Spaanse keuken - De perfecte Fideuà

Al gehoord van fideuà, dat gerecht uit Gandia met een op het eerste zicht nogal moeilijke Valenciaanse spelling? Misschien al geproefd op vakantie, aan de mediterrane kust? Ja hoor, het is dat fantastische recept van vis en zeevruchten dat op paella lijkt, maar dan gemaakt op basis van pasta (fideos) in plaats van rijst!

De bereidingswijze is stap voor stap te zien in deze video:

Net als de traditionele paella onstond fideuà aan de kust van de provincie ValenciaHieronder geven we nog eens de ingrediënten en beschrijving van de verschillende stappen, en verklappen we jullie ook de legende achter dit gerecht. 

Ingrediënten

Ingrediënten Fideuà

Moeilijkheidsgraad: Matig

Bereidingstijd: 50 minutes  

De pasta kan dikker of fijner zijn, naar eigen smaak en voorkeur. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor spaghetti, vermicelli of capellini, en de droge pasta ook in kleinere stukjes breken. 

Stap-voor-stap bereidingswijze

Fideuà

- Bereid een bouillon van wortel, tomaat, schaal van garnalen, ui en laurierblad

- Kookt het water, voeg dan de vis (zeeduivel) toe

- Rooster de pasta in de paella pan

- Maak de mosselen schoon en stoom ze 

- Snijd de paprika en knoflook

- Snijd en rasp een tomaat fijn

- Verwarm de olie

- Stoof de paprika, look en tomaat aan

- Giet de bouillon door een zeef

- Maak de inktvis schoon en snijd ze in ringen

- Voeg de inktvisringen toe aan het geheel

- Maal de saffraan en peterselie fijn en voeg witte wijn toe

- Voeg dit toe aan het geheel

- Voeg ook de pasta en gezeefde bouillon toe

- Voeg de garnalen toe, samen met de mosselen

- Kook op een hoog vuur gedurende 10 minuten en vervolgens op lagere temperatuur voor nog eens 7-8 minuten

- Laat het even rusten

… en smakelijk!!! 

Het verhaal van Fideuà

Saler strand - Valencia

Er schuilt nog een interessante anekdote of legende achter dit gerecht. Zo wordt gezegd dat fideuà de creatie van een visser was, in 1915. Hij heette Joan Batiste Pascual - bijgenaamd 'Zabalo' - en kwam uit kustdorp Gandía, Valencia.

Pascual noemde zijn creatie, 'de dochter van de zee', omdat het 'geboren is' aan boord van een vissersboot. Pascual was immers chef aan boord en schotelde de kapitein en zeebemanning geregeld paellagerechten voor. Het probleem was dat de kapitein, die dol was op paellarijst, vaak 3 x zijn eigen portie at. De andere bemanningsleden moesten het daarom met minder rantsoen doen. In een poging dit patroon te doorbreken, koos Pascual op een keer voor pasta in plaats van de traditionele rijst... En zo werd de Fideuà geboren!

De pasta-taktiek bleek helaas niet te werken... de kapitein bleef even gulzig! Begrijpelijk, want het is een al even delicieus gerecht dat niet voor de traditionele paella hoeft onder te doen. De nieuwe creatie verspreidde zich al snel over het hele stadje Gandía. Valencia volgde, en tegenwoordig is Fideuà een van de meest traditionele gerechten in de provincie! 

Een heerlijk vakantiegerecht

Paella

Zou het niet fantastisch zijn om dit gerecht zelf klaar te maken op vakantie, voor jezelf en de andere gasten? Met vis en zeevruchten, vers van de Spaanse markt? Maak het bijvoorbeeld klaar op zondag, zoals de valencianos graag in familie doen, om het prachtige pangerecht dan te presenteren aan een lange tafel buiten en er samen van te genieten. Sommige van onze strandvakantiehuizen hebben zelfs een buitenkeuken!

Graag danken we Amparo Laboratory Flavors voor hun assistentie en expertise bij het filmen van onze video.

Veel plezier, en deel je eigen ervaringen, tips of variaties gerust hieronder!