De 7de UNESCO Site van Andalusië vind je in Antequera

De Dolmen van Antequera  zijn een verzameling megalithische monumenten (structuren gemaakt van grote in elkaar grijpende stenen, zonder gebruik van mortel) in de Antequera regio in Andalusië.

 

Antequera staat bekend als het 'hart van Andalusië' door de centrale ligging tussen de provincies Málaga, Granada, Córdoba en Sevilla.

De provincie Málaga strekt zich uit van de grens van Antequera naar de plek waar Marbella de provincie Cádiz raakt. Boek je een vakantie in Malaga, dan kun je tijdens je verblijf dus zeker naar Antequera, dat maar 52 kilometer van de stad Malaga verwijderd ligt. 

Antequera

Net buiten het hagelwitte stadje Antequera, op slechts een paar kilometers afstand, liggen de Dolmen of Hunebedden. Deze tot 5000 jaar oude archeologische wonderen kun je allemaal bezoeken: de Menga Dolmen, de Viera Dolmen en de Tholos de El Romeral Dolmen.

Op 15 juli 2016 zijn ze toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoed lijst. Daarmee werden ze de zevende UNESCO Werelderfgoedsite in Andalusië en de 45ste UNESCO site van heel Spanje!

De intrigerende geschiedenis van de Dolmen

Menga Dolmen, Antequera

Algemeen wordt aangenomen dat landbouwers die in de vruchtbare Guadalhorce vallei woonden (in de Bronstijd en de Kopertijd, 5000v.Chr. tot 2200v.Chr.) verantwoordelijk waren voor de bouw van de Menga en Viera Hunebedden, en wel tussen 3500v.Chr. en 3000v.Chr. El Romeral werd later gebouwd, mogelijk rond 2500v.Chr.

Volgens UNESCO zijn deze Dolmen of Hunebedden "opmerkelijke voorbeelden van megalithische architectuur en enkele van de meest erkende en geciteerde in de wereld".

La Peña de los Enamorados, Antequera

Bij dit geologische complex horen twee uitstekende bergformaties: La Peña de los Enamorados ('Rots der Verliefden') en El Torcal de Antequera. Beide hebben een belangrijke rol gespeeld bij de keuze van de locatie voor de Hunebedden toen ze, duizenden jaren geleden, met man en macht gebouwd werden.

De Menga Dolmen 

Menga Dolmen, Antequera

De Menga Dolmen zijn met bijna 30 meter de langste van Europa. De grootste steen weegt een fenomenale 180 ton - dat is 140 ton meer dan de grootste steen bij Stonehenge, zeker vier keer meer dus!

De ingang van de Menga is in 45 graden gericht naar het noordoosten, met een perfect uitzicht op de Peña de los Enamorados. De Menga horen bij de weinige Hunebedden in Europa die uitkijken op een natuurlijke bezienswaardigheid.

Menga Dolmen, Antequera

Deze bijzondere positionering is ook belangrijk omdat tijdens de zomerzonnewende de zon recht boven de piek van de Peña de los Enamorados schijnt en de  ingang van de Menga Dolmen dan volop in de ochtendzon baadt. Dit zou van mystiek belang geweest zijn voor de stammen die de bouw van deze structuren begonnen. 

De Viera Dolmen

Viera Dolmen, Antequera

De kenmerken van de Viera Dolmen zijn gewoner dan die van de Menga en El Romeral. De ingang is in 96 graden naar het oosten gericht en volgt dus de standaardpatronen van andere Iberische megalieten.

Een intrigerend kenmerk van deze Dolmenes is de achterste steen die een gat heeft in het midden. Dat gat is pas later gemaakt, door grafrovers die op een schat hoopten!

De Tholos van de El Romeral Dolmen

El Romeral Dolmen, Antequera

De Tholos van de El Romeral Dolmen is een 'valse koepel of tholos': in de diepste kamer is er een vals koepelplafond dat niet kan worden gezien vanaf de buitenkant. Het is een van de beste voorbeelden van een vals koepelplafond op het hele Iberische schiereiland.

De wanden van deze Dolmenes zijn gemetseld en bedekt door aarde en bomen in een cirkel.

El Romeral Dolmen, Antequera

In de diepste kamer van de Dolmen is er een kalkstenen plaat van 20 cm waarvan het oorspronkelijke doel onbekend is. Er is geen echt bewijs dat het gebruikt werd om menselijke offers te brengen. 

De ingang van El Romeral ligt in 199 graden zuidwestelijke richting en net als de Menga Dolmen biedt het als panorama een natuurlijke bezienswaardigheid: de Camorro de las Siete Mesas berg, die deel uitmaakt van de bergketen El Torcal de Antequera .

In de namiddag tijdens de winterzonnewende schijnt de zon direct op de achterwand van de achterste kamer van de Dolmen.

Viera Dolmen, Antequera

Wil je de Dolmenes graag met eigen ogen zien en beleven binnen het prachtige Spaanse landschap, dan is het een goed idee een van onze vakantiehuizen in Antequera te boeken als comfortabele uitvalsbasis. 

Praktische info

Toegang: Gratis

Openingsuren:

Let op: Steeds gesloten op maandag

Winterseizoen: 16 september tot 31 maart 

Dinsdag tot zaterdag: 09:30 - 17:30 uur

Zon- en feestdagen: 09:00 - 15:30 uur

Voorjaar: 1 april - 15 juni

Dinsdag tot zaterdag: 09:00 - 19:30 uur

Zon- en feestdagen: 09:00 - 15:30 uur

Zomermaanden: 15 juni - 16 september 

Tel: (+34) 95 271 22 06 / (+34) 95 271 22 07

Kaart