81 Reistips die je moet weten voor je volgende vakantie

Ervaren reizigers weten het al:

Vakanties zijn bedoeld om je te ontspannen, maar het is een hele opgave om alles te organiseren. En ook ter plekke kunnen er dingen foutgaan.

Gelukkig zijn wij er om je te helpen. VakantiehuizenSpanje heeft samen met reisjournalisten, -fotografen en -bloggers een lijst samengesteld van de beste reistips die je zullen helpen om de meest ontspannen vakantie te organiseren.

Van inpakken tot wat te doen bij noodgevallen tot de beste foto's maken, hier zijn de beste tips voor je vakantie.

Ready? Set. Go!

Ready? Set. Go!

Voor de reis

1. Vergeet niet te genieten van de voorpret

Ik vind zelf de voorpret een van de leukste dingen van de vakantie. Lekker plaatjes kijken op internet, wegdromen van mooie vakantiehuizen, fijne stranden en lokale eetgewoonten. Ik lees dan wat reisblogs en zoek net zolang naar de perfecte accommodatie tot ik zeker weet: beter dan dit wordt het niet. Tijdens die vakantie-zoektocht begint het genieten al. Om daarna af te tellen tot het zover is. Heerlijk! Ik heb nu al weer zin.

~ Chantal van Your Future Postcard

 

2. Download een kaart

De app Maps.ME (Android, iOS) is echt een uitkomst. Je downloadt thuis de kaart van je bestemming en hierop kun je vervolgens alles wat je wilt bezoeken markeren. Ik markeer altijd mijn hotel, de wat onbekendere bezienswaardigheden en eettentjes die ik graag wil uittesten. Je kunt deze kaart altijd offline gebruiken en via GPS kun je precies zien waar ergens in een stad je bent. Zo heb je dus altijd een persoonlijke kaart bij de hand én kun je nooit verdwalen. Ideaal!

~ Kimber en Saskia van Reisgenie

Maps.ME

3. Wis je browsergeschiedenis

Zoals bekend, websites slaan gegevens op over je surfgedrag. Er doen verhalen de ronde dat bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen hun prijzen naar boven bijstellen als ze zien dat je geregeld op een bestemming zoekt. Ik weet niet of het waar is maar voor de zekerheid kan je als je gaat zoeken een nieuw privé-venster openen, zodat het lijkt alsof je de pagina voor het eerst bezoekt. Of wis je cookies en browsergeschiedenis.

~ Reisjournalist en -fotograaf Kim van Dam van Just Like To Travel

 

4. Gebruik vergelijkingswebsites

Websites zoals Skyscanner maken het gemakkelijk om de prijzen van verschillende maatschappijen en vluchten op verschillende datums te vergelijken.

 

5. Stel een prijsalert in

Ik stel bij Skyscanner vaak een prijsalert in. Als de prijs dan daalt of stijgt krijg je een melding.

~ Kim van Dam van Just Like To Travel

 

6. Denk na voor je een auto huurt

Heb jij reisplannen naar een vakantiehuis in Spanje? Dan is de kans groot dat je kiest voor een fly drive. Een auto huren is zo geregeld maar denk goed na over wat je wilt doen op reis, wat voor auto daarbij past en laat je niet van alles wijs maken. En vergeet niet, zonder credit card kan je geen auto huren. Rij je alleen of samen met iemand? Misschien is dan een extra bestuurder wel handig. Neem je Tom Tom of andere navigatie uit Nederland mee of download alvast de route op je telefoon want voor het huren van een navigatiesysteem ben je veel geld kwijt. En ligt je accommodatie aan een afgelegen weg of heuvelopwaarts? Kies dan voor minimaal categorie B en verzeker je extra voor bijvoorbeeld steenslag. 

