Gesorteerd op: Spanje

De beste loopevenementen van 2018 in Spanje

De laatste jaren is hardlopen steeds populairder geworden door de fitnesscultuur die sociale media en de popcultuur beheerst.
 
Marathons, halve marathons, obstacle races en andere loopwedstrijden worden wereldwijd steeds vaker georganiseerd en trekken ook steeds meer deelnemers aan. Spanje volgt dit voorbeeld en telt enkele evenementen van internationale omvang, zowel op het Spaanse vasteland als op de eilanden.
 
De meerderheid van deze wedstrijden leiden je langs de adembenemende natuur van Spanje. Tel daar de milde temperaturen bij op tijdens de winter-, lente- en herfstmaanden en je hebt de perfecte omstandigheden om te hardlopen.
 
Heb je zin gekregen om mee te doen aan een van deze evenementen? Reis dan naar Spanje en ontdek de beste marathons en andere hardloopwedstrijden van 2018.
 

1. EDP Bilbao Night Marathon 2018

In oktober vindt de 10de editie plaats van de EDP Bilbao Night Marathon. Deelnemers kunnen zichzelf testen in de verschillende delen van de stad en tegelijkertijd al lopend de bezienswaardigheden leren kennen. Er wordt in 2018 een recordopkomst verwacht, nog meer deelnemers dan de 11.000 lopers uit 49 verschillende landen tijdens de editie van 2017.

De EDP Bilbao Night Marathon is een evenement op de officiële kalender van de Koninklijke Spaanse Atletiekfederatie ('Real Federación Española de Atletismo' of kort gezegd RFEA). Het is de grootste marathon die 's nachts gelopen wordt en daarom wordt de finish bijzonder uitbundig gevierd met een vuurwerkspektakel.

Dit loopevenement biedt de lopers de mogelijkheid om aan drie verschillende niveaus deel te nemen: een volledige marathon, een halve marathon en een wedstrijd van 10 km die bekendstaat als de 'Carrera Pirata' (de Piratenrace), waaraan het grote publiek kan deelnemen. Een geweldige kans voor deelnemers van alle niveaus om de stad Bilbao op een heel andere manier te leren kennen!

2. Epic Cami de Cavalls 360º, Menorca 

Op 2, 3 en 4 maart is het weer tijd voor de Epic Cami de Cavalls 360º, een test van 157 km verdeeld over drie etappes. Elke etappe loopt langs een ander gebied, zowel aan de kust als het binnenland van Menorca. Het is een heerlijke manier om van het prachtige en gevarieerde natuurlijke landschap van dit eiland te genieten.

Daarnaast vindt op 18 mei de Compressport Trail Menorca Cami de Cavalls plaats, die bekendstaat als een van de langste en moeilijkste races in Europa. Lopers kunnen er zichzelf testen en hun grenzen opzoeken, terwijl ze de kust verkennen van dit prachtige eiland in de Middellandse Zee. Tijdens de tocht van 185 km kunnen de deelnemers genieten van een zicht op de paradijselijke stranden, mooie landschappen en ongelooflijke ravijnen.

Het startpunt is gelegen in Plaça dels Pins, Ciutadella. Er zijn twee verschillende starttijden, om 8.30 uur en om 14.30 uur. Voor de lopers die 's ochtends van start gaan, is er een tijdslimiet van 40 uur, terwijl de deelnemers die om 14:30 uur vertrekken hooguit 34 uur hebben om de finish te halen.
 

3. Canarias Infinity Xtreme 2018

In oktober staat weer een van de zwaarste sportevenementen van de Canarische Eilanden op het programma, namelijk de Infinity Xtreme 2018 in Puerto de la Cruz, op Tenerife. Het evenement bestaat uit twee zware hindernissenparcours die enkel weggelegd zijn voor de sterkste en dapperste strijders.

Het evenement bestaat uit twee moeilijkheidsgraden: de Infinity Xtreme Sprint, een ​​hindernissenparcours van een rondje van 5 km om in minder dan een uur af te leggen, en de Infinity Xtreme Radical, waarbij twee ronden van dit circuit (10 km in totaal) afgelegd moeten worden in een maximale tijdslimiet van twee uur.

Aan beide races mogen maximaal 550 lopers deelnemen, dus als je erbij wilt zijn, dan raden we je aan om je zo vroeg mogelijk in te schrijven. De Infinity Xtreme is heel populair op internationaal gebied en daarom wordt er een bijkomend programma met activiteiten georganiseerd waar altijd een groot publiek op afkomt.

4. Trinidad Alfonso EDP Valencia Marathon

De marathon van Valencia vond voor het eerst plaats in 1981 en wordt sindsdien elk jaar georganiseerd. Het parcours is voornamelijk vlak en de zachte temperaturen in december zorgen voor perfecte loopomstandigheden. Het evenement is dan ook heel populair onder lopers van alle niveaus.

