Het boemeltreintje naar Denia

¿Vámonos?

Dezelfde reis met de auto duurt eigenlijk maar 30 minuten, maar deze toeristische route is veel leuker: het boemeltreintje kruipt langs de kust en het binnenland in. Een wel heel voordelige manier om andere plaatsen in Alicante te ontdekken. Als je van het beste uitzicht wilt genieten dan ga je aan de rechterkant van de wagon zitten op het traject vanaf Benidorm richting Denia.

Het zicht op de zee en de kust is prachtig zodra het treintje de opgang maakt richting de bergen in het achterland. Tip voor een leuk spelletje spelen met de kinderen: hoeveel schapen, geiten en roofvogels kunnen zij ontdekken? Onderweg zie je ook vele wijngaarden, velden vol olijf- en sinaasappelbomen, bruggen en viaducten op spektaculaire locaties, zeker in de buurt van Gata de Gorgos en Benissa.

De eerste halte: Benidorm 

Benidorm strand

De reis begint bij het energieke vakantieresort Benidorm. De allereerste trein vertrekt om 06:25 uur ´s ochtend dus als je het de nacht ervoor laat hebt gemaakt, hoef je niet per se een taxi te nemen. En de verleiding om het laat te maken in de entertainment hoofdstad van de Costa Blanca is groot!

De hoge wolkenkrabbers en daarmee de skyline van Benidorm doen denken aan het dynamische New York. Benidorm beschikt over geweldige stranden, een kleurrijk uitgaansleven, waaronder de beroemde Benidorm Palace waar cabaret en muziekoptredens plaatsvinden én een aangenaam klimaat. Verder biedt Benidorm amusementsparken zoals Terra Mítica, Aqua Natura water park, Terra Natura wildlife park en Mundomar met aquarium en sub-tropische vogelsoorten.

Instappen voor Altea

Blue tiled roofs,Altea

Op dit traject zit je op de eerste rij voor het wat betreft het spectaculaire uitzicht over de kust bij Altea. Je ziet de haven en haar flamboyante jachten en Altea zelf, een van mooiste plaatsen van Alicante. Twee gebieden in Altea om niet te missen: Eerste stop) de prachtige strandjes en baaien verspreid over 8 kilometer kustlijn. Aan de strandpromenade vind je winkels en restaurants te over, net als aan de N332 overigens. Vanaf deze weg loop je in de 2) smalle straatjes waar ansichtkaartklare witte huizen je welkom heten! Altea is echt een pittoresk plaatsje met haar in het oog springende kerk en blauwe koepel. Zie meer van Altea in ons video-artikel met tips en info voor een leuk bezoekje!

Rock-star Calpe

Calpe - Peñon de Ifach

De reis gaat verder langs de kristalheldere Mediterraanse zee. Het wijdse uitzicht onvouwt zich naargelang we hoger boven het zeeniveau komen. De indrukwekkende Ifach rots steekt haar 332-meter hoge vinger recht de lucht in en domineert de skyline van Calpe. Zowel enthousiaste rotsklimmers als fervente wandelaars komen er graag. Ifach is natuurgebied verklaard en de flora en fauna op de rots zijn de moeite waard om te gaan bekijken. Het uitzicht is bovendien spectaculair!
Verder is Calpe een heerlijke badplaats met brede zandstranden, een gezellige jachthaven en een naburig zoutmeer waar flamingo´s lui pootjebaden. Wilt u er graag vakantie vieren, huur dan hier een vakantiewoning in Calpe.

Door naar Benissa

Zicht op Calpe vanuit Benissa

Het treintje kruipt het binnenland in na Calpe in de richting van Benissa en het uitzicht verandert dus. De vruchtbare grond  staat vol boomgaarden, met name citroen- en sinaaappelbomen, wijngaarden en olijfbomen. Het berglandschap is spectaculair met haar adembenemende afgronden! Als je goed oplet, zie je ongetwijfeld geiten, schapen, hazen en roofvogels.
De volgende halte is Benissa, een historisch plaatsje tussen zee en bergen ingeklemd. Je vindt er bergpoelen waar het heel interessant is om te snorkelen. In het plaatsje zelf kom je veel wanderlaars tegen. Cultuurliefhebbers bezoeken er het klooster, het gemeentehuis en de raadszalen. De gevorderde buitensporters gaan richting Bernia, La Solana, Olta of de Malla Verda bergen. Klinkt dit aanlokkelijk als verblijfplaats, dan kunt u hier zoeken naar een geschikt vakantiehuis in Benissa.

Bielzen tellen naar Teulada 

Viaduct near Gata de Gorgos

De weg vervolgt richting het groene, vruchtbare land van Teulada, een regio die bekend staat om haar wijnen, met name de mistela. Teulada is een prachtig vestingsplaatsje met stadmuur en een historisch centrum en indrukwekkende Gothische gebouwen: de kerk, diverse kapellen en het hof van justitie. In de 19e eeuw werden de agrarische produkten van Teulada over zee getransporteerd vanaf de haven van Moraira. Vandaag de dag is Moraira een populaire kustplaats: elegant, groen en rustig, met een mooie jachthaven en een charmant historisch centrum. Moraira biedt wel 8 zalige zandstranden, maar ook indrukwekkende baaien. In het bijzonder de baai El Portet, een rotsbaai waar glinsterend turquoise zeewater ligt te wachten. Moraira heeft bovendien een aantal visrestaurants die erg de moeite waard zijn. 

De weg weven naar Gata 

Traditional crafts at Gata de Gorgos

 

Liefhebbers van bruggen en viaducten zullen het meest genieten van dit deel van het traject, op het laatste stukje richting Denia. Het plaatsje Gata zelf staat bol van het traditionele handwerkssambacht, wat het de bijnaam 'Bazaar van de Costa Blanca' oplevert. Lokale grassoorten worden gebruikt om manden en hoeden mee de vlechten. Ook kun je er gitaren kopen van de lokale handwerkberoemdheden Joan Cashmira en Francisco Bros.

Gastronomisch genot in Denia

Denia haven en zicht op de Montgó

Het treintje buigt om de Mongo berg heen, een populaire bestemming voor fietsers en wandelaars, op weg naar haar laatste bestemming Denia. Denia is dé gastronomische hoofdstad van de Costa Blanca en je vindt er honderden restaurants, waaronder Quique Dacosta, die met maar liefst 3 Michelin-sterren schittert. Naast lekker eten kun je in Denia genieten van het uitzicht over zee vanaf de kasteeltoren en van maar liefst 15 kilometer aan gouden zandstranden, een grote haven vol glamoureuze jachten en een knus oud centrum. In Denia worden bovendien jaarlijkse grote feesten georganiseerd zoals de Fallas (meer lezen over de Fallas in Valencia), waarbij grote satirische reuzenpoppen op de straat te zien zijn alvorens verbrand te worden op de brandstapel. Een ander belangrijk jaarlijk festival is de Fiestas de Moros y Christianos, waarbij historische slagen worden herinnerd met gekostumeerde optochten, het naspelen van de strijd en vuurwerk. 

 

Benidorm to Denia train

Het traject duurt ongeveer 77 minuten. Een retourtje kost maar €6,40. Voor 65+ : 50% korting!

¡Buen viaje! Goede reis!