Wijnroute: de wijnen van Ronda

Wijnreizen in Spanje zijn fantastisch leuk om te doen, vooral in prachtige plekjes als Ronda, in het binnenland van Málaga. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een vakantiehuis in Ronda, vol verrassende smaken om te ontdekken.

Bovendien kun je er genieten van de unieke schoonheid van de stad Ronda, haar ongelooflijke gastronomie en de fraaiste wijnen, met liefde geproduceerd in kleine familiale wijnhuizen, verborgen middenin de natuur. Ze zijn een feestelijk vervolg op de erfenis van Romeinen, Feniciërs en moslims. Het perfecte plan ook voor een korte uitstap tijdens uw vakantie aan de Costa del Sol.

Het huren van een vakantiehuis in de Serranía de Ronda biedt volop de kans om de wijnen van Ronda te leren kennen. Het wijntoerisme is trouwens een belangrijke motor voor de ontwikkeling van deze wijnstreek, die bij de jongste wijngebieden in het land hoort. 

Ronda was destijds een van de weinige steden in het Romeinse Rijk waarvan de wijn naar Rome geëxporteerd werd. Dat bewijzen onder meer de archeologische vondsten in de ruïnes van de naburige oude Romeinse stad 'Acinipo' - wat letterlijk 'stad der wijn' betekent. (Meer info in nummer 10 in onze Top 12 Mooiste Plekjes in Ronda)

acinipo

Vandaag is Ronda een van de meest recente toevoegingen aan de officiële wijnroutes in Spanje, uitgestippeld door Acevin en te zien op de officiële website van wijnroutes in Spanje.

De waardering voor de wijnen uit dit Spaanse gebied groeit, niet alleen in Spanje maar ook internationaal. Het aanbod in wijntoerisme maakt van deze streek dan ook een paradijs voor al wie op zoek is naar een ander soort vakantie, of gewoon een weekendje weg in het zuiden van Spanje

Klaar om deze sensationele wijnroutes te verkennen? ¡Vamos!

Ronda, een droomstad

“Overal heb ik gezocht naar mijn droomstad, tot ik die vond in Ronda"
Dichter Rainer María Rilke

De wijnen uit deze kleine regio zijn net zo bijzonder omwille van de nabijheid van de Middellandse Zee, het speciale klimaat en de geologische diversiteit. Ze zijn herkenbaar aan hun label van kwaliteit en oorsprong, de denominación de origen 'Málaga y Sierras de Málaga'.

Ronda

De wijngaarden liggen verspreid rondom de stad Ronda. De wijnbezoeken hier bieden dus ook perfect de kans om van het indrukwekkende historische centrum van Ronda te genieten. Kuier er langs de mooiste straatjes en pleinen, en vergaap je aan de Tajo kloof en de adembenemende uitzichten rondom!

Wijnreis in Ronda

Hoewel alle seizoenen hun charme hebben, is september volgens ons ideaal voor wijnbezoeken in Ronda. Het is immers de maand van de wijnoogst, wanneer je er de druiven geplukt ziet worden. Zij zijn het resultaat van een heel jaar werk. De wijngaarden ademenen dan een sfeer van oogst en vreugde, met intense geuren van rode vruchten.

Uitzicht in Ronda, Andalusia, vanuit Descalzos Viejos wijnmakerij

Ronda is de ideale plek voor wijnproductie. Dat hebben Prins Hohenlohe en de Markies van Griñón goed gezien toen ze Ronda kozen voor hun wijnprojecten. Ook wijnmakers Juan Manuel Vetas, Frederic Schatz en Kieninger Matin zijn tot op vandaag erg blij met hun keuze. Meer info voor een bezoek aan elk van deze wijnhuizen vind je hieronder.

Deze streek heeft werkelijk iets magisch. Haar wijngaarden bieden een thuis aan diverse druivensoorten, en dat voor zo een klein gebied! Van Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir en Syrah tot Tempranillo of Garnacha, het zijn maar enkele voorbeelden. 

Wijnroute

Momenteel liggen op de Ronda wijnroute  (Málaga) de stadjes Ronda en Arriate, met een totaal van 21 wijnhuizen.

Tijdens een wijnreis in dit gebied ben je bovendien omringd door ongelooflijke natuurparken, zoals de Sierra de Grazalema en Sierra de las Nieves - Biosfeer Reservaat verklaard - en Los Alcornocales (Nummer 10 in onze Top 12 excursies nabij de Costa del Sol).

Hieronder volgen enkele wijnmakerijen in Ronda die opvallen door de wijntoerisme-ervaring die zij bieden aan al wie ook maar een beetje geïnteresseerd is in de wonderlijke wereld van wijn. 

