Politieke figuren op de brandstapel in Valencia!

Maart is een belangrijke maand voor de stad Valencia. Het startsein voor de festiviteiten wordt overigens al in februari gegeven tijdens de la Crida openingsceremonie, die in 2016 op zondag 28 februari plaatsvindt. La Crida luidt het festijn in met een optocht, muziek en een toespraak waarin de Fallera Mayor of  van Valencia en de 'Falla Koningin' alle inwoners en toeristen uitnodigt voor de Fallas.

De Fallas week

Mascletà voetzoeker explosie, Plaza de Ayuntamiento

Het feest barst vervolgens los halverwege maart. In 2016 vindt de grote festivalweek plaats van dinsdag 15 tot zaterdag 19 maart, met een programma vol feest, optochten en vuurwerk. Vanaf 1 maart zijn er al dagelijks concertexplosies van voetzoekers, waarbij Valencia telkens om 14u 's middags davert op zijn grondvesten. Een evenement dat heel wat volk trekt op de centrale Plaza de Ayuntamiento!

De hoogtepunten van de Fallas

1. Het dagelijkse vuurwerk. Van optochten om de bewoners wakker te schudden waarbij voetzoekers tegen de grond worden gegooid (neem vooral oordopjes mee!) tot donderende dagvuurwerken of concertexplosies tijdens het middaguur en prachtig vuurwerk 's avonds. 

Valencia - Las Fallas

2. De expositie van meer dan 700 ninots. Kunstenaars leven zich uit met papier mâché en hout en maken metershoge karikaturen en taferelen in striptekenstijl. Vooral beroemde figuren zoals voetballers en politici moeten het ontgelden. Zij worden vaak genadeloos op de hak genomen, waarbij geen enkele schroom wordt getoond om ook internationale persoonlijkheden een kritische noot toe te zingen. Zowel president Obama als Mick Jagger bijvoorbeeld werden al bespot, en dit jaar Angela Merkel! De kunstwerken zijn het resultaat van een waar teamwerk, waarbij familie- en fallas verenigingsleden betrokken zijn bij het bouwen, beschilderen en 'metselen' van de beelden. 

Kun je er niet bij zijn tijdens de Fallas? Geen nood! In het Fallas museum kun je het hele jaar door Ninots bezichtigen in een permanente expositie. Al sinds 1934 worden er jaarlijks via een stemming namelijk 2 ninots gered van de vlammen: eentje voor volwassenen, en een kleinere gericht op kinderen. (Website museum.)

Onder dit stukje over de Fallas lees je ook welke 5 plekjes in Valencia erg leuk zijn om te bezoeken! 

 

Valencia - Las Fallas

3. Op 19 maart, de dag van San José of de Heilige Jozef en steeds de laatste dag van de Fallas, gaan de figuren massaal op de brandstapel. De 'reinigende' vuren maken daarmee symbolisch einde aan een jaar van grieven om weer met een schone lei te beginnen. 

De oorsprong van de vreugedevuren leidt men terug tot de Middeleeuwen. De gildes van de timmerlieden voerden indertijd een gezamenlijk lenteschoonmaak uit en ruimden daarbij afvalhout uit op straat om het daarna te verbranden op de dag van de patroonheilige. Wijkbewoners legden ook hun oude meubilair erbij en de traditie was geboren. In 1860 werd voor het eerst een gedecoreerde figuur verbrand en dat gebruik wordt tot op de dag van vandaag ieder jaar voortgezet.  

 

Valencia - Las Fallas traditional dress

4. Op het bloemenofferfeest - 2 dagen voor San José - worden bloemen geschonken aan la Señora Nuestra, een metershoge beeltenis van de Maagd Maria. Rijkelijk geklede meisjes en dames bieden bloemen aan, die worden opgestapeld tegen het houten raamwerk van de beeltenis. Het kostuum en de sieraden van de falleras zijn het toppunt van traditie en handwerk. De kostbare jurken zijn gemaakt uit zijde en geadorneerd met borduursels en kant. De zilveren en gouden sieraden worden op een specifieke wijze gedragen, net als de haardracht. Het kostuum is bijzonder duur en wordt van moeder op dochter overgedragen.

