto met champignons, asperges en parmezaanse kaas (€9,50), vegetarische hamburger met huisgemaakte frietjes (€8,30), chocoladebrownie (€4,50), kokostaart (€3,30)

Lid van Málaga Sin Gluten: Ja

Adres: Plaza de la Merced, 21
Hoe kom je er: als je vanuit het stadscentrum komt, kun je Cañadú in de rechterhoek van  Plaza de la Merced vinden
Website: http://www.canadu.es/ 
E-mail: canadu.malaga@gmail.com
Telefoon: (+34) 952 60 27 19
Openingstijden:
- maandag tot donderdag en zondag: 13:15u.- 16:15u. en 19:30u. - 23:30u.
- vrijdag en zaterdag: 13:15u. - 16:15u. en 19:30u. - 00:00u.

5. Casa Juan (Huelin)

Casa JuanVoor een authentieke ervaring in Málaga moet je naar Casa Juan gaan. Dit familierestaurant is gespecialiseerd in pescados en mariscos (vis en zeevruchten, heel vaak gefrituurd), zoals je kunt lezen op het bord van het restaurant. Het strand is niet veraf en het is ook heel vaak druk in Casa Juan, waar je altijd op een vriendelijke service kunt rekenen.

Op de menukaart kun je een hele pagina vinden met informatie over de glutenvrije gerechten die ze serveren. Je kunt hieraan heel duidelijk zien dat ze coeliakie hier zeer serieus nemen. Casa Juan gebruikt zelfs verschillende vormen van borden voor gerechten met gluten (ronde borden) en zonder gluten (vierkante borden).

In Casa Juan kunnen mensen met coeliakie genieten van de pescaito frito (gefrituurde vis) waarvoor Málaga zo bekendstaat, net als een ruim assortiment aan verse vis, glutenvrije desserts en zelfs glutenvrije biertjes! De prijzen zijn er iets hoger dan in gelijkaardige restaurants, maar het lekkere eten en de goede bediening maken een bezoek aan Casa Juan 100% de moeite waard.

Casa JuanAan te raden glutenvrije gerechten: gefrituurde inktvis (€8), gefrituurde boquerones (€7,20), conchas finas (€1,85 per stuk)

Lid van Málaga Sin Gluten: Ja

Adres: Calle Río Rocío, 18, local 11
Hoe kom je er: blijf de kustweg in de westelijke richting volgen totdat je Parque de Huelin aantreft. Volg het fietspad door het park en blijf rechtdoor gaan totdat je Calle Río Rocío aan je rechterzijde ziet. Het restaurant bevindt zich aan je linkerzijde.
Website: http://www.restaurantecasajuan.es/ 
E-mail: info@restaurantecasajuan.es 
Telefoon: (+34) 952 32 52 11 / (+34) 639 13 57 61
Openingstijden:
- dinsdag tot zondag: 11:00u. - 23:30u.
- gesloten op maandag

6. El Pastelero Real (Perchel Sur)

El Pastelero Real

El Pastelero Real is een verborgen parel dichtbij de rivier voor mensen met coeliakie. Als je een zoetekauw bent, dan zul je dol zijn op dit vintage plekje dat gespecialiseerd is in gluten- en lactosevrij gebak, taarten en brood. Ze hebben er ook producten met gluten, maar deze worden op een andere plek geproduceerd. Bovendien letten ze heel goed op en gebruiken ze handschoenen om elke vorm van besmetting te voorkomen.

Je wordt er heel vriendelijk onthaald en het personeel antwoordt met plezier op alle vragen over hun goed geprijsde producten. El Pastelero Real is de perfecte plek om cupcakes te halen voor het vieruurtje bij de koffie op het zonnige terras van je vakantiehuis in Málaga.

El Pastelero Real

Aan te raden glutenvrije producten: chocolade cupcakes (2 voor €1,50), palmera (roomboterkoek met chocolade, €2), worteltaart (€2), chocoladebrownie (€2,25), chocoladekoek (€1,50)

Lid van Málaga Sin Gluten: Ja

Adres: Pasaje San Fernando, 6
Hoe kom je er: volg de Pasillo del Matadero naast de rivier. Sla rechtsaf in Calle Cuarteles. Pasaje San Fernando is een klein steegje aan je linkerzijde.
Website: https://www.facebook.com/elpastelerorealsingluten/ 
E-mail: eprpasteleria@gmail.com 
Telefoon: (+34) 951 15 39 32
Openingstijden:
- maandag tot vrijdag: 9:30u. - 14:30u. en 16:30u. - 20:30u.
- zaterdag: 9:30u. - 20:30u.
- zondag: 9:30u. - 14:30u.

7. Restaurante Gallego Candamil (Perchel Sur)

Restaurante Gallego Candamil

Gallego Candamil is een ander restaurant in Málaga waar mensen met coeliakie niet omheen kunnen, aangezien ze het probleem rondom voedselbesmetting perfect aanpakken. Dit grote Galicische restaurant is niet echt uitnodigend van buitenaf door de donkere voorgevel, maar de smaak van het eten en de vriendelijke obers zullen je bezoek ongetwijfeld opfleuren.

Mensen met coeliakie kunnen in Gallego Candamil genieten van bijna alle opties op de menukaart. De glutenvrije gerechten zijn aangeduid met asterisken en in de menukaart vind je enkele pagina’s waar alles voorzien is van duidelijke symbolen. Je kunt kiezen uit verschillende menu’s en platos del día (dagschotels) met vlees en vis. Bovendien heeft het restaurant een uitgebreide wijnkaart.

Galicië staat bekend om haar vis en zeevruchten en dus kun je in het restaurant ook enkele van de specialiteiten van deze regio vinden. Denk maar aan pulpo a feira (inktvis op Galicische wijze), mosselen, heek en kabeljauw. Galicië heeft echter ook vleesspecialiteiten te bieden, waaronder lacón con grelos o col (varkenspoot, raapstelen of kool, worst en aardappelen). Andere vleesgerechten zijn lendesteak en ossenstaart. De prijzen in het restaurant zijn bovendien correct. Alles bij elkaar is Gallego Candamil een leuke plek om te gaan eten met een grote groep, mede dankzij de afmetingen van het gebouw. 

Aan te raden glutenvrije gerechten: pulpo a feira (€15,65), mosselen (€7,95), lacón con grelos o col (€13,15), kalfslendesteak (€17,55), kabeljauw op Galicische wijze (€13,75)

Lid van Málaga Sin Gluten: Ja

Adres: Calle Cuarteles, 15
Hoe kom je er: start bij het Centrum voor Hedendaagse Kunst (CAC), steek de rivier over en volg Calle Cuarteles. Gallego Candamil ligt aan de linkerkant.
Website: http://www.restaurantecandamil.com/ 
E-mail: /
Telefoon: (+34) 952 32 39 07
Openingstijden:
- maandag tot zaterdag: 13:00u. - 16:00u. en 20:30u. - 23:30u.
- zondag: gesloten / augustus: gesloten

8. Astrid Tapería Orgánica (Centrum)

Taperia AstridAstrid, zoals de meeste mensen zeggen, is een leuk ecologisch restaurant in het centrum van Málaga. Het is artistiek ingericht met een mooi zicht op de keuken waar het gezonde, organische eten klaargemaakt wordt. Het is de perfecte plek om te lunchen, terwijl je geniet van de zon op het terras.

Mensen met coeliakie kunnen kiezen uit een duidelijk aanbod van glutenvrije gerechten of gerechten die ook in een glutenvrije versie te verkrijgen zijn, en dat allemaal tegen goede prijzen. De porties zijn niet heel groot, maar de natuurlijke smaken maken dat ruimschoots goed. Als het wat warmer weer is, kun je de koude gazpacho bestellen die gemaakt is van producten uit een lokale boomgaard. Er zijn ook verschillende glutenvrije salades te verkrijgen, zoals de heerlijke en gezonde quinoasalade.

Als je zin hebt in een hamburger, probeer dan de bietenhamburger of de ecologische kalfshamburger. Beide worden geserveerd zonder brood, maar zijn allebei overheerlijk. Voor wie graag een stukje vis lust, biedt Astrid verschillende smakelijke opties aan, zoals baars, kabeljauw en zalm. Als dessert kunnen mensen met coeliakie kiezen uit twee opties: panna cotta van mango en amandeltaart.

Taperia Astrid

Aan te raden glutenvrije gerechten: gazpacho (€6,25), quinoasalade (€7,50), gegrilde aubergines (€6,95), ecologische kalfshamburger (€8,50), gegrilde zalm (€7,75), panna cotta van mango (€4,85)

Lid van Málaga Sin Gluten: Ja

Adres: Calle Calderón de la Barca 6, local 2 en 3
Hoe kom je er: Astrid is gelegen naast Plaza Enrique García Herrera waar je een speeltuin kunt vinden. Astrid Tapería Orgánica ligt aan de rechterkant van de speeltuin op de straathoek met Calle Ferran Gonzalez.
Website: http://www.taperiaorganica.com/ 
E-mail: info@taperiaorganica.com 
Telefoon: (+34) 952 22 03 50
Openingstijden:
- zomer (21 juni tot 29 oktober): maandag tot zaterdag 13:00u. - 16:00u. en 20:00u. - 00:00u. / gesloten op zondag
- winter (1 november tot 20 juni): maandag tot zaterdag 13:00u. - 23:30u. / zondag: 10:00u. - 16:00u.

9. El Vegetariano de la Alcazabilla (Centrum)

El Vegetariano de la Alcazabilla is een interessant ingericht restaurant in het hart van Málaga, dichtbij het Alcazaba. Ze beschikken over een klein gezellig terras waar je jezelf kunt onderdompelen in de levendige avondsfeer.

