Gesorteerd op: Ronda

De 12 Plekjes waarmee Ronda bezoekers betovert

Er zijn heel wat zalige zuiderse dorpjes in Andalusië, maar welk wit dorp is zo innemend als Ronda? Door de diepe kloof die haar genadeloos in twee splijt, kun je er poseren als in een sprookje, met prachtige verzichten op de achtergrond!

Het is niet verwonderlijk de 3de meest bezochte stad in Andalusië, en staat wellicht hoog op je verlanglijst. Zelfs zij die er al geweest zijn, keren er graag terug. Op Ronda raakt niemand uitgekeken!

Swingende video met het beste van Ronda! 

 

Ronda ligt verborgen in het hart van de Serranía de Ronda, op ongeveer 100 km van de stad Malaga. Er wonen zowat 35.000 mensen.

De 12 Beste Bezienswaardigheden van Ronda

1. Puente Nuevo - Nieuwe Brug

De diepe Tajo kloof in het midden van de stad wekt onmiddellijk indruk bij de bezoeker. Vanaf de Puente Nuevo, die met drie bogen over de Guadalevín rivier heen loopt en het oude moorse centrum met het nieuwe El Mercadillo deel verbindt, heb je een uitstekend zicht op het overweldigend diepe ravijn. Een ravijn die trouwens Beschermd Natuurmonument van Andalusië is verklaard! 

De Puente Nuevo of ‘Nieuwe Brug’ werd al gebouwd in de bloeiende achttiende eeuw, en dat nam wel 42 jaar in beslag!

Er is ook een ‘Oude Brug’, gebouwd in de 16de eeuw ter vervanging van de eerder ingestorte Arabische brug (11de eeuw). De 3de brug die over het ravijn loopt is de Puente Romano. 

Als je geen hoogtevrees hebt, voelt het geweldig om midden op die enorme Nieuwe Brug te staan en zowat honderd meter de diepte in te turen! 

Zin in meer adrenaline? Bekijk ons artikel over de Caminito del Rey, met video's!

2. Jardines de Cuenca - Cuenca Tuinen

Vanaf de Puente Nuevo kun je wandelen langsheen de rotsachtige wand waarop deze stad haar thuis vond. Via een trap kun je afdalen naar de 'tuinen van Cuenca', sierlijke balkonkoepels waarop je koninklijk kunt poseren aan de rand van de afgrond, en nieuwe invalshoeken kunt ontdekken op de heerlijke omgeving die Ronda van alle kanten omhelst.

Of je kunt een van de terrasjes aan weerszijden van de kloof uitpikken om er te genieten van een lekkere maaltijd of een goed glas wijn. In de lente is het ravijn extra mooi met tal van bloemen!

De naam verwijst trouwens letterlijke naar het al even pittoreske Cuenca, nog zo een bekende stad in Spanje aan de rand van de afgrond. Dit gebeurde volgens een akkoord in 1975.

3. Mirador de Aldehuela en Balcón del Coño

Een van de populairste uitkijkplekjes, en dat is geen wonder!  Het uitzicht op de kloof, de Puente Nuevo en de wijdse omgeving zijn ronduit spectaculair.

De Mirador is vernoemd naar architect José Martin de Aldehuela, dezelfde die de arena en de Puente Nuevo ontwierp en onder andere ook de kathedraal van Málaga afwerkte.

De Balcón del Coño is ook niet te missen! (foto hierboven)

In een stad als Ronda moet de grootste attractie wel het spectaculaire uitzicht rondom zijn. Ze staat dan ook in onze Top 12 Miradores in Spanje.

4. Baños Arabes - Moorse baden

Dit is het best bewaarde moorse badhuis in Spanje! Ze dateert uit eind 13e eeuw, tijdens het bewind van koning Abomelik. De grote ketel die het water verwarmde, is nog steeds zichtbaar en in goede staat. De stervormige openingen in het dak zijn ontworpen naar het model van het Alhambra in Granada! 

