De 12 Plekjes waarmee Ronda bezoekers betovert

Ronda bevindt zich in het hart van de Serrania de Ronda, op zo'n 100 km van de stad Málaga. Er wonen zo'n 35.000 inwoners. De stad wordt omringd door prachtige riviervalleien en bevindt zich boven aan een diep ravijn. Het is een plek die je mond werkelijk doet openvallen.

Wie Ronda al bezocht heeft, zal begrijpen waarom het een van de meest bezochte steden in Spanje (en de derde meest bezochte in Andalusië) is.

Video over Ronda 

Ronda (vroeger Acinipo genoemd) werd door Julius Caesar tot stad uitgeroepen in de 1ste eeuw na Christus. Toen de Moorse troepen onder leiding van Tarik-ibn-Zeyad de regio veroverden, was de eerste route die ze volgden de oude Romeinse route. Deze verbond Gibraltar met de oude Romeinse nederzetting Acinipo.

De stad kreeg hierop een nieuwe naam: Izna-Rand-Onda, ofwel Ronda. De ruïnes van de oude stad Acinipo bevinden zich vandaag de dag eigenlijk zo'n 20 km buiten het hedendaagse Ronda. 

Hieronder zul je 12 bezienswaardigheden vinden in Ronda die je gezien moet hebben. Als je de stad echter goed wilt leren kennen, raden we je aan om accommodatie in Ronda te zoeken en er meer dan een dag te verblijven. Geniet van lange wandelingen in de stad en een fantastisch uitzicht, terwijl je lekker eet en een van de vele bodega's in de omgeving bezoekt.

Puente Nuevo

ravijn van Ronda, Tajo de Ronda

De diepe Tajo-kloof in het midden van Ronda doet de monden van bezoekers vaak openvallen. Vanaf de Puente Nuevo, die het oude moorse centrum met het nieuwe El Mercadillo-gedeelte verbindt, heb je een uitstekend zicht op het overweldigend diepe ravijn. De brug is zonder twijfel het monumentale uithangbord van Ronda.

Een van de beroemdste Paradorhotels van Spanje bevindt zich bovendien naast de brug en is zeker een bezoek waard. Ook vanaf hier is het uitzicht op de Tajo-kloof adembenemend.

Als je tijd hebt, verken dan zeker eens de Camino de los Molinos (Weg van de molens) die je in de kloof leidt. Het uitzicht hoort bij de beste die je er kunt vinden. In de lente kun je er trouwens genieten van een valleibodem vol bloemen.

Toegangsprijs: €2,5

Plaza de Torosstierenarena van Ronda

Ronda wordt ook wel gezien als de bakermat van het moderne stierenvechten. De Real Maestranza-stierenarena is een van de oudste en mooiste arena's die je kunt vinden in Spanje. Hij werd in 1785 door Jose Martin Aldehuela gebouwd, dezelfde architect die ook de Puente Nuevo-brug ontworpen heeft. De arena beschikt over een capaciteit van zo'n 5.000 mensen.

Francisco Romero, geboren in Ronda, wordt gezien als de vader van het stierenvechten in haar moderne vorm met de introductie van de cape en het rode doek (ook wel muleta genoemd). Zijn kleinzoon, Pedro Romero (1754-1839), werd later een van Spanje's beste stierenvechters ooit en stichtte de Escuela Taurina de Ronda (school voor stierenvechters). Deze school staat bekend om haar klassieke aanpak en haar strikte naleving van de regels. Je kunt er het museum bezoeken en daarnaast kun je audiotours volgen in de stierenvechtarena.

De toegangsprijs bedraagt €7 per persoon of €8,5 als je een audiogids wilt.

Baños Árabes

Baños Árabes in Ronda, Moorse baden

De Moorse baden behoren tot de best bewaarde Moorse badhuizen in Spanje! Ze werden eind 13de eeuw gebouwd onder het bewind van koning Abomelik. De grote ketel die het water verwarmde, is nog steeds zichtbaar en in goede staat. Je kunt er blijven staren naar de stervormige openingen in het dak die gebaseerd zijn op het Alhambra in Granada. 

Het badhuis ligt in de oude Moorse wijk, die ook wel bekendstaat als de San Miguel-wijk.

Adres: Calle Molino de Alarcón, s / n. De toegangsprijs bedraagt €3,75 per persoon.

Palacio de Mondragón

Ronda, Palacio de Mondragón

Het Mondragónpaleis werd opgericht in 1314 door de Moorse koning Abomelik en het deed later zelfs even dienst als hoofdverblijfplaats van de Katholieke Koningen Isabella en Ferdinand.

Het museum gunt je een blik op Ronda's rijke geschiedenis met onder andere Romeinse en Moorse graftombes. De tuinen zijn van een uitzonderlijke schoonheid en zijn een ware oase van rust!

Adres: Plaza Mondragón, 5. De toegangsprijs bedraagt €3,75. Op dinsdag is de toegang gratis vanaf 15.00 uur voor EU-burgers.

Palacio del Rey Moro y La Mina

Ronda, Palacio del Rey Moro en La Mina

Volgens de legende was dit de woonplaats van de Moorse koning Almonated. Deze zou naar het schijnt wijn gedronken hebben uit de schedels van zijn vijanden. Nieuwe bewijsstukken zouden echter aantonen dat de koning nooit in het gebouw zou hebben gewoond. De structuur die er vandaag staat werd in de 18de eeuw afgewerkt en volledig verbouwd in 1920 door de hertogin van Parcent. De tuinen zijn ontworpen door dezelfde Franse architect als die van het Maria Luisa-park in Sevilla: Jean Claude Forestier.

