Deze historische wandeling nabij Malaga biedt adembenemende uitzichten!

De grootste wandelattractie van het moment in Andalusië is ongetwijfeld de Caminito del Rey. In minder dan een jaar liepen al meer dan 300.000 bezoekers dit gerestaureerde pad langs de duizelingwekkende ravijn. Maar er zijn meer indrukwekkende natuurplekjes in Andalusië!

Niet ver van de Caminito ligt bijvoorbeeld de zogenaamde oude 'Arabische Trap' of 'Escalera Árabe'. Je merkt het al aan de naam: een gezonde spieroefening in de blauwe lucht van Andalusië! 

Deze 'trap'-wandeling is geschikt voor wandelaars van alle niveaus en biedt een bijzonder aangename beleving van het traditionele Andalusië.

Met haar rijke geschiedenis en adembenemende uitzichten trekt ze het hele jaar door tal van bezoekers! De wandelroute is ongeveer 11 kilometer lang, en aan gemiddelde snelheid is ze in minder dan 5 uur te lopen.

Waarom de Arabische Trap?

Zicht vanaf de Escalera Árabe, El Chorro

Oorspronkelijk dateert deze kronkelende, ingebouwde trap in kalksteen uit nog voor 1500. Omdat de treden in zo een goede staat bewaard gebleven zijn, geniet de trap internationale erkenning als historische attractie. Toch blijft het belangrijk om de afdaling voorzichtig te ondernemen, zonder je aandacht erbij te verliezen.

De trap omhoog klimmen vraagt uiteraard wat lichamelijke inspanning, maar de dappere wandelaar wordt beloond met adembenemende uitzichten! Als een natuurlijke ladder baant ze zich een weg naar boven via een breuk in de wand van het centrale deel van de Sierra de los Castillejos. Eenmaal boven bevinden wandelaars zich aan de voet van de Sierra de Huma.

Veel bezoekers nemen er hun welverdiende pauze om van het fantastische panorama te genieten! (Bekijk hier meer adembenemende uitzichten in Spanje)

 Arabische Trap, El Chorro

Of je nu naar El Chorro komt voor de Caminito of niet, dit prachtige gebied is op zich al een bezoek waard. De Arabische Trap is een extra excuus of manier om in groep, alleen, met vrienden of met het hele gezin van het charmante Andalusische landschap in El Chorro te genieten!

Met de beklimming van de Arabische Trap til je je bezoek of verblijf aan de Costa del Sol naar een ander niveau. Je staat er in rechtstreeks contact met de natuur en kunt er even de wereld vergeten. Omdat het pad relatief gemakkelijk te begaan is, trekt het niet alleen actievelingen of avonturiers maar ook mensen met interesse in historische verhalen.

Hoe kom je er met de auto?

- De rit ernaartoe doorheen het prachtige landschap is een genot op zich. Zo kom je via de A448 snelweg van Ardales naar El Chorro langs de pittoreske Ardales meren. Daarbij volg je gewoon de borden naar el Desfiladero de los Gaitanes.

Caminito del Rey, El Chorro

- Reis je vanuit het stadje Alora, dan wijzen de borden naar El Chorro verder de weg. Neem vooral even de tijd om de imposante Caminito del Rey te bewonderen, die het hele jaar door tal van bezoekers trekt die tuk zijn op avontuur en adrenaline. 

- Bij aankomst in El Chorro gaat het over de hydro-elektrische dam en linksaf in de barriada. Volg daarbij de borden naar het 3-sterrenhotel Garganta hotel en het RENFE treinstation.

De aankomst in El Chorro

Escalera Árabe

Het treinstation in El Chorro is een populaire ontmoetingsplek voor reizigers, omdat er veel wandel -en fietsroutes zijn, en voor alle niveaus. Bovendien ligt het op slechts 40 kilometer van het centrum van Málaga.

De restaurants in de buurt van dit station bieden hulpmateriaal om de routes of paden van dit gebied te verkennen, waaronder die van de Arabische Trap.

Hoe kom je er met de trein?

Escalera Árabe, El Chorro

Het is erg gemakkelijk om met de trein vanuit Malaga naar El Chorro te reizen. Ze vertrekt vanaf 7:40u, en de terugreis kan tot 16:48u. De reis tussen Málaga en El Chorro heeft een maximale duur van 1:54 uur, en de kortste kan in ongeveer 45 minuten.

Gewoonlijk zijn er tot 4 treinen per dag, al kan dit variëren tijdens weekends en vakanties. Raadpleeg hier het uurrooster van de trein bij het plannen van deze uitstap.

De weg vanaf het treinstation

Escalera Árabe, El Chorro

Vertrek je te voet vanaf het treinstation in El Chorro, dan kun je gewoon een eenvoudig bospad volgen. Na enkele kilometers die zachtjes omhoog gaan, wordt de wandeling minder makkelijk omdat het pad hier en daar smaller wordt, wat meer aandacht van de wandelaar vraagt. 
 
Volg het bospad gedurende enkele kilometers tot je naar links moet afslaan. Let op, wandelaars missen deze bocht gemakkelijk! De foto van deze afslag naar links hierboven kan helpen om ze tijdig te herkennen, en de GPS-coördinaten hieronder geven een gedetailleerde beschrijving van het pad.
 
Hoewel het pad steeds ruwer wordt, is het makkelijk te volgen aangezien het langs de berg omhoog gaat. Neem vooral de tijd om van de fantastische verzichten te genieten, want daaraan dankt deze wandeling net haar faam!
 
Vanaf de top met het spectaculaire uitzicht kun je gewoon terugkeren via de weg die je gekomen bent.
 
Zin om uit te rusten aan het strand na deze gezonde wandeling? Bezoek de leukste stranden van Malaga!