De mooiste stranden in Tossa de Mar

Tossa de Mar in de provincie Gerona is niet alleen een prachtige ommuurde kuststad, het biedt ook de heerlijkste baaitjes. De kustlijn is omgeven door een prachtige natuurlijke omgeving en fascinerende rotsformaties. Het landschap lijkt wel op een postkaart, een beeld waardoor je je vakantie aan de Costa Brava niet snel zult vergeten.

Tossa de Mar en Playa Gran

 

Ontdek met ons de mooiste en beste stranden, op ten hoogste 6 km van Tossa de Mar, zowel ten noorden als ten zuiden. We beginnen met het meest noordelijke strand en gaan dan richting het zuiden (zie onderaan op de kaart).

1. Cala Futadera

Cala Futadera, Tossa de Mar

 

Op 6 km ten noorden van Tossa de Mar ligt dit kleine baaitje van 100 op 10 meter. Het is er opvallend rustig, er zijn geen voorzieningen, en het geldt als naakststrandje. Er komen soms bootjes aanmeren.

 

Omdat het prachtig turkooise water er niet erg diep is en het een bijzondere bodem heeft, komen hier kleuren en contrasten voor die je op weinig andere plaatsen aan de kust zult zien. Ga er daarom vooral 's morgens heen wanneer de zon schijnt. Je zult versteld staan!

 

De kleuren zijn het best te bewonderen van bovenaf, en daar zul je de kans toe hebben, want niet toevallig wordt dit het 'baaitje van de 300 treden' genoemd. Een ongerepte parel en het typische plaatje van de Costa Brava: kristalhelder water, een rotsachtige omgeving en geurige dennenbossen.

 

Hoe kom je er:

Cala Futadera ligt langs de weg die Tossa de Mar met Sant Feliu verbindt. Op kilometerpunt 29 begint een asfaltweg naar de zee, die al snel eindigt en waarna je te voet verder moet langs trappen gehouwen in rotsen. Gevaarlijk is het niet, maar het is af te raden dit te doen met jonge kinderen of mensen met hoogtevrees of een minder goede fysieke conditie. 

2. Cala Giverola

Cala Giverola, Tossa de Mar

 

Op 5 km ten noorden van Tossa kun je van dit hoefvormige baaitje in de natuur genieten, met uitnodigende blauw-groene kleuren. Het goudgele zand is er zacht en fijn.

 

Het is ongeveer 170 meter lang - de breedte varieert van 15 tot 50 meter - en er zijn allerhande voorzieningen voor een aangenaam dagje aan zee, waaronder douches en verhuur van parasols en ligzetels. Er zijn ook kajaks en bootjes te huur, en er is zelfs een bootservice (met glazen doorkijkbodem) die je meeneemt voor een tochtje langs de prachtige kust. Achteraf kun je lekker eten (paella of fideua) in het restaurant met terras met zicht op de cala. Er is ook een strandbar of chiringuito.

 

Vergeet vooral je duikbril en snorkel niet, en als het even kan een onderwatercamera! Het water wordt vrij snel diep en is perfect om al zwemmend of duikend op ontdekking te gaan. Je kunt ook de naburige bergen verkennen voor een zicht van bovenaf op de cala (houd kinderen hier wel bij de hand).

 

Hoe kom je er:

Dit strand is gemakkelijk toegankelijk, want het is een van de beste cala's om met de wagen naartoe te gaan. Het mooie stadje Pola-Giverola is zichtbaar vanaf de weg tussen Tossa de Mar en Sant Feliu. Er is een parking bij dit strand. 

3. Cala Pola

Op 4 km ten noorden van Tossa ligt dit strandje, vlak naast een camping met dezelfde naam. Deze cala en het punt dat de baai beschermt, bieden een van de meest karakteristieke landschappen van de Costa Brava. 

 

Hoe kom je er:

Cala Pola ligt aan het begin van de GI-682 tussen Tossa en Sant Feliu de Guíxols. In principe kun je ook te voet vanuit het centrum van Tossa, al is die weg niet zo goed aangeduid. Met de wagen is het gemakkelijk: je volgt gewoon de aanwijzingen naar 'Camping Pola'. Er is een parkeerterrein dat in de zomer echter snel vol raakt. Er vroeg bij zijn is de boodschap. Vanaf de parking is het zowat 350 meter te voet naar het strand.

4. Cala Bona

Cala Bona, Tossa de Mar

 

Ongeveer 3 km ten noorden van Tossa ligt deze kleine inham, goed beschermd aan het einde van een smalle arm in de zee die ook aan land doorloopt. Je hebt er slechts een paar vierkante meter om je handdoek uit te slaan, maar je kunt er heerlijk zwemmen en snorkelen! Het is dan ook aan beide kanten mooi afgeschermd van de wind en golven door lange rotswanden.

 

Ondanks de beperkte ruimte en minder grote toegankelijkheid is er in de zomer veel sfeer, vooral aan de gezellige chiringuito of strandbar. Het landschap is er idyllisch, want het strandje ligt tussen rotsen en pijnbomen. 