Zowel het start- als eindpunt van de marathon liggen in de spectaculaire 'Ciudad de las Artes y las Ciencas', een unieke locatie om te genieten van de wedstrijd en alle randactiviteiten tijdens de marathon. Op het einde van de wedstrijd lopen de deelnemers over een brug die ze over het water leidt. Een leuke manier voor de vermoeide lopers om de laatste meters af te leggen.

5. Marathon en halve marathon van Ibiza

Op 7 april 2018 vindt de tweede editie plaats van de marathon van Ibiza. Het evenement gaat van start in de namiddag in de stad Ibiza en leidt de lopers langs de meest interessante locaties van het eiland, met als eindpunt Santa Eulària des Riu.

Verwacht wordt dat de optimale omstandigheden en de mooie omgeving zo'n 3.000 lopers van verschillende nationaliteiten zullen aantrekken.

Om een breder publiek aan te trekken wordt op hetzelfde moment de sportbeurs Touribisport georganiseerd, net als een kortere race.

De 12 km van Ibiza worden op dezelfde dag als de marathon gelopen en gaat van start en eindigt in het stadje Santa Eulària des Riu. Je kunt je al inschrijven voor beide evenementen.

6. Ultra Run Sierra Nevada 2018

Je kunt je nu al inschrijven voor de Ultra Run Sierra Nevada, die plaats zal vinden op 13 en 14 juli. Aan de laatste editie namen ruim 1.200 lopers uit meer dan 30 verschillende landen deel.

Het vertrekpunt kan gewoon niet beter: pal in het historische centrum van Granada, in de schaduw van het Alhambra, het belangrijkste monument van de stad. Vervolgens gaan de deelnemers omhoog in het gebergte naar het skiresort Pradollano.

De Ultra Run Sierra Nevada telt vier disciplines: de Ultra van 100 km, de Trail van 62 km, een marathon van 40 km en de Urban, van 6 km lang.

7. Mitja Marató de Fornells, Menorca

De Mitja Marató de Fornells viert op 14 april van 2018 al haar 6de editie en wordt voor steeds meer liefhebbers een must op de kalender. Deze halve marathon is de perfecte gelegenheid om de unieke natuur van het eiland Menorca op een andere manier te ontdekken.
 
De halve marathon is 21 kilometer lang en vertrekt vanuit Es Mercadal. Vanaf daar loopt het via het pad El Camino de la Tramuntana tot aan het dorpje Fornells. Onderweg geniet je van fantastische uitzichten en maakt het zalige briesje van de Middellandse Zee de race wat draaglijker. Om Es Mercadal te bereiken, zijn er speciale bussen die vertrekken vanuit Fornells. Bustickets zijn online te koop.
 
Daarnaast is er een kortere race, die bestaat uit een stedelijk circuit van 10 kilometer waarvan de start en de finish in het prachtige vissersdorpje Fornells liggen.

8. Zurich Maratón de Málaga

Om 9.00 uur 's ochtends in het begin van december weerklinkt in Málaga het startschot van een van de beste marathons van Spanje. Het parcours van de marathon van Málaga is vrij vlak, telt weinig bochten  en doorkruist de leukste plekjes van de stad: het historische centrum, de haven en de strandboulevard.

Veel lopers loven het werk van de organisatie, omdat ze elk jaar weer luistert naar de adviezen van zowel lopers als publiek en verbeteringen aanbrengt in de race en de faciliteiten. De marathon van Málaga telt posten met eten die talrijker worden naarmate je de finish nadert. In vijf van die posten wordt bovendien medische hulp aangeboden.

Als je op weg naar de marathon graag eens Málaga wilt bezoeken, dan kun je ook deelnemen aan de halve marathon die plaatsvindt op 18 maart. Deze wedstrijd doet immers ook alle hoogtepunten van de stad aan. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 7.500 lopers en je kunt je inschrijven tot 7 maart.
 

9. Tenerife Bluetrail

De Tenerife Bluetrail is de hoogste bergrace van Spanje en een van de zwaarste races in Europa. Het moet wel een bijzondere loopwedstrijd zijn, want in de eerste drie weken van de inschrijvingsperiode waren er al 2.000 van de 2.700 plaatsen ingenomen.

Misschien is het wel omdat deze unieke race tot 3.500 meter boven de zeespiegel uitstijgt, ongelooflijke vulkanische landschappen doorkruist, en eindigt op de hoogste bergtop van Spanje, die van de Teide. Of misschien omdat de sterrenhemel van Tenerife het Starlight-certificaat voor kwaliteit kreeg, zodat lopers er kunnen genieten van een wondermooi en heel speciaal uitzicht op het heelal. 
 

