Gesorteerd op: Spanje

Test jezelf op de 12 beste loopevenementen van 2017 in Spanje

 Lopen is een sport die steeds meer fans krijgt en dus zijn er in Spanje steeds meer loopwedstrijden, trails, marathons en halve marathons die bij de beste internationale evenementen horen.
 

Veel van deze wedstrijden lopen door een fantastische natuurlijke omgeving. Samen met het Spaanse klimaat biedt dit perfect loopterrein. Wil je jezelf ook graag testen? Ontdek de beste races en marathons dit jaar in 2017:

1. EDP Bilbao Night Marathon 2017

Oktober dit jaar verwelkomt de 9de editie van 'EDP Bilbao Night Marathon' en biedt de perfecte gelegenheid om ons uithoudingsvermogen te testen, terwijl we tegelijk de meest karakteristieke punten van de stad ontdekken. Dit jaar wordt een recordopkomst verwacht en dus nog meer dan de 11.000 lopers uit 44 verschillende landen die in 2016 al meeliepen in deze nachtmarathon.

De 'EDP Bilbao Night Marathon' is een onderdeel van de officiële kalender van de Koninklijke Spaanse Atletiek Federatie (Real Federación Española de Atletismo RFEA), en de enige marathon die 's nachts plaatsvindt. Bij het startschot hoort dan ook een spectaculair vuurwerk! Zie je het al voor je?! Als dat geen moed heeft voor de run!

Dit loopevenement biedt bovendien 3 verschillende niveaus: een marathon en een halve marathon voor professionals, maar ook een 10 km-race die bekend staat als de 'Carrera Pirata', waaraan iedereen kan deelnemen. Een geweldige kans om de stad Bilbao op een heel andere manier te leren kennen!

2. Trail Menorca Camí de Cavalls & Epic Trail 360º 

Het weekend van 10, 11 en 12 maart is het weer Menorca Epic Trail 360º, een test van 156 km verdeeld over drie etappes, waaraan gemengde teams kunnen deelnemen. Elke etappe loopt langs een andere sectie, zowel aan de kust als in het binnenland van Menorca. Een heerlijke manier om van het prachtige natuurlijke landschap van dit rustige groene eiland (UNESCO Biosfeer) te genieten.

Daarnaast begint op 19 mei de Compressport Trail Menorca Camí de Cavalls, een van de langste en moeilijkste ultradistance testen in Spanje en zelfs in heel Europa, waar je je grenzen kunt testen langs de kust van dit wonderlijke eiland in de Middellandse Zee.
 
Over een afstand van 185 km kom je voorbij Menorca's paradijselijke stranden en adembenemende uitzichten, waarvan de aanblik je zeker een extra duwtje in de rug geeft!
 

Er zijn twee verschillende starttijden, om 8.30u en om 14.30u, vanaf het plein Plaça dels Pins in de stad Ciutadella. Voor de eerste is de maximale tijd 40 uur, terwijl de lopers die vertrekken om 14:30u hooguit 35,5 uur hebben om de uitdaging te voltooien.

Ook zijn er verschillende modaliteiten, zoals een trail langs de noordkust van 100 kilometer, of 85 km langs de zuidkust, alsook een modaliteit trekking langs de noordkust van 37 km, en langs de zuidkust van 55 km.

3. Tenerife, Canarische Eilanden - Infinity Xtreme 2017

In oktober start weer een van de zwaarste sportevenementen op de Canarische Eilanden, de Infinity Xtreme 2017 in Puerto de la Cruz, Tenerife. Het is een hindernissenparcours dat alleen is weggelegd voor de sterkste en dapperste zielen.

Het heeft twee modi: de Infinity Xtreme Sprint, een ​​hindernissenparcours van 5 km om in minder dan een uur af te leggen, en de Infinity Xtreme Radical, waarbij twee ronden van dit circuit (10 km in totaal) een maximale tijd van twee uur in beslag mogen nemen. 

 

Beide modaliteiten hebben elk een quotum van 400 mensen, dus dien je je zo snel mogelijk in te schrijven. Naast dit sportevenement zelf en gezien het internationale succes van de Infinity Xtreme de voorbije jaren is er een compleet programma vol activiteiten, dat een steeds groter internationaal publiek aantrekt.

4. Marathon Valencia Trinidad Alfonso

In Valencia vindt in het najaar al sinds 1981 de Maratón Trinidad Alfonso of Maratón de Valencia. Het is een gebeuren dat duizenden renners trekt. Het verloop is voornamelijk vlak en ook de zachte temperaturen in Valencia in november, de maand waarin de marathon plaatsvindt, maken van dit parcours een bijzonder aangename ervaring.  

De 44 kilometer lange route loopt langs de meest iconische plekken in de stad, met de start in de spectaculaire 'Stad der Kunsten en Wetenschappen' en verder voorbij de stierenarena, het Mestalla voetbalstadion, de kathedraal van Valencia, het stadhuis en de Quart Torens. 
 
