De 'Jaleo', het paardenfeest van Menorca

Menorca is onder Spanjaarden gekend als het meest authentieke eiland van de Balearen, met heerlijke calas of strandbaaitjes, allerlei leuke bezienswaardigheden, en veel rustiger dan grote broer Mallorca. Ook de bewoners op dit kleine eiland zijn gekend als een rustig volk. Maar ... als dit volkje gaat feesten, dan doet ze het goed!
 
Van juni tot september kun je op Menorca een wel heel bijzonder festival van dichtbij meemaken. Het eiland heeft namelijk een lange paardentraditie die teruggaat tot de Middeleeuwen en dat komt tijdens dit zomerfeest op een spectaculaire manier tot uiting!
 
Jaleo paardenfeest Menorca

Wanneer?

Het begint in Ciutadella met het feest van Sant Joan op 23 en 24 juni en eindigt traditiegetrouw in hoofdstad Mahón op 9 september. Daartussen vindt het feest ook in andere dorpen plaats. Voor specifieke data per plaats in Menorca. 
 
Elk feest biedt gewoonlijk 2 ‘Jaleos’ dat zijn de hoogtepunten met het paardenspektakel.
Er is er één te beleven op de eerste avond en één in de namiddag de volgende dag, die van de lokale Patroonheilige zelf. 
 
Ondanks die religieuze betekenis biedt het vooral aanleiding tot flink wat 'fiesta'! Winkels gaan dus dicht, straten en pleinen maken plaats voor kermisattracties en artisanale markten, en concerten en vuurwerk vullen het avondprogramma!

Op het ritme van een lied

Het echte hoogtepunt is de 'Jaleo'. Dat is Spaans voor ‘drukte, lawaai’ - zeg maar ‘veel feestgedruis’ - en daarin zit een belofte die op het centrale plein zeker waarheid wordt! 
 
Jaleo paardenfeest Menorca
 
Een orkest begeleidt er namelijk ruiters op inheemse zwarte raspaarden - 'Cavall Menorquí' - die springen en steigeren! En dat op steeds hetzelfde liedje, opnieuw en opnieuw... en opnieuw.

Steigerende 'Black Beauties'

Eén voor één dalen de elegante dieren uit een steegje af naar het plein, waar ze wachten tot het hun beurt is. Voor deze parade door de stad zijn de smalle straatjes bestrooid met rood zand.
 
De ruiters gaan voortreffelijk gekleed in zwart en wit terwijl de prachtige paarden met hun volle manen en indrukwekkende hals feestelijk getooid gaan in kleurrijke zadeldoeken, hun staarten in een onberispelijk korset van gebloemde borduurmotieven. 
 
Jaleo paardenfeest Menorca
 
Op het plein zelf begeven de ruiters zich telkens met drie of vier tussen de enthousiaste menigte, om er zo lang en zo hoog mogelijk te steigeren!
 
De paarden lijken daardoor als het ware te dansen op hun achterbenen en maken sprongen op de steeds weerkerende melodie.
 
Menorca Jaleo paardenfeest
 
Onstuimige toeschouwers in het publiek proberen telkens de buik van het paard aan te raken, in een poging het dier te ondersteunen. Traditioneel gezien brengt dit zelfs geluk!
 
Het is een verbazingwekkend schouwspel!
 
Jaleo paardenfeest Menorca

Tips om van het feest te genieten

- Tijdens de feesten doen de lokale bewoners zich overal tegoed aan het lokale drankje bij uitstek, pomada of een krachtige mix van de lokale gin (Gin Xoriguer, geproduceerd in Mahón) en limonade. Wellicht ook omdat het helpt om zonder vrees dit indrukwekkende schouwspel van dichtbij mee te maken!
 
Proef gerust! Het brouwsel is nog een erfenis van de Britse periode, toen duizenden Britse manschappen op het eiland verbleven. Het wordt vaak zeer koud geserveerd, vooral in de zomer, lekker verfrissend dus. 
 
- Voor dit feest hoef je niet chique gekleed te gaan. In het rode zand ben je bijvoorbeeld beter af met sportief schoeisel. Het is ook meer een typisch ‘feest in de straat’, met overal marktstalletjes met snacks en pomada.
 
- Zorg dat je overdag voldoende zonbescherming bij hebt.
 
- Kijk in de straatjes van de parade uit voor de paarden, die plots achter je kunnen opduiken!
 
- Als je niet houdt van drukte, menigtes en lawaai of met erg jonge kinderen op vakantie bent, is de jaleo – vooral ’s avonds – misschien beter te mijden.
Wel kun je genieten van de rest van het programma, zoals kermis en vuurwerk. In de aanloop tijdens de week ervoor is er ook een feestelijk programma maar rustiger. 
 
'Bones Festes' in elk geval, ‘amuseer je op het feest!’ Zo zeggen de Menorquines het toch.
 
Meer beleven op Menorca? Check onze Tips voor leuke uitstapjes!