Marathons en Hardloopevenementen in Spanje in 2020

De laatste jaren is hardlopen steeds populairder geworden door de fitnesscultuur die sociale media en de popcultuur beheerst.
 
Marathons, halve marathons, obstacle races en andere loopwedstrijden worden wereldwijd steeds vaker georganiseerd en trekken ook steeds meer deelnemers aan. Spanje volgt dit voorbeeld en telt enkele evenementen van internationale omvang, zowel op het Spaanse vasteland als op de eilanden.
 
De meerderheid van deze wedstrijden leiden je langs de adembenemende natuur van Spanje. Tel daar de milde temperaturen bij op tijdens de winter-, lente- en herfstmaanden en je hebt de perfecte omstandigheden om te hardlopen.

Heb je zin gekregen om mee te doen aan een van deze evenementen? Reis dan naar Spanje en ontdek de beste marathons en andere hardloopwedstrijden van 2020.

Marathonloop Valencia

1. EDP Bilbao Night Marathon 2020

Op 24 oktober vindt de 12de editie van de EDP Bilbao Night Marathon plaats. Deelnemers kunnen zichzelf testen in de verschillende delen van de stad en tegelijkertijd al lopend de bezienswaardigheden leren kennen. In 2019 werd hier de recordopkomst van meer dan 12.000 lopers uit 54 verschillende landen bereikt.  

De EDP Bilbao Night Marathon is een evenement op de officiële kalender van de Koninklijke Spaanse Atletiekfederatie ('Real Federación Española de Atletismo' of kort gezegd RFEA). Het is de grootste marathon die 's nachts gelopen wordt en daarom wordt de finish bijzonder uitbundig gevierd met een vuurwerkspektakel.

EDP Marathonloop Bilbao

Dit loopevenement biedt de lopers de mogelijkheid om aan drie verschillende niveaus deel te nemen: een volledige marathon, een halve marathon en een wedstrijd van 10 km die bekendstaat als de 'Carrera Pirata' (de Piratenrace) en waaraan het grote publiek kan deelnemen. Een geweldige kans voor deelnemers van alle niveaus om de stad Bilbao op een heel andere manier te leren kennen!

2. Menorca Cami de Cavalls Epic 360º Trail 2020 

Trail Menorca Camí de Cavalls

Van 13 tot 15 maart is het weer tijd voor de Menorca Epic 360º Trail, een test van 157 km verdeeld over drie etappes. Iedere etappe van de wedstrijd (toegankelijk voor zowel lopers als mountainbikers) loopt langs een ander gebied, zowel langs de kust als door het binnenland van Menorca. Het is een heerlijke manier om van het prachtige en gevarieerde natuurlijke landschap van dit eiland te genieten.

Trail Menorca Cami de Cavalls

Voor degenen die niet in Menorca kunnen geraken in maart is er een tweede kans tijdens de Compressport Trail Menorca Cami de Cavalls Trail wedstrijd die doorgaat van 22 tot 24 mei, een evenement dat bekendstaat als één van de langste en moeilijkste races in Europa. Lopers kunnen er zichzelf testen en hun grenzen opzoeken, terwijl ze de kust verkennen van dit prachtige eiland in de Middellandse Zee. Tijdens de tocht van 185 km kunnen de deelnemers genieten van een zicht op de paradijselijke stranden, mooie landschappen en ongelooflijke ravijnen.

3. Canarias Infinity Xtreme 2020

Op 14 maart staat weer één van de zwaarste sportevenementen van de Canarische Eilanden op het programma, namelijk de Infinity Xtreme 2020 in Puerto de la Cruz (Tenerife). Dit evenement bestaat uit twee zware hindernissenparcours die enkel weggelegd zijn voor de sterkste en dapperste strijders onder ons.

Het evenement bestaat uit twee moeilijkheidsgraden. De eerste is de Infinity Xtreme Sprint, een ​​hindernissenparcours van een rondje van 4 km om in minder dan een uur af te leggen. De tweede graad is de Infinity Xtreme Radical waarbij twee ronden van dit circuit (8 km in totaal) afgelegd moeten worden in een maximale tijdslimiet van twee uur.

Maximaal 550 lopers kunnen deelnemen, dus als je erbij wilt zijn dan raden we je aan om je zo vroeg mogelijk in te schrijven. De Infinity Xtreme is heel populair op internationaal gebied en daarom wordt er een bijkomend programma met activiteiten georganiseerd waar altijd een groot publiek op afkomt.

Infinity Xtreme Tenerife

4. De Valencia-Trinidad Alfonso EDP Marathon

De marathon van Valencia vond voor het eerst plaats in 1981 en wordt sindsdien elk jaar georganiseerd. Het parcours is voornamelijk vlak en de zachte temperaturen in december zorgen voor perfecte loopomstandigheden. Het evenement is dan ook heel populair onder lopers van alle niveaus.