Het badhuis ligt in de oude moorse wijk, de San Miguel wijk.

Adres - Calle Molino de Alarcón, s / n. De toegang is 3€ per persoon. Gratis op maandag. 

5. Plazas - Pleinen

Je ziet het, liefhebbers van witte dorpen kunnen in Ronda hun hart ophalen! De oude kern van Ronda is immers een wit dorp of 'pueblo blanco'. Dit is bijvoorbeeld de Plaza del Socorro, het plein tegenover de Almocabar poort aan de calle Nuevo straat.

Aan de mooie Plaza Duquesa de Parcent staat de 15de-eeuwse kerk Santa Maria la Mayor te pronken, op de plek waar - uiteraard - ooit een moskee stond. Het duurde meer dan 200 jaar om de kerk te bouwen, een mix van gotische en Renaissance stijl. 

6. Palacio de Mondragón - Mondragon Paleis

Ronda was lange tijd in handen van de moren, net omwille van El Tajo, de gapende kloof die van de stad een haast onneembaar fort maakte. Het was dan ook een van de laatste Spaanse steden die door de christenen heroverd werd tijdens de Reconquista. De Moorse stijl die er vandaag nog te zien is, biedt een mooie herinnering aan de welvarende tijd van toen. In Ronda kun je verschillende paleizen in Mudejar-stijl bezoeken, en er zijn ook overblijfselen van moskeeën of stadsmuren -en poorten uit de islamitische periode. 

Het Mondragon paleis werd opgericht in 1314, op bevel van de moorse koning Abomelik, en biedt als stadsmuseum een blik op Ronda's rijke geschiedenis, met o.a. Romeinse en moorse graftombes, en vooral fantastische tuinen - een oase van rust! Het was later zelfs de eerste verblijfplaats van de Katholieke Koningen, Isabel en Fernando.

AddressPlaza Mondragon, 5. De toegang is 3€. 

7. Palacio del Rey Moro y La Mina - Paleis van de Moorse Koning en La Mina

Volgens de legende was dit de woonplaats van de Moorse koning Almonated, maar meer recente gegevens lijken dit tegen te spreken. Het gerucht bestaat ook dat deze koning wijn dronk uit de schedels van zijn vijanden.

De constructie die vandaag te zien is, werd in de 18e eeuw voltooid en in 1920 volledig gerenoveerd door de Hertogin van Parcent. De tuinen zijn ontworpen door dezelfde Franse architect die het Maria Luisa Park in Sevilla ontwierp: , Jean Claude Forestier.

De tuinen geven toegang tot La Mina (de mijn), een islamitische trap van 231 treden naar de rivier, zorgvuldig in de rotsen uitgehakt.

Eeuwenlang La Mina was de enige waterbron in de stad, met slaven vastgeketend aan de treden om waterzakken naar boven te passeren. Deze watervoorziening was een levenslijn voor de Moren tijdens de verschillende christelijke belegeringen.

De trap speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Ronda: het was daar waar de christelijke troepen hun inval deden in 1485.

Adres - Calle Santo Domingo, 9 

8. Moorse muren en stadspoorten

Ronda was lang een van de meest onneembare steden in Andalusië. Dag lag niet alleen aan de ongelooflijke ligging, maar ook aan de muren en poorten waarmee de stad het hele islamitische tijdperk versterkt was. Naargelang de stad groeide, kwamen er steeds weer nieuwe bij. 

Bezoekers zouden in de moorse tijd de stad zijn binnengekomen via de Puente Árabe, waarna ze in het centrum kwamen via de inmiddels vervallen Puerta de la Cijara. De grootste en best beschermde stadspoort was de Almocabar. Het dankt zijn naam aan de Arabische begraafplaats (al-maqabir) die in dit deel van de stad lag. De Almocabar poort is gericht naar Gibraltar en de zee en zou voor de meesten een belangrijke ingang geweest zijn.

De Murallas del Carmen is erg mooi en onlangs gerenoveerd. Het biedt een podium aan tal van culturele evenementen, met ernaast de Iglesia del Espiritu Santo (de Kerk van de Heilige Geest).