5. De muziek en straatfeesten: populair zijn vooral de bands met koperintrumentisten én de muziekgroepen die traditionele Valenciaanse blaasinstrumenten en trommels bespelen. 's Avonds zijn er overal op pleinen en in straten 'verbenas' of feestjes met muziek, waarbij je vrolijk kunt mee dansen en drinken met de valencianos.

6. De eetkraampjes op straat. Verwacht geen normale openingstijden van de restaurants. De eigenaars zijn hoogstwaarschijnlijk zelf druk bezig met feestvieren!

Top 5 Coole bezienswaardigheden in Valencia!

1. Mercado Central

Mercado de Valencia

Deze fantastische Centrale Markt bevindt zich in het centrum van Valencia, aan de Plaza del Mercado. Behalve het spektakel aan geuren en kleuren, is de overdekte markthal ook nog eens bijzonder mooi om te zien. 

2. Lonja de la Seda

Lonja de Seda

De zijdebeurs Lonja de la Seda in het centrum van Valencia. Het is een in gotische bouwstijl opgetrokken pand uit de 15e eeuw. Het was destijds niet alleen een handelshuis maar diende ook als opslagplaats, tribunaal en gevangenis. De sierlijke pilaren tooien de Sala de Contratación op, waar daadwerkelijk gehandeld werd. De Valenciaanse zijdebeurs prijkt sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

3. Catedral de Santa María

Valencia Cathedral Arch Barchilla street

Dit 13e-eeuwse religieuze gebouw is heel bijzonder, met name omdat het is opgetrokken in een opmerkelijk mix van barokke, gothische en romeinse bouwstijl. Aan de buitenkant valt dit al op. Ook kun je er bijzondere kunst aanschouwen, bijvoorbeeld schilderwerk van de beroemde Goya. De Catedral de Valencia is ook de plek waar een (/de) heilige graal aanwezig is. Beklim vooral de toren om het prachtige uitzicht op de stad te bewonderen!

4. Ciutat de les Arts i les Ciències de Valencia

Valencia - Ciudad de las Artes y de la Ciencia

De stad der Kunsten en Wetenschappen - In de bedding van de voormalige rivier Turia is een park aangelegd dat inmiddels een autovrij paradijs is geworden voor joggers, fietsers en wandelaars. Aan het einde van de bedding doemt een verzameling witte gebouwen op, de 'Ciutat de les Arts i les Ciències' in het Valenciaans. 

Vanaf een afstand lijkt het wel alsof een grote zeedraak zich over een wateroppervlak kronkelt in grote bogen. Hier vinden we een wetenschapsmuseum, opera, observatorium, een sportpaleis, kunstmuseum, oceanographic (grootste aquarium van Europa), evenementenhal en 125-meter hoge brug. Ook een wandelpromenade en botanische tuin maken deel uit van de door Santiago Calatrava ontworpen 'witte stad'.  Een knap staaltje moderne architectuur die inmiddels Valencia liefhebbers uit de hele wereld heeft opgeleverd.

5. De haven van Valencia en Port Saplaya

Port Saplaya Valencia

En natuurlijk de haven en de grote mooie stranden van Valencia, zoals bijvoorbeeld in het bijzonder mooie en kleurrijke Port Saplaya, bekend van de mooie jachthaven en kleurrijke gebouwen. Daar kun je ook rustiger verblijven dan in het centrum, vooral tijdens de drukke Fallas!

Nog op zoek naar een vakantieappartement in of nabij Valencia?

In het centrum van Valencia ben je dichtbij alles, maar let wel op: tijdens de Fallas schieten de prijzen erg de hoogte in en is er veel lawaai. Andere opties zijn de vakantieappartementen in de Ciudad des Artes of in/bij de haven van Valencia. (Port Saplaya)

Je kunt ook verblijven in omliggende dorpen en stadjes zoals Denia, waar VakantiehuizenSpanje meer dan 80 huizen of appartmenten biedt! Voor meer informatie over hoe je naar en van Denia kunt reizen, klik hier.