Aguamarga - Andalusisch vissersdorp met flair

Agua Amarga is een idyllisch klein vissersdorp aan de Costa de Almería, slim verstopt in een bocht aan de kust. Deze kust bevindt zich aan de rand van het beschermde maritieme natuurpark Cabo de Gata, waar nog steeds traditioneel gevist wordt. Op die manier blijft de natuurlijke vissstand behouden.

Village of Aguamarga

Aguamarga betekent 'bitter water'

Letterlijk vertaald uit het Spaans betekent Agua Amarga 'bitter water', een eeuwenoude naam. Zoals zo veel van de beroemde witte dorpjes in Spanje werd Aguamarga gesticht door de Arabische overheersers op het Iberisch schiereiland en door hen verder ontwikkeld. In de oude taal is de naam van Aguamarga Al-hawan.

Arrecife de las Sirenas

Tegenwoordig gaat het er in het dorp wonderbaarlijk  rustig aan toe, zonder dat het er saai is. Neem bijvoorbeeld de Noche de San Juan de 3e week van juni. Op veel stranden in Spanje is er dan een uitbundige nachtelijke viering met vreugdevuren, waarbij men zelfs over de hete kolen springt en een nachtelijke duik neemt in het zeewater om het reinigings- en dopingsritueel mooi af te sluiten. Naast vreugdevuren worden er concerten georganiseerd: veel flamenco en wat Spaanse pop. En natuurlijk is er voldoende plaats en ruimte voor spontante muzikale bijeenkomsten, een van de leukste aspecten van de Spaanse cultuur. 

Het ontbreekt hier aan verkeer

View to the sea fro Los Taharis

En daar staat het dorp om bekend. Het is er zo rustig en gelaten, ook al trekt het dorpje bezoekers. Eén van redenen daarvoor is dat de enige grote weg, de AL-5106 die naar de kust voert, parallel aan de dorpsrand loopt, waardoor je er aan het strand niets van merkt. 

Wie naar het strand wil moet daarom de auto laten staan en een stukje lopen. Er is voldoende plaats om (gratis) te parkeren in een opgedroogde rivierbedding aan de zuidkant van het strand. Een oase ook voor de langkampeerder die er alles vindt wat hij nodig heeft: schaduw onder de palmen, de zee, rust, veel ruimte, koel water en een paar leuke strandbars om er de gezelligheid op te zoeken.

Agua Amarga is een fijne plek voor gezinnen met kinderen die op zoek zijn naar rust en natuur. Zelfs de Spaanse konklijke familie ´overzomert´ hier en geniet van het strand en de schone zee net zoals ieder ander. Men laat hier eigenlijk iedereen gewoon lekker met rust.

Het dorpsstrand van Aguamarga

Bay of Aguamarga

Het dorpsssstrand is ongeveer 800 meter lang en bestaat uit fijn zand. Helaas werden er vanwege heftig onweer in 2011 grote stenen in het ondiepe water aan het strand gestuwt, zodat je uit moet kijken waar je loopt. Beter is het om een paar meter de zee in te zwemmen. Aan de zuidkant van het strand is de zeebodem beter begaanbaar. Tussen een paar krijtstenen kliffen vind je een baai waar het strand onder je voeten zacht zand is en het zeewater warmer. De mooie kliffen kun je beklimmen en voormalige holwoningen of cuevas bekijken die uit de zachte krijtsteen gehouwen zijn.

Vanaf de kliffen heb je een prachtig uitzicht op de zee en de wonderbaarlijke kleuren blauw. Hoe mooi dat is weet de uit Almería afkomstige fotograaf Jorge Rimenez Rapallo die in en om Aguamarga steeds weer een mooie foto weet te schieten voor een ansichtkaart (de kans is groot dat je er één van hem koopt als er een baai of mooi strand op staat). De bovenstaande foto´s hebben wij hier met zijn toestemming mogen gebruiken. Mocht je zijn werk mooi vinden kun je op zijn Flickr account nog veel meer vinden.

Klauteren over de klippen

Wild beach in Aguamarga

Op het krijtstenen plateau ver boven het strand aan de Rincón de las Cuevas loopt een wandelpad langs de rand van de klif. Het pad is alleen goed begaanbaar met goede schoenen (dus geen slipper). De noordkant van de baai bestaat uit kliffen die je vanaf de landkant van Agua Amarga richting Carboneras met de auto kunt bereiken. Er iss een bord waar de wandelroutes op een kaart staan uitgetekend.

Eén van deze paden leidt naar een oude laadvloer voor ijzererts die vroeger vanuit Agua Amarga werd verscheept. De ijzererts werd vanuit de in het achterland gelegen Sierra Alhamilla en het mijndorpje Lucainena de las Torres per trein getransporteerd. Tot en met 1920 werd hier nog erts verscheept en met name richting Amerika dat als opkomende wereldeconomie vele grondstoffen inkocht in Andalusië.