De Bluetrail valt in 2018 op 9 juni en biedt vier verschillende categorieën aan: de Ultra van 97 km, de Trail van 66 km, een marathon van 43 km en een halve marathon van 20 km. Voor atleten met een handicap zijn er drie kortere routes van 1,2 km, 3,7 km en 8 km.

Meer informatie over de Tenerife Bluetrail.

10. EDP Rock 'n' Roll Madrid-marathon en halve marathon 2018

Op zondag 22 april vindt de 41ste editie van de marathon van Madrid plaats, beter bekend als de EDP  Rock 'n' Roll Madrid-marathon . Naar alle verwachting zal het de drukste editie ooit worden, met zo'n 37.000 lopers die zullen deelnemen.
 
Naar goede gewoonte klinkt het startsein weer aan de Cibelesfontein, waarna de deelnemers langs de belangrijkste monumenten van de bruisende hoofdstad lopen. Voorbeelden zijn Puerta del Sol, het Koninklijke Paleis en het reusachtige Casa de Campo-park, tot aan het Retiro-park. Langs de weg zijn er overal kraampjes met voorzieningen en livemuziek. Het is ongetwijfeld een van de meest levendige marathons van het land!
 

Weer zijn er drie verschillende categorieën: een marathon van 42 km (met een maximumcapaciteit van 15.000 deelnemers), een halve marathon van 21 km (met een maximumcapaciteit van 17.000 deelnemers) en een kortere race van 10 km (maximumcapaciteit van 7.000 deelnemers).

Download de route van de EDP Rock ´n´ Roll Madrid Maratón.

11. Wings for Life, Valencia & Madrid

Wings for Life is een wereldwijd evenement dat in meer dan 30 landen op dezelfde dag plaatsvindt. Het is een bijzondere race, want er is geen eindstreep. Het doel is gewoon om het zo lang mogelijk vol te houden zonder dat de ''catcher car'' je inhaalt.
 
Om 13 uur op 6 mei vertrekt de loopwedstrijd van Wings for Life in Valencia en 30 minuten later vertrekt de "catcher car", die alle lopers achtervolgt totdat er maar één overblijft.
 
In Valencia loopt de route van 20 km door de stad en vervolgens richting het zuiden, door El Saler en Les Gavines, om daarna te eindigen in Cullera. Het inschrijvingsgeld bedraagt 25 euro, maar aangezien het een race voor het goede doel is, gaan de opbrengsten volledig naar Wings for Life. Dat is een liefdadigheidsinstelling die onderzoek doet naar ruggenmergletsels. 
 

12. Sherry Maratón , Jerez de la Frontera

Als hardlopen je passie is, maar als je ook graag andere culturen ontdekt als je reist voor een loopwedstrijd, dan is dit het perfecte evenement voor jou. De Sherry Maratón wordt gehouden in het Andalusische Jerez de la Frontera. De wedstrijd biedt deelnemers de mogelijkheid om sport te combineren met een bezoek aan de talrijke oude bodega’s, die het verhaal vertellen van de hoofdstad van de sherryregio en haar landelijke tradities.

De route loopt enkel tijdens de eerste kilometers door de straten van de stad. Daarna ga je in de richting van het indrukwekkende platteland van Jerez, vol mooie hellingen en wijngaarden waar geen einde aan komt onder de warme Andalusische zon. Om je nog meer onder te dompelen in de wijncultuur van het het landschap, zul je aan de bevoorradingszones van de marathon kunnen kiezen tussen een glas water en een glas sherry!

Naast de volledige marathon wordt er ook een route van 10 km georganiseerd. Bovendien staan er tal van activiteiten op het programma om de attracties van Jerez te ontdekken.

 
Zoals je ziet, vinden er in Spanje loopevenementen plaats voor hardlopers van alle niveaus, van berg- en kustroutes tot stedelijke loopwedstrijden en obstacle races. Lopers kunnen zichzelf tot het uiterste drijven en tegelijkertijd mooie Spaanse steden, het platteland, bergen en stranden ontdekken.
 
Als je zelf wilt lopen en de uitzinnige sfeer wilt meemaken, aarzel dan niet om je zo snel mogelijk in te schrijven voor een van deze evenementen. Het is de ideale manier om Spanje te verkennen en je persoonlijke records wat scherper te stellen.

Deel artikel

Reacties

X
Win een cadeaubon ter waarde van 750€!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op €750 voor je volgende vakantie naar Spanje.


I have read and accept the privacy policy
 Win een cadeaubon ter waarde van 750€! 
VakantiehuizenSpanje.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk onze Privacyverklaring