Informatie voor verhuurders: het decreet voor toeristenaccommodatie in Andalusië

Na een wachttijd van drie jaar, heeft Andalusië haar wetgeving voor toeristenaccommodatie aangekondigd. Op 11 februari 2016 werd deze gepubliceerd in het Officiële Bulletin van de Andalusische regering (BOJA). Hier bij VakantiehuizenSpanje.nl hebben we het proces op de voet gevolgd uit gevestigd belang voor onze huiseigenaren en ook als leden van FEVITUR (Spaanse Federatie van Vakantiehuizen en Appartmenten Associaties). Dankzij onze langdurige ervaring met de toeristische sector in Andalusië hebben we bovendien de regionale regering kunnen adviseren bij het opstellen van het decreet.

De regulering van de verhuur van vakantiewoningen in Andalusië was al lang nodig, en volgt in het kielzog van gelijkaardige reguleringen die werden doorgevoerd in regio's zoals Catalonië in 2014. 

U kan het volledige decreet hier lezen (in het Spaans), maar hier volgt een samenvatting van de meest belangrijke punten van het decreet, alsook van de voorwaarden om uw vakantiewoning te registreren.

Wat is een 'woning voor vakantieverhuur'?

 key

 

Het decreet definieert een woning voor vakantieverhuur als een woning in een residentiële zone die regelmatig en tegen betaling wordt aangeboden voor toeristische doelen; met andere woorden, de woning wordt geadverteerd of gepromoot via toeristische kanalen.

Toeristische kanalen zijn onder andere reisbureaus, tussenpersonen of andere bedrijven en kanalen die toeristische diensten en/of mogelijkheid tot reserveren aanbieden.

De volgende woningen zijn uitgesloten van dit decreet:

a) Woningen die niet tegen betaling worden aangeboden.

b) Woningen die voor meer dan twee maanden( ononderbroken) worden verhuurd aan dezelfde persoon, i.e. langetermijnhuur.

c) Huizen die gelegen zijn in landelijke gebieden (deze zijn onderworpen aan Artikel 48 van Wet 13/2011, van 23 december en Decreet 20/2002, gedateerd 29 januari, Toerisme in Landelijke Gebieden en Actief Toerisme).

d) Een groep van drie of meer woningen van de dezelfde eigenaar, gelegen in hetzelfde gebouw of in naburige urbanisaties of gebouwen binnen een straal van 1 km (deze zijn geklassificeerd als Toeristische Appartementen en vallen onder Decreet 194/2010 van 20 april).

Welke soorten woningen kunnen verhuurd worden voor toeristische doeleinden?

a) Een complete woning. De maximale bezetting zal worden bepaald door de licensie van bezetting, maar mag niet meer zijn dan 15 personen, met maximaal vier personen per kamer.

b) Enkel een kamer. In dit geval moet de eigenaar ook verblijven in de woning. U mag een internationaal erkende naam gebruiken (zoals Bed & Breakfast, etc.). De maximale bezetting is in dit geval zes personen, met maximaal vier personen per kamer. 

Wat zijn de vereisten?

a) De woning moet een licentie van bezetting hebben en voldoen aan de technische voorwaarden en kwaliteitseisen voor huisvesting.

b) Er moet een rechtstreeks ventilatiesysteem (dat uitkomt buiten de woning, bv. op een patio) aanwezig zijn, net zoals een degelijk verduisteringssysteem (gordijnen of rolluiken).

c) Het vakantiehuis moet voldoende voorzien en bemeubeld zijn voor onmiddelijk gebruik.

d) Er moet ingebouwde airconditioning in alle slaapkamers en woonkamers zijn (indien verhuurd tussen mei en september), en verwarming (indien verhuurd tussen oktober en april).

Met betrekking tot de ingebouwde airconditioning maakt het decreet een uitzondering voor gebouwen die geklassificeerd zijn als "van cultureel belang" en gebouwen waar aanpassingen en/of bouwwerkzaamheden verboden zijn.

e) Er moet een volledig gevulde EHBO-kit in de woning zijn.

f) Er moet informatie worden aangeboden over plaatselijke voorzieningen, zoals winkels, restaurants, parking, medische diensten, openbaar vervoer...

g) De woning moet klachtenformulieren beschikbaar stellen voor huurders, alsmede een bordje dat dat duidelijk aangeeft.

h) De woning moet worden schoongemaakt na het vertrek en voor de aankomst van huurders.

i) Er moeten handdoeken, beddegoed en huishoudartikelen in het algemeen aanwezig zijn, net zoals reserve-sets.

j) Er moet worden voorzien in een telefoonnummer voor huurders met vragen of problemen over de woning.

k) Er moeten instructies en informatie over de elektrische apparaten worden aangeboden.

l) Huurders moeten worden geïnformeerd over de regels met betrekking tot het gebruik van de faciliteiten en het al dan niet toestaan van huisdieren en/of roken.

Hoe registreer je een vakantiewoning in het Register van Toerisme in Andalusië?