~ Henriëtte Bokslag van Travel Around With Me

 

7. Reis enkel met handbagage

Ga je met het vliegtuig? Laat dan die grote koffer thuis en reis alleen met handbagage. Zo is jouw ticket veel goedkoper, ben je snel van het vliegveld af en hoef je niet zo te slepen.

~ Claudia van Backpackgek

Reis enkel met handbagage 

 

8. Koop een opvallende koffer

Een koffer met een heldere kleur of een opvallend patroon is gemakkelijker te herkennen op de bagageband. Als je al een koffer hebt, personaliseer hem dan met lintjes, stickers,...

 

9. Maak voor vertrek een foto van je bagage

Als je koffer dan zoek zou raken, kan je altijd die foto laten zien aan het personeel en zal de zoektocht makkelijker zijn.

 

10. Maak een inpaklijstje

Het klinkt misschien cliché, maar zo ben je er zeker van dat je niets vergeet, en dat je niets te veel meeneemt. Je hebt natuurlijk nog ruimte nodig voor alle dingen die je daar koopt!

Maak een inpaklijstje 

 

11. Gebruik de 2-1 truc

Hoe beslis je hoe veel kleren je meeneemt in je koffer? Bespaar plek met de 2-1 truc. De meeste mensen zullen vaker dezelfde broek (of rok) dragen dan hetzelfde T-shirt. Neem daarom 2 'tops' mee per 'bottom': bijvoorbeeld een T-shirt en een trui.

 

12. Stop een geurzakje in je koffers

Ik heb standaard een geurzakje dat je ook tussen je kleren in kast kunt hangen in mijn koffer zitten. Een doekje dat je bij de was in de droger stopt kan ook. Dat voorkomt dat de kleding in je koffer muf gaat ruiken.

~ Kim van Dam van Just Like To Travel

 

13. Pak lichtgekleurde kledij binnenstebuiten in

Zo heb je minder kans dat er vieze vlekken op je witte kleren komen.

 

14. Plaats riemen in de kraag van hemden

Zo bespaar je plek in je koffer én blijft de kraag mooi gevormd.

 

15. Rol je kleren op

Een oude truc, maar werkt perfect: rol je kleding op. Het spaart ruimte in je koffer/rugzak en het kreukt minder.

~ Eva Hopstaken van OmniTraveler

 

16. Stop sokken en ondergoed in je schoenen

Schoenen. Een paar is nooit genoeg maar ze nemen toch zo verdomd veel plek in je baggage in. Of niet? Stop je sokken en ondergoed in je schoenen om alle ruimte optimaal te benutten en tegelijkertijd te voorkomen dat je schoenen hun vorm verliezen doordat er allerlei dingen tegenaan drukken.

~ Sofie van Wonderful Wanderings

 

17. Doe een douchekapje om je schoenen

Nooit meer vieze modder aan je kleren en het neemt minder ruimte in dan de traditionele schoenenzak.

~ Kim van Dam van Just Like To Travel

 

18. Stop zware dingen onderin je koffer

Doe de zwaarste dingen onderin (bij de wielen dus) waneer je inpakt. Zo is je koffer beter in balans. 

~ Kim van Dam van Just Like To Travel

Stop zware dingen onderin je koffer 

 

19. Koop herbruikbare flesjes voor je vloeistoffen

Het is altijd zo'n gedoe om naar travel-sized flesjes van je favoriete product te zoeken. Veel winkels verkopen kleine potjes en flesjes die je naar hartenlust kan (her)vullen. Goedkoper én goed voor het milieu! 

 

20. Sluit flesjes met tape of plakband

Om er zeker van te zijn dat er niets gaat lekken in je koffer, plak je best tape of plakband over de dop heen.

 

21. Stop vloeistoffen in je handtas of bovenin je handbagage

Zo kan je ze snel vinden bij de security check en vermijd je stress nog voordat je vlucht is vertrokken.

