Wijnregio's in Spanje van Noord tot aan de zuidelijkste eilanden

U zult geen moeite hoeven doen om lekker uit eten te gaan Spanje, noch voor het vinden van een heerlijke wijn. Zeker als u houdt van een klassieker uit één van de volgende illustere wijnregio's.

La Rioja

 San Vicente de la Sonsierra vineyard - La Rioja

La Rioja geniet ongetwijfeld de reputatie van grootvader der Spaanse wijn, wat ertoe bijdraagt dat alle wijn-recensenten deze regio bovenaan hun favoriete to-visit lijst hebben staan. La Rioja produceert wijnen die zowel bij de amateurproever als onder de wijnpuristen erg populair is. Het is niet verwonderlijk dat jaarlijks gemiddeld maar lieft 350 miljoen flessen wijn uit deze regio - voornamelijk rode wijn - worden verkocht. la Rioja produceert naast rode wijn ook witte wijn en rosévarianten.

Dit wijngebied vindt u in de gelijknamige autonome regio in het noorden van Spanje. Wij raden u aan ook een bezoek te brengen aldaar aan de regiohoofdstad Logroño, om vanachter een bord pinxhos en begeleidend glas wijn op een terrasje aan de voetgangsstraat Calle Laurel de kater te bestrijden.

Ribera del Duero

Ribera del Duero vineyard

Als uw voorkeur ligt bij een meer verfijndere wijn, dan is een bezoek aan de op tweenagrootste wijnregio van Spanje Ribera del Duero de moeite waard. De smaak van de wijnen uit dit valleigebied hebben een complex aroma dat onder andere teweeg wordt gebracht door de grote temperatuurverschillen. Na een dagtemperatuur in de zomer van soms wel 38 º C daalt het kwik 's nachts vervolgens dramatisch.

De wijnvelden van Ribero del Duero zijn gelegen in één van de mooiste landschappen van Spanje. De wijnranken groeien op de heuvels die de oevers van de rivier de Duero flankeren op 850 meter boven de zeespiegel, waar ze zich verankeren op de kalkstenen kliffen. Binnen het grondgebied van de Ribera del Duero vindt u onder andere wijnproducent Vega Sicilia, één van de beroemdste wijngaarden van Spanje gesticht in 1864 door een Spaanse landeigenaar die vinologie studeerde in het Franse Bordeaux.

Penedés

Vineyards of Penedes. Catalunya

Cava is de Spaanse variant op de franse Champagne en de Catalaanse regio Penedés is één van haar grootste producenten van het land. Maar, niet alleen deze mousserende wijn wordt er gebotteld, ook rode wijn wordt erg gerijpt in eikenhouten vaten om het extra karakter mee te geven. Het prettige Mediterrane klimaat zorgen er bovendien voor dat de wijnroute door Pénédes erg prettig is om te volgen.

Een hoogtepunt tijdens uw reis is de stop bij Vilafranca del Penedès, de hoofdstad van de Alt Penedès regio. De stad ligt tussen Barcelona en Tarragona in en er worden regelmatig gastronomische evenementen & markten georganiseerd. Ook is er een wijnmuseum.

Jerez

Jerez de la Frontera - the making of sherry wine

Alle nationale sterren van formaat hebben een grote destilleerfles getekend bij één van de beroemde bodega's van Jerez de la Frontera. Over de handtekening van voormalig dictator Francisco Franco heeft men een glazen beschremplaat geplaatst, aangezien de bespuwingen van linkse aanhangers het hout deed wegrotten.

Sherry is het belangrijkste exportproduct van de gemeente Jerez, hoewel ook ter plaatse men graag van deze specialiteit geniet.

Lanzarote - La Geria wijngaarden

Lanzarote - La Geria vineyard

Na een rit van ca. 20 vanaf de luchthaven van Arrecife bent u in het hart van de belangrijkste wijn-producerende wijngaard: La Geria. Bezoek het museum van El Grifo, één van de oudste musea van Spanje, opgericht in 1775.

La Geria is niet een willekeurige gemiddelde wijnstreek. Wijnstokken worden geplant in geperforeerde vulkanische rots. De gaten worden vervolgens opgevuld met picon, een vulkanische as, die zowel het vocht van ochtenddauw als de sponsachtige grond goed vasthoudt.