Een overzicht van de musea in Valencia

De stad Valencia heeft veel trekpleisters, waarvan een groot deel behoort tot het culturele erfgoed. Geniet van je verblijf in de stad met het op twee na hoogste inwoneraantal van Spanje en bezoek een van de 35 museums, die opgedeeld zijn in verschillende categorieën. Begeef jezelf in een wereld vol kunst, cultuur en traditie. We hebben een lijst opgesteld met de beste musea die je absoluut gezien moet hebben tijdens je reis. Van de mooiste kunstwerken gemaakt door de grootste artiesten, tot tijdelijke kunsttentoonstellingen en het grootste wetenschapsmuseum van Europa: Valencia is een aanrader voor iedereen. 

IVAM - Het Valenciaanse Instituut voor Moderne Kunst

IVAM - Het Valenciaanse Instituut voor Moderne Kunst

Het Valenciaanse Instituut voor Moderne Kunst, ook wel IVAM genoemd, telt meer dan 11.000 moderne kunstwerken - waaronder schilderijen, tekeningen, standbeelden en foto´s. Zo vind je er stukken van de in Valencia geboren schilder Joaquien Soralla. Ook werken van Julio Gonzalez en Pablo Picasso maakten deel uit van de verschillende collecties in het museum. Even wat rust nodig? Bezoek dan het café in het museum, voordat je verdergaat naar de volgende plek.

Ook worden er iedere maand gratis activiteiten georganiseerd in het museum, zoals bijvoorbeeld lezingen van boeken en poëzie, maar ook filmvertoningen, muzikale optredens en presentaties met lokale kunst. 

In de kelder kun je de grote oude muur bekijken, die deel uitmaakte van een middeleeuwse stad en die werd ontdekt tijdens de constructie van het museum. Zowel studenten als kunst- en cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de bibliotheek, waar ze wel 47.000 documenten kunnen raadplegen.

Adres : IVAM, Calle Guillem de Castro, 118, Valencia. 

Website : https://www.ivam.es/en/

Het museum in de Kathedraal van Valencia

De Kathedraal van Valencia

Het museum in de Kathedraal van Valencia is a een absolute must see als je op reis gaat naar Valencia. Het museum werd geopend in 1761 en ligt in het hart van de kapel van de Heilige Graal. Er hangen voornamelijk schilderijen uit de vijftiende en de zestiende eeuw, maar je vindt er ook twee werken van de schilder Goya uit het jaar 1799. De kathedraal is zeker een bezoekje waard. Hij werd gebouwd op de oude locatie van een moskee, die op zijn beurt weer gebouwd werd op de resten van een Romeinse tempel. Het rijst trots uit boven het Plaza de la Reina (Plein van de Koningin) en de rest van de stad. De toren ¨El Miguelete¨ is wel 51 meter hoog en biedt een adembenemend panoramisch uitzicht. Houd er wel rekening mee dat je 207 traptreden moet klimmen om de top te bereiken! 

Adres : Plaza de la Reina,  46003 Valencia.

Museo de las Ciencias Príncipe Felipe - Stad van de Kunst en Wetenschap

L´Umbracle

De Stad van de Kunst en Wetenschap in Valencia is een van de voornaamste toeristische trekpleisters in de stad: naast een museum is het ook een futuristisch archeologisch kunstwerk, dat uit meerdere gebouwen bestaat. El Museo de Las Ciencias Príncipe Felipe maakt er deel van uit en weerspiegelt de technologische en wetenschappelijke revolutie tot op de dag van vandaag. Het biedt de mogelijkheid om amusement te combineren met een leerzame ervaring. Kijk uit dat je niet verdwaalt, want de expositieruimte is wel 26.000 meter groot! Dit maakt het museum het grootste wetenschapsmuseum in heel Spanje. De Oceanographic (een groot aquarium), de Hemispheric dome met IMAX bioscoop en de Agora en Umbracle maken allemaal deel uit van de Stad van de Kunst en Wetenschap. Als je een strandappartement huurt aan de kust van Valencia, zit je op de ideale locatie voor een familiedagje in het museum. De hele familie zal hier de tijd van hun leven hebben! 
 
Adres : Avenida Autopista del Saler 1-7 46013, Valencia.

Het Fallas-Museum 

Het Fallas Museum

In dit unieke museum leer je heel wat bij over een van de meest indrukwekkende festivals in Valencia en zelfs in Europa: de Valenciaanse ¨Fallas¨, die elk jaar in maart gevierd worden. Gigantische, satirische figuren worden tijdens het jaar gebouwd en vervolgens op straat verzameld op 15 maart. De festiviteiten eindigen op 19 maart, wanneer de standbeelden in brand worden gestoken. Het Fallas-museum is gelegen in een oud klooster, dat in het verleden ook gebruikt werd als militair ziekenhuis en barakken, dichtbij de Stad van de Kunst en Wetenschap. 
 
Adres : Museo Fallero, Calle Monteolivete, 4, Valencia 

Centre Del Carme : Hedendaagse Kunst

Centre Del Carme

Dit voormalige klooster ligt in het hart van de stad, waar het in 1281 omgedoopt werd tot museum. Het is het huidige Centre Del Carme, een culturele plek die hedendaagse kunst tentoonstelt. Zo vind je er een uitgebreid programma van activiteiten en tijdelijke tentoonstellingen. Wandel door dit prachtige gebouw dat bestaat uit verschillende ruimtes die uitkijken op een groene binnenplaats. Er is zelfs een speciale ruimte voor de jongste bezoekers. 
 