 

22. Gebruik alledaagse voorwerpen om kleine dingetjes in te stoppen

Juwelen en andere kleine dingen raken vaak zo snel zoek in je koffer. Gebruik daarom alledaagse doosjes om ze in te bewaren: pillendoosjes voor juwelen, TicTac-doosjes voor haarspeldjes,...

Dag- en nachtcrème nodig voor een weekendje weg? Doe van beiden een beetje in lenshoudertje

~ Kim van Dam van Just Like To Travel

 

23. Neem een brede sjaal of sarong mee

Zo'n veelzijdig kledingstuk komt altijd van pas!

 

24. Stop minstens één complete outfit in je handbagage

Dit komt vooral van pas als je reist met handbagage en een extra koffer. Als je koffer dan om een of andere reden verloren raakt, kan je er ten minste nog een dag of twee mee vooruit.

 

25. Neem een kleine EHBO-kit mee

Er kan altijd wel iets gebeuren op reis, neem daarom zeker wat paracetamol (en andere medicatie voor bijvoorbeeld buikloop), een pincet, en pleisters mee. Een andere aanrader is tijgerbalsem, een zalf die goed van pas komt bij spierpijn, hoofdpijn en insectenbeten.

 

26. Neem extra/externe batterijen mee

Vooral als je geen camera meeneemt, is het een goed idee om een extra batterij voor je telefoon in te pakken. Zo voorkom je dat net tijdens die mooie zonsondergang je telefoon uitvalt!

 

27. Controleer of je geheugenkaarten leeg zijn

Reis je met je camera? Check dan even of je je geheugenkaarten leeg hebt gemaakt. Kijk ook even na of ze groot genoeg zijn, dan kan je naar hartenlust foto's nemen.

 

28. Neem je Kindle mee

In plaats van kostbare ruimte te verspillen aan die drie Zweedse thrillers die je waarschijnlijk toch niet gaat lezen, download de e-book versie. Zo kan je toch nog lezen (of doen alsof) zonder al te veel ruimte in je koffer te verliezen. Heb je geen Kindle? Met de app Google Books kan je lezen op je smartphone of tablet.

Neem je Kindle mee

 

29. Neem een paar lege plastic zakjes mee.

Die komen altijd van pas: om souvenirs in te bewaren, vuile was in stoppen etc.

 

30. Laat die reisgids thuis

Reisgids? Nee joh! Gebruik bijvoorbeeld apps zoals Stay.com (met gratis offline kaarten en supertips van locals), Lonely Planet of Google Trips.

~ Claudia van Backpackgek

 

31. Vergeet je oordopjes niet

Op het vliegtuig, in de auto, of zelfs op je bestemming, als je moet slapen in een lawaaierige omgeving komen ze zeker van pas!

 

32. Plan niet te veel op voorhand

Het is natuurlijk goed om research te doen, maar plan niet té veel. Laat ruimte in je agenda om op avontuur te gaan en je te laten verrassen door je bestemming.

 

33. Leer een paar zinnen in de plaatselijke taal

Het is tegenwoordig niet zo moeilijk om een andere taal te leren. Maak dus een goed gebruik van al die apps en sites zoals Google Translate en Duolingo, en leer een paar woorden: 'hallo' en 'bedankt' zijn al een goed begin.

 

34. Verzeker je ervan dat je bankkaart werkt in het buitenland

Sommige banken hebben bijvoorbeeld een limiet voor het bedrag dat je kan spenderen in het buitenland; bel dus naar je bank om er zeker van te zijn dat je ter plekke geen problemen hebt met betalen.

Verzeker je ervan dat je bankkaart werkt in het buitenland

 

35. Controleer van te voren of je tickets moet reserveren voor bepaalde monumenten

Voor sommige bezienswaardigheden (bijvoorbeeld het Alhambra in Spanje) is het noodzakelijk om tickets op voorhand te kopen, anders kom je er de dag zelf niet in. 

