8 redenen voor een bezoek aan Antequera

Andalusië biedt bekende mooie steden als Sevilla, Córdoba, Málaga en Granada. Wil je een authentiek plekje leren kennen dat echt de moeite waard is voor een bezoek, dan is Antequera zeker ook aan te bevelen.
 
Antequera vanaf de Mirador de las Almenillas
 
Dit dorp ligt op slechts 50 kilometer van de leuke stad Malaga en is zowel geschikt voor een daguitstap als voor een langer verblijf. Wij ondervonden 8 goede redenen voor een bezoek!

1. Hier bezoek je de grootste Dolmen van Europa

El Romeral Dolmen, Antequera

Het historische erfgoed in Antequera is indrukwekkend. Het gaat zelfs terug tot in de bronstijd. De overblijfselen hieruit - reusachtige dolmen - zijn op 15 juli 2016 effectief UNESCO erfgoed verklaard.
 
Het zijn de grootste dolmen die nog bestaan in Europa. Ze liggen net buiten het stadje en bieden zomaar eventjes de kans voor een bezoek aan een grafheuvel uit rond 3000 v Chr! De Antequera dolmen zijn de zevende UNESCO Werelderfgoed plaats in Andalusië en de 45ste in Spanje. 

2. De 'rots der verliefden' en ander moois in het landschap

Antequera

Antequera ziet er vanuit de verte uit als een mooi wit stadje, met elegante torens en het intrigerende silhouet van het kasteel die erbovenuit steken. Dat is echter niet het enige wat het stadje pittoresk maakt. Ook de omgeving is mooi om te zien.

Antequera ligt bij een vallei met groene akkers die gevoed worden door de Guadalhorce rivier. Dit was lang een van de meest vruchtbare gebieden van Andalusië, en  het is nog steeds koploper in de productie van asperges, graan en olijfolie. In de zomer kijk je er uit over vrolijk gele zonnebloemvelden.

Menga Dolmen, Antequera

Intrigerend in het landschap rondom Antequera is de rots die de 'Peña de los Enamorados' wordt genoemd. Deze kalkstenen 'rots der verliefden' van 880 meter hoort bij het door UNESCO erkende geologische complex van de dolmen en is zelfs verbonden met de oorsprong ervan. Ook het Torcal natuurreservaat (zie nummer 6 hieronder) hoort erbij.
 
De naam 'de los Enamorados' komt van een romantische legende over een moors meisje dat verliefd werd op een christelijke slaaf. Samen stortten ze zich van deze hoge rots toen ze achtervolgd werden door moorse soldaten nadat ze hem uit de gevangenis had bevrijd.
Een andere benaming voor deze rots is 'Montaña del Indio', omdat je er horizontaal het gezicht van een indiaan in kunt zien.

3. Een moors kasteel en meer 

Antequera

Andalusië is gekend om zijn moorse erfenis, en ook in Antequera zwaaiden de moren de scepter van het jaar 714 tot 1410, toen Fernand II van Aragón (de latere echtgenoot van Isabel I van Castilië, samen gekend als 'de Katholieke Koningen') het moorse fort in kon nemen. Dit kasteel kun je nu trouwens nog bezoeken.

Na deze 'Reconquista' of herovering in 1410 werden heel wat moskeeën vernield en kwamen er kerken in de plaats. Zo zie je er nog steeds mooie gothische kerkjes, barokke klokkentorens,... Pittoreske fonteintjes in Renaissance stijl en gezellige pleintjes met rondom witte huisjes maken het plaatje compleet!

4. Lekker eten is er eenvoudig

Ensalada malagueña

Spanje is gekend voor de meest fantastische gastronomie. De beste of authentieke tapasbars in Malaga of andere grote steden vinden is niet altijd gemakkelijk, maar in Antequera hoef je niet ver te zoeken naar een heerlijke lokale maaltijd. Je kunt er de meest tongstrelende combinaties van smaken en traditionele recepten proeven. Dat kan al in eenvoudige tabernas of mesones die helemaal niet te duur zijn. 
