De leukste stranden van Malaga

Malaga stad wordt steeds hipper en populairder als bestemming, met tal van nieuwe attracties en bijgevolg veel aandacht in de media. De sympathieke zuiderse stad is ongetwijfeld op weg een topbestemming in Spanje te worden!

Wie eraan denkt naar Malaga te gaan, moet niet twijfelen! De stad is zonnig en aangenaam om door te kuieren, en zeker de moeite waard dankzij alle culturele en historische attracties, met wel meer dan 20 musea, o.a. het nieuwe Pompidou museum. Bovendien zijn er tal van populaire tapasbars en heel veel leuke activiteiten om te doen!

Malaga telt meer dan 10 heerlijke stranden. Wij bieden je een gids met tips en info! Hier alvast enkele leuke strandbeelden met een muziekje om in de sfeer te komen!

Málaga is als hoofdstad van de Costa del Sol al lang veel meer dan alleen het vliegveld en de haven, ook voor de vele vakantiegangers die de zonovergoten Costa del Sol en de Costa Tropical opzoeken. Málaga biedt een ontspannen citytrip of daguitstapje met een gezellige Andalusische sfeer en verschillende leuke wijken om te ontdekken.
 
Ook vakantiegangers die vooral tuk zijn op strand, komen hier aan hun trekken. Na een cultureel bezoekje, een leuke stadswandeling of een heerlijke maaltijd kun je gerust met de schoenen uit gaan pootjebaden of van enkele uurtjes zon genieten op een van de leuke stadsstranden! Houd je van een maaltijd met zicht op zee, ga er dan zeker een gegrild visje eten!

Waar je ook bent in de stad, er is altijd wel een strand op loopafstand als je in een vakantiehuis in Málaga verblijft. Wij bieden hieronder een overzicht van de beste stranden die allemaal op redelijke wandelafstand van het centrum liggen.

Zich op de oostkust van Málaga

Playa del Campo de Golf - San Julián

Pal achter de golfbaan die wordt beheerd door een van de beste Parador Hotels van Malaga, ligt het strand Playa del Campo de Golf - San Julián, een populair strand onder kitesurfers. Afhankelijk van het soort wind vind je er meestal tal van kleurige, sikkelvormige zeilen vanaf een afstand boven de horizon piepen.

Het strand is vrij lang, zo´n 2,25 kilometer en strekt zich uit vanaf de wijk Los Alamos in Torremolinos tot en met de rivier Guadalhorce. Het grote voordeel van dit strand is dat er zelfs hartje zomer eigenlijk altijd wel een plekje om te parkeren is.

Playa de Guadalmar 

Het Guadalmar strand ligt in het verlengde van San Julian, vlak achter de urbanisatie met dezelfde naam. Het strand is ca. 450 meter lang en loopt tot aan de monding van de rivier Guadalhorce. Sommige delen van het strand worden bezocht door naturisten, vooral in de beschutting van de zandduinen. Dit is feitelijk het einge officiële naturistenstrand van de stad Malaga.

Op zowel San Julián als Guadalmar vind je alle voorzieningen voor een comfortabel dagje strand: douches, toiletten en strandbarretjes, waarvan chiringuito Servando waarschijnlijk een van de beste is. Wel vliegen er regelmatig vliegtuigen over door de nabijheid van de landingsstrip van het vliegveld.

Playa de la Misericordia 

Playa de la Misericordia, Malaga

Verder oostwaarts richting het centrum van Malaga, voorbij de kleine Playa de Sacaba, ligt de Playa de la Misericordia. Dit donkere zandstrand is zowat 2 km lang en 30 meter breed. Eén van Malaga's meest populaire stranden, tussen Guadalhorce en Huelin in.

Dit strand is makkelijk te herkennen aan een oude industriële schoorsteen er net naast. Het wordt regelmatig schoongemaakt en biedt alle voorzieningen. Een aanbevolen plek om te lunchen is restaurante Vicen-Playa.

Misericordia is een van de beste stranden om de 'Ola (golf) del Melillero' te beleven. Deze bekende reeks zomergolven aan de stadsstranden van Malaga reikt zo ver als de Rincon de la Victoria. Elke avond rond 19:30 zie je er tientallen kinderen op hun surfplanken wachten op deze golven, die zomaar uit het niets lijken te verschijnen! Ze verrassen vooral nietsvermoedende toeristen, zodat strandhanddoeken en dergelijke soms overspoeld raken. De oorzaak is de high-speed Malaga - Melilla ferry (bijgenaamd de Melillero) die elke nacht aankomt in de haven van Malaga!