9. Plaza de Toros - De stierenarena

Wie zich graag eens een torero wil wanen, is in Ronda op de juiste plaats. Haar Real Maestranza stierenarena (1785) is niet alleen een van de oudste en mooiste van Spanje, ze is ook de bakermat van de stierengevechten of corridas zoals we die nu kennen. De legendarische stierenvechter Pedro Romero (1754-1839) brak namelijk met de typische Jerez-stijl van stierenvechten te paard en ging het gevecht aan op de grond. Die heldhaftige geschiedenis kun je vandaag proeven in de arena zelf, die als museum is opengesteld voor het publiek. 

De stierenarena werd trouwens ontworpen door dezelfde architect als van de Puente Nuevo, door Jose Martin Aldehuela. Er is plaats voor tot 5000 toeschouwers!

Het is een waar bedevaartsoord voor taurino-liefhebbers, want in Ronda zijn zowel de vorm als de strenge spelregels van het huidige stierenvechten ontstaan, in de School die Pedro Romero daartoe in Ronda oprichtte. De typische klassieke posters van Spaanse stierengevechten zul je er dan ook in veel bars en restaurants aantreffen.

De toegangsprijs is 6.50€ per persoon and 8.00€ met audiogids. Voor meer info (+34 952 874 132; website)

10. De oude Romeinse stad Acinipo

Zowat 20 kilometer buiten Ronda liggen de ruïnes van de oude Romeinse nederzetting van Acinipo. Bezoek er de indrukwekkende overblijfselen van huizen en een groot theater uit de 1ste eeuw v.Chr.

Wist je trouwens dat Ronda voor het eerst als stad uitgeroepen is door Julius Caesar in de late 4de eeuw v.Chr? Toen de moren Ronda binnenvielen in de 8ste eeuw, was een van de eerste routes die ze volgden het oude Romeinse, dat Gibraltar verbond met Acinipo.

De moren gaven de stad een nieuwe naam: Izna-Rand-Onda - Ronda

De naam 'Acinipo,' betekent 'stad van wijn'. Ronda was namelijk een van de weinige steden in het Romeinse Rijk waar wijn gemaakt werd die terug geëxporteerd werd naar Rome.

Adres - Carretera de Sevilla (20 km van Ronda). De toegang is gratis. 

11. De wijnroute van Ronda 

Ronda is meer dan een les in geschiedenis en cultuur. Geniet er vooral van de fantastische wijnen!

Ronda ligt op de officiële wijnroutes van Spanje en haar wijn is veelbelovend. Bezoek bijvoorbeeld het Descalzos Viejos wijnhuis (Pdo. de los Molinos s/n Apartado de correos 365). Meer info over de wijnroute van Ronda en de wijngaarden die je kunt bezoeken.

12. Cueva del Gato, Benaoján - 'Grot van de Kat'

Op zoek naar wat afkoeling na een warme voormiddag in Ronda? Rijd dan snel naar de Cueva del Gato ('kattengrot'). In 20 minuten ben je er!

Dit natuurlijke zwembad in de rivier is een paradijselijk stukje natuur, net als de Tajo kloof van Ronda opgenomen in de lijst 'Beschermde Natuurmonumenten van Andalusië'.

Dit 8 kilometer lange grottencomplex begint in Hundidero en eindigt in de Cueva del Gato, waar je heerlijk kunt zwemmen en picknicken. Zeker doen! 

Zin in meer Andalusische steden? Denk eraan dat Ronda tussen de 3 hoofdattracties van Andalusië ligt: Córdoba, Sevilla en Granada - en op 100 km van Malaga. Bekijk ons roadtrip artikel!

Kaart

Deel artikel

Reacties

X
Win een cadeaubon ter waarde van 750€!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en maak kans op een korting van €750 op je volgende vakantie in Spanje. Kies uit meer dan 7500 vakantiewoningen!

 Win een cadeaubon ter waarde van 750€!