 

Hoe kom je er:

Het beste kom je hier eigenlijk per boot, maar dat kunnen slechts weinigen onder ons. Te voet is het slechts vijf minuten lopen vanuit het centrum van Tossa de Mar, maar je kunt er ook heen wandelen vanaf de naburige Calas de Pola en Giverola ten noorden ervan. Dat geeft een ontspannende wandeling van ongeveer een kwartiertje langs een aardeweggetje doorheen aangenaam geurend bos.

5. Mar Menuda

Playa Menuda, Tossa de Mar

 

Na Playa Gran is dit het belangrijkste strand van Tossa de Mar, en dus zijn er tal van voorzieningen en activiteiten, waaronder duiken. De kwaliteit van het water is bovendien erkend met een Blauwe Vlag. Dit strand is te zien in onze Tossa de Mar video (vanaf minuut 2:45).

 

Aan het noordelijke uiteinde ervan ligt een klein baaitje, dat grappig genoeg bekend staat als 'la bañera de las mujeres' ('de badkamer van de vrouwen'). Het water is er namelijk ondiep en rustig, ideaal om de allerkleinsten mee naar toe te nemen.

 

Hoe kom je er:

Dit strand is gemakkelijk toegankelijk, want het ligt op slechts enkele minuten wandelen vanuit het centrum van Tossa. Het is dan ook een druk bezocht strand. 

6. Playa Gran

Platja Gran Tossa

 

Dit is het bekendste strand van Tossa de Mar, want het ligt in het centrum en aan de emblematische middeleeuwse torens en het oude ommuurde stadsgedeelte Vila Vella. Een echt plaatje, en zonder twijfel een van de meest gefotografeerde stranden aan de Costa Brava!

 

Het halvemaanvormige strand van 385 meter biedt kalm helder water en alle nodige voorzieningen, en is erkend met een Blauwe Vlag. National Geographic zette het in 2013 zelfs op de lijst '25 Beste Stranden ter Wereld'. 

 

Parkeren is er niet altijd gemakkelijk in de zomer. De promenade loopt over de hele lengte van het strand, tot aan de toegang tot het oude stadsgedeelte aan de zuidkant van het strand.

7. Playa d'es Codolar

Playa D'es Codolar, Tossa de Mar

 

Aan de andere kant van de Cabo de Tossa, aan de voet van het ommuurde stadsgedeelte, ligt dit vroegere visserstrandje van 60 op 80 meter. Je kunt het zelfs zien vanaf de hoge muren van de Vila Vella van Tossa, vanaf een hoogte van zowat 50 meter! Je zult meteen zin krijgen om er zelf ook te zonnebaden en zwemmen…

 

De natuurlijke omgeving in combinatie met de middeleeuwse setting van Tossa is er spectaculair! Er liggen trouwens nog altijd kleurrijke vissersbootjes, klaar om te vertrekken.

 

Dit baaitje is ook aangenaam beschut tegen de noorderwind, en het water is erg schoon en wordt snel diep. Aan de zijkanten van de baai zijn bovendien veel algen en vissen te zien. Prima snorkelwater dus!

 

Hoe kom je er

Vanuit het oude centrum van Tossa is dit strand slechts enkele minuten wandelen, via de calle del Portal del Socors, een straatje vol winkeltjes en restaurants. Laat je vooral niet te lang ophouden. Het strand lonkt, en in de zomer kan het er behoorlijk druk worden.

 

De voordelen van de centrale ligging zijn echter de vele voorzieningen: een chiringuito, verhuur van ligzetels en kajaks,... Voldoende om volop te genieten!   

8. Cala Llevadó

Dit populaire strandje van 65 op 35 meter ligt ongeveer 3 km ten zuiden van Tossa. Het is een echt plaatje van de Costa Brava, met goudgeel zand (in het middenstuk), turkoois water, begroeide rotswanden en dennebossen die bijna tot aan het water reiken. Hier ben je ver van auto's en verstedelijking, voor een heerlijk gevoel van ontspanning. 

 

Omdat het strandje zo klein is, zijn er niet veel voorzieningen voor strandgangers maar je kunt er prima kajakken. Ook hier is snorkelen een must, dankzij het kristalheldere water en de rotsachtige zeebodem rijk aan vis en vegetatie.

 

Hoe kom je er:

Aan deze cala kom je via de GI-682, die vakantieoord Lloret de Mar met Tossa de Mar verbindt. Sla rechtsaf zodra je de aanwijzing naar Camping Llevadó ziet opduiken. De auto laat je achter aan de ingang van de camping. Van daaruit is het nog ongeveer 10 minuutjes wandelen, langs de camping en enkele appartementen met dezelfde naam. Een groot stuk ervan gaat via trappen.

