Een dag in Alicante stad

Aan de Costa Blanca vind je prachtige stranden, maar er is meer. Alicante biedt als mediterrane stad een prima daguitstap. Je kunt er heerlijk kuieren in zomerse sfeer, met een ruim aanbod aan terrasjes en bezienswaardigheden!
 
Maak kennis met Alicante in deze video:

Wandeling door de stad

Alicante promenade, Paseo de la Explanada

Begin je wandeling bijvoorbeeld langs de plezierhaven aan de Explanada promenade, gebouwd op wat vroeger de golfbreker voor de haven was. Hier tref je allerlei marktstalletjes en straatartiesten aan, en natuurlijk zijn er ook bars met terrasjes waar je met een drankje kunt genieten van een heerlijke zeebries!
 
Alicante centrum, artisanale markt, plein, plaza de la Santísima Faz in Alicante
Vanaf de haven gaat het naar het oude centrum van de stad. Je vindt er prachtige pleinen vol kleur die met hun palmbomen, terrassen en sierlijke historische gebouwen een onweerstaanbare Spaanse charme uitstralen. Echt een fijne, autovrije plek onder de zon om doorheen te kuieren! 

Lekker mediterraans eten op een terrasje

Alicante, terrasjes, plein, historisch centrum

Aan de kleurrijke Plaza de la Santísima Faz net achter het stadhuis van Alicante zijn heel wat aanlokkelijke terrassen te vinden waar je kunt genieten van een dagmenu voor een luttele tien euro. Je kunt bijvoorbeeld heerlijke salades en rijstschotels krijgen op zo een 'menu del día'. Met een beetje citroen en verse alioli bij de rijst en een tinto de verano (mix van rode wijn en priklimonade) is dit puur mediterraan genot!
 
Paella, Alicante, rijst, mediterrane keuken 

Een zuiderse stadswijk

Vanaf de Plaza de Santa Faz kun je dan omhoog klimmen naar het hoogste gedeelte van het oude centrum, richting het Kasteel van Santa Bárbara. Net een wandeling door een Andalusisch dorp, met al die mooi verzorgde witte huisjes, vrolijk versierd met bloemen! Dit is de Barrio de Santa Cruz, of simpelweg ‘El Barrio’. In deze authentieke wijk kun je de bewoners nog op stoeltjes buiten aantreffen, alsof de tijd er is blijven stilstaan.
 
Alicante uitzicht, kasteel, uitkijkpunt, mirador
 
Na de steile klim doorheen de smalle straatjes volgt als hoogtepunt een prachtig verzicht en helemaal bovenaan laat een geweldig uitkijkpunt (Mirador) de kustlijn en de baai aan beide kanten van de stad zien!
 
In het weekend wordt het hier bij zonsondergang minder rustig en vullen de smalle straatjes zich met Spaans publiek in feeststemming. Wie het geluk heeft deze wijk begin mei te kunnen bezoeken, zal zien dat de straten dan overal versierd zijn met bloemen, een oude traditie om Las Cruces te vieren, het feest van de Patroonheilige van deze wijk. Meer feest in de provincie Alicante.

El Castillo de Santa Bárbara

De historische attractie van Alicante is duidelijk het Kasteel van Santa Bárbara, dat vanaf de top van de Berg Benacantil, op een hoogte van 166 meter, boven de stad uit torent. Het dateert uit nog uit de tijd van de moren in de 9de eeuw en is een van de grootste kastelen in Spanje!
 
Bijzonder is de weg ernaartoe: wandelaars kunnen gebruik maken van een lift (in avenida Juan Bautista Lafora) waarvan de doorgang is uitgehakt in de rotsen en die via een tunnel verbonden is met de playa del Postiguet. In juli en augustus blijft deze lift langer open en is ze bovendien gratis van19u30 tot 23u20. Vanaf het stadsstrand Postiguet kun je de ‘Cara del Moro’ of  het‘Gezicht van de Moor’ zien: in de rots onder het kasteel is duidelijk een gezicht te onderscheiden. 
 
Alicante uitzicht, uitkijkpunt, kasteel, haven
 
Het Kasteel is ook met de toeristenbus (Turibús) van de stad te bereiken, of met de auto via de weg die start in de calle Vázquez de Mella aan de noordkant van de berg. 
Het bezoek aan het kasteel is gratis, met indrukwekkende panoramas, mooie tuinen, en kasteelattracties zoals kanonnen. Je kunt het kasteel ook onder begeleiding van een gids bezoeken, om 11u of 12u30.

Het Tabarca eiland

Tabarca eiland Alicante, boot Alicante, zicht

Bezoek ook het Tabarca eiland, een fantastisch stukje natuur net voor de stad. Het is amper 2 kilometer lang en 400 meter breed en was vroeger een toevluchtsoord voor piraten. In de tijd van Carlos III bood het een thuis aan visserfamilies. Vanaf dit beschermde eiland, toegankelijk met een boot die vertrekt vanuit de haven van Alicante, heb je ook een adembenemend zicht op zee en stad. Meer uitstapjes rondom Alicante.

Een mediterraan diner met een overweldigend uitzicht

 Restaurant La Ereta in Alicante, restaurant met uitzicht in Alicante

 
Wie zin heeft in een spectaculair etentje, kan dit doen in restaurant La Ereta in Parque de la Ereta (Tel: +34-965 143 250) in het hogere deel van Alicante. Een Menu Ereta kost er al snel 39 euro en een Menu Degustación 59 euro, maar de kwaliteit van de gerechten en de spectaculaire locatie maken van dit diner een onvergetelijke ervaring.
 
restaurant La Ereta in Alicante, restaurant in Alicante met uitzicht
 
 

Spaans weekendplezier of avondvertier

- Wie zin heeft in een stijlvolle Beach Club, kan gaan baden in de luxe van Isla Marina  (avenida Villajoyosa 4, tel: 965 265 728), een lounge bar met zwembad en ligkussens aan de azuurblauwe zee. Gelegen ten noorden van het centrum, aan de playa del Postiguet.
 
 Isla Marina Beach Club Alicante, strandbar, cocktail bar in Alicante, bar met zwembad
 
- Ook overdag is er feestelijk vertier te vinden, vooral in het weekend. Op zaterdag vanaf 12u ’s middags vult de Plaza del Mercado zich met jong volk. Je kunt er eten en drinken in de vele bars rondom. Jonge dertigers gaan daarna graag nog een Gin Tonic drinken in calle Castaños, vooral in de Nic Cocktail Bar (calle Castaños 22) en ook de Shao Lounge Bar (calle Castaños 9), in Indische stijl, met dansvloer en meer dan 50 cocktails!
 
- Voor mojitos en goede jazz moet je naar El Coscorron (calle Tarifa 3).
 
- Wie ’s avonds op restaurant of naar de pub of discotheek wil in een zuiderse nachtsfeer, vindt zijn gading aan de haven van Alicante. De jongere uitgaanszone is er gemakkelijk te herkennen aan het verlichte uithangbord van het ‘Casino Mediterráneo’, met daarin verenigd de belangrijkste pubs en discotheken van de haven. 
 
 Voor meer daguitstapjes in de omgeving, bekijk onze Top 6 Perfecte Daguitstapjes!

Kaart