Een bezoek aan de Caminito del Rey, Málaga

De opening van de gerenoveerde Caminito del Rey, ook wel bekend als El Camino del Rey, is een evenement waar lange tijd naar uitgekeken werd.
 
De nieuwe route heeft het wereldnieuws gehaald. Lonely Planet nam het pad het zelfs op in de lijst van de beste dingen om te doen in 2015.
 
De officiële opening van de vernieuwde Caminito del Rey vond plaats op 28 maart 2015. Hier is wat je kunt verwachten, mocht je de tocht zelf willen maken tijdens je vakantie in Málaga.

Over de Caminito Del Rey

 
De Caminito werd gebouwd tussen 1901 en 1905 en werd gebruikt om mensen en materiaal te vervoeren tussen twee fabrieken die aan allebei de kanten van de kloof El Chorro lagen. Het duurde echter nog heel wat jaren totdat het pad officieel geopend werd: in 1920 liep Koning Alfonso XIII de volledige route en gaf het meteen zijn huidige naam. Sindsdien is de Camino een van de wonderen die Spanje te bieden heeft. 
 
De El Chorro Gorgeo (La Garganta del Chorro) is een prachtige plek, met gigantische kliffen van wel 400 meter hoog, langs de volledige lengte (3 kilometer). ¨El Chorro¨ kan vertaald worden als de ¨stroom¨, wat het water deed toen het langs de smalle kloof ging. Het hoogteverschil tussen de reservoirs aan beide uiteinden van de kloven bood een unieke mogelijkheid om waterenergie te genereren; in die tijd een bijna revolutionair concept. 
 
Caminito del Rey
 
Naast de revolutionaire manier om energie op te wekken, is de echte attractie altijd de betonnen route geweest, de Caminito del Rey. Het pad hangt langs de randen van de hele kloof. De originele structuur was bedoeld als houvast voor klimmers; zij gebruikten touwen terwijl ze boven het ravijn bungelden. Ook doet het gerucht de ronde dat de gevaarlijkere taken werden uitgevoerd door gevangen.
 
Het pad werd geconstrueerd met zand en cement en vervolgens verstevigd met metalen beugels. Een simpele ijzeren reling werd bevestigd aan de wand voor ondersteuning. De Caminito raakte door de jaren heen echter in verval en werd in het jaar 2000 officieel gesloten nadat verschillende personen ter dood vielen. 
 
De gevaarlijke route trok adrenalinejunkies aan van over de hele wereld, waardoor velen naar de route verwezen als ´s werelds gevaarlijkste pad. Dit is hoe de Caminito del Rey er uitzag in 2013, net voordat het herstelwerk begon. 
 
De renovatie van de Camino was al jaren een punt van discussie, maar in 2013 gaf de overheid dan eindelijk het startschot. De lokale autoriteiten van Málaga trokken wel 5,5 miljoen euro uit voor dit project. Er is uiteindelijk 2,2 miljoen euro uitgegeven aan de constructie van de nieuwe Caminito, de rest is gebruikt voor de omliggende faciliteiten zoals wegen, parkeergelegenheid en bushaltes. Er werd geschat dat wel 250.000 mensen de Caminito in het eerste jaar zouden bezoeken, wat voor 180 banen en een omzet van 20 miljoen euro zou zorgen. Het is een van de grootste attracties van Andalusië, zo niet van heel Spanje. 

Tickets

Tickets moeten online gereserveerd worden, op de officiële website van de Caminito del Rey. Tijdens de eerste zes maanden na de opening was de toegang gratis, inmiddels geldt een toegangsprijs van 10 euro per persoon.

Openingstijden

Iedere 15 tot 30 minuten worden er mensen toegelaten op de route en het is iedere week van dinsdag tot zondag geopend. De enige momenten waarop het de Caminito del Rey niet te bezoeken is, zijn elke maandag, 1 januari en 24, 25 en 31 december. Het is ook mogelijk om de route met een gids te lopen. Je kunt dit selecteren wanneer je tickets boekt op de website. 

De nieuwe Caminito Del Rey 

Caminito del Rey, El Chorro

De totale afstand van de nieuwe Caminito del Rey is 7,7 kilometer. Je loopt vanaf het noorden van Ardales tot het zuiden van Álora.

De route: van Ardales tot Álora

Deze route volgt de rivier en gaat met de stroom mee, wat zo'n vier uur duurt. De route start vlakbij de MA-444, bij de meren van Ardales. Je kunt vanaf dit punt op verschillende manieren de Caminito bereiken. 
 