Zowel het start- als eindpunt van de marathon liggen in de spectaculaire 'Ciudad de las Artes y las Ciencas', een unieke locatie om te genieten van de wedstrijd en alle randactiviteiten tijdens de marathon. Op het einde van de wedstrijd lopen de deelnemers over een brug die ze over het water leidt. Een leuke manier voor de vermoeide lopers om de laatste meters af te leggen.

Marathonloop Valencia

5. Marathon en halve marathon van Ibiza

Op 4 april 2020 vindt de vierde editie van de marathon van Ibiza plaats. Het evenement gaat van start in de namiddag in Ibiza-stad en leidt de lopers langs de meest interessante locaties van het eiland met als eindpunt Santa Eulària des Riu.

Verwacht wordt dat de optimale omstandigheden en de mooie omgeving zo'n 3.000 lopers van verschillende nationaliteiten zullen aantrekken. Om een breder publiek aan te trekken, wordt op hetzelfde moment de sportbeurs Touribisport georganiseerd, alsook een kortere afstandsrace.

Deelnemers kunnen ervoor kiezen aan drie verschillende wedstrijden deel te nemen: 21km + 21 km estafette, 20 km - of 12 km loop. Dit eerste is een totaal nieuw concept waarin 2 deelnemers ieder een halve marathon lopen. De 20 km loopt ongeveer gelijk met de klassieke afstand van de halve marathon terwijl de 12km loop mikt op deelnemers die de gewoonte hebben kortere afstanden te lopen. De inschrijven zijn al begonnen. 

Op 2 mei 2020 wordt het startschot gegeven voor de halve marathon van Ibiza, een evenement dat start in San Jose en eindigt aan de kust, niet ver van Ibiza-stad. Je kan je nu al inschrijven voor de halve marathon van Ibiza.

lopen in de Balearen

6. Ultra Run Sierra Nevada 2020

De Ultra Run Sierra Nevada zal plaats vinden op 10 en 11 juli. Aan de laatste editie namen ruim 1.300 lopers uit meer dan 35 verschillende landen deel.

Het vertrekpunt kan gewoon niet beter: pal in het historische centrum van Granada, in de schaduw van het Alhambra. Vervolgens gaan de deelnemers omhoog in het gebergte naar het skiresort Pradollano. De Ultra Run Sierra Nevada telt drie disciplines: de Ultra van 100 km, de Trail van 62 km en een marathon van 40 km. 

Ultra Sierra Nevada

7. Halve marathon de Fornells, Menorca

De halve marathon de Fornells viert op 18 april 2020 al haar 8ste editie en wordt voor steeds meer liefhebbers een must op de kalender. Deze halve marathon is de perfecte gelegenheid om de unieke natuur van het eiland Menorca op een andere manier te ontdekken.
 
De halve marathon is 21 kilometer lang en vertrekt vanuit Es Mercadal. Vanaf daar loop je via het pad El Camino de la Tramuntana tot aan het dorpje Fornells. Onderweg geniet je van fantastische uitzichten en het zalige briesje van de Middellandse Zee maakt de race wat draaglijker. Om Es Mercadal te bereiken, zijn er speciale bussen ingelegd die vertrekken vanuit Fornells. Bustickets kunnen online aangekocht worden bij de aankoop van de race tickets. 
 
Daarnaast is er een kortere race die bestaat uit een stedelijk circuit van 10 kilometer. De start en de finish liggen in het prachtige vissersdorpje Fornells.

8. De marathon van Málaga

Om 9.00 uur 's ochtends op de tweede zondag van december weerklinkt in Málaga het startschot van een van de beste marathons van Spanje. Het parcours van de marathon van Málaga is vrij vlak, telt weinig bochten  en doorkruist de leukste plekjes van de stad: het historische centrum, de haven en de strandboulevard.

Veel lopers loven het werk van de organisatie, omdat ze elk jaar weer luistert naar de adviezen van zowel lopers als publiek en verbeteringen aanbrengt in de race en de faciliteiten. De marathon van Málaga telt posten met eten die talrijker worden naarmate je de finish nadert. In vijf van die posten wordt ook medische hulp aangeboden.

Marathon van Malaga

9. Tenerife Bluetrail

De Tenerife Bluetrail is de hoogste bergrace van Spanje en één van de zwaarste in Europa. Het moet wel een bijzondere loopwedstrijd zijn, want in de eerste drie weken van de inschrijvingsperiode in 2019 waren er al 2.000 van de 2.700 plaatsen ingenomen.

Tenerife Bluetrail

Waarom is deze race zo populair? Misschien is het wel omdat deze unieke race tot 3.500 meter boven de zeespiegel uitstijgt, ongelooflijke vulkanische landschappen doorkruist en eindigt op de hoogste bergtop van Spanje (de Teide). Of misschien omdat de sterrenhemel van Tenerife het Starlight-certificaat voor kwaliteit kreeg, zodat lopers er kunnen genieten van een wondermooi en heel speciaal uitzicht op het heelal. 

