Marathons en Hardloopevenementen in Spanje

De laatste jaren is hardlopen steeds populairder geworden door de fitnesscultuur die de sociale media en de popcultuur beheerst.
 
Marathons, halve marathons, obstacle races en andere loopwedstrijden, worden wereldwijd alsmaar vaker georganiseerd en trekken ook steeds meer deelnemers aan. Spanje volgt dit voorbeeld en pakt uit met enkele evenementen van internationale omvang, zowel op het Spaanse vasteland als op de eilanden.
 
De meerderheid van deze wedstrijden leiden je langs de adembenemende natuur van Spanje. Tel daar de milde temperaturen bij op tijdens de winter-, lente- en herfstmaanden en je hebt de perfecte omstandigheden om te hardlopen.

Heb je zin gekregen om mee te doen aan een van deze evenementen? Reis naar Spanje en ontdek de beste marathons en andere hardloopwedstrijden.

Marathonloop Valencia

1. EDP Bilbao Night Marathon

In oktober vindt de unieke EDP Bilbao Night Marathon plaats. Deelnemers kunnen zichzelf testen in de verschillende delen van de stad en tegelijkertijd al lopend de bezienswaardigheden leren kennen. In 2019 werd hier de recordopkomst van meer dan 12.000 lopers uit 54 verschillende landen bereikt.  

De EDP Bilbao Night Marathon is een evenement op de officiële kalender van de Koninklijke Spaanse Atletiekfederatie ('Real Federación Española de Atletismo' of kort gezegd RFEA). Het is de grootste marathon die 's nachts gelopen wordt en daarom wordt de finish bijzonder uitbundig gevierd met een vuurwerkspektakel.

EDP Marathonloop Bilbao

Dit loopevenement biedt lopers de mogelijkheid om aan drie verschillende niveaus deel te nemen: een volledige marathon, een halve marathon en een wedstrijd van 10 km die bekendstaat als de 'Carrera Pirata' (de Piratenrace) en gericht is op het grote publiek. Een geweldige kans voor deelnemers van alle niveaus om de stad Bilbao op een heel andere manier te leren kennen!

2. Menorca Cami de Cavalls Epic 360º Trail 

Trail Menorca Camí de Cavalls

In november is het weer tijd voor de Menorca Epic 360º Trail, een langeafstandsrace verdeeld over drie etappes. Iedere etappe van de wedstrijd (toegankelijk voor zowel lopers als mountainbikers) loopt langs een ander gebied, zowel langs de kust als door het binnenland van Menorca. Het is een heerlijke manier om van het prachtige en gevarieerde natuurlijke landschap van dit eiland te genieten.

Trail Menorca Cami de Cavalls

Voor degenen die niet in Menorca kunnen geraken in november, houd in je achterhoofd dat het eiland, eerder dit jaar, nog een ander uitdagend hardloopevenement organiseert: De Compressport Menorca Cami de Cavalls Trail, een evenement dat bekendstaat als één van de langste en moeilijkste races in Europa. Lopers kunnen er zichzelf testen en hun grenzen opzoeken, terwijl ze de kust van dit prachtige eiland in de Middellandse Zee, verkennen. Tijdens de tocht kom je langs paradijselijke stranden, wondermooie landschappen en indrukwekkende ravijnen.

3. Canarias Infinity Xtreme 

De datum zijn we je verschuldigd maar de InfinityXtreme race zal doorgaan in Los Realejos, een stad op 10km ten westen van Puerto de la Cruz, Tenerife. Dit sportevenement, dat beschouwd wordt als één van de zwaarste van de Canarische Eilanden, bestaat uit twee lastige hindernissenparcours die enkel weggelegd zijn voor de sterkste en dapperste strijders onder ons.

Het evenement bestaat uit twee moeilijkheidsgraden. De eerste is de InfinityXtreme Sprint, een ​​hindernissenparcours van een rondje van 4 km dat in minder dan een uur afgelegd moet worden. De tweede graad is de InfinityXtreme Radical waarbij twee rondes van dit circuit (8 km in totaal) afgelegd moeten worden binnen de twee uur.

Er is plaats voor maximaal 800 lopers, dus als je erbij wilt zijn raden we je aan om je zo snel mogelijk in te schrijven. De InfinityXtreme is heel populair en daarom wordt er een bijkomend activiteitenprogramma georganiseerd waar elk jaar opnieuw, een groot publiek op afkomt.