 

36. Kijk of er leuke evenementen plaatsvinden op je bestemming

Vaak kom je te laat te weten dat er net een leuk concert/theatervoorstelling/sportevenement gepland is. Door van te voren even te googlen kan je nog op tijd tickets boeken.

 

37. Dubbelcheck de naam op je vliegtuigticket

Dit is vooral belangrijk als je een roepnaam gebruikt. Het concept is misschien wel bekend bij de security in je eigen land en misschien laten ze je reizen, maar het kan zijn dat je in de problemen komt wanneer je terug naar huis gaat. Gebruik dus altijd de naam die op je identiteitskaart staat.

 

38. Minderjarig en zonder ouders op reis? Neem een toestemmingsbrief mee

Jongeren onder de 18 die zonder ouders of voogd op reis gaan moeten altijd een document kunnen laten zien waarop staat dat ze toestemming hebben van hun ouders/voogd. Als ze dit niet bij zich hebben zullen ze heel waarschijnlijk niet mogen boarden.

 

39. Boek een vlucht op de goodkoopste datum

Je weet natuurlijk al dat reizen in het laagseizoen goedkoper is, maar de prijzen van een vlucht variëren constant en hangen zelfs af van de datum waarop je vliegt. 

 

40. Haal een Europese ziekteverzekeringskaart

Dit is belangrijk als je binnen de EU reist. Dankzij dit kaartje kan je medische zorg krijgen tegen dezelfde kosten als de mensen die in je bestemming verzekerd zijn. Doen dus! Klik hier voor meer informatie.

 

41. Maak foto's van je identiteitsbewijs

Op die manier heb je altijd iets bij om je te identificeren in geval van nood. Foto's of scans kan je ook best naar je eigen emailadres sturen, dan kan je ze altijd printen wanneer je toegang hebt tot een computer.

 

42. Sta open voor alternatieve accommodatie

Hotels zijn niet de enige opties, en als je voor een andere soort accommodatie kiest kan je soms veel geld besparen op je verblijf. Vooral als je een beetje luxe wilt op vakantie, dan is een luxe appartement of villa vaak veel goedkoper dan een luxe hotel. Houd ook in gedachten dat hoe groter de groep die op vakantie gaat, hoe meer je bespaart per person.

Property 12839: Villa in La Herradura, Granada

 

43. Maak een lijstje van belangrijke telefoonnummers

Schrijf noodnummers en andere handige nummers (bijvoorbeeld het nummer van je bank) op een papiertje en bewaar het op een veilige plek. Als je dan iets overkomt kan je meteen bellen om hulp.

 

44. Doe research naar het openbaar vervoer ter plekke

Welke soort openbaar vervoer is het meest betrouwbaar? En welke is het goedkoopst? Door dat van te voren op te zoeken bespaar je jezelf stress op je vakantie. En kijk dan ook eens of je misschien korting krijgt, want vaak reizen studenten, kinderen of 65-plussers goedkoper.

 

45. Koop een goedkope buggy

Op het vliegtuig worden buggy's in het bagageruim geplaatst, maar vaak gaat het luchthavenpersoneel niet al te zacht met die dingen om. Als je dus een buggy moet meenemen, koop dan een goedkopere die je enkel gebruikt op reis. Zo vermijd je dat je gloednieuwe (en dure) buggy helemaal toegetakeld wordt.

Onderweg

46. Reis 's nachts

Als je met de auto gaat zal je 's nachts veel minder kans hebben dat je in de file staat. Ga je met het vliegtuig? Nachtvluchten zijn vaak goedkoper dan dagvluchten.

 

47. Doe een hoodie aan

Hoodies zijn een van de beste kledingstukken om in te reizen, ze zijn enorm comfortabel. Zo bespaar je trouwens ook ruimte in je koffer!

 

48. Neem een leeg waterflesje mee en vul die na de security check.

Dit kan natuurlijk enkel in landen waar kraanwater te drinken is of waar speciale fonteintjes zijn. Ik laat dat flesje ook vaak in het vliegtuig vullen. Handig tijdens een nachtvlucht want bekertjes water gooi je snel om.