Het best beleef je dit soort wijnervaringen tijdens een vakantie in Málaga, op iets langer dan een uurtje rijden van de wijngaarden.

Bodegas Chinchilla

Bodegas Chinchilla

Deze bodega of wijnmakerij met de schattige naam 'Chinchilla' ligt middenin wijngaarden en natuur. 'Chinchilla' is de naam van het gebied waarin deze wijnmakerij gelegen is binnenin de streek gekend als Ronda La Vieja, nabij de oude Romeinse stad Acinipo

Chinchinilla is een familiebedrijf opgericht door Gema Alonso en haar echtgenoot José María Losantos. Het is een van de bekendste wijnhuizen in en om Ronda, en misschien wel een van de eerste die zijn deuren opende voor het publiek. Chinchinilla is een heuse referentie in de Andalusische wijnbouw, dankzij hun zorgvuldige werkwijze met veel aandacht voor het werk in de wijngaarden, terwijl toch handig gebruik wordt gemaakt van nieuwe technologie. 

Bodegas Cinchilla


Wijnen:

 • Rosé, Witte wijnen en Rode wijnen

Activiteiten: 

 • Een wandeling langs de wijninstallaties die de verschillende processen laat zien, zoals productie en rijping van de wijn, met als afsluiter het proeven van drie wijnen en twee tapas. 
 • Cursussen wijn proeven
 • Lunchmaaltijden
 • Vieringen en evenementen
 • Initiatie tot wijn proeven
  Consulteer prijzen
Contactgegevens: Adres:
Gema Alonso
Tel.: +34 951 166 033
Tel.: +34 606 945 937

+ informatie: http://www.chinchillawine.com/es/ 
Cordel del Puerto Alquejigal, s/n 
29400 Ronda 
Málaga, España

gps: 36°48'50.6"N 5°11'17.5"W


Bodegas Descalzos Viejos

Dit is zonder twijfel een van de meest charmante en meest bezochte wijnhuizen in Andalusië, dankzij de historische charme van dit omgebouwde klooster uit 1505 waar nu dus wijn geproduceerd wordt.

De kloosterorde zelf is verhuisd naar een gebouw in Ronda, waar ze een nieuw klooster stichtten met de naam 'Los Remedios'. De naam 'Descalzos Viejos' stamt van de orde van de Trinitarios Descalzos, die in dit klooster huisden. Nadat zij hieruit wegtrokken, raakte het klooster in verval door aardbevingen en vochtigheid. 

Wijngaarden in Descalzos Viejos wijnmakerij in Ronda, Andalusie

De Retamero en Salesi families kochten dit pand in 1998 en blazen het nieuw leven in. Ze restaureerden het klooster als wijnmakerij, en hun wijngaarden liggen in de kloof van Ronda, met adembenemende uitzichten rondom. 

De jonge enoloog Vicente Inat levert er uitstekend werk, en geeft hun wijnen een eigen bijzondere persoonlijkheid, net als de wijnmakerij die heeft. 

Activiteiten:

 • In tegenstelling tot veel wijnmakerijen heeft Descalzos Viejos geen vaste openingsuren of tours. Alles gebeurt op aanvraag, en ze ontvangen zowel koppels als groepen tot 30 personen, soms zelfs een groter aantal dan dat. 
 • Witte en Rode Wijnen: ze hebben een zoete wijn genaamd 'DV Minima': een echte zeldzaamheid in de wijnwereld die enkel in dit deel van Spanje voorkomt, een zoete wijn van Botrytris. Een juweeltje uit het Andalusische zuiden. 
Contactgegevens: Adres:

Eigenaar:

Flavio Salesi
Tel. (+34)607167482

+ informatie: http://www.descalzosviejos.com/
Finca Descalzos Viejos
Pdo. de los Molinos s/n
Apartado de correos 365, 
29400 Ronda (Málaga) España

gps: 36°45'04.4"N 5°10'46.4"W

 

Bodegas Vetas

Vetas

Van al deze kleine wijnmakerijen is Bodega Vetas misschien wel de meest charmante, meest bijzondere en kleinste bodega van Ronda en zelfs heel Andalusië. 

Juan Manuel Vetas en zijn vrouw María Elena staan samen met de jonge beloftevolle enoloog Javier Vetas, hun zoon, in voor de productie en verkoop van de wijn die hun naam draagt en een nationale referentie vormt. Dit is een van de beste wijnen van Andalusië en van heel Spanje.  

Op slechts een paar hectare grond en met een geringe opbrenst per wijnstok is Vetas in staat om heuse juweeltjes in flessen voort te brengen, zoals hun 100% Petit Verdot en een Vetas Selección ter ere van alle vrouwen. Kan het nog charmanter?

