Het prachtige Platja de Pals strand - Costa Brava

De Costa Brava mag dan vooral bekend zijn van schattige strandbaaitjes, het pittoreske middeleeuwse dorpje Pals biedt bezoekers een fantastisch lang zandstrand om van te genieten. Het heet Platja de Pals ('Strand van Pals' in het Catalaans) en is een van de langste stranden van de Costa Brava (3,5 km in totaal).
Het bestaat uit twee delen met verschillende namen: een ervan staat bekend onder de naam Platja Gran; het andere als Platja del Grau.
 
Platja de Pals
 
De mooie dennenbossen, de duinen en het riet aan de ene kant en een uniek uitzicht over de Medes eilanden aan de andere kant, maken van Platja de Pals een echt plaatje. De lange strook fijn goudkleurig zand is gemiddeld 70 meter breed en biedt de ideale ruimte voor beachvolley en andere strandspelletjes.
 
Dit strand is rustig en vrij ongerept, perfect voor ontspanning. Platja de Pals maakt deel uit van het Montgrí, Medes en Baix Natuurpark, waardoor het er ook heerlijk wandelen is. 
 
Basses d'en Coll, Pals
 
Het mooie aan dit strand zijn de wetlands en, jawel, rijstvelden erlangs. Deze unieke ecosystemen bieden een aangename, boeiende route vanaf het informatiecentrum in Basses d'en Coll.
 
Platja de Pals is een lekker ruim strand voor gezinnen of mensen die graag actief zijn. Aan Platja Gran is ook een aanzienlijk deel gereserveerd voor naturisten.
 
Het Catalaanse Wateragentschap beoordeelt de gemiddelde kwaliteit van dit strand gewoonlijk als uitstekend. Dit agentschap test ook geregeld de kwaliteit van het water.

Voorzieningen

Platja de Pals

Platja de Pals biedt geen boulevard, maar wel beschermde duinen met daarlangs ook wandelpaden. Op het strand zijn er voldoende faciliteiten voor een zorgeloos dagje zon, zee en natuur. Zo zijn er douches, openbare toiletten, een VVV-stand (Platja Gran) en parkeerplaatsen. Er is ook een speciale toegang voor andersvaliden. 

Er komen dagelijks strandwachten en schoonmaakdiensten tijdens de zomermaanden. Er zijn ook altijd vuilnisbakken aanwezig om het strand schoon te houden. Verschillende bars liggen verspreid langs het strand, zodat je van het prachtige panoramische uitzicht kunt genieten met een drankje, snack of maaltijd. 

Platja de Pals
 
Ligbedden kun je aan de Platja del Grau huren. Daar zijn ook zeillessen beschikbaar. 
 
Als je kunt, boek je vakantie in Pals net buiten de drukkere zomermaanden. September en oktober zijn de beste maanden, met veelal mooi weer terwijl het water nog warm is na een lange zomer. De Costa Brava is immers een van de bestemmingen waar je het heerlijkst kunt nazomeren in Spanje

Watersport en boottochten

De Medes-eilanden zijn niet alleen mooi om te zien vanaf het strand, je kunt er ook op boottocht. Zelfs duiken is een optie als je zin hebt in wat actie.

 Surfen - Medes Eilanden

 Je zou het misschien niet verwachten, maar Platja de Pals is een prima plek voor watersport. De Levante of Tramontana wind brengt soms golven teweeg die goed genoeg zijn om te surfen, windsurfen of kitesurfen. Platja de Pals is ook populair bij mensen die graag zeilen. Let wel: de stroming kan vrij sterk zijn - iets om in gedachten te houden, vooral als je dit strand met kleine kinderen bezoekt.

Een speciale golfclub

Langs het noordelijke deel van het strand vind je de Platja de Pals Golf Club. Het is de oudste golfbaan aan de Costa Brava en ook een van de moeilijkste, want er zijn veel bomen en bunkers.

Platja Gran and Platja del Grau

Platja de Pals
 
Wat is nu het verschil tussen de twee delen van dit strand: Platja del Grau en Platja Gran?

Platja del Grau

Er is Platja del Grau, het meest noordelijke deel - een prachtig, rustig strand met fijn goudgeel zand en ondiep water, perfect voor gezinnen. De Rec del Molí riviermonding vormt een natuurlijke grens tussen dit strand en het volgende, La Fonollera (L'Estartit). Vanaf daar strekt het zich uit tot bij de golfbaan.

Platja Gran

Platja de Pals

In het zuiden ligt Platja Gran, met grover zand. Het water wordt er vrij snel diep (binnen de eerste 2 of 3 meter), waardoor dit strand minder geschikt is voor gezinnen met jonge kinderen.
 
Platja Gran is het meest ongerept en biedt veel plaats voor nudisten, tegenover het nog ongerepte natuurplekje waar Radio Liberty voordien uitzond. Deze Amerikaanse omroepbasis werd gefinancierd door de CIA en verzond propaganda naar de communistische landen van Oost-Europa. De radiomasten zijn er niet meer, maar Radio Liberty is historisch gezien de reden voor de verdeling van Platja de Pals en de ongerepte, natuurlijke staat ervan. 

De omgeving

Pals middeleeuws dorp

Platja del Racó start ten zuiden van Pals en is het breedste strand van Begur.
Wandel je voorbij de rotsachtige punt (Punta Espinuda) aan de zuidkant, dan kom je bij een mooi afgelegen strandje omgeven door rotsen, waar nudisme is toegelaten. Het heet Illa Roja en hoort bij Begur, met aantrekkelijke strandvilla's die je kunt huren voor een zalige vakantie.
 
Platja de Pals ligt op slechts 3 kilometer van het historische dorpje Pals, een bezoek waard! Het is gemakkelijk te bereiken vanaf de kustweg en parkeren is meestal geen probleem.
De afstand naar Girona is ongeveer 45 km.

Kaart