De mooiste stranden van Menorca

Strand én de rust van de natuur. Volgens veel Spanjaarden is Menorca het meest authentieke eiland van de Balearen. Het is samen met Formentera ook het minst bezocht, en dus nooit snel druk.

Cala Macarelleta, Menorca

Het hele eiland is sinds 1993 UNESCO Biosfeer Reservaat. Menorca is een andere wereld, vol calas of strandbaaitjes, zonlicht en kristalhelder turqoise water. Een paradijs!

Strandhoppen 

Menorca, Cala Turqueta

Menorca is het kleine broertje van Mallorca, maar heeft meer strand. Zowat 700 vierkante kilometer telt het eiland, met 216 kilometer kustlijn. Je kunt er elke dag kiezen uit wel 99 stranden! En ieder baaitje is weer een verrukkelijke ontdekking.
 
Je kunt het best op strandtour met de auto (klik hier om een wagen te huren) en dan na het parkeren verder wandelen tot aan het strand. Op dit eiland is de natuur immers baas, en dus zijn vele verborgen of beschermde strandjes slechts toegankelijk te voet of vanaf de zee, wat de rust garandeert en ook verklaart waarom talrijke bootjes en plezierjachtjes de strandbaaitjes opfleuren!
 
Op veel van die ongerepte strandjes ben je op jezelf aangewezen voor drinkwater en picknick. Wees hierop voorbereid. Vaak zijn er zelfs geen vuilnisbakken, om estetische redenen en om mensen aan te moedigen hun vuilnis zelf weer mee te nemen.

De zon op Menorca

Menorca zonsondergang

Van de Balearengroep is Menorca het eiland dat het verst naar het oosten ligt en dus het eerste punt in Spanje dat het zonlicht opvangt. De zonsopgang aan de oostkant is geweldig om te zien, en de zonsondergang in het westen is al evenzeer een populair spektakel.
 
Gemiddeld zijn er 300 dagen zon per jaar, en tot 12 uur zon per dag in de zomer! De lente (een heerlijke tijd van bloemen en bloesem) en herfst zijn uitstekend voor een bezoekje aan het eiland, zeker om van de bekendste en mooiste stranden in alle rust te genieten. 

Hier volgt een gids naar enkele van de mooiste stranden:

Het zuiden van het eiland is veel groene vegetatie op kalksteen, met ravijnen die uitlopen op witte zandstranden en turkoois water.

Cala Turqueta

Cala Turqueta, Menorca, Balearen

Deze kant van het eiland is spectaculair. Tussen rotsformaties langs de Middellandse Zeekust schitteren talrijke baaitjes met kristalhelder water. 

Cala Turqueta is een van de beroemdste stranden van het eiland. Het ligt tien kilometer ten zuiden van Ciutadella. Rijd richting Mahón om er naartoe te gaan. Eenmaal geparkeerd, is het nog ongeveer tien minuten lopen.

Omdat dit strandje zo klein en zo populair is, is het aan te raden vroeg in de ochtend te gaan om een parkeerplaats te vinden. Hoewel deze inham vrijwel onaangetast is gebleven, zijn er toiletten en strandwachten voorzien. Er is ook een 'chiringuito' of strandbar naast het parkeerterrein.

Cala Macarella en Cala Macarelleta

Cala Macarella - Cala Macarelleta - Menorca

Cala Macarella is een van de bekendste baaien van het eiland, met daarin het meer afgelegen naakstrandje Cala Macarelleta. Het is gelegen naast de Cala Turqueta, en dus via dezelfde aanwijzingen als hierboven toegankelijk. Je kunt gratis parkeren op 15 minuten wandelafstand, en op 5 minuten betalend als je er plaats vindt.

De stranden van Cala Macarella en Cala Macarelleta zijn verbonden door een pad dat een spectaculair uitzicht biedt op het turkoois water. Breng op deze wandeling dus zeker een camera mee! Trek ook goede schoenen aan want strandslippers zijn niet zo handig op dit pad.

Cala Mitjana en Cala Mitjaneta

Cala Mitjaneta at Menorca

Wit zand, helder water, schilderachtige kliffen en dennenbossen op de achtergrond ... niet te missen! Om er te geraken, kun je de auto langs de weg naar Cala Galdana - het grote strand naast deze cala, bekend ook voor watersport - parkeren en doorheen het mediterrane bos, met daarin archeologische overblijfselen, tot aan de zee lopen. Het heeft ook een kleine betalende parkeerplaats (let wel, het kan er erg druk worden!).

Beide stranden liggen op slechts enkele meters van elkaar, zodat heen en weer zwemmen tussen beide mogelijk is. Of je kunt gebruik maken van de onverharde weg tussen de twee stranden om zo te genieten van het unieke uitzicht op de twee fantastische ongerepte baaitjes. Er zijn geen faciliteiten dus breng zelf al het nodige mee, zoals water, een picknick en producten voor zonnebescherming.

Cala Trebaluger

Cala Trebaluger, MenorcaDe Cala Trebaluger ligt op loopafstand van het Cala Mitjana strand, langs een aangenaam pad doorheen een dennenbos. Neem zelf drank en eten mee, want er zijn geen voorzieningen.

Dit grote mooie strand wordt vaak bezocht door nudisten die er genieten van de rust. Net als bij Cala Macarella, zijn er veel boten die hier graag aanmeren.