Caminito del Rey
 
Er is een kleine tunnel naast het restaurant  El Kiosko, net voor het Conde del Guadalhorce-natuurgebied. Het is een korte tunnel, maar je moet nog verder lopen aan de andere kant (zo'n 2,5 kilometer). Het is een pittoresk pad, dat de route volgt langs de rivier tot je het controlepunt bereikt.
 
Er is een langere tunnel die vlakbij het restaurant El Mirador ligt. Het gedeelte in de tunnel is langer, maar dit wordt gecompenseerd door het stuk erna; dit is korter dan bij de andere tunnel. 
 
Als je geen gebruik wilt maken van de tunnels, dan kun je gemakkelijk over de berg heen wandelen en vervolgens weer afdalen naar de rivier. Volg het pad achter het restaurant El Mirador, dit is niet te missen. 
 
Caminito del Rey
Het controlepunt ligt naast de oude waterkrachtcentrale. Zodra je voorbij dit punt bent, wordt het pad smaller en steiler, terwijl je dichterbij de kloof van Desfiladero de los Gaitanes komt. Uiteindelijk kom je terecht bij de vallei Valle del Hoyo

De oude Caminito is zo goed mogelijk bewaard gebleven. Het nieuwe pad is er namelijk net boven gebouwd en bestaat voornamelijk uit houten panelen, die ondersteund worden door punten in de klifwanden. Het pad is een meter breed en heeft zelfs delen die een glazen bodem hebben, die uitmonden in een hangbrug boven het Balconcillo de los Gaitanes. Mocht je niet van hoogtes houden is de Caminito misschien niks voor jou, aangezien de brug op wel 100 meter hoog boven het Gaitanes-ravijn hangt.  

Dingen om rekening mee te houden

  • Je zou de Caminito niet moeten bezoeken als je gauw bang bent of aan hoogtevrees leidt.
  • Je krijgt een helm bij de ingang, die je altijd moet ophouden.
  • Er zijn geen wc´s of andere faciliteiten langs de route.
  • Neem genoeg water en eten mee.
  • Kinderen moeten ten allen tijde begeleid worden en minimaal 8 jaar oud zijn.
  • Wanneer er sprake is van harde wind kan de Caminito gesloten worden.
  • Het is een rechte route, je start in het noorden en eindigt in het zuiden.
  • Er is een busservice die de twee zijden met elkaar verbindt. Bussen vertrekken ieder half uur, een ticket kost €1,55.
  • De bus vanaf de kant van El Chorro vertrekt vanaf de eerste rotonde, net voor het treinstation. 
  • De bus vanaf de kant van Ardeles vertrekt vanaf El Sillón Del Rey - de stoel van de koning - een paar honderd meter vanaf het restaurant El Kiosko. El Sillón del Rey is een stenen tafel en stoel.
Caminito del Rey

Routebeschrijving

Kom je uit de richting van Málaga, volg dan de A-357 in noordelijke richting, naar Cártama. Blijf op de snelweg gedurende 65 kilometer. Als je voorbij het dorp Ardeles komt aan de linkerhand, neem dan een scherpe bocht naar rechts om van de snelweg af te gaan. Aan de afslag zal je een bord zien met: M-442/Ardales/MA-5403/El Chorro.

Sla meteen af naar links op de MA-444. Volg deze weg langs het natuurgebied van de rivier de Guadalhorce. Je zult uiteindelijk op een kruispunt naar rechts af kunnen slaan richting El Chorro dorp, maar blijf hier op de MA-444. Je zult langs een camping en stranden komen.

Net voor een kleine tunnel sla je rechtsaf op een zandweg. Volg hier de routebeschrijving naar Restaurante El Mirador. Rijd een paar honderd meter en parkeer de auto.

Treinen naar El Chorro - Caminito del Rey vanuit Málaga

Om de Caminito del Rey met de trein te bereiken, kun je vanaf Málaga vanuit het station Maria Zambrano vertrekken. Je reist dan met als eindbestemming El Chorro - Caminito del Rey. De reist duurt ongeveer 40 minuten en een kaartje kost €6,05. De trein vertrekt slechts twee keer per dag: om 10:05 ´s ochtends en om 16:48 ´s middags. Bekijk voor actuele reisinformatie de website van Renfe

Mocht je meer dingen willen doen in dit gebied, bekijk dan bijvoorbeeld ook de ´Arabische Trappen´.