Bereid je voor op het paradijs: Playa de los Muertos

Hoe kan zo een schitterend strand nu het 'Strand der Doden' heten?! Dat zul je je vast en zeker afvragen als je voor het kristalheldere water van Playa de los Muertos in Andalusië staat, met je blote voeten in het zachte witte zand, de warme zon op je huid en de rust van de natuur om je heen...

Playa 'de los Muertos'... Mooiste Strand van Spanje!

Playa de los Muertos, Andalusië

De naam 'Playa de los Muertos' ('Strand der Doden') lijkt wel een grap voor een strand als dit, waar het glasheldere zeewater juist zo vol leven zit. We bevinden ons hier immers in het kustgebied van het Natuurreservaat van Cabo de Gata, beschermd tegen de impact van de mens. Het is dan ook bijna jaarlijks traditie dat dit witte zandstrand tot 'mooiste strand van Spanje' gestemd wordt!

Waar komt de naam 'de los Muertos' vandaan?

Playa de los Muertos

Ze zeggen dat schippers hier vaak meer dood dan levend aankwamen, door de stromingen die er tijdens stormachtige dagen samenkwamen en hele boten met zich konden meesleuren. Het klinkt een beetje griezelig, maar vandaag is dit verhaal verleden tijd. De kustwacht hoeft hier tegenwoordig nog nauwelijks een oogje in het zeil te houden. 

Let wel: Bij sterke Levante wind en golven blijf je voor de veiligheid beter uit het water. Gelukkig is er in de zomer en eigenlijk het hele jaar door zelden veel wind. 

Bereid je voor op de weg ernaartoe!

Playa de los Muertos

Lijkt dit strand je te mooi om waar te zijn? Wel, er zit wel een kleine adder onder het gras. Het strand ligt namelijk net onder een klif, waardoor je er enkel te voet kunt komen vanaf de parking.

De tocht van 10 tot 15 minuten langs het kleine, behoorlijk steile wandelpad van zowat 700 meter kan enigszins een uitdaging lijken - vooral onder de brandende zon rond het middaguur, en nog meer wanneer je weer terug omhoog moet. Je kunt je hier echter op voorbereiden:

- Draag goed, sportief schoeisel. Zeker geen slippers, om niet uit te glijden tijdens de afdaling. 

- Kom niet gepakt en gezakt aan. Als je bijvoorbeeld strandstoelen meebrengt, zullen die hinder veroorzaken. Een rugzak met alleen het nodige (zie het volgende punt) is het handigst.

playa de los muertos

- Denk eraan: dit is een ongerept, natuurlijk strand. Houd het zo en breng plastic zakken mee om je vuilnis weer in mee te nemen, want er zijn geen vuilnisemmers op dit strand.

- Ga er zo vroeg mogelijk heen, om de hitte te vermijden en na de inspanning ook zo lang mogelijk van dit paradijs op aarde te genieten!

Of misschien beter gezegd: 'het aardse paradijs', want je mag in het laatste zuidelijke stuk bij de grote rots gewoon in adamskostuum rondlopen. 

Playa de los Muertos

Zie je de inspanning van de afdaling niet zitten, dan kun je er ook heen peddelen in kajak vanaf het volgende strand, bij de thermische centrale (te zien vanaf dit strand aan de linkerkant, het enige minder mooie, helaas).

Opgelet: Voor jonge kinderen en ouderen is dit tochtje misschien het best gewoon af te raden. Bovendien moet je voor kinderen ook rekening houden met het feit dat de kustlijn redelijk abrupt naar beneden gaat, waardoor het water al snel diep wordt.

Een uitstekend alternatief is Playa El Playazo, in het natuurpark zelf. Het water aan dit lange zandstrand is ook heel helder, en er is een ondiep stuk voor kinderen terwijl je verderop kunt snorkelen of duiken. Meer info over familiestrand El Playazo.

Een paradijs

Playa de los Muertos

De Playa de los Muertos is enorm en strekt zich voor de bergen van de kust meer dan een kilometer uit langs de Middellandse Zee. Het is beschermd tegen invloeden van buitenaf, en meet om precies te zijn 1.160 op 30 meter. Het zand is samengesteld uit grind en wordt fijner naarmate je dichter bij het water komt.

Nergens is de zee is zo helderblauw als hier! Dit is een van de mooiste Andalusische stranden. Een onvergetelijk plaatje dat tal van Almería ansichtkaarten siert!

Zijn er voorzieningen? Wat breng je mee?

Playa de los Muertos

Zoals te verwachten is aan zo een natuurlijk strand, zijn er weinig of geen voorzieningen; hoogstens een ijskarretje of verkoper van snacks en drankjes in het hoogseizoen. Breng dus zeker het nodige mee - maar ook weer niet te veel. Denk aan de weg te voet! In je rugzak stop je vooral: 

- Handdoeken, zonnebrandcrème, een parasol of op zijn minst een hoed (zwemkostuum is optioneel aan dit strand)

- Voldoende drinkwater, een picknick of snack

- Een snorkelkit met alles erop en eraan, ook zwemvliezen. Het water is immers zo glashelder dat je er al snorkelend het rijke zeeleven en de interessante rotsformaties van dichtbij kunt bewonderen!

Hoe kom je er?

Playa de los Muertos

Zoals hierboven gezegd, raak je niet op dit strand zonder een beetje inspanning. Vooral voor kinderen of ouderen is dit geen makkie. 

Er zijn 2 paden die van de AL-5106 weg en de dienst toerisme naar het strand leiden. Het 1ste pad is iets langer maar meer comfortabel. Het 2de is iets korter, maar wel steiler.

Meer topattracties in de omgeving

Mojacar Pueblo.

Het witte kustdorpje Mojácar (Nr 18 op onze lijst Mooiste Andalusische Dorpjes) ligt op slechts 30 km of 50 minuten met de auto. De AL-5106 weg is een van de meest spectaculaire langs dit gedeelte van de kustweg van Carboneras naar Mojácar. De uitzichten zijn adembenemend!

- Aguamarga, heerlijk vissersdorpje met zalig strand, is absoluut een bezoek waard. Reis door het hart van het Parque Natural de Cabo de Gata tot je bij nog 2 niet te missen stranden komt: Playa de Mónsul (in onze Top 10 Mooie stranden in Spanje) en Playa de Los Genoveses, een van de 10 Beste Naaktstranden in Andalusië (Nr 10 ligt ook in Almería!).

- De Faro de Mesa Roldán ligt voorbij Aguamarga op een vulkanische berg, waar ook een koraalrif vol fossielen te ontdekken valt. 

*Met dank aan fotograaf Mario Navarro (Águilas) voor zijn prachtige foto's van dit mooie strand, vooral de beelden die hij onder water nam.

Meer kajak (en snorkel) in Spanje: ontdek de prachtige kajakroute van Burriana naar Maro, nabij Nerja. Of: Kajak naar het eiland in de majestueuze strandbaai van San Sebastián. 

Kaart: Playa de los Muertos