De tuinen geven toegang tot La Mina (de mijn), een islamitische trap van 231 treden naar de rivier, zorgvuldig in de rotsen uitgehakt.

Eeuwenlang was La Mina de enige waterbron in de stad. Slaven werden vastgeketend aan de treden om waterzakken naar boven te brengen. Deze watervoorziening was van cruciaal belang voor de Moren tijdens verschillende christelijke belegeringen.

De trap speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Ronda. Het was immers op deze plek dat de christelijke troepen de stad binnenvielen in 1485.

Adres: Calle Santo Domingo, 9

Moorse muren en stadspoorten

Moorse muren, Ronda

Ronda was lang een van de meest oninneembare steden in Andalusië. De hoofdreden hiervoor was niet alleen de ongelooflijke ligging, maar ook de muren en poorten waarmee de stad het hele islamitische tijdperk versterkt was. Hoe meer de stad groeide, hoe meer muren en poorten er steeds bijkwamen. Vandaag de dag bieden deze overblijfselen ons een unieke blik op het verleden van Ronda.

Bezoekers zouden in de Moorse tijd de stad zijn binnengekomen via de Puente Árabe (Moorse brug), waarna ze in het centrum kwamen via de inmiddels vervallen Puerta de la Cijara. De grootste en best beschermde stadspoort was de Almocabar-poort. Het dankt zijn naam aan de Arabische begraafplaats (al-maqabir) die in dit deel van de stad lag. De Almocabar-poort is gericht naar Gibraltar en de zee en zou voor de meesten een belangrijke toegangsweg tot de stad geweest zijn.

Ook de Murallas del Carmen zijn erg mooi en zijn onlangs nog maar gerenoveerd. De muren bieden een podium aan tal van culturele evenementen. Ernaast kun je de Iglesia del Espiritu Santo (kerk van de Heilige Geest) vinden.

Plaza Duquesa de Parcent

Ronda, Plaza Duquesa de Parcent

Plaza Duquesa de Parcent (Hertogin van Parcent-plein) is een van de meest pittoreske pleinen van Ronda en barst van de monumenten. De Santa María del Mayor-kerk is hier het hoogtepunt. De bouw van de kerk nam maar liefst 200 jaar in beslag. De mix van gotiek en renaissance is een streling voor het oog.

Enkele andere pleinen die ook zeker de moeite lonen, zijn Plaza del Socorro (zie foto hierboven), het plein gelegen voor de Almocabar-poort en het plein in de buurt van Calle Nueva.

Jardines de Cuenca

Cuenca-tuinen, Ronda

De Cuenca-tuinen liggen aan de boorden van de Tajo en zijn verspreid over verschillende terrassen. Het uitzicht vanuit de tuinen is fantastisch en geeft je een uniek en interessant perspectief op de stad.

De tuinen zijn trouwens opgedragen aan de zusterstad van Ronda: Cuenca. Een akkoord hierover werd in 1975 getekend.

Mirador de Aldehuela en Balcón del Coño

Balcón del Coño

Deze mirador (uitkijkpunt) is een van de populairste uitkijkpunten en dat is helemaal geen verrassing! Het uitzicht op de kloof, de Puente Nuevo en de wijdse omgeving zijn ronduit spectaculair.

De mirador is vernoemd naar architect José Martin de Aldehuela, die ook de arena en de Puente Nuevo ontwierp en onder andere ook de kathedraal van Málaga afmaakte.

Het Balcón del Coño (te zien op de foto hierboven) mag je zeker ook niet overslaan!

Ruïnes van Acinipo

ruïnes van Acinipo, Ronda

Zo'n 20 kilometer buiten Ronda liggen de ruïnes van de oude Romeinse nederzetting Acinipo. Je kunt er de indrukwekkende overblijfselen van verschillende huizen vinden en een groot theater uit de eerste eeuw na Christus.

De naam Acinipo betekent 'stad van wijn'. Ronda was namelijk een van de weinige steden in het Romeinse Rijk waar wijn werd gemaakt die uitgevoerd werd naar Rome.

Adres: Carretera de Sevilla (20 km van Ronda). De toegang is gratis.

Wijnroute van Ronda 

Wijnen proeven in wijnhuis Descalzos Viejos

Ronda is meer dan alleen een geschiedenis- en cultuurles. Vergeet er ook niet te genieten van de fantastische wijnen!

Ronda is een van de bestemmingen die onlangs toegevoegd werden aan de officiële wijnroutes van Spanje. De toekomst van de lokale wijn ziet er dus veelbelovend uit. Hier is een wijnroute in en rond Ronda die we zeker aanraden. Vlakbij de stad ligt het Descalzos Viejos-wijnhuis, een uitstekende plek om een ochtend door te brengen.

Cueva del Gato, BenaojánCueva del Gato

Op zoek naar wat afkoeling na een warme voormiddag vol bezoekjes in Ronda? Ga dan snel naar de Cueva del Gato (grot van de kat). In 20 minuten ben je er met de auto!

Dit natuurlijke zwembad in de rivier is een paradijselijk stukje natuur waar je ongestoord kunt zwemmen. Het mag dan ook niet verbazen dat het opgenomen is in de lijst 'Beschermde natuurmonumenten van Andalusië'.