~ Kim van Dam van Just Like To Travel

 

49. Vergeet niet om genoeg te drinken

Het is iets wat we vaak horen, maar ook vaak vergeten. Vooral als je met het vliegtuig reist is het nodig om genoeg water te drinken.

 

50. Neem snacks mee

Of je nu met de auto, trein, bus of vliegtuig naar jouw bestemming gaat, het kan altijd zijn dat de reis wat langer duurt dan verwacht. Om duur (en vaak slecht) eten op vliegvelden of wegrestaurants te vermijden, kun je het beste zelf lekker wat snacks meenemen. 

~ Claudia van Backpackgek

Neem snacks mee

 

51. Maak een lijstje van souvernirs.

Gebruik die tijd dat je in het vliegtuig of de auto zit om na te denken over souvenirs: wat neem je mee en voor wie? Zo vermijd je onnodige aankopen.

 

52. Geef baby's de fles tijdens het opstijgen en landen

Vooral voor baby's zijn het opstijgen en landen gevoelig voor hun oortjes. Door op die moment de fles te geven kan je voorkomen dat ze te veel last krijgen.

Op je bestemming

53. Controleer je huurauto wanneer je hem ophaalt

Teken niet voordat je de gehele auto hebt gecontroleerd. Maak een foto van het dashboard, kilometers en inhoud tank en doe dat ook als je de auto weer aflevert.

~ Henriëtte Bokslag van Travel Around With Me

 

54. Gebruik Instagram als reisgids

Instagram (Android, iOS)! Niet alleen is het leuk om er je eigen foto's op te delen, maar als je niet weet wat je moet doen op een bestemming of op zoek bent naar een leuk restaurant kun je via hashtags of de locatie foto's van anderen op dezelfde plek scannen. Op deze manier ontdekten wij onlangs in Taiwan allerlei leuke restaurantjes, die we anders nooit hadden gevonden. 

~ Roëll van We Are Travellers

 

55. Vraag tips aan locals

Zij zullen je altijd goede aanbevelingen kunnen doen: leuke restaurantjes, interessante bezienswaardigheden en spannende dingen om te doen. En het beste van alles? Vaak zijn ze onbekend bij het grote publiek. Een unieke ervaring gegarandeerd!

 

56. Neem de tijd om een foto te maken

Denk na over de hoek, de lijnen, de schaduwen, de compositie, de kleuren. Soms zegt een detail meer dan een overzichtsfoto. Achteraf ben je blijer met één goede foto dan met 20 slechte kiekjes.

~ Reisfotografe Stefania van Lieshout

Neem de tijd om foto's te maken

 

57. Maak gebruik van de ‘blue en golden hours’

Het licht net na zonsopgang en zonsondergang is warm, de wereld lijkt daardoor een stukje mooier. Zeker midden op de dag kan het licht in zonnige landen zoals Spanje  hard zijn, resulterend in minder mooie foto’s.

~ Reisfotografe Stefania van Lieshout

 

58. Maak niet alleen foto's van de omgeving

Foto's van locals zijn ook mooie herinneringen. Misschien heb je wel leuke mensen ontmoet: maak een foto met ze en schrijf hun namen op. Of wat dacht je van kinderen die aan het spelen zijn, of mensen die aan het onderhandelen zijn op de markt? 

 

59. Weet wanneer je genoeg foto's hebt

Wat betreft het maken van foto's tijdens je reis raden we aan om de tijd te nemen, maar ook te weten wanneer het genoeg is. In het begin kwamen we wel eens thuis met 100 foto's van één bepaalde plek: kiezen welke foto je online gaat gooien wordt dan erg lastig, want de ene foto is net iets beter dan de ander en hé, die foto is weer beter dan deze. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat je genoeg materiaal hebt om uit te zoeken, maar weet wanneer het genoeg is. De natuur is namelijk te mooi om alleen door de lens van je camera te kijken! 