 

De nabijheid van de camping en verschillende hotels maakt dat er altijd volk is, vooral in de zomer, en veel buitenlanders. Misschien zijn de prijzen in de strandbar of chiringuito er daarom wat aan de hoge kant voor het eten (wel gevarieerde, goede porties).

9. Cala d'en Carlos

Aan dit verrukkelijke baaitje met goudgeel zand en helder water kom je via een weg langs de zee vanaf de Cala Llevadó. Het is omgeven door 2 imposante rotswanden. Een ervan is van het aangrenzende strandje Cala Figuera ten zuiden.

Dit strand daarentegen is met 125 meter lengte en 55 meter breedte een stuk groter en biedt meer voorzieningen, zoals douches en een chiringuito.

Toch is het onaangetast in die zin dat er geen verstedelijking is, noch een aangelegde promenade. Het wordt ook goed schoon gehouden en is erkend met een Blauwe Vlag. Leuk hier is de weg die in noordelijke richting naar de naburige Cala Llevadó loopt. Vanaf daar heb je een prachtig zicht op de baai Santa María de Llorell, waarin ook het naburige Llevadó en Figuera liggen.

Hoe kom je er:

Omdat d'en Carlos zo mooi omgeven is door ongerepte natuur, kom je niet vlak aan dit strand met de wagen, maar wel te voet (goed aangeduid) of per boot. De wagen kun je vanaf de GI-682 (Lloret-Tossa) achterlaten op een bewaakte parking met meer dan 100 plaatsen. Er is ook een busstop op 800 meter van dit strand (Lloret-Tossa lijn).

10. Cala Figuera

Dit piepkleine baaitje met keienstrand van 20 op 5 meter ligt middenin de natuur, tussen de Cala d'en Carlos en de Playas de Llorel, op 3 km ten zuiden van Tossa de Mar. Het is er gewoonlijk rustig, ook in de zomer. Het leent zich uitstekend voor nudisme.

Hoe kom je er

Je komt er te voet; de wagen laat je achter aan het begin van Sta. Maria de Llorell, of aan de ingang van camping Cala Llevadó.

11. Playas de Llorel

Deze 2 stranden van Llorel (Levant en Garbí) kun je eigenlijk als een groot strand beschouwen, met tal van voorzieningen en faciliteiten, vooral voor watersport. Het ligt op zowat 3,5 km ten zuiden van Tossa.

 

Hoe kom je er:

Door de omliggende woningen kom je er minder gemakkelijk met de auto, maar je kan er gemakkelijk te voet te geraken. 

12. Porto Pi

Ten slotte nog het Porto Pi strandje in dezelfde baai als de stranden van Llorel, maar omdat het net aan de voet van een reusachtige klif ligt, is het moeilijker toegankelijk te land. Het is er daarom rustiger dan aan aan de andere stranden in de baai. Er zijn woningen (daarom wordt het strand ook 'Martossa' genoemd, naar de urbanisatie) maar ze storen niet want ze liggen vaak hoog op de kliffen. Het omringende landschap is ronduit spectaculair.

 

Hoe kom je er:

Je komt er via een wandelpaadje dat vanaf het Santa Maria de Llorell strand in zuidelijke richting loopt, langs de Roca Negra of 'zwarte rots'.

 

Na Porto Pi komt ten slotte Cala Morisca, het laatste strand van Tossa de Mar en ook volledig omgeven door alleen natuur… 

 

Er zijn heel veel stranden om te ontdekken langs de kust van Tossa de Mar en de omgeving. Het is zeker de moeite waard om wat avontuur op te zoeken en op zoek te gaan naar de verborgen plekjes van dit kleine paradijs. Hier is een voorbeeld:

13. Cala Salionç

Iets verder, op ongeveer 7 km ten noorden van het centrum van Tossa, ligt Cala Salionç, een baaitje dat je echt moet bezoeken. Het is een echte natuurlijke oase met een bijna onaangetast rustig strand ideaal om te snorkelen. Ondanks de kleine afmetingen (het strand is ongeveer 80 meter breed en ongeveer 40 meter lang) en de relatief kleine drukte, vind je verschillende faciliteiten in Cala Salionç: een restaurant op het strand, douches en reddingsdienst. In het noorden aan het strand ligt een kleine landtong van waaruit je kunt genieten van een fantastisch uitzicht, vooral bij zonsopgang.

Litoral de Tossa de Mar 

Echte natuurlijke paradijzen waar je perfect kunt ontspannen. In Tossa de Mar vind je prachtige baaien omgeven door groen en ongerepte stranden. Wil je liever de geschiedenis en de cultuur van de Costa Brava ontdekken, dan kun je ook kiezen voor een bezoek aan een aantal prachtige plaatsen in omgeving, zoals het prachtige Besalú, een stadje met een fantastisch middeleeuws centrum.

  

Nu je weet welke stranden je moet bezoeken, hoef je alleen nog maar het ideale vakantiehuis voor je verblijf in Tossa de Mar te vinden. Begin alvast met het plannen van een onvergetelijke strandvakantie. 

 

Kaart