Infinity Xtreme Tenerife

4. De Valencia-Trinidad Alfonso EDP Marathon

De marathon van Valencia vond voor het eerst plaats in 1981 en wordt sindsdien elk jaar ononderbroken georganiseerd. Het parcours is voornamelijk vlak en samen met de milde temperaturen in december, zorgt dat voor de perfecte loopomstandigheden. Het evenement is dan ook heel populair onder lopers van alle niveaus.

Zowel het start- als het eindpunt van de marathon liggen in de spectaculaire "Ciudad de las Artes y las Ciencas", een unieke locatie om te genieten van de wedstrijd en alle randactiviteiten tijdens de marathon. Op het einde van de wedstrijd, lopen de deelnemers over een brug die ze over het water leidt. Een leuke manier voor de vermoeide lopers om de laatste meters af te leggen.

Marathonloop Valencia

5. Marathon en halve marathon van Ibiza

In april vindt de jaarlijkse editie van de marathon van Ibiza plaats. Het evenement gaat van start in de namiddag in Ibiza-stad en leidt de lopers langs de meest interessante locaties van het eiland met als eindpunt Santa Eulària des Riu.

Verwacht wordt dat de optimale omstandigheden en de mooie omgeving zo'n 3.000 lopers van verschillende nationaliteiten zullen aantrekken. Om een breder publiek aan te trekken, wordt op hetzelfde moment de sportbeurs Touribisport georganiseerd, alsook een kortere afstandsrace.

Deelnemers kunnen ervoor kiezen om aan drie verschillende wedstrijden deel te nemen: 21km + 21 km estafette, 20 km - of de 12 km loop. Dit eerste is een totaal nieuw concept waarin twee deelnemers ieder een halve marathon lopen. De 20 km loopt ongeveer gelijk met de klassieke afstand van de halve marathon terwijl de 12km loop mikt op deelnemers die de gewoonte hebben om kortere afstanden te lopen. De inschrijvingen zijn al begonnen. 

In mei wordt dan weer het startschot gegeven voor de halve marathon van Ibiza, een evenement dat start in San Jose en eindigt aan de kust, niet ver van Ibiza-stad.

lopen in de Balearen

6. Ultra Run Sierra Nevada

De Ultra Run Sierra Nevada, die plaatsvindt in april, trekt elk jaar meer dan duizend lopers van over de hele wereld aan die hun uithoudingsvermogen op de proef stellen in de Spaanse bergen.

Het vertrekpunt kan gewoon niet beter: pal in het historische centrum van Granada, in de schaduw van het Alhambra. Vervolgens loopt de route omhoog in de bergen, helemaal tot aan het skiresort Pradollano. De Ultra Run Sierra Nevada telt drie disciplines: de 100 km Ultra, de 62 km Trail en een marathon van 40 km. 

Ultra Sierra Nevada

7. Halve marathon de Fornells, Menorca

Deze halve marathon is de perfecte gelegenheid om de unieke natuur van het eiland Menorca op een andere manier te verkennen. De datum wordt later bevestigd. 
 
De halve marathon is 21 kilometer lang en vertrekt vanuit Es Mercadal. Vanaf daar loop je via het pad El Camino de la Tramuntana tot aan het dorpje Fornells. Onderweg geniet je van fantastische uitzichten en het zalige briesje van de Middellandse Zee maakt de race net wat draaglijker. Om Es Mercadal te bereiken, zijn er speciale bussen ingelegd die vertrekken vanuit Fornells. Bustickets kunnen online aangekocht worden bij de aankoop van de race tickets. 
 
Daarnaast is er een kortere race die bestaat uit een stedelijk circuit van 10 kilometer. De start en de finish liggen in het prachtige vissersdorpje Fornells.

8. De marathon van Málaga

Op de tweede zondag van december weerklinkt in Málaga het startschot van één van de beste marathons van Spanje. Het parcours van de marathon van Málaga is vrij vlak, telt weinig bochten en doorkruist de leukste plekjes van de stad: het historische centrum, de haven en de strandboulevard.