~ Reisjournalisten Liv en Gracia van Expeditie Kram

 

60. Maak backups van foto's

Het kan altijd gebeuren dat je camera wordt gestolen, dat je een geheugenkaartje verliest etc. Maak dus een backup (in de cloud of op een harde schijf) zodat je al die vakantieherinneringen niet kwijtraakt!

 

61. Sta vroeg op

Je wilt natuurlijk ontspannen op vakantie, maar het is echt de moeite waard om een paar dagen vroeg op te staan. Niet alleen is het dan rustiger om dingen te bezoeken, je ontdekt zo ook een andere kant van je bestemming.

 

62. Schrijf op wat je uitgeeft

Tijdens mijn wereldreis hielden wij een excel-sheet bij waarin we elke keer opschreven wat we pinden. Zo hou je je uitgaven goed in de gaten en verder hielden wij altijd een bepaald dagbudget in ons achterhoofd. Dat weerhield ons er altijd van om te veel uit te geven.

~ Roëll van We Are Travellers

Schrijf op wat je uitgeeft

 

63. Heb extra contant geld op zak

Zo heb je in geval van nood altijd wat geld bij, Bewaar het ook niet allemaal in je portemonnee, maar verstop het in een 'money belt' of op andere plekken.

 

64. Gebruik de TV om je apparaten op te laden

(Verloop)stekker vergeten? Misschien zit er een USB-aansluiting in de tv op je kamer. Daar kun je je apparaten ook op aansluiten. 

~ Kim van Dam van Just Like To Travel

 

65. Wees geduldig en flexibel

Maak je niet druk om dingen die je niet kan controleren. Zo zal je meer genieten van je vakantie.

 

66. Leer om om je fouten te lachen

Je zal het niet kunnen vermijden dat je domme dingen doet of meemaakt in het buitenland. In plaats van je erom te schamen, lach ermee. Wees niet bang om hier en daar iets vreemd te doen, en neem het leven niet al te serieus.

 

67. Eet plaatselijke gerechten

Frietjes vind je overal natuurlijk, maar de beste manier om het land en haar bewoners te leren kennen is door de plaatselijke gerechten te proeven. Vraag wat de aanbevelingen zijn, of als je in een avontuurlijke bui bent, kies een gerecht dat je helemaal niet kent en laat je verrassen!

 

68. Houd een reisdagboek bij

Vaak ben je vakantiefoto's aan het tonen aan vrienden en familie, en dan weet je niet maar waar en wanneer je die ene foto gemaakt hebt. Schrijf daarom elke dag op wat je hebt gedaan en wat je zo leuk vond: het gesprek met die ene local, de speciale geuren in de specerijenwinkel,... 

Houd een reisdagboek bij

 

69. Houd contact met het thuisfront

Natuurlijk, je hebt sociale media, maar het is toch anders als je een persoonlijk berichtje stuurt naar je beste vriend(in), je ouders, je broers en zussen... Stuur bijvoorbeeld een foto van dat ene ding dat je aan hen doet denken. Je kan er zeker van zijn dat ze het zullen waarderen!

 

70. Treed buiten de gebaande paden

Doe eens gek en bezoek iets dat niet zo toeristisch is. zo van die atypische bezienswaardigheden en activiteiten zijn later de beste reisverhalen.

 

71. Wandel zonder doel rond

De beste plekjes ontdek je vaak toevallig. Ga daarom een doelloos rondwandelen op je bestemming en laat je verrassen door de dingen die op je pad komen. Schrijf wel altijd het adres op waar je logeert zodat je het later ook terug kan vinden! 

