Snoep niet verstandig

Snoepen met halloween en Kerst

De días de todos los muertos, oftewel de dag der doden op 30 oktober is de Spaanse variant van Allerheiligen en de Amerikaanse Halloween. De meer traditionele Spaanse families bezoeken op die dag de begraafplaats van hun familieleden en leggen bijvoorbeeld bloemen neer of brengen een cadeautje mee.

Spanje zou Spanje niet zijn om er ook een gelegenheidssnoeperij bij te bedenken en dus worden rond eind oktober huesesitos del santo verkocht bij de bakker: beenderen van de Heilige, kleine marsepeinen knekeltjes.

Tijdens de Kerst komt de snoep vloedgolf tot volle wasdom en de diversiteit aan soorten doet Sinterklaas en zijn Pieten afdruipen.  Polvorones, rosco de vino, vijgenbrood en natuurlijk turrón, de Spaanse nougat. Je kunt van de laatste zowel de zachte (oorspronkelijk uit Jijona) als de harde nougat (oorspronkelijk uit Alicante) krijgen. Polvorones zien eruit als minimuffins, gewikkeld in vetvrij papier en smaken naar zandkoekjes. Ze worden bereid uit kaneel, koeienvet, bloem en suiker.  En dat koeienvet klinkt wat griezelig, maar een polvoron 'stuifkoekje' is licht verteerbaar, althans: in vergelijking met de andere dulces zoals je hieronder op de foto ziet.  De oranjegele verpakking bijvoorbeeld doet vermoeden dat het om suikersnoepjes gaat, maar zijn gemaakt uit batata een zoete aardappel die veel wordt gegeten op de Canarische eilanden en heel veel suiker...

Nu zul je begrijpen waarom deze lekkernijen in kleine verpakking worden verkocht. 

Spanish christmas food

TurronDromen van 1001-koekjes: honing, anijs en sesamzaad

Spanish Moroccan pastry

Het wordt al een stuk exotischer zodra we richting het zuiden van Spanje vertrekken. Zo begint er het ene na het andere Arabische theehuis op te duiken.

Met het aromtische landschap van Andalusië vermengt zich als sinds honderden jaren terug de geur van jasmijn, munt, amandelolie, honing, anijs en pepers. In Arabische koek en gebak worden honing en dadels in plaats van suiker gebruikt om het deeg van zoet te voorzien.  

Het gebak op de foto kun wordt verkocht in theehuizen en bij de bakker, hoewel deze kruidenwinkel in Malaga ze ook verkoopt. Voor de bereiding kun je het beste even op zoek op YouTube. Er wordt onder andere nootmuskaat, boter, duizendblad, bloem, sesamzaad, groene anijs, saffraan, honing en verse gist voor gebruikt. 

Oliekoekenbakkers


Tarta de aceite

Op de bovenstaande foto zie je een onder andere een oliekoek met suiker en amandelen bestrooid. Het is warme gebieden gebruikelijk om in de zomermaanden olijfolie te gebruiken in plaats van boter.  Erg lekker bij de lunch.

Churros y chocolate

Vanaf 1 januari eten we chocolate con churros!

Naar goed gebruik en medicijn tegen de kater eet je op de ochtend van 1 januari versgebakken churros (het deeg lijkt op oliebollendeeg) druipend in een dikke chocoladesaus. De stad Madrid heeft het patent op deze smakelijk stengels, maar iedere respectabele plaats is trots op haar lokale churrería, waar je natuurlijk het hele jaar door churros met chocolate kunt eten. Zeker niet voor iedere dag, maar wel heel erg lekker en heel erg Spaans.


Zuchtende lekkernij

Spanish pastry

Iedere regio, iedere stad en ieder dorp heeft zo haar eigen lokale lekkernij. Dat is erg lastig bij te houden als nietsvermoedende reiziger. Neem nu de bovenstaande soplillos, de trots van de plaats Guadix in de provincie Granada. De woest uitziende buitenkant is besmeerd met een lichte laag merengue. De koek aan de binnekant is zo luchtig als de naam van de lekkernij 'zuchtjes' doet vermoeden....

¡Qué aproveche!