De leukste gratis activiteiten op Tenerife

Tenerife alleen voor zonnekloppers of liefhebbers van mooie stranden? Er valt veel meer uit te halen!

Tenerife is van de 7 Canarische Eilanden het grootst en dichtst bevolkt, met een fantastische diversiteit in dorpen en steden, natuurlandschappen,... En het hoeft niet eens geld te kosten om al dat moois te ontdekken tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden! Volg gewoon onze Top 10 Gratis Activiteiten hieronder.

Bezoek eens een vulkaan

Teide Nationaal Park, Tenerife

De Teide vulkaan moet wel aan de top van onze lijst staan. Het is de hoogste berg in Spanje (3718 meter boven het zeeniveau) en de derde grootste vulkaan in de wereld! Een adembenemend zicht op de wilde natuur eromheen, onder een bijna altijd helderblauwe hemel. 

Het Teide Nationaal Park (UNESCO-werelderfgoed) is al even mooi en verbazingwekkend. Het landschap ziet er haast mythisch uit ('Clash of the Titans' werd hier gefilmd). Het lijkt  soms wel een andere planeet! (Wetenschappers komen er zelfs graag robots voor Mars testen)

Neem een duik in de rotspoelen van Garachico

Rotspoelen, Garachico, Tenerife

Tenerife's vulkanische verleden heeft nog andere voordelen. Zo onstonden in Garachico heuse rotszwembaden na een uitbarsting in 1706, die twee vernietigende lavarivieren door het stadje jaagde, richting de haven - ooit de belangrijkste van Tenerife.

Deze tragische gebeurtenis, die bijna 300 jaar geleden zo veel mensen op de vlucht deed slaan, trekt nu ironisch genoeg juist veel bezoekers die op vakantie op Tenerife zijn.

De zwembaden zijn er in verschillende maten en vormen: sommige kunnen dienst doen als ondiepe plonsbaden voor kinderen, met als bonus het gezelschap van sub-tropische vissen; andere baden vereisen juist een goed stel longen om de bodem te kunnen raken. Een verfrissende belevenis!

Ga uit de bol tijdens Carnaval! 

Carnavalsdame, Santa Cruz, Tenerife

Groots, onbezonnen, schandalig, flamboyant, luid, kleurrijk en overweldigend, de carnavalparades van Tenerife kunnen tellen! Het feest is het belangrijkste op het eiland en gaat de hele nacht door, gewoon op straat. Het vindt elk jaar plaats in februari of maart.

Het meeste feestgeweld vindt plaats in de hoofdstad van Tenerife: Santa Cruz. Verder heeft elk stadje zijn carnavalstradities. Een zachtere manier om kennis te maken met dit feestgedruis krijg je bijvoorbeeld in Puerto de la Cruz, met zowat 30.000 feestvierders per nacht in plaats van de gebruikelijke 100.000 in de hoofdstad. Vergeet je vooral niet te verkleden, als je dapper genoeg bent om je in de feestmassa te begeven tenminste. Iedereen doet mee op Tenerife!

Maak de magie van Masca mee

Masca, Tenerife

Wie Masca voor het eerst ziet, moet wel onder de indruk raken! Het is alsof je een verloren wereld ontdekt. Masca heeft iets prehistorisch en zit mooi weggestopt in de plooien van de eeuwenoude Teno bergen van Tenerife. Het heeft ook wel iets avontuurlijks om af te dalen langs een kronkelend bergpad, en dan plots het gevoel te krijgen dat de tijd er is blijven stilstaan. 

Proef de tradities van de Romería

Romeria, La Orotava, Tenerife

In elke historisch stadje op Tenerife vindt jaarlijks wel een Romería plaats. Verblijf in een vakantiehuis in La Orotova en word welkom geheten door de lokale inwoners die met de hele familie zullen vieren.

Dit is een feest waarbij iedereen traditioneel gekleed gaat en versierde ossenkarren door de straten trekken om allerlei lekkers uit te delen, waaronder gofio amasado (hartige taarten van geroosterd graanmeel vermengd met honing en amandelen), papas arrugadas (een Canarische lekkernij van 'gerimpelde aardappeltjes' met lekkere 'mojo' saus, gekookte eieren, vino del país (landwijn) en sappig gegrild varkensvlees en rundvlees filets. Een echt smulfeest dus!

