Naakt nabij Malaga: het Almayate strand

Vélez-Málaga is een klein stadje 30 km ten oosten van Malaga. Als hoofdstad van de Axarquia geniet het een niet te overtreffen locatie bovenop een bergtop, met spectaculaire uitzichten op de omgeving.  

Het is zeker een van de meest authentieke stadjes van de Costa del Sol, met een uitgesproken Spaans karakter. Het Andalusische accent is er zelfs behoorlijk sterk te noemen!

Het Almayate strand: puur natuur

Almayate

Vélez-Málaga biedt een van de beste stranden in het gebied: Almayate. De kustlijn is hier immers nog naakt en ongerept, zonder hoge hotel-of appartementsblokken, en voornamelijk landbouw als hoofdactiviteit.

Je rijdt erheen langs bamboe-en suikerriet, met af en toe een glimp van je bestemming. Het Almayate strand is dan ook een bijzonder vredig strand, en het is geen geheim dat het als een van de beste naaktstranden in Andalusië beschouwd wordt.

Mensen komen van heinde en ver om ervan te genieten. Hieronder lees je waarom!

De kenmerken van Almayate

Almayate strand

Het strand zelf is 2800 meter lang en bestaat uit grof, donker mediterraan zand. Het wordt er nooit druk, zelfs niet in hartje zomer. Omdat het zo'n groot stuk zand biedt, vind je altijd wel een rustig plekje voor jezelf.

De nudistenzone ligt net voor camping Almanat (een 100% nudistencamping) aan het oostelijke uiteinde van het strand, parallel aan de Vélez rivier, met veel vegetatie aan de waterkant. 

Bij deze camping horen nog een kiosk en restaurant. Geklede strandgangers kunnen er ook terecht, al worden ze daar misschien minder graag gezien. Er komen dan ook veel meer nudisten. 

Voorzieningen

Strandrestaurant in Almayate, Malaga - Costa del Sol

Zoals veel stranden waar nudisten welkom zijn, is dit een rustige plek zonder al te veel voorzieningen. Er is een parking, de schoonmaakdienst komt geregeld langs en er zijn 2 bars/restaurants waar je een snack of gerecht kunt kiezen.

Wat verderop ligt chiringuito / restaurant El Hornillero, omringd door tropische tuinen en gelegen op het strand zelf. Er zijn smakelijke gerechten te krijgen voor een redelijke prijs; vooral vis en salades.

 Chiringuito el Hornillero, Almayate, Malaga - Costa del Sol

Het stuk strand net voor het restaurant is een populaire plek voor concerten en beach parties in de zomer. Hoewel kamperen officieel niet toegelaten is op het strand, zul je er soms toch groepjes jongeren zien die zich klaarmaken voor een nachtje strand rond het kampvuur (vooral tijdens het spectaculaire San Juan feest!).

Almayate biedt een heerlijk dagje uit voor al wie op zoek is naar rust, natuur en de Costa del Sol zoals het er 50 jaar geleden aan toe ging. Er is weinig veranderd in Almayate!

Hoe kom je er?

Playa de Almayate
 
De makkelijkste weg ernaartoe is de oude kustweg, de N-340, richting Almería vanuit Malaga.
 
Kom je via de snelweg vanuit Malaga, neem dan de Benajarafe afslag en rijd naar de kust en de N-340, steeds in oostelijke richting.
 
Aan de rand van Benajarafe, aan de linkerkant, zie je de overblijfselen van een grote moorse wachttoren. Blijf ongeveer een kilometer rechtdoor rijden en kijk uit naar een kleine onverharde weg die naar rechts afbuigt. Je zult een oude scheepswerf en een aantal serres passeren; direct daarna komt de onverharde weg. Volg deze weg langs de vegetatie naar het strand, en je komt bij een kleine parkeerplaats die zelden helemaal vol raakt.
 
Het kan natuurlijk dat je deze afslag mist, want ze is niet zo makkelijk te spotten, maar geen nood! Neem gewoon de volgende afslag, beter aangeduid deze keer met een wegwijzer. Ze leidt naar de camping Almanat. Rijd gewoon voorbij de ingang van de camping en je zult het strand zien.
 
Meer naaktstranden in de omgeving: het Guadalmar strand in onze strandgids voor Malaga.
En ook: verschillende stranden in het Acantilados de Maro natuurgebied, net voorbij de populaire vakantiebestemming Nerja. Je vindt ze in onze Top 10 Naaktstranden in Andalusië!