Adres : Calle Museo, 2, 46003 Valencia / España
 
Website : http://www.consorcimuseus.gva.es/centro-del-carmen/

Casa de las Rocas : Het museum van Corpus Christi 

Museum van Corpus Christi

Dit museum is volledig gewijd aan de unieke viering van Corpus Christi, dat een speciaal deel uitmaakt van de Valenciaanse tradities. De traditie gaat terug tot het jaar 1434, toen de ruimte gebruikt werd als opslagplaats voor de objecten die werden gebruikt tijdens de festiviteiten. Het festival wordt jaarlijks gevierd in de maand juni, in het stadscentrum. Processies met leden van verschillende broederschappen trekken door de straten, versierd met religieuze elementen. Het laatste kan gevonden worden in het museum, waar je alles zult leren over het vieren van Corpus Christi. Neem je familie mee terwijl je alle standbeelden en karren bewondert!

Adres : Calle Roteros, 8 - 46003 - Valencia

Museo de Bellas Artes - Museum voor Schone Kunsten

Museo de Bellas Artes in Valencia

Het Valenciaanse ´Museo de Bellas Artes´, oftewel het Museum voor Schone Kunsten, ligt in het prachtige paleis van Sant Pius V, dat gebouwd werd in de zeventiende en achttiende eeuw. Het is een bekend museum in Spanje en huist de belangrijkste kunstcollectie van de stad. Je zult de mogelijkheid hebben om de kunstwerken van verschillende meesters te bewonderen, zoals Diego Velazquez, El Greco, Goya, Joaquin Sorolla en Ribera. De collectie van dit museum begon in 1768 en werd langzamerhand aangevuld met schilderijen, standbeelden en inscripties die door de jaren heen gemaakt zijn. 

Er is ook een restaurant naast het museum, waar je tijdens een adempauze kunt genieten van de overheerlijke tapas. 

Adres : Museo de Bellas Artes, Calle San Pio V, 9, Valencia.

Website : http://www.museobellasartesvalencia.gva.es/

Museo de Ciencias Naturales

Museum of Natural Science, Valencia

Dit museum is gelegen in het hart van de prachtige koninklijke tuinen van de stad en zal de hele familie betoveren. Een spannende tocht neemt je mee langs de verschillende historische tijdperken. Zo kun je er onder andere fossielen en skeletten van uitgestorven wezens zoals dinosaurussen bekijken. Het museum focust op de wetenschappelijke en regionale ontdekkingen, net als de analyse van het ecosysteem en het milieu. 

Adres : Museo de Ciencias Naturales, Jardines de Viveros, Valencia.

Website : http://www.mncn.csic.es/

MUVIM: Museo Valenciano de la Ilustración y la Modernidad - Het Valenciaans Museum voor Illustratie en Moderniteit

MUVIM

Het Valenciaanse Museum voor Illustratie en Moderniteit werd gebouwd op de resten van antieke gebouwen, die goed bewaard zijn gebleven. Het museum biedt een contrast tussen de moderne architectuur en de resten uit oude tijdperken. Er vinden verschillende tentoonstellingen plaats tijdens het hele jaar, met onderwerpen zoals fotografie en design. Het museum laat de stroom van moderne kunst door de jaren heen zien, net als de ontwikkeling van nieuwe concepten en ideeën. De centrale markt van Valencia ligt dichtbij, dus mocht je honger hebben gekregen dan kun je daar vervolgens stoppen. 

Adres : Gillem de Castro, 8 / Quevedo 4, Valencia.

Museo Nacional de Cerámica - Het Nationaal Keramiekmuseum

Ceramic museum, Valencia
 
Spanje staat bekend om zijn aardewerk en traditioneel mozaïek. Als je er graag meer over te weten wilt komen en voorbeelden wilt bekijken, dan is het Nationaal Keramiekmuseum zeker een plek die je niet mag missen. Andere decoratieve objecten zoals kleding en meubilair zijn hier ook te vinden. 
 
Het museum kan gevonden worden in het prachtige Palacio del Marqués de Dos Aguas, dat dateert uit de achttiende eeuw. Liefhebbers van antieke gebouwen en van geschiedenis zullen de gedecoreerde muren en plafonds zeker kunnen waarderen. De originele stukken meubilair en kunst geven de elegante levensstijl van de voormalige Valenciaanse aristocratie weer. 
 
Adres : Calle Poeta Querol, 2, Valencia 
 
Website : https://www.mecd.gob.es/mnceramica/

Museu de Prehistòria de València - Het Prehistorisch Museum

Het Prehistorisch Museum

Dit museum werd in 1927 gebouwd om de architecturale resten van de omgeving te onderzoeken en te waarborgen. Inmiddels is de collectie al heel wat uitgebreid; van botten en munten tot werktuigen en keramiek. Elke ruimte draait om een ander thema. Je kunt er bovendien gedetailleerde toelichting vinden bij de items. Op de eerste verdieping vind je de permanente collecties over de Steen- en Bronstijd. Op de tweede verdieping kun je de invloed van het Romeinse Rijk bestuderen.  

Adres :  Corona, 36 (Centre Cultural La Beneficència)

Website : http://www.museuprehistoriavalencia.es/web_mupreva/?q=en

Om geld te besparen op transport, is het een aanrader om de toeristenpas van Valencia te gebruiken. Je krijg dan op bepaalde plekken zoals musea zelfs korting. Sommige musea zijn gratis toegankelijk op zon- en feestdagen. 

Zoals je hebt kunnen zien, vind je in Valencia een hoop interessante musea die zeker het bezoeken waard zijn. Een cultureel uitje is perfect voor wat afwisseling voor je strandvakantie in Valencia. Bekijk de vakantiehuizen in Valencia om zeker te zijn van een goede, centrale plek in deze prachtige stad.