Tenerife Bluetrail

De Bluetrail valt in 2020 op 6 juni en biedt vier verschillende categorieën aan: de Ultra van 91 km, de Trail van 71 km, een marathon van 44 km en een halve marathon van 20 km. Voor atleten met een handicap zijn er drie kortere routes van 1,2 km, 3,7 km en 8 km.

Meer informatie over de Tenerife Bluetrail.

10. EDP Rock 'n' Roll Madrid-marathon en halve marathon 2020

Op 26 april vindt de 42ste editie van de marathon van Madrid plaats, beter bekend als de EDP  Rock 'n' Roll Madrid-marathon. Naar alle verwachting zal het de drukste editie ooit worden met zo'n 37.000 lopers.
 

De route is wat gewijzigd in vergelijking met het verleden en zal in 2020 starten op Paseo de la Castellana waarna de deelnemers langs de belangrijkste monumenten van de bruisende hoofdstad lopen. Voorbeelden zijn Puerta del Sol, het nieuwe stadion van Atletico Madrid en, als eindpunt, de Fuente de Neptuno naast het Retiro-park. Langs de weg zijn er overal kraampjes met voorzieningen en livemuziek. Het is ongetwijfeld één van de meest levendige marathons van het land!

EDP Rock ´n´ Roll Madrid

Ook hier zijn er drie verschillende categorieën: een marathon van 42 km (met een maximumcapaciteit van 15.000 deelnemers), een halve marathon van 21 km (met een maximumcapaciteit van 17.000 deelnemers) en een kortere race van 10 km (maximumcapaciteit van 7.000 deelnemers). Download hier de route van de EDP Rock ´n´ Roll Madrid Maratón

11. Sherry Maratón , Jerez de la Frontera

Als hardlopen je passie is, maar als je ook graag andere culturen ontdekt als je reist voor een loopwedstrijd dan is dit het perfecte evenement voor jou. De Sherry Maratón wordt gehouden in het Andalusische Jerez de la Frontera. De wedstrijd biedt deelnemers de mogelijkheid om sport te combineren met een bezoek aan de talrijke oude bodega’s die het verhaal vertellen van de hoofdstad van de sherryregio en haar landelijke tradities. In 2020 zal deze speciale marathon plaatsvinden op 19 april.

De route loopt enkel tijdens de eerste kilometers door de straten van de stad. Daarna ga je in de richting van het indrukwekkende platteland van Jerez, vol mooie hellingen en wijngaarden waar geen einde aan komt onder de warme Andalusische zon. Om je nog meer onder te dompelen in de wijncultuur van het landschap, zul je aan de bevoorradingszones van de marathon kunnen kiezen tussen een glas water en een glas sherry!

Naast de volledige marathon staan er tal van activiteiten op het programma om de attracties van Jerez te ontdekken.

Sherry Marathon - Jerez de la Frontera

 
Zoals je ziet, vinden er in Spanje loopevenementen plaats voor hardlopers van alle niveaus, van berg- en kustroutes tot stedelijke loopwedstrijden en obstacle races. Lopers kunnen zichzelf tot het uiterste drijven en tegelijkertijd mooie Spaanse steden, het platteland, bergen en stranden ontdekken.

Als je zelf wilt lopen en de uitzinnige sfeer wilt meemaken, aarzel dan niet om je zo snel mogelijk in te schrijven voor één van deze evenementen. Het is de ideale manier om Spanje te verkennen en je persoonlijke records wat scherper te stellen.

Aanbevolen artikelen:

Villa in Calpe (La Calalge)

 • 6 slaapkamers
 • 12 personen
 • 4 badkamers
 • 224 m² woning
 • 100 m² terras
 • Privé-zwembad
 • Wifi
 • Tuinmeubilair
 • Ligbedden

Villa in Benissa

 • 2 slaapkamers
 • 4 personen
 • 2 badkamers
 • 80 m² woning
 • Wifi
 • Gemeenschappelijk zwembad
 • Kinderzwembad
 • Barbeque
 • Privé parking
Id: 73608 Voeg toe aan lijst Verwijder Verwijder
€ 1.200 - 1.450/week € 171 - 207/nacht Toon informatie

Villa in Jávea (Tarraula)

 • 11 slaapkamers
 • 26 personen
 • 8 badkamers
 • 1 toilet
 • 700 m² woning
 • Privé-zwembad
 • Wifi
 • Balkon
 • Patio
Id: 39666 Voeg toe aan lijst Verwijder Verwijder
€ 2.640 - 8.194/week € 377 - 1.171/nacht Toon informatie
X


Ik heb het privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord
 Win een cadeaubon ter waarde van 750€! 
VakantiehuizenSpanje.nl gebruikt haar eigen cookies en cookies van derde partijen. Zo proberen wij onze dienstverlening te verbeteren en je advertenties te tonen aangepast aan je voorkeuren door je surfgedrag te analyseren. Om de instellingen te veranderen en voor meer informatie klik hier.