Veel lopers loven het werk van de organisatie, omdat ze elk jaar weer luistert naar de adviezen van zowel lopers als toeschouwers en verbeteringen aanbrengt in de race en de faciliteiten. De marathon van Málaga telt posten met voedselvoorzieningen die talrijker worden naarmate je de finish nadert. In vijf van die posten wordt er ook medische hulp aangeboden.

Marathon van Malaga

9. Tenerife Bluetrail

De Tenerife Bluetrail is de hoogste bergrace van Spanje en daarom ook één van de zwaarste in Europa. Het moet wel een bijzondere loopwedstrijd zijn, want in de eerste drie weken van de inschrijvingsperiode in 2019 waren er al 2.000 van de 2.700 plaatsen ingenomen.

Tenerife Bluetrail

Waarom is deze race zo populair? Misschien is het wel omdat deze unieke race tot 3.500 meter boven de zeespiegel uitstijgt, ongelooflijke vulkanische landschappen doorkruist en eindigt op de hoogste bergtop van Spanje, de Teide. Of misschien omdat de sterrenhemel van Tenerife het Starlight-certificaat voor kwaliteit kreeg, omdat lopers er kunnen genieten van een wondermooi en heel bijzonder uitzicht op het heelal. 

Tenerife Bluetrail

De Bluetrail biedt vier verschillende categorieën aan: de 101.5 km Ultra, de 71 km Trail, de marathon van 44 km en de halve marathon van 20 km. Voor atleten met een handicap, zijn er drie kortere routes van 1,2 km, 3,7 km en 8 km.

Meer informatie over de Tenerife Bluetrail.

10. EDP Rock 'n' Roll Madrid-marathon en halve marathon

In september, komt de marathon van Madrid, beter bekend als de EDP  Rock 'n' Roll Madrid-marathon, weer terug. Naar alle verwachting zal het de drukste editie ooit worden met zo'n 37.000 lopers.
 

De route loopt langs de belangrijkste monumenten van de bruisende hoofdstad, inclusief Puerta del Sol, het nieuwe stadion van Atletico Madrid en, als eindpunt, de Fuente de Neptuno naast het park "El Retiro". Langs de weg zijn er overal kraampjes met voedsel- en drankvoorzieningen en livemuziek terug te vinden. De EDP is ongetwijfeld één van de meest levendige marathons in Spanje!

EDP Rock ´n´ Roll Madrid

Ook hier zijn er drie verschillende categorieën: een marathon van 42 km (met een maximumcapaciteit van 15.000 deelnemers), een halve marathon van 21 km (met een maximumcapaciteit van 17.000 deelnemers) en een kortere race van 10 km (met een maximumcapaciteit van 7.000 deelnemers).

11. Sherry Maratón , Jerez de la Frontera

Als hardlopen je passie is, maar als je ook graag andere culturen ontdekt terwijl je reist voor een loopwedstrijd, dan is dit het perfecte evenement voor jou. De Sherry Maratón wordt gehouden in het Andalusische Jerez de la Frontera. De wedstrijd biedt deelnemers de mogelijkheid om sport te combineren met een bezoekje aan de talrijke oude bodega’s die het verhaal vertellen van de hoofdstad van de sherryregio en haar landelijke tradities. 

De route loopt enkel gedurende de eerste kilometers door de straten van de stad. Daarna ga je in de richting van het indrukwekkende platteland van Jerez, vol mooie hellingen en wijngaarden waar geen einde aan komt onder de warme Andalusische zon. Om je nog meer onder te dompelen in de wijncultuur van het landschap, zul je aan de bevoorradingszones van de marathon kunnen kiezen tussen een glas water en een glas sherry!

Naast de marathon, staan er nog tal van activiteiten op het programma om de bezienswaardigheden van Jerez te ontdekken.

Sherry Marathon - Jerez de la Frontera

 
Zoals je ziet, biedt Spanje loopevenementen aan voor hardlopers van alle niveaus, van berg- en kustroutes tot stedelijke loopwedstrijden en obstacle races. Lopers kunnen zichzelf tot het uiterste drijven en tegelijkertijd mooie Spaanse steden, het platteland, bergen en stranden ontdekken.

Als je zelf wilt lopen en de uitzinnige sfeer wilt beleven, aarzel dan niet om je zo snel mogelijk in te schrijven voor één van deze evenementen. 

Aanbevolen artikelen: