De 10 mooiste baaitjes van Mallorca

Mallorca is het populairste Spaanse eiland in de Middellandse Zee. Met een oppervlakte van 3.640 km² heeft het heel wat moois in petto voor bezoekers. Zo tref je er een mooi kleurrijk landschap aan met heuvels en prachtige stranden dichtbij het helderblauwe water van de Middellandse Zee.

Het pittoreske Fornells, Mallorca

Mallorca is het grootste eiland van de eilandengroep de Balearen. Je vindt er dan ook niet heel toevallig het meest uiteenlopende landschap en de meest diverse cultuur op de Balearen.

Maar liefst de helft van de bevolking van Mallorca woont in Palma. Deze levendige hoofdstad staat bol van de bezienswaardigheden die heel erg de moeite waard zijn. Maar Mallorca is meer dan Palma alleen, want ook het warme klimaat, het verfrissende zeebriesje, de levendige vakantieoorden en de uitstekende stranden maken van Mallorca een perfecte vakantiebestemming voor het hele gezin.

Al sinds de jaren vijftig trekt de adembenemende kustlijn van Mallorca toeristen aan die op zoek zijn naar mooie stranden en afgelegen baaitjes. Wij hebben voor jou een lijst samengesteld met onze 10 favoriete calas (baaitjes) van Mallorca!

1. Cala d'Or

Cala D'Or - Mallorca

Samen met drie naburige baaitjes ademt Cala d'Or een kosmopolitische, maar toch vredige sfeer uit die perfect samengaat met de mediterraanse schoonheid. Je zal zien dat het helderblauwe water en het indrukwekkende uitzicht zich perfect lenen tot een daguitstap met het hele gezin.

Foto credit - Matthew R. (Flickr)

2. Cala Formentor

Strand in Cala Formentor, Mallorca

Als je wil genieten van een verbluffend landschap, dan is Formentor de place to be! In de buurt van de kliffen van de baai liggen heel wat wandelpaden die je naar het nabijgelegen platteland voeren. Aan deze ruige en zo goed als ongerepte baai kun je heerlijk wandelen en vogels spotten!

De weg ernaartoe loopt naar beneden en brengt je uiteindelijk tot aan het witte zandstrand en het helderblauwe water. Eromheen ligt een indrukwekkend aantal donkergroene dennen- en eikenbomen.

De baai is gemakkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer en alles is bovendien mooi aangeduid.

3. Santanyí

Cala Santanyí, Mallorca

De naam van deze baai is afkomstig van het Latijnse Santi Agnini ('heilig lam'). In het verleden was het een geliefkoosde plek voor piraten om te plunderen en overvallen te plegen. Santanyí is een fantastisch strand van zo'n 80 meter lang en 130 meter breed waar je heerlijk tot rust kan komen. De prachtige zonsondergang maakt het plaatje compleet.

De baai is gemakkelijk te bereiken. Ook verschillende voorzieningen zijn hier aanwezig: restaurants, winkels, een duikclub en strandstoelen.

4. Port Alcúdia

Port d'Alcudia, Mallorca

Alcúdia ligt in het noorden van Mallorca en is een van de stadjes waar het historisch en cultureel erfgoed het best bewaard is gebleven. Een voorbeeld hiervan zijn de ruïnes van de Romeinse stad Pollentia.

De beste plek om hier te ontspannen is naast de haven, op het grootste strand in de buurt. Wit zand en ondiep, helderblauw water maken het een uitgelezen plek voor kinderen om te ravotten.

5. Cala Sant Vicenc

strand, San Vicenc

In dit geval gaat het niet om één, maar om drie baaitjes, waarvan Cala Barques de grootste is. De kleinste is Cala Clara, terwijl Cala Molins opvalt door het lange, smalle strand. Ze hebben alledrie zowat dezelfde eigenschappen: kalme, doorzichtige wateren en een unieke natuurlijke omgeving die veel duikers aantrekt.

Cala Sant Vicenc is ongetwijfeld een van de meest spectaculaire baaien van Mallorca. Je kan er zwemmen in kristalhelder water en genieten op een strand dat volledig afgeschermd wordt van de wind.

6. Sa Calobra

Cala Sa Calobra

Je kan deze kleine en prachtige baai bereiken via de Serra de Tramontana langs een van de meest spectaculaire routes van Spanje uitgetekend door de beroemde ingenieur Antonio Parieti. Sa Calobra telt twee baaitjes die omgeven worden door rotsen. Een daarvan, Cala S'Olla, heeft zowaar de vorm van een Romeins theater.

Vanuit Sa Calobra kan je naar een ander paradijselijke baai wandelen: Torrent de Pareis.

Foto credit - ©Esteve Roca (Flickr)

7. Cala Mesquida

Cala Mesquida, Mallorca

Cala Mesquida werd in 1991 uitgeroepen tot een beschermd natuurgebied door de plaatselijke regering van de Balearen. Dit zandstrand staat bekend om haar duinen en is uitstekend bewaard gebleven. De kalme wateren en rotsen zijn een grote trekpleister voor heel wat duikers en de inwoners van het noordelijke gedeelte van Mallorca.

Je kan er gemakkelijk raken met de auto als je de verkeersborden volgt op de autoweg tussen Arta en Capdepera.

8. Es Trenc

Es Trenc, Mallorca

Dit strand en de kustlijn van 2 km zijn in het verleden uitgeroepen tot een beschermd natuurgebied door de autonome gemeenschap van de Balearen.

Es Trenc ligt aan de zuidkust van Mallorca. Het is een lang zandstrand dat verrassend genoeg zo goed als onaangeroerd is gebleven. De kristalheldere wateren en de unieke omgeving nodigen je uit om in alle vrijheid de natuur te ontdekken. Het is ook een populair strand onder nudisten.

9. Cala Figuera

Cala Figuera, Mallorca

Cala Figuera is een natuurlijk toevluchtsoord voor zeilers. De pure schoonheid doet denken aan vroegere tijden en zelfs vandaag de dag zien we er nog vissers die met hun netten in de weer zijn.

Ook artiesten van over de hele wereld worden door deze afgelegen, magische plaats aangetrokken om het strand te vereeuwigen in schilderijen en schetsen. Het is de perfecte plaats voor ze om in alle rust aan de slag te gaan met op de achtergrond het water dat tegen de rotsen klotst.

10. Cala S´Almonia

Cala S'Almonia, Mallorca

Cala S'Almonia is de perfecte afsluiter van deze lijst. S'Almonia is een charmant vissersdorpje dat perfect is om er een dag door te brengen. Je kan het bovendien combineren met Santanyí aangezien dit baaitje vlakbij gelegen is.

Een trap leidt je naar het ongerepte strand met kleine vissershuisjes.

Als je maar niet genoeg kan krijgen van baaitjes en stranden, dan moet je zeker ook eens onze lijst met de beste stranden van Mallorca raadplegen.