Activiteiten:

 • Bezoek aan de Bodega, met uitleg en degustatie van hun wijnen in het gezelschap van Vetas.
Contactgegevens:  Adres:

Maria Elena 
Tel. (+34) 687 863 306

+ Informatie: http://www.bodegavetas.com/ 
"El Baco" - Camino Nador
29350 Arriate, Málaga - España

gps: 36°47'22.3"N 5°07'21.4"W

Bodegas F-schatz

bodegas Schatz

Frederic Schatz, Juan Manuel Vetas, de Prins van Hohenlohe en de Markies van Griñón waren de eersten om dapper het avontuur van wijnproductie in Ronda aan te gaan, al meer dan 13 jaar geleden. Dat inzicht heeft hun geen windeieren gelegd. 

De familie Schatz is afkomstig uit Noord-Italië, Südtirol. Ze vestigden zich daarna in Zuid-Duitsland, in Korb. Frederic was nog heel jong toen hij de roeping voelde om wijnbouwer te worden. Daartoe vond hij de perfecte plek in Ronda, rond 1982.

Deze kleine familiewijnmakerij is gelegen in een van de gebieden waar zich een groot aantal van deze wijnmakerijen bevindt, dat van Ronda La Vieja, vlakbij de Romeinse stad Acinipo. Je vindt het via de naam die dezelfde is als die van dit gebied, finca la Sanguijuela.

Schatz wijdt zich aan ecologische en biologisch-dynamische landbouw, met als resultaat zeer bijzondere en authentieke wijnen.

bodegas Schatz


Wijnen:

Ze produceren witte, rode en rosé wijnen, met als bijzonderheid de Acinipo wijn, gemaakt met de Oostenrijkse variëteit Lemberger, een andere wijn die je zeker eens moet proeven.

Activiteiten:

Geleid bezoek aan de wijngaard en installaties, met uitleg van de filosofie van de biologische en bio-dynamische landbouw. Een zeer interessant bezoek. Enkel op afspraak (dagelijks).

Contactgegevens:

Adres:
Tel. / Fax:. +34 952 871 313
Móv:.+34 678 664 105

+ Informatie: http://f-schatz.com/web
Apto. de Correos 131, Finca Sanguijuela s/n
E-29400
Ronda, Málaga (Spain)

gps: 36°46'16.2"N 5°12'30.1"W

Bodegas Kieninger

Kieninger

Wie had gedacht dat een Oostenrijker in 1998 uitgerekend Ronda zou kiezen om er wijn te gaan verbouwen. Martin Kieninger, nog een wijnboer in deze wonderlijke stad, is afkomstig uit Ried, in het noorden van Oostenrijk.

Deze ervaren wijnbouwer begon in 2000 met het planten van wel 4000 Oostenrijkse wijnstokken als Blaufraenkisch en Zweigelt. Zij brengen wijnen voort die helemaal niet typisch zijn voor dit gebied. Daarnaast plantte hij ook andere Spaanse of Franse variëteiten.

Zijn filosofie is gebaseerd op een ecologische biologisch-dynamische landbouw, die het land en de traditionele verbouwingsmethodes volledig respecteert.

Wijnen:

 • Rode Wijnen

Activiteiten:

 • Geleide bezoeken aan de wijngaard en wijnmakerij, met informatie over de manier van wijn verbouwen en produceren. (Martin Kieninger begeleidt deze in eigen persoon) 
 • Proeverij van drie wijnen met brood en kaas
 • Duur van het bezoek: ongeveer anderhalf uur
 • Maximum 20 personen
Contactgegevens:

Adres: 
Martin 
Tel.: +34/952879554

+ Informatie: http://www.bodegakieninger.com
Huerta Corchero Los Frontones, 67
29400 Ronda, España 

gps: 36°47'50.7"N 5°09'55.4"W

Andere activiteiten die je kunt ondernemen in Ronda:

Vliegen met een motorvliegtuigje

Culturele Agenda

Restauranten en Wijnbars

 • Restaurante Pedro Romero
  Calle Virgen de la Paz 18, 29400 Ronda
  952 87 11 10
 • Restaurante Mesón El Sacristán
  Plaza Duquesa de Parcent 14, 29400 Ronda
  952 87 56 84
 • Almocábar
  Plaza Ruedo Alameda 5, 29400 Ronda
  952875977
 • El Coto Alto
  Plaza Duquesa de Parcent 5, 29400 Ronda
  678819226
 • Enoteca Vinoteando
  Calle Lauría 6, 29400 Ronda
  951 08 38 73

Meer wijn en wijntoerisme

Ben je een liefhebber van wijnreizen en landelijke vakanties, dan ontdek je misschien ook graag de Wijnroute in Catalonië.

Wijnroute van Ronda - Hoe kom je er?