De route loopt langs vrijwel elk hoekje van de elegante kuststad, met een ongelooflijke finale waarbij de deelnemers over een loopbrug over het water van de befaamde Stad der Kunsten en Wetenschappen snellen. 
 
 
Vorig jaar is deze marathon bekroond met het Gouden Label van de IAAF, een bewijs voor de kwaliteit ervan. Naast de marathon zelf biedt het programma ook tal van andere activiteiten.

5. Ibiza Marathon en Halve Marthon

Op 8 april vindt de eerste marathon van Ibiza plaats, een ambitieus running project in Europa. De race start in het begin van de middag in Ibiza stad en biedt een rondleiding langs de meest opvallende delen van het eiland, met als eindpunt Santa Eulària des Riu.

Aan deze eerste editie zullen naar verwachting tot 3000 lopers van meerdere nationaliteiten deelnemen. Parallel vinden een korte-afstandwedstrijd en een sportbeurs plaats, Touribisport.

Op 30 april vertrekt uit San José ook een halve marathon van 21 km, dit keer met als doel Ibiza stad. Voor beide testen kun je je al inschrijven. Een aanrader, want net als Menorca en Mallorca biedt Ibiza een heerlijk loopweertje in het voorjaar! Je kunt er meteen een zalige vakantie op de Balearen van maken.

6. Mallorca - K42, K21 en 'Kilómetro Vertical'

Op 19 maart is het weer de K42 Adventure Marathon Series van Mallorca, de beste kans om te genieten van het bergpad doorheen het gebergte de Sierra de Tramuntana, door UNESCO als Cultuurlandschap uitgeroepen, met ook nog eens het allerbeste uitzicht op de Middellandse Zee.

Zoals elk jaar zijn er drie tests met een verschillende moeilijkheidsgraad:

- De eerste is de 'Kilómetro Vertical', een race in time trial mode met een gemiddeld stijgingspercentage van 15%, dat langs de finca d´es Galatzó omhoog loopt naar de top van deze berg, op 1027 meter.

- De marathon 'K42 Adventure Marathon Series' is de belangrijkste race, omhoog naar de S'Esclop bergtoppen van 927 meter en Galatzó, 1027 meter hoog. Daarna volgt de afdaling tot aan de zeespiegel, met de finish op het strand Peguera.

- Dan is er nog een derde optie, de K21, dezelfde route als de vorige, maar via een circuit van 21 kilometer en minder zwaar.

Zeg nu zelf, geen betere plek om een goede race te eindigen dan op het strand!

Hetzelfde weekend zorgen de organisatoren van de K42 Adventure Marathon Series van Mallorca trouwens ook voor fototentoonstellingen, lezingen, filmvoorstellingen, kinderanimatie en presentaties van atleten, dus dit is echt een heel compleet evenement met deze sport als centraal thema.

7. Ultra Run Sierra Nevada 2017

De Ultra Sierra Nevada is al open voor inschrijvingen en vindt plaats op 14 en 15 juli. In de laatste editie namen al meer dan 1.200 lopers van meer dan 30 verschillende nationaliteiten deel  en alles wijst erop dat ook dit jaar weer een succes wordt.

Het vertrekpunt kan niet beter: pal in het historische centrum van Granada, onder het oog van het Alhambra, vervolgens omhoog naar het skigebied Pradollano. Dit jaar telt de Ultra Sierra Nevada weer vier verschillende modi: de Ultra van 100 km, de Trail van 62 km, een Marathon van 40 km en de Urban, 6 km lang.

8. Halve Marathon van Fornells, Menorca

De Media Maratón de Fornells viert dit jaar haar 5de editie, waardoor ze voor steeds meer loopliefhebbers de gedroomde uitdaging wordt. Deze test is perfect om de het unieke landschap van het eiland Menorca op een andere manier te ontdekken.
 
 
De halve marathon van 21 kilometer vertrekt vanuit Es Mercadal en loopt via het pad El Camino de la Tramuntana tot bij het dorpje Fornells. Onderweg geniet je van fantastische uitzichten en en een zalig briesje van de Middellandse Zee. Om Es Mercadal te bereiken, zijn er speciale bussen die aansluiten op Fornells en waarvan de tickets online te koop zijn.
 
Daarnaast is er een kortere test die bestaat uit een stedelijk circuit van 10 kilometer. De start en de finish liggen in het prachtige vissersdorpje Fornells.

9. Maratón de Málaga

Om 9:00 uur 's ochtends de eerste zondag van december klinkt in Malaga het startschot van een van de beste marathons van Spanje. Het parcours van de Marathon van Malaga is vrij vlak, rechtlijnig en het doorkruist de leukste plekjes van de stad: het historische centrum, de haven en de strandpromenade, de belangrijkste sportfaciliteiten,...
 
