Majestueuze kastelen in Spanje

Geschiedenislessen zijn gewoon leuk in Spanje! Stelt u zich voor de kinderen rond te leiden in een reusachtig kasteel; ze kunnen zich inbeelden dat ze prins of prinses, ridder of jonkvrouw zijn. Levende geschiedenis op vakantie.

Castillo de Manzanares El Real, provincie Madrid

Manzanares el Real Castle - Madrid Province 

Grote kans dat u dit kasteel al wel eens eerder heeft zien verschijnen, hetzij op TV, hetzij in de bioscoop.  Het imposante gebouw diende als set voor de film El Cid uit 1961 met Charlton Heston en Sophia Loren in de hoofdrollen.
Het kasteel is makkelijk te bereizen: met de bus vanaf Madrid Plaza de Castilla, lijn 724. Maandags gesloten.

Alcázar de Segovia

Segovia - Alcazar 

Grote kans dat wanneer u een ansichtkaart van Segovia koopt dat er een kasteel op staat. Het staat er bol van vestingwerken. De Alcázar is het soort kasteel dat naadloos past in het verhaal van Rapunzel, waarin ze gevangen wordt genomen in één van klassieke torens. Deze passen helemaal in het plaatje: de schone jonkvrouw open de ramen en laat haar gouden haar neer voor een ridderlijke bewonderaar onder aan de helling.

Castillo de la Mota, Valladolid

Castillo de la Mota -Medina del Campo, Valladolid (Castilla y Leon) 

Dit kasteel in Valladolid is gebouwd op de plek waar ooit een fort heeft gestaan uit de 11e eeuw. De reconstructie van het kasteel werd in de 20e eeuw uitgevoerd in opdracht van Francisco Franco die erg gehecht was aan bouwwerken die directe relatie hebben aan het koningsechtpaar Ferdinand en Isabella, wier schild uit 1483 de toegangspoort siert.

Castillo de Almodóvar del Río, Córdoba

Cordoba -  Almodovar del Rio castle 

De provincie Córdoba is de thuisbasis van dit imposante Arabische fort. Het werd gebouwd in 760 op de grondwerken van een voormalig Romeins fort en het ontwerp is ontleend aan Berberarchitectuur. De Romeinse grondwerken benadrukken de strategische en logistieke waarde van deze locatie.

Castillo de los Templarios in Ponferrada

Castle of Ponferrada in the Camino de Santiago, Castilla y Leon 

Dit kasteel in de provincie León is een mijlpaal op de beroemde Camino de Santiago route. Voorheen was het een Romeins fort in de heuvels en daarna ontpopte het zich tot een Romeinse citadel. Vervolgens brak in de 12e eeuw de periode aan waarin de Tempeliers bezit namen van de vesting om het te transformeren tot rustplaats voor pelgrims die onderweg waren naar Santiago de Compostela.
Echt een kasteel uit de klassieke traditie: het beschikt zelfs over een ophaalbrug en een gracht.

Castillo de Javier, Navarra

Javier castle - Navarra 

Ook dit kasteel bood een gastvrije rustplaats voor pilgrims. Castillo Javier staat op de rots in de plaats met dezelfde naam en werd oorsponkelijk gebouwd in de 10e eeuw. Deze Navarraaanse citadel werd omgedoopt tot museum in 1901. Bijzonder interessant is de Torre de Cristo, de toren van Christus, waarin een gotische kapel huist.

Castillo de Xátiva, Valencia

Xativa Castle, Valencia province 

Dit punt op de oude Romeinse weg Via Augusta is van groot strategisch belang; bij Xativa vindt u niet één maar maar liefts twee, onderling aan elkaar verbonden kastelen. Het veroveren van deze vesting was essentieel voor het slagen van veldcampagnes zoals die van Hannibal, Scipio en Sertorius.
Xatavia ligt nabij Valencia en verbindt Rome via de Pyreneeën met Cartagena en Cádiz verder zuidelijk aan de Middellandse Zeekust.

Castillo de Gibralfaro, MálagaCastillo de Gibralfaro in Malaga

Het Gibralfaro fort ligt op 130 meter hoogte boven zeeniveau en heeft met zicht op de haven daarmee een strategische ligging. Het fort is de standplek waar de de vlag van de provincie met daarop het wapen fier wappert.
Het fort dateert uit de 10e eeuw en werd gebouwd in opdracht van Abd-al-Rahman III, de kalief van Córdoba.

Castillo de Olite, Navarra

Navarra - Olite castle 

De Olite staat ook wel bekend als het Paleis van de Koningen van Navarra Olite. De vesting die in de 13e en 14e eeuw  werd gebouwd heeft alle grandeur die past bij een vorstelijke bewoner. Het kasteel heeft dienst gedaan als hoofdkwartier van het hof van het Koninkrijk van Navarra. Haar eerste bewoner was Karel de IIIe, bijgenaamd Karel de Nobele.

Castell de Tossa de Mar

Tossa de Mar castle 

Aan de Costa Brava vindt u niet aleen maar plekken om uw teint bij te werken. Dit kasteel in Tossa del Mar bijvoorbeeld is moeite waard om te bezoeken en is één van de hoogtepunten van deze sympathieke badplaats. De vesting werd tot nationaalhistorisch monument verklaard in 1931 en ligt in het zuiden van de provincie Girona. Het werd gebouwd door Abbot Ramon Dezcatlar in 1387 en heeft meerdere overvallen door piraten overleefd en zelfs de Franse invasie.