Stamp

 

a) De eigenaar moet een verklaring indienen bij het ministerie dat bevoegd is voor toerisme, waarin hij bevestigd dat de woning voldoet aan alle vereisten van het decreet. Wanneer de verklaring is ingediend kan de vakantiewoning met onmiddelijke ingang worden verhuurd. De verantwoordelijkheidsverklaring dient minimaal de volgende punten te bevatten:

  • Details van de woning, inclusief kadastrale onschrijving en maximale bezetting zoals aangegeven op de licentie van bezetting;
  • Informatie van de eigenaar (individu of bedrijf) met inbegrip van een contactadres voor het verzenden van kennisgevingen.

UPDATE: Er is nu een registratieformulier beschikbaar. U kan uw vakantiewoning registeren vanaf 12 mei 2016 (zie 'Deadlines').

Online registeren: U kan dat doen met dit digitale formulier (om het proces te voltooien zal u een digitaal certificaat nodig hebben, meer informatie kan u hier vinden in het Spaans).

In persoon registreren: U kan ook in persoon registreren, ofwel door een digitaal formulier in te vullen ofwel door de PDF-versie te printen en in te vullen. De formulieren moeten worden gepresenteerd aan het Departement van Toerisme (Consejería de Turismo) bij de afdeling 'Dirección General de Calidad, Inovación y Fomento del Turismo'.

 b) Het registratienummer van de woning dat zal worden toegewezen door het Register van Toerisme in Andalusië moet worden vermeld in alle promotiematerialen en advertenties van de woning.

c) Het Register van Toerisme in Andalusië moet worden geïnformeerd van alle activiteiten en veranderingen i.v.m. verhuur - zowel de aanvang als beëindiging.

CORRECTIE: Met huuractiviteiten wordt veranderingen in de aard van de vakantiewoning bedoeld: bijvoorbeeld als de woning niet meer verhuurd zal worden of als het eigendom niet meer zal worden gebruikt voor kortetermijn- maar voor langetermijnhuur.

Deadlines

a) Het decreet werd gepubliceerd op 11 februari 2016. De registratie van vakantiehuizen begint drie maanden na de publicatie, dat betekent dat de veronderstelde datum waarop men kan beginnen met het registreren van woningen bij het Register van Toerisme 11 mei 2016 is.

UPDATE: U kan uw vakantiewoning registreren vanaf 12 mei 2016.

b) Eigenaars hebben een jaar de tijd om te beantwoorden aan de voorwaarden i.v.m. de ingebouwde airconditioning en verwarming die vereist zijn in de woning.

Wie is wettelijk aansprakelijk aan het bestuur en de huurders?

De eigenaar van de vakantiewoning wordt beschouwd als wettelijk aansprakelijk aan het bestuur en de vakantiegangers, tenzij anders aangegeven.

Hoe moet het proces van verhuur, prijsbepaling en reserving te werk gaan?

Rental agreement

 

a)  Alle vakantiegangers moeten een document ontvangen, als contract, waarin de eigenaar, het registratienummer bij het Register van Toerisme, de gegevens van de huurder, de start- en einddata van het verblijf, de totaalprijs van het verblijf en een contactnummer specifiek worden gespecifieerd.

b) Alle vakantiegangers moeten hun identificatiedocument voorleggen zodat de eigenaar hun gegevens kan registeren in overeenstemming met de registratienormen in hotels en dergelijke.

c) De tijd van aankomst en vertrek moet worden bepaald bij overeenkomst tussen de eigenaar en de huurders. Indien dit niet is overeengekomen, zal de tijd van aanokmst 16:00 zijn, en de tijd van vertrek 12:00.

d) Bij aankomst moet de eigenaar sleutels en/of toegangskaarten tot het hele complex verstrekken, net zoals informatie over het gebruik van de elektronische apparaten en over de regels van de gemeenschap.

e) De prijs moet worden geadverteerd per nacht (er is geen minimum van nachten!), en moet inclusief de kosten van water, licht, schoonmaakdiensten en beddegoed zijn. 

f) De voorwaarden van prijs, reservatie en betaling moet worden bepaald bij overeenkomst tussen beide partijen, maar ze moeten in detail worden aangegeven voordat de boeking wordt bevestigd. Indien dit van toepassing is moet er bewijs worden voorgelegd van het betalen van een voorschot.

g) De eigenaar mag een voorschot van maximum 30% van de totaalprijs vragen, tenzij er anders is overeengekomen.

h) Als de huurder zijn reservatie 10 of meer dagen voor de datum van aankomst annuleert, mag de eigenaar tot 50% van het voorschot houden. Als hij annuleert met minder dan 10 dagen te gaan tot de aankomstdatum, mag de eigenaar het hele voorschot houden.

i) Als de eigenaar de reservatie 10 dagen of meer vooraf annuleert, moet hij het hele voorschot teruggeven aan de huurder. Als hij minder dan 10 dagen voor de aankomstdatum annuleert, moet hij de huurder compenseren met 30% van de totaalprijs.

Als de reservatie wordt geannuleerd door huurder of verhuurder met gegronde redenen of door overmacht, is er geen compensatie verschuldigd.

Sancties

Alle woningen die niet zijn geregistreerd of die geen verantwoordelijkheidsverklaring hebben ingediend en toch worden verhuurd met toeristische doeleinden, kunnen een boete tot €180.000 ontvangen. Elke vakantiewoning die niet voldoet aan de vereisten van het decreet kan ook worden beboet.

 

VakantiehuizenSpanje.nl zal de realisatie van dit decreet van dichtbij volgen en zal deze informatie updaten als en wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is.