Met de boot naar pirateneiland Tabarca! 8 leuke weetjes

Vooral in de zomer kan het heel warm zijn op het strand. Of kun je na enkele dagen luieren in de zon zin krijgen in iets nieuws. Iets verfrissends ook! Wat dacht je van een boottochtje naar het Tabarca eiland? Heerlijk genieten van een aangenaam, fris zeebriesje op het water en een dagje eiland? Een excursie die beslist een plaats verdient in onze Top 7 Perfecte Daguitstapjes vanuit Torrevieja!

 

Tabarca eiland Alicante

Praktisch: hoe kom je er? 

Elke dag van mei tot oktober vanuit de jachthaven in Torrevieja vertrekt een catamaran met glazen doorkijkbodem naar het eiland. Maritimas Torrevieja voorziet de ferrydienst om 11 uur ‘s morgens vanuit de Marina van Torrevieja. 

 

Ferry naar Tabarca,Torrevieja

 

Het enige wat je nodig hebt, is een zwemkostuum en snorkelmateriaal. Je kunt ook zelf een picknick meenemen voor de lunch als je daar zin in hebt.

Het Tabarca eiland: 8x leuk om te weten

Tabarca, Alicante

 

1. Tabarca ligt op ongeveer 9 km ten zuidoosten van Santa Pola (ook leuk als vakantieverblijfplaats)

2. Het is het kleinste permanent bewoonde eiland in Spanje. 

3. Het is amper 2 km lang en zowat 400 meter breed

4. Het telt minder dan 100 inwoners, maar dat aantal zwelt aan tijdens de zomer omdat toerisme er de belangrijkste bron van inkomsten is. 

5. Tabarca is tegenwoordig een beschermd eiland, vol natuurlijke pracht!

 

Tabarca

 

6. Het eiland was ooit een toevluchtsoord voor piraten. Nog tot eind 18e eeuw zelfs! 

7. Rond 1760 leed een groep zeilers uit de Tunesische stad 'Tabarca' schipbreuk bij het eiland. Ze werden gered en kregen een plek op het eiland, samen met een groepje Spaanse soldaten 

8. Koning Karel III van Spanje besloot Tabarca te beschermen tegen de piraten. Het eerste wat je nu dan ook nog ziet bij aankomst in de haven, zijn de overblijfselen van de verdedigingsmuur en het fort . Er gingen toen ook veel vissersfamilies wonen. De vuurtoren aan het einde van het eiland en de kerk in het midden van het dorp dateren ook nog uit die tijd.

 

kerk,Tabarca

Tabarca is anders

Eenmaal je aan land gaat, maak je kennis met een ander soort landschap. Het voelt misschien meer als woestijn, met die doornenstruiken en cactussen! Helemaal anders dan de boomgaarden, sinaasappelbomen en vruchtbare velden op het vasteland van de provincie Alicante.

 

Vogels, Tabarca

 

Het Tabarca eiland maakt deel uit van een maritiem Natuurreservaat, de ‘Reserva Marina de la Isla de Tabarca’, en is een beschermend toevluchtsoord voor vogels. Dankzij het heldere water en de glazen bodem in de boot kun je de onderzeese fauna en flora perfect bewonderen zonder nat te worden! En word je juist graag nat, denk er dan aan dat de kleine kiezelstranden en baaien op het eiland ideaal zijn om te snorkelen!

Wat valt er te beleven op het eiland?

Strand,Tabarca

 

Bezoekers hebben ongeveer 6 uur op het eiland voor de terugreis, en hoewel Tabarca piepklein is, valt er genoeg te beleven. Het gevoel omringd te zijn door zee is erg ontspannend en je hebt er ook zicht op de stad Alicante 22 km veraf - van waaruit trouwens ook boten vertrekken naar Tabarca.

Begin met een wandeling naar de vuurtoren. Hier heb je de kans enkele zeldzame vogels te zien. Zij strijken vaak neer op de rotsachtige kustlijn langs de weg. Geniet vooral van het uitzicht over de Middellandse Zee vanaf de vuurtoren en de ruige vegetatie er omheen.

 

Vuurtoren,Tabarca

 

Daarna kun je langs dezelfde weg terugkeren richting het dorp, en de barokke kerk bezoeken. Loop vervolgens langs de muur naar de andere kant.

Door de militaire oorsprong heeft het dorp zelf een wat vierkante vorm. met slechts een paar straten, omzoomd door oude vissershuisjes. Verder is er een modern luxehotel dat ooit de woonst van de Gouverneur was. En natuurlijk zijn er leuke visrestauarantjes!

Je kunt gezellig kuieren door de smalle straatjes en halt houden bij een van de ‘piratenbars’ of restaurants om de lokale specialiteit te proeven: caldero, een heerlijke visstoofpotje!

 

Visstoofpot,Tabarca

 

Rest dan alleen nog te genieten van de strandjes, een stuk koeler dan die in Torrevieja dankzij de aangename zeebries op het eiland. En de liefhebbers kunnen volop zwemmen en snorkelen!

Tickets voor de reis

Ticket kiosk,Torrevieja

 

Maritimas Torrevieja (Tel: 965 717 447) voorziet de ferrydienst om 11 uur ‘s morgens, vanuit de Marina van Torrevieja. Tickets kunnen gewoon de dag zelf ter plaatse gekocht worden aan het loket. De prijzen kunnen veranderen; op het moment van schrijven was het 22€  per volwassene en 10€  voor kinderen, heen en terug. 

Veel plezier! 

Lees ook: Een bezoek aan het eiland Santa Clara in badstad San Sebastián.