Waarom je UNESCO stadje La Laguna op Tenerife niet mag missen

Tenerife biedt het hele jaar door zon, zee en zand en daar komen de meesten voor, maar wist je dat er ook parels van stadjes te bezoeken zijn? De kleurrijke hoofdstad Santa Cruz de Tenerife loont de moeite, La Laguna er vlakbij des te meer!
 
Corpus Christi, San Cristobal de la Laguna, Tenerife
 
Deze voormalige hoofdstad van Tenerife is samen met het stadje Orotava UNESCO Werelderfgoed op het eiland. Een plaatje vol historische koloniale huizen en steegjes dat je voor altijd zal bijblijven.

Een heerlijk daguitstapje 

San Cristobal de la Laguna, Tenerife

Als stad stond San Cristóbal de La Laguna, vooral gekend als 'La Laguna', destijds model voor nieuwe Zuid-Amerikaanse steden. Tegenwoordig zijn er minder hotels dan in de 19e eeuw, maar omdat je La Laguna gewoon kunt bezoeken met de tram vanuit Santa Cruz, hoeft dat geen probleem te zijn. Het stadje zie je gemakkelijk in een dag, als leuke afwisseling tussen het strandgenot door.

Het leuke aan La Laguna

La Laguna, Tenerife

La Laguna is tot op vandaag authentiek gebleven en is daarom een echte historische parel. Het ligt op 600 meter boven de zeespiegel en biedt geen strand, maar wel rust en een local feel, in ongelooflijk goed bewaarde, verkeersvrije straatjes, voor veel kuiergenot.
 
Er zijn tal van gezellige winkeltjes en terrasjes met lekker eten, met om zowat elke hoek een verrassing. Vaak kun je bijvoorbeeld binnengluren of soms zelfs binnenlopen bij de prachtige Canarische huizen van vroeger. Een droomdagje uit!

Daarom is La Laguna zo boeiend

La Laguna, Tenerife

La Laguna was 200 jaar geleden een druk bezochte plek als hoofdstad van Tenerife. Bovendien lag het op het kruispunt van Europa en de Nieuwe Wereld, en had het naast het uiteraard fantastische klimaat cultureel heel wat te bieden. 
 
In 1821 werd Santa Cruz de Tenerife de nieuwe hoofdstad. La Laguna verloor toen dus die belangrijke status, maar haar unieke karakter is gelukkig bewaard gebleven. Het is zelfs zo goed bewaard dat je je er gemakkelijk in een andere tijd waant, zonder auto’s of verkeer.
 
Sierlijke gotische torens, koepels in barokstijl, allerlei koloniale huizen,… Je kijkt je ogen uit! De variatie aan stijlen en voorkeuren ligt vooral aan de verschillende nationaliteiten van welgestelde eigenaars die hier vroeger hun huizen bouwden: Spaans, Portugees, Brits, Vlaams, Frans, Italiaans,… Dit was 500 jaar geleden dan ook een heuse multi-culturele samenleving.

Wandelroute door La Laguna

San Cristobal de la Laguna, Tenerife

- Een goed startpunt is de sierlijke marmeren fontein op de Plaza del Adelantado.
 
- Wandel vanaf het Adelantado plein langs de schaduwrijke calle Obispo Rey Redondo, een van de mooiste straten van de stad. Aan de ene kant zijn pastelkleurige koloniale huizen te bewonderen. De deuren staan er vaak gewoon open, zodat je kunt genieten van mooie verborgen binnenplaatsen met varens en houten balkons.
 
- Tegenover deze elegante herenhuizen zijn de getraliede balkons van het Convento Santa Catalina te zien. La Laguna was en is nog steeds het kerkelijke centrum van Tenerife.
 
- De straat biedt verder cafés en restaurants in historische gebouwen (hieronder volgen enkele topadresjes), modewinkels en eigenzinnige boetiekjes, de Kathedraal van Tenerife en de Iglesia de la Concepción, een karakteristieke kerk met nog de doopvont van vroeger. De eerste bewoners van het eiland, de Guanche, werden er zelfs gedoopt destijds.
 
- Vanaf  de Iglesia de la Concepción kun je naar de calle San Agustín voor meer grootse kerken, koloniale herenhuizen, stijlvolle cafeetjes, het Historische Museum en het Instituut Cabrero Pinto, waar moderne kunst en geschiedenis elkaar vinden.
 
La Laguna, Tenerife
 
Deze route biedt een goede eerste kennismaking met La Laguna. Maar het is bijna onmogelijk vast te houden aan een planning. Leuke zijstraatjes wekken de nieuwsgierigheid en lokken voorbijgangers, of de afleiding komt van bruisende marktjes, flamboyante theaters, vredige pleintjes, weelderige parken en verrassend originele tentoonstellingen.

Tips en adresjes

Terras van Con Limón y Sal, La Laguna, Tenerife

La Laguna mag dan geen strand bieden, er zijn tal van paradijselijke terrasjes, tuintjes of binnenplaatsen waar je heerlijk kunt relaxen met een boekje in een hoekje of bij een lekkere maaltijd of koffie. Enkele lokale aanraders:
 
Patio Canario: Uitstekend restaurant met lokale keuken in een historisch Canarisch huis. Het hele straatje (parallel aan de hoofdstraat) is trouwens bekend om haar lokale gastronomie in restaurants en bars. (Adres: Calle Manuel de Ossuna, 8. Tel: +34 922 26 46 57. Website: http://www.patiocanariolalaguna.com/)
 
- In de volgende straat, parallel aan de vorige, kun je bij Don Tito (Adres: calle Herradores, 88) buiten op het terras genieten van lekkere tapas, typisch Canarisch maar origineel gebracht. Ik koos er voor het Tenerife gerecht bij uitstek: Queso Asado, en ook een Timbal de Verduras (groentetorentje). Beide horen bij de prima vegetarische opties die je in Spanje wel degelijk kunt vinden. 
 
- Ook Kuatro (Adres: calle Herradores, 86), vlak naast Don Tito, is een tapas topper!
 
Punta Crillolla (Calle del Tizón, 6): Prima om te proeven van arepas. Deze typische hapjes van Tenerife zijn behoorlijk vettig maar wel zo prettig. Klik hier voor meer typische Canarische gerechten.
 
- Viña Norte (Plaza de la Concepción): Puur terrasgenot! Het restaurant bevindt zich bovendien in een historisch huis, uitstekend gelegen. Je kunt er lekkere tapas bestellen. 
 
- Café Siete: Nog een mooie bar met heerlijk tuinterras. (Calle del Juego, 7. Tel: +34 922 63 40 97)
 
- Con Limón y Sal (Adres: Calle Herradores 59 | Plaza la Concepcion 4): Voor een eenvoudig hapje of gewoon een drankje op een terras aan een gezellig plein. (Zie de foto hierboven)
 
Al de historische pracht van La Laguna verken je gratis en en voor niets. Bekijk nog 10 gratis activiteiten op Tenerife!