Wandel zonder doel rond

 

72. Neem de tijd om je omgeving in je op te nemen

Ga eens lekker zitten in een park of op een terrasje en observeer de mensen die voorbijkomen. Focus op de geuren, de kleuren en de geluiden. Zo krijg je een goed gevoel van hoe het dagelijkse leven op je bestemming eruit ziet. Het is ook een leuke oefening om tot rust te komen.

 

73. Wees voorzichtig met gratis WiFi

Gratis WiFi is natuurlijk handig, maar je kan best niet inloggen op sites waar gevoelige informatie (bijvoorbeeld online banking sites) op staat.

 

74. Kijk rond voor je weggaat

Wanneer je opstaat om weg te gaan (op de luchthaven, in een café, in een restaurant), controleer dan even of je niets hebt laten liggen.

 

75. Let op de roamingkosten

Alhoewel de prijs van roaming in de EU omlaag is gegaan, het is toch nog redelijk duur, vooral als je het intensief gebruikt. Pas dus op en vermijd dure verrassingen als je je telefoonrekening krijgt.

 

76. Koop een souvenir dat ook praktisch is

Iedereen wilt natuurlijk een leuk hebbeding om herinnerd te worden aan die ene leuke vakantie, maar vaak koop je iets en staat het gewoon op kast stof te vergaren. Zoek daarom een souvenir dat je kan gebruiken in het dagelijkse leven. Zo denk je terug aan je vakantie elke keer dat je het gebruikt.

 

77. Lach!

Het ligt voor de hand dat je op vakantie vrolijk bent, maar als er onverwacht een probleem opduikt wil je misschien liever huilen. Vergeet dan ook niet te lachen! Met een glimlach krijg je meer voor elkaar dan met een zuur gezicht.

Weer thuis

78. Gebruik apps om foto's the bewerken

Wil je foto's bewerken? Gebruik dan Snapseed (Android, iOS). Dit gaat veel sneller dan Photoshop en is hartstikke gratis.

~ Claudia van Backpackgek

Vaak hoef je niet eens een geweldige camera te hebben, om mooie foto's te maken. Door te spelen met verschillende perspectieven en je foto's naderhand te bewerken, kun je de mooiste foto's maken. Als je je foto's op je telefoon wilt bewerken, is het handig om de app "Snapseed" te downloaden of "Afterlight" (Android). Wil je mooie teksten op je foto's zetten? Download dan de app "Over" (iOS).

~ Roëll van We Are Travellers

Wij bewerken vrijwel al onze foto's met de VSCO app (Android, iOS). We zijn fan van VSCO omdat de app je foto's net wat mooier maakt zonder dat je plaatjes echt worden aangetast. We zien wel eens foto's langskomen met te felle kleuren waarvan we denken "hee, dat kan echt niet natuurlijk zijn" en daar houden we helemaal niet van. Laat je foto's zo natuurlijk mogelijk blijven en bewerk alleen op de cruciale punten zoals in het geval van onderbelichting of ruis.

~ Liv en Gracia van Expeditie Kram

Gebruik apps om je foto's te bewerken

 

79. Maak een print je favoriete foto

Kies je beste vakantiefoto, druk die af en hang hem aan de muur.  Zo word je elke dag herinnerd aan je reis.

~ Reisfotografe Stefania van Lieshout

 

80. Pak je koffer meteen uit

Natuurlijk, je bent moe van de terugreis, maar als je meteen je koffer uitpakt moet je dat de volgende ochtend niet meer doen en kan je lekker uitrusten zonder schuldgevoel. Nog een voordeel: zo gaat heel je bagage ook niet naar vuile was ruiken. 

 

81. Houd het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast

Neem de tijd om je foto's te bekijken en je souvenirs boven te halen. Je kan ook proberen om een typisch gerecht van je vakantiebestemming klaar te maken, of die ene cocktail die je altijd aan het zwembad dronk. 

 

Heb jij ook een leuke vakantietip die we gemist hebben? Laat het ons weten in de comments!