De meeste lopers loven het werk van de organisatie, dat elk jaar weer luistert naar de adviezen van zowel lopers als publiek. Je komt er dan ook niets tekort. Er zijn wel 12 posten, 5 daarvan met medische zorg, die frequenter worden naarmate de finish nadert. Om lopers aan te moedigen, hangen ook overal posters met motiverende berichten, gekozen via sociale netwerken.
 
Daarnaast viert men ook de “Carrera de los Boquerones” ("Race van de Ansjovis"), waarvan het circuit van 5 kilometer begint en eindigt bij de Paseo del Parque. Deze race is open voor het grote publiek, maar de deelname is beperkt tot een maximum van 3000 mensen.
 
Je kunt ook kiezen voor de Halve Marathon of Media Maratón Ciudad de Málaga 2017 op 26 maart, ook langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Malaga. Er is plaats voor 7500 lopers en je kunt je nog tot 12 maart inschrijven. Klaar voor de start?
 

10. Tenerife Bluetrail

De Bluetrail van Tenerife is de hoogste berg-race van Spanje en een van de zwaarste in Europa. Ze moet wel heel bijzonder zijn, want in de eerste drie weken van de inschrijvingsperiode waren er nog maar 2000 van de bijna 2500 plaatsen beschikbaar.
 
Misschien is het omdat deze unieke race tot 3500 meter boven de zeespiegel uitstijgt, ongelooflijke vulkanische landschappen doorkruist, en eindigt op de hoogste bergtop van Spanje, die van de Teide. Of misschien omdat de sterrenhemel van Tenerife het Starlight certificaat voor kwaliteit kreeg, zodat we actief kunnen genieten van een wondermooi en heel speciaal uitzicht op het heelal. En het vindt ook nog eens plaats in de mooie lentemaand juni. Redenen genoeg om dan een vakantiewoning op Tenerife te boeken en mee te genieten.
 

De Bluetrail valt dit jaar op 10 juni en biedt vijf verschillende modi: de Ultra van 97 km,  de Trail van 66 km, een marathon van 43 km of de halve marathon van 20 km. Voor atleten met een handicap is er de gratis Bluetrail van 4 km. Schrijf je je in vóór 15 april, dan krijg je een korting van 10%.

Download route Tenerife Bluetrail

11. EDP Rock ´n´ Roll Madrid 2017 Marathon en Halve Marathon

Op zondag 23 april vindt de 40ste editie van de Maratón de Madrid plaats, beter bekend als de Rock 'n' Roll Marathon EDP Madrid, en het zal naar verwachting de drukste editie ooit worden, met maximaal 37.000 lopers in totaal.
 

Het startsein klinkt vanaf het Cibeles-plein met fontein en de tour loopt langs de belangrijkste monumenten van de bruisende hoofdstad, zoals het centrale plein Puerta del Sol, het enorme Koninklijke Paleis, en dwars door het reusachtige park Casa de Campo, tot bij het mooie en gezellige centrale stadspark El Retiro als fantastische finish. Langs de weg zijn er overal stalletjes met drankjes en live muziek. Ongetwijfeld een van de meest levendige marathons van het land! 

Weer zijn er drie verschillende modi: een 42 km marathon en 21 km halve marathon, beide met een quotum van maximaal 15.000 deelnemers, plus een kortere race van maximaal 10 km en 7000 lopers. Inschrijven is verplicht en mogelijk tot 9 april. De moeite waard!

Download route EDP Rock ´n´ Roll Madrid Maratón

12. Wings for Life in Valencia

Wings for Life is een wereldwijd evenement dat in meer dan 30 landen over de hele wereld op hetzelfde moment plaatsvindt. Het is een bijzondere race, want er is geen eindstreep. Het doel is gewoon om zo lang mogelijk vol te houden zonder dat de “catchers car” je inhaalt. 
 
Dit jaar vertrekt de loopwedstrijd van Wings for Life in Valencia op 7 mei om 13:00u, en 30 minuten later volgt de "catchers car", die allen achtervolgt net zolang tot er maar één loper overblijft. 
 
In Valencia loopt het parcours van 20 km door de hele stad, om daarna verder te gaan naar het zuiden, doorheen El Saler en Les Gavines, om ten slotte te eindigen in badplaats Cullera. Het inschrijfgeld bedraagt 25€, maar deze race is voor een goed doel: alle opbrengsten gaan naar onderzoek naar ruggenmergletsels.
 
Tot hier onze beste loopevenementen voor dit jaar 2017. Zoals je ziet, zijn er in Spanje sportevenementen voor alle voorkeuren en niveaus, van bergroutes tot stedelijke marathons of routes langs de mooiste stranden. Schrijf je dus zeker zo snel mogelijk in als je ook graag de adrenaline wil voelen, sportief van mooie natuur wil genieten of gewoon je eigen grenzen wil verleggen.

Deel artikel

Reacties