El Vegetariano de la AlcazabillaHet aanbod glutenvrije gerechten is er niet zo ruim als bij enkele andere restaurants op deze lijst. De kwaliteit van het eten, de goede prijzen en het mooie decor zorgen er echter voor dat mensen met coeliakie dit restaurant niet kunnen overslaan. Ze hebben enkele kleinere glutenvrije gerechten die duidelijk aangeduid staan op de kaart, zoals gegrilde champignons met gerookt zout, hummus, vegetarische paella en verschillende groentecrèmes. 

Probeer zeker eens de glutenvrije mixschotel met rijst en drie verschillende garneringen. Als je een salade wilt eten dan heb je vier opties, waaronder de ensalada Alcazabilla (kropsla, courgette, tomaten, ui en guacamole). Als dessert kunnen mensen met coeliakie kefir eten, een yoghurtdrank uit de Kaukasus. Je kunt ook altijd vragen welke glutenvrije opties de menu del día inhoudt (dagschotel met een voorgerecht, hoofdgerecht, salade en dessert).

Aan te raden glutenvrije gerechten: hummus (€4,50), vegetarische paella (€3,50), glutenvrije mixschotel, ensalada Alcazabilla (€8,50)

Lid van Málaga Sin Gluten: Ja

Adres: Calle Pozo del Rey, 5
Hoe kom je er: loop langs het Alcazaba en sla rechtsaf net na Cine Albéniz. Vegetariano de La Alcazabilla bevindt zich aan je linkerzijde
Website: http://www.elvegetarianodelaalcazabilla.com/ 
E-mail: /
Telefoon: (+34) 952 21 48 58
Openingstijden:
- maandag tot donderdag: 13.00u. - 16:00u. en 19:00u. - 22:00u.
- vrijdag en zaterdag: 19:00u. - 23.30u.
- zondag: 13:00u.- 16:00u.

10. Aire Gastrobar (Malagueta)

Aire GastrobarAire Gastrobar is een verfijnd restaurant met een modern interieur. Het restaurant bevindt zich in een pand uit de vroege twintigste eeuw, dichtbij Plaza de Toros. In dit restaurant kun je in een aangename, vriendelijke sfeer genieten van een eigentijdse mediterraanse keuken waarbij gebruikt gemaakt wordt van lokale Andalusische producten. Met een gastrobar voor tapas, een terras en een bovenverdieping zul je ongetwijfeld het perfecte plekje vinden om van een hoogstaande glutenvrije maaltijd te genieten. 

Mensen met coeliakie kunnen kiezen uit een vrij ruime en gevarieerde selectie aan gerechten aangeduid met asterisken, zoals Angus lendesteak met aardappelen, kabeljauw met groene risotto of tartaar van twee soorten zalm en avocado uit Axarquia met glutenvrije crackers. Het kleine glutenvrije broodje dat je krijgt voor het eten wordt geserveerd met heerlijke olijfolie uit Jaén, waarvan je kleine metalen flesjes voor €7 kunt kopen.

Vlees- en visliefhebbers zijn aan het goede adres in Aire Gastrobar, net als wijnliefhebbers die er een fijnzinnige selectie van wijnen kunnen vinden. Er zijn twee glutenvrije desserts: een verfrissende sorbet van mojito en een banaanpuree met chocolade-ijs, waarbij warm en koud gecombineerd worden. De porties zijn niet heel groot, maar Aire Gastrobar is een geweldige plek voor een heerlijke, verfijnde glutenvrije maaltijd in een stijlvol decor.

Aire Gastrobar

Aan te raden glutenvrije gerechten: tartaar van twee soorten zalm (€12), bord van Andalusische kazen (€14), kabeljauw met groene risotto van quinoa (€18), banaanpuree met chocolade-ijs (€6)

Lid van Málaga Sin Gluten: Ja

Adres: Avenida de Pries, 16
Hoe kom je er: start aan Plaza de Toros en blijf Paseo de Reding volgen totdat deze overgaat in Avenida de Pries. Aire Gastrobar bevindt zich aan je rechterzijde.
Website: http://airegastrobar.es/  
E-mail: info@airegastrobar.es 
Telefoon: (+34) 952 60 94 89
Openingstijden
- winter: dinsdag tot zaterdag: 13:00u. - 16:30u. en 20:00u. - 00:00u. / zondag: 13:00u. - 16:30u. / gesloten op maandag
- zomer: maandag: 20:00u. - 00:00u. / dinsdag tot zaterdag: 13:00u. - 16:30u. en 20:00u. - 00:00u. / gesloten op zondag en maandag overdag

Alle gerechten die in dit artikel vermeld worden zijn glutenvrij. Hoewel de restaurants in deze lijst 100% glutenvrije gerechten aanbieden, is VakantiehuizenSpanje niet verantwoordelijk voor problemen of besmetting van eten in deze restaurants.

Kaart