Picknick tussen de dennenbomen 

Recreatieve Zone, La Orotava, Tenerife

De schaduwrijke dennenbossen op het eiland zijn populair onder de inwoners van Tenerife, vooral ter ontspanning op zondag. Beladen met een picknick zoeken ze er de recreatiezones op met stenen barbecues, picknicktafels, vers bronwater en toiletten. Een dagje uit met het hele gezin! Ga je tijdens de week, dan is het er lekker rustig. Leuk ook ter afwisseling van het strand. Neem zoals de locals bijvoorbeeld bocadillos met jamón serrano en lokale kaas mee, makkelijk en heerlijk bij een fles Tacoronte-Acentejo wijn. Want van de ontspannende buitenlucht en dennengeur krijg je ongetwijfeld honger. De perfecte activiteit dus om je knorrende maag te vullen op je gezinsvakantie naar Tenerife.

Bewonder de eeuwenoude Drago boom

Millennium Drago Boom, Icod de los Vinos, Tenerife

Niemand weet precies hoe oud de Drago boom in Icod de los Vinos is. 5000 jaar oud? 650 jaar jong? Wie zal het zeggen? Het is in elk geval een exemplaar dat je moet gezien hebben. De naam komt, jawel, van dragón of draak, want men geloofde ooit dat de boom uit het bloed van verslagen draken ontsproten is. Wie weet haalde ze daaruit haar eeuwige leven? Het beste zicht op deze 'koning van de Canarische flora' krijg je vanaf de Plaza de la Constitución.

Laat je betoveren door een muziekconcert

Robert Cray op Santa Blues, Santa Cruz, Tenerife

Muziekliefhebbers kunnen op Tenerife hun hart ophalen dankzij tal van muziekfestivals en concerten op het eiland, gratis toegankelijk! Meestal maken ze deel uit van de fiestas patronales van een stad, met op het programma veelal lokale bands en minder bekende internationale groepen en artiesten, maar soms zitten er ook echte parels tussen.

Zo betoverde Robert Cray al het publiek met zijn gitaarspel tijdens het Santa Blues festival terwijl Echo and the Bunnymen onder een prachtige maan optraden in La Laguna, een plek op de lijst van UNESCO Werelderfgoed! Informeer je bij de culturele centra om vooral geen mooie muziekevenementen te missen.

Kampeer een nachtje in de natuur

Camping, Vilaflor, Tenerife

Een vakantiewoning op Tenerife is wel zo comfortabel, maar misschien heb je zin om de natuur echt van dichtbij te beleven en er een nachtje te kamperen. Want ook dat kan gratis op Tenerife, al hoor je er vooraf een vergunning voor aan te vragen. 

Er zijn 13 officiële campings verspreid over de heuvels van het eiland. Je kunt voor je tent een rustig afgelegen plekje aan de zijkant kiezen, om zo dicht bij de natuur en ver van de menigte te zijn. 

De sterrenhemel boven het eiland is in elk geval een spektakel, met vaak ook vallende sterren - zalig om van te genieten met een glas Spaanse wijn en om je heen de geur van bos. Dat is echt kamperen op Tenerife!

Gebruik je verbeelding bij een architecturaal schouwspel

Auditorio de Tenerife, Santa Cruz, Tenerife

Dit abstracte witte gebouw met bijzondere kronkelingen en vormen kan natuurlijk alleen het werk zijn van de eigenzinnige Spaanse architect Santiago Calatrava (de architect van de 'stad der kunsten en wetenschappen' in Valencia). Je kunt er vanalles in zien: sommigen denken aan een cobra, anderen een zeegolf, weer anderen een Trojaanse helm.

Wat het ook mag voorstellen, het Auditorio de Tenerife Adán Martín is een inspirerende constructie die tot de verbeelding spreekt. Het valt cruisepassagiers die Santa Cruz binnenvaren meteen op, en biedt een bijzonder podium voor concerten, balletvoorstellingen en musicals. De moeite waard om eens van dichtbij te zien, zelfs al ga je er niet naar binnen.

Er zijn heel wat leuke activiteiten en bezienswaardigheden op Tenerife die nog eens gratis zijn ook. Kies uit onze lijst van activiteiten voor je vakantie in Tenerife en ga een onvergetelijke vakantie tegemoet!