De mooiste stranden van Menorca

Volgens veel Spanjaarden is Menorca het meest authentieke eiland van de Balearen. Het is samen met Formentera ook het minst bezocht, en dus nooit snel druk.

Sinds 1993, is Menorca een beschermd UNESCO biosfeerreservaat. Het is een totaal andere wereld, vol met calas (strandbaaitjes) en kristalhelder turquoise water. Een waar paradijs! 

Cala Macarelleta, Menorca

Strandhoppen 

Menorca is het kleine broertje van Mallorca, maar heeft meer strand. Zowat 700 vierkante kilometer telt het eiland, met 216 kilometer kustlijn. Keuze genoeg tussen al deze strandjes voor het verkrijgen van een mooi, bruin tintje gedurende jouw vakantie in één van de villas in Menorca

Menorca, Cala Turqueta

Je kunt het best op strandtour gaan met de auto (je kunt er eentje huren voor een beetje minder dan 200 euro per week). Op Menorca zijn er ook talrijke afgelegen en beschermde strandjes die enkel te voet of via de zee bereikbaar zijn. Je kan dan na het parkeren verder wandelen tot aan het strand. Dit verklaart waarom er vele bootjes en plezierjachtjes de strandbaaitjes opfleuren!
 
Op veel van die ongerepte strandjes ben je op jezelf aangewezen voor drinkwater en picknick. Wees hierop voorbereid. Vaak zijn er zelfs geen vuilnisbakken en zal je je eigen vuilnis zelf weer mee moeten nemen.

300 dagen zon per jaar 

Van de Balearengroep is Menorca het eiland dat het verst naar het oosten ligt en dus het eerste punt in Spanje dat het zonlicht opvangt. Dit zorgt voor schitterende zonsopgangen ongeacht waar je verblijft op het eiland. 

Menorca zonsondergang

Gemiddeld zijn er 300 dagen zon per jaar, en tot 12 uur zon per dag in de zomer! De lente en herfst zijn ook uitstekend voor een bezoekje aan het eiland, zeker om in alle rust, van de bekendste en mooiste stranden te genieten. 

Hier volgt een gids van enkele van de mooiste stranden:

Het zuiden van het eiland is veel groene vegetatie op kalksteen, met ravijnen die uitlopen op witte zandstranden en turquoise water. In het noorden bestaat Menorca voornamelijk uit een ruige kuslijn met vrij weinig vegetatie. 

We beginnen met het zuiden van het eiland, waar we enkele spectaculaire stranden terugvinden. Tussen de rotsformaties en de mediterrane kliffen liggen er talloze strandjes met kristalhelder water, net zoals in de reisbrochures! 

Cala Turqueta

Cala Turqueta, Menorca

Cala Turqueta is één van de beroemdste stranden van het eiland. Het ligt tien kilometer ten zuiden van Ciutadella. Rijd richting Mahón om er naartoe te gaan. Omdat dit strandje zo klein en zo populair is, is het aan te raden vroeg in de ochtend te gaan om een parkeerplaats te vinden. Eenmaal geparkeerd, is het nog ongeveer tien minuten wandelen.

Hoewel deze inham vrijwel onaangetast is gebleven, zijn er toiletten en strandwachten voorzien. Er is ook een 'chiringuito' of strandbar naast het parkeerterrein.

Cala Macarella en Cala Macarelleta

Cala Macarella - Cala Macarelleta - Menorca

Cala Macarella is één van de bekendste baaien op het eiland, met daarin het meer afgelegen strandje Cala Macarelleta. Het is gelegen naast de Cala Turqueta, en dus via dezelfde aanwijzingen als hierboven toegankelijk. Je kunt gratis parkeren op 15 minuten wandelafstand, en op 5 minuten betalend als je er plaats vindt.

De stranden van Cala Macarella en Cala Macarelleta zijn verbonden door een pad dat een spectaculair uitzicht biedt . Breng op deze wandeling dus zeker een camera mee! Trek ook goede schoenen aan want strandslippers zijn niet zo handig op dit pad!