Playa de San Andrés

Dit strand ging in 1831 voor altijd de geschiedenis van Malaga in als de plaats van executie van General Torrijos, Boyd en collega-revolutionairen. Het is deze tragische gebeurtenis die in het obelisk monument op de Plaza de la Merced vervat zit.

Vandaag is het vooral een populair strand, met speeltuinen, graszones en alle nodige voorzieningen. Het donkere zandstrand is ongeveer 650 meter lang en 50 meter breed. De chiringuito Restaurante Gutierrez Playa waarschijnlijk de beste in de omgeving.

Playa de la Malagueta 

Playa de la Malagueta

Dit door de mens aangelegde strand ligt naast de wijk met dezelfde naam. Alles ligt dus vlakbij: bars, restaurants, speelplaatsen voor kinderen, winkels,... Het is ook zeer kort wandelen naar het centrum vanuit een vakantieappartement in Malagueta. De centrale ligging maakt het dan ook erg populair onder lokale Spaanse families. Het wordt er zeer druk tijdens de zomermaanden!

Er zijn meer dan genoeg restaurants en bars om uit te kiezen. Vooral het exclusieve restaurant La Moraga is bekend. Een goedkopere aanrader is de Chiringuito Tropicana op het naburige La Caleta strand. Het strand is ongeveer 1,2 km lang en 45m breed.

Playa de la Malagueta is trouwens het eerste strand in de wereld met een ​​nieuwe reddingsapparaat in de aanslag. De 'Punto Naranja', letterlijk vertaald als 'Orange Punt.' Na uitgebreide testen gingen er apparaten in werking in april 2014. De 'Punto Naranja' is een betonnen constructie met een elektrische motor en 400 meter touw. Het ene uiteinde is bevestigd aan een harnas en het andere aan de basis. Strandwachters kunnen zo snel en moeiteloos iemand in gevaar van verdrinking vasthechten en weer in veiligheid trekken. De toestellen zijn 'Smart', met een geïntegreerd GPS-systeem dat incidenten kan lokaliseren en doorgeven aan de hulpdiensten.

Playa de la Caleta

Eén van Malaga's meest populaire stadsstranden, tussen Playa de la Malagueta en Baños del Carmen in, aan de Pablo Picasso promenade. Het is een breed strand, ongeveer 1 kilometer lang en 25 meter breed. Een populaire plek onder de Malagueños, ook voor beachvolleybal, fietsen, hardlopen, outdoor gym op de toestellen aan de promenade,...

Het strand wordt dagelijks schoongemaakt en staat bekend als het schoonste strand in het gebied. Alle faciliteiten zijn er, en het strand is rolstoeltoegankelijk (meer info over rolstoelvriendelijk Malaga) Bijzonder aanbevolen om iets te eten is Chiringuito La Caleta (hierboven te zien op de foto). Je kunt er de beste vis krijgen waar Málaga zo bekend om staat, van boquerones (ansjovis) tot sardientjes.

Baños del Carmen

Baños de Carmen, Malaga

Baños del Carmen bood ooit de eerste spa in Malaga. De Balneario Nuestra Señora del Carmen ging open voor het publiek op 16 juli 1918, en was ook de eerste in de Spaanse geschiedenis publiek gemengde baden toestond ​​- revolutionair in die tijd!

Dit geliefde Malaga monument is ondertussen beschermd. De malagueños hebben zich met succes verzet tegen elke ontwikkeling die de oorspronkelijke staat zou aantasten. Hoewel lichtjes in verval, is het nog steeds een geweldige plek om rond te kuieren of een hapje te eten op het prachtige terras aan het water!

Het strand zelf is klein en vooral populair bij studenten en Malaga's jongere inwoners. De chiringuito, Natural & Mente heeft fantastische aanbiedingen, waaronder Marokkaanse gerechten (probeer eens de plantaardige couscous). In de zomer zijn er concerten en feestjes. Verder maken het gebruik om topless te zonnen en diep water dit strand misschien minder geschikt als familiestrand, maar het blijft een geweldige plek, vooral om met een drankje te genieten van de zonsondergang! De kleine zandbaai is er 550m lang en 15m breed.