Cala Binidalí 

Menorca - BinidalìCala Binidalí is een kleine inham in de buurt van het dorp met dezelfde naam, op negen kilometer van Mahón. Het wordt gekenmerkt door fijn zand, helder blauw water en een ongerepte natuurlijke omgeving.

Iets verder weg ligt het dorp Sant Climent, perfect om na een dagje strand te genieten van de gastronomie van het eiland. Zoals vaak het geval is op Menorca, is de sfeer er rustig, ideaal bijvoorbeeld voor gezinnen met kinderen.

Son Bau

Houd je van goede strandvoorzieningen, dan is er Son Bau, op 20 kilometer van Mahón en op 40 kilometer van Ciutadella. Met bijna vier kilometer is dit het langste zandstrand op het eiland: gemakkelijk toegankelijk, ideaal voor kinderen en met allerlei voorzieningen, ook voor watersport.

Cala Pregonda, Cala Cavallería en Cala del Pilar 

In het noorden heeft Menorca een ruige, rotsachtige kustlijn met lage begroeiing. Sommige stranden baden er in een magisch rode gloed, waarvan de bekendste Cala Pregonda, Cavallería en del Pilar. 

Cala Cavallería, Menorca

Om er te geraken, moet je na het parkeren soms nog een flink stukje wandelen, en daar moet je natuurlijk voor te vinden zijn met alle strandspullen bij de hand. Vooral voor gezinnen met jonge kinderen is dit niet zo handig. Maar het pad ernaartoe loopt wel door een uniek landschap met prachtige natuur, en de stranden zijn rustig en afgeschermd.
 
De foto hierboven is bijvoorbeeld Cala Cavallería. Stranden als deze lijken wel een andere wereld, met die roodoranjekleur die zo mooi contrasteert met de groene heuvels. Onvergetelijk gewoon! 

Cala Tortuga en Cala Presili

Menorca, Cala Tortuga

Cala Tortuga is met het fijn wit zand een uitzondering in het noorden. Het ligt in een inham gelegen in het Albufera Grau natuurpark, een moeras aan de oostkust van het eiland en de thuisbasis van vele vogelsoorten. 

Het park is gelegen langs de Mahón-Fornells weg. Neem de afslag richting Kaap Favaritx en, als je eenmaal de vuurtoren hebt bereikt, kun je de auto langs de weg parkeren en een van de paden door het park volgen.

Cala Tortuga

Het decor bestaat uit stranden en baaien, omringd door struiken en gehuld in een stilte die alleen wordt onderbroken door het geluid van de golven. Het kristalheldere water, de rust en de schoonheid van het landschap zijn hier de grootste troeven. 

Cala Presili bay near Cap Favaritx, Menorca

Op de foto hierboven zie je een naburige cala, een van de bekendste nudistenstrandjes ook, Cala Presili, en aan de overkant in de verte de vuurtoren van Favartix.

Cala Sa Mesquida

Menorca - Sa Mesquida

Het strand van Sa Mesquida ligt ongeveer 10 km ten noorden van Mahón, de hoofdstad met de belangrijkste haven van het eiland. Cala Sa Mesquida is een van de favoriete stranden onder de lokale bewoners, vooral tijdens het weekend.

Sa Mesquida is ongeveer vijf kilometer van het centrum van Mahon verwijderd en je kunt er met de auto terecht op de kleine gratis parkeerplaats op honderd meter van het strand. Er zijn strandwachten en een kleine kiosk waar drankjes en ijs te koop zijn. 

Veel strandgenot! En wil je naast strand ook nog allerlei leuke uitstapjes en restaurantjes of bars doen: tips voor een bezoek aan Menorca.

Kaart: De mooiste stranden van Menorca


Bekijk hier de mooiste stranden van Menorca op een grotere kaart.

Landhuis in Mao

 • 4 slaapkamers
 • 8 personen
 • 4 badkamers
 • 260 m² woning
 • Privé-zwembad
 • Wifi
 • Tuin
 • Barbeque
 • Open haard
Id: 36641 Voeg toe aan lijst Verwijder Verwijder
€ 1.117 - 3.581/week € 160 - 512/nacht Toon informatie

Landhuis in Son Bou

 • 6 slaapkamers
 • 12 personen
 • 3 badkamers
 • 350 m² woning
 • Privé-zwembad
 • Wifi
 • Tuin
 • Barbeque
 • Parking
Id: 45534 Voeg toe aan lijst Verwijder Verwijder
€ 1.425 - 4.351/week € 204 - 622/nacht Toon informatie

Villa in Mao

 • 11 slaapkamers
 • 22 personen
 • 11 badkamers
 • 11 toiletten
 • 1000 m² woning
 • Privé-zwembad
 • Wifi
 • Terras
 • Patio
Id: 46345 Voeg toe aan lijst Verwijder Verwijder
€ 47.723 - 74.740/week € 6.818 - 10.678/nacht Toon informatie
X


Ik heb het privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord
 Win een cadeaubon ter waarde van 750€! 
VakantiehuizenSpanje.nl gebruikt haar eigen cookies en cookies van derde partijen. Zo proberen wij onze dienstverlening te verbeteren en je advertenties te tonen aangepast aan je voorkeuren door je surfgedrag te analyseren. Om de instellingen te veranderen en voor meer informatie klik hier.