Cala Mitjana en Cala Mitjaneta

Cala Mitjaneta at Menorca

Wit zand, helder water, schilderachtige kliffen en dennenbossen op de achtergrond ... niet te missen!

Om er te geraken, kun je de auto langs de weg naar Cala Galdana  (het grote strand naast deze cala, bekend ook voor watersport) parkeren en doorheen het mediterrane bos tot aan de zee wandelen. Het heeft ook een kleine betalende parkeerplaats (let wel, het kan er erg druk worden!).

Beide stranden liggen op slechts enkele meters van elkaar, zodat heen en weer zwemmen tussen beide mogelijk is. Of je kunt gebruik maken van de onverharde weg die beide stranden verbindt om zo te genieten van het unieke uitzicht op deze twee fantastische ongerepte baaitjes. Er zijn geen faciliteiten dus je zal zelf moeten zorgen voor alle strandbenodigdheden. 

Cala Trebaluger

Cala Trebaluger, Menorca

De Cala Trebaluger ligt op wandelafstand van het Cala Mitjana strand, langs een aangenaam pad doorheen een dennenbos. Neem zelf drank en eten mee, want er zijn geen voorzieningen op dit natuurstrand.

Net als bij Cala Macarella, zijn er veel boten die hier graag aanmeren. Dit mooie strand is één van de populairste naaktstranden op Menorca. 

Cala Binidalí 

Cala Binidalí is een kleine inham in de buurt van het dorp met dezelfde naam, op negen kilometer van Mahón. Het wordt gekenmerkt door fijn zand, helder blauw water en een ongerepte natuurlijke omgeving.

Iets verder weg ligt het dorp Sant Climent, perfect om na een dagje strand te genieten van de gastronomie van het eiland. De sfeer is er rustig en ontspannen. 

Son Bou

Hou je van een strand met fantastische voorzieningen, dan is er Son Bou, op 20 kilometer van Mahón en op 40 kilometer van Ciutadella. Met bijna vier kilometer is dit het langste zandstrand op het eiland: gemakkelijk toegankelijk, ideaal voor kinderen en met allerlei voorzieningen, ook voor watersport.

Cala Pregonda, Cala Cavallería en Cala del Pilar 

Welkom in het noorden van Menorca. Sommige stranden baden er in een magisch rode gloed, waarvan de bekendste Cala Pregonda, Cavallería en Cala del Pilar zijn.

Om deze strandjes te bereiken, is het een aardig eindje stappen na het parkeren. Het pad naar de zee loopt dwars door een natuurlandschap en de stranden zijn heel rustig en afgeschermd.  

Cala Tortuga en Cala Presili

Menorca, Cala Tortuga

Cala Tortuga is met zijn fijn wit zand een echte uitzondering in het noorden. Het ligt in een inham gelegen in het Grau Albufera natuurpark, een moeras aan de oostkust van het eiland en de thuisbasis van vele vogelsoorten. 

Het park is gelegen langs de Mahón-Fornells weg. Neem de afslag richting Kaap Favaritx en, als je eenmaal de vuurtoren hebt bereikt, kun je de auto langs de weg parkeren en één van de paden door het park volgen.

Omgeven door een stilte die enkel onderbroken wordt door het breken van de golven, zijn de kristalheldere waters, de rust en de schoonheid van deze landschappen, niet te evenaren! 

Cala Presili bay near Cap Favaritx, Menorca

Op de foto hierboven zie je een naburige cala, één van de bekendste nudistenstrandjes ook, Cala Presili, en aan de overkant in de verte de vuurtoren van Favartix.

Cala Sa Mesquida

Het strand van Sa Mesquida ligt ongeveer 10 km ten noorden van Mahón, de hoofdstad met de belangrijkste haven van het eiland. Cala Sa Mesquida is één van de favoriete stranden onder de lokale bewoners, vooral tijdens het weekend.

Je kunt er met de auto terecht op de kleine gratis parkeerplaats op amper honderd meter van het stand. Er is ook een kleine kiosk waar drankjes en ijs te koop zijn.