Playa de Pedregalejo - Las Acacias

Playa de Pedregalejo, Malaga

Pedregalejo is een van Malaga's mooiste wijken: schoon, vriendelijk en nog heerlijk traditioneel! Mis deze leuke en levendige strandwijk dus zeker niet. Hoewel overwegend Spaans zijn er ook veel talenscholen die heel wat buitenlanders naar dit hoekje van de stad trekken. Er zijn ook tal van bars en restaurants te vinden.

Het Pedregalejo strand is bovendien een populaire uitgaansplek. Maandagavond is er traditioneel het drukst, met ladiesnight in de meeste bars en nachtclubs. Het strand is 1,2 km lang en zowat 20 meter breed.

Twee restaurants in deze buurt horen bij de beste van Málaga: Maricuchi en El Caleno. En er is ook nog Misuto (calle Varadero 11) voor wie houdt van een smakelijke fusie van sushi en mediterraans.

Ben je er in de zomer, dan kun je vanaf  dit strand of een ander strand als El Palo het mooiste strandfeest van Málaga, La Virgen del Carmenbeleven!

Playa el Palo

Playa de el Palo, Malaga

El Palo is Pedregalejo's arbeidersbuurt. Het stuk strand dat El Palo vormt (een uitbreiding van Pedregalejo) is populair bij de lokale bevolking en anderstalige studenten.

De levendige Paseo Marítimo is een zee van activiteit, met bars, restaurants en bars. Alle faciliteiten zijn er, inclusief douches en toiletten. Parasols en ligstoelen zijn er te huur op de meeste plaatsen. Het strand is 1,2 km lang en 25 meter breed.

Playa El Dedo

Dit strand ligt verder ten oosten van El Palo en staat bekend als El Dedo ('De Vinger'). Het strekt zich uit tot aan de jachthaven in El Candado, en heeft een vergelijkbare structuur en voorzieningen als de naburige stranden, met tal van bars, strandbars en restaurants langs de Paseo.

Restaurant El Tintero geniet er al jaren een stevige reputatie. Visgerechten en salades worden er uitgeschreeuwd door de obers, en je kunt gewoon aanwijzen wat je wil proeven. Er wordt afgerekend per gerecht. Het strand is 550m lang en zowat 25m breed.

Playa El Candado

El Candado is een klein exclusief strand dat bij de jachthaven Club Nautico El Candado hoort. Het is slechts 200m lang en 30 meter breed. Restaurant Candado heeft een terras aan het strand en biedt  Andalusische gastronomische gerechten. Het eten is er fantastisch, maar kan oplopen in prijs. De gemiddelde prijs varieert tussen 26 en 35€. Het driegangen-menu aan 18€ is een goedkopere en betere optie, en tijdens het weekend kun je een uitstekend menu van 22€ genieten. 

Peñon del Cuervo

Penon del Cuervo, Malaga

Een bekende bezienswaardigheid in Málaga is de Peñon ('de Rots') die uitsteekt boven de zee en zichtbaar is vanaf veel plaatsen in Malaga. Er ligt een populair strand bij waar heel wat jong volk op af komt. In de zomer worden er tal van strandfeestjes en barbecues gehouden, en het ligt net ver genoeg van alles om de inwoners in de buurt niet te storen. Er is plaats voor picknick / barbecue en om te parkeren, meer niet. Hier dus geen restaurants of andere faciliteiten. De dichtstbijzijnde bars en restaurants liggen in het naburige La Araña.
 
Het strand is 450m lang en 25m breed. Het is er prachtig, want behalve een achterliggende cementfabriek verstoort niets het landschap. Daarom kan het een van de beste stranden in de omgeving genoemd worden.
 
Het strand is niet zo gemakkelijk te vinden. Om er te komen, neem je de afslag bij de cementfabriek en daarna door een tunnel. Je kunt natuurlijk altijd even de weg vragen als je het spoor even kwijt bent.
 
Tot slot ligt er net buiten de stadsgrenzen van Malaga nog een heerlijk strandje: dat van La Cala del Moral. Blijf op de oude N340 richting het oosten en rijd voorbij de cementfabriek en het La Araña strand. Neem de volgende afslag voor La Cala del Moral. Het werd bekroond met een Blauwe Vlag in 2013 en is een geweldige plek voor een dagje strand!