Met de kayak je eigen baai ontdekken

Kayaking to next beach

Aan de noordelijke kant van het strand tref je een zigeunerfamilie commune die in de zomer kano´s en kayaks verhuren, een aangename manier om op eigen houtje de baai te verkennen. Te zee kun je de paradijselijke plek nog beter verkennen. Bovendien peddel je op je gemak naar een paar beschutte plekken waar je zonder hinder van kleding van de zon en het water kunt genieten.

Vis eten zoals het hoort

Het aardige van het nog bij de buitenlandse toerist onbekende Agua Amarga is dat de lokale cuisine volledig op de Spaanse smaak is ingesteld. Je vindt er fantastische simpele visgerechten en prachtige creaties voor wie dieper in de geldbuidel wil tasten. Langs de kust, mét zicht op zee liggen diverse restaurants. En aangezien er geen autoverkeer is, kunnen kinderen vrijuit spelen.

In een vissersorp is verse vis uiteraard volop verkrijgbaar en staan typische geliefde soorten het hele jaar door op het menu: garnalen, mosselen, paling, oktopus en alle varianten daarop a la plancha (gegrild) of frito (gefrituurd). Asador La Chumbera is een van de betere restaurants met menuprijzen van ca. 30 euro. Voor deze prijs mag je in Zuid-Spanje een bijzonder goede vismaaltijd verwachten, zoals zalm of tonijnvisfilet, de specialiteiten van het huis.

Paella de marisco

 

- Restaurant El Playa met haar lange overdekte terras en uitzicht op zee is eveneens de moeite waard. Kinderen kunnen hier naar hartelust voor het restaurant op het strand spelen terwijl ouders een oogje in het zeil houden, onder het genot van de smakelijke paella en een uitstekende lokale wijn. Er worden ook moderne gerechten geserveerd, zoals een fusie van de Aziatische en Spaanse keuken. Een echte aanrader!
- Nog een strandrestaurant dat opvalt is het Chiringuito Los Tarahis, met een eigen opgang naar het strand. Je kunt er prettig tussen de Palmen en de agavebomen op het terras zitten. Het eten is eenvoudig, veel en goed. In het familierestaurant wordt uitstekende olijfolie gebruikt en de gemarineerde olijven zijn mede daarom ook erg de moeite waard.

Niet alleen aan het strand zijn restaurants te vinden, ook aan de Plaza, het centrale dorpsplein. De prijzen liggen er lager, maar verwacht je aan goedkope plastic stoelen. Toch kun je er prima eten.

Excursie naar Cabo de Gata

Snorkeling near Aguamarga

Agua Amarga is aantrekkelijk als bestemming om het hele jaar door te bezoeken. Het rustigste is het er natuurlijk in de winter en buiten de Spaanse feestdagen om. In de zomer is het er minder rustig, maar zo vol als aan de Costa del Sol wordt het er nooit. De bijzonder dorpse charme en het kristalheldere water van de zee blijven mede daardoor behouden. Het blijft wel oppassen geblazen aangezien er plannen klaar liggen voor uitbreiding van het dorp en de bouw van een jachthaven...

Het natuurpark Cabo de Gata ligt echter op een steenworp hiervandaan en is gelukkig beschermd tegen bouwlustige projectontwikkelaars.Deze beschermde status wordt helaas wel té vaak uitgedaagd en natuurbeschermers hebben hun handen vol om Cabo de Gata te behoeden voor de intocht van grote hotelketens. Beroemd en berucht is de strijd om het illegaal gebouwde hotelcomplex Algarrobo bij Carboneras. Greenpeace is hier ook actief betrokken bij het behoud van de kust.

Cala del Enmedio

Cabo de Gata is het grootste, beschermde kustgebied van Spanje en beslaat 38.000 hectare land en 12.000 zeeoppervlakte. Het is een gebied van onberoerde schoonheid en unieke landschappen, vulkaankraters, bergpieken, kliffen, en wonderschone zandbaaien. Het landschap is geschikt om er prachtige wandelingen en fietstochten in te ondernemen op de schaarsbegaande wegen. Ook klimmers genieten in de bergachtige zones. Voor duikers en snorkelaars is de veelzijdige en fabelachtige  onderwaterwereld van Cabo de Gata een ware attractie. Er zwemmen dolfijnen en walvissen in de diepere zones.

En er is nog veel meer in de omgeving

Cabo de Gata - Playa Monsul

Vanaf Agua Amarga bereik je gemakkelijk de vele andere mooie stranden en kustplaatsen. Het bijzonder mooie strand Playa de los Muertos ligt vlak voor Carboneras. Verder bevelen wij van harte de baai Cala de Enmedio aan, waar je de vuurtoren bovenop het versteende vulkaanmassief Mesa Roldán ziet prijken. In het natuurpark Cabo de Gata liggen de ongetemde stranden Mónsul (wereldberoemd) en Genoveses op slecht enkele minuten rijden met de auto. Ook is het hippiedorp Las Negras de moeite waard om van dichtbij te ontdekken.

Route & locatie

Agua Amarga ligt op ca. 61 km van Almería in de richting van Mojácar. Vanaf de snelweg A7 neem je de nationaalweg N-341 richting Carboneras.
Een andere mooie route leidt je direct van natuurpark Cabo de Gata over de AL-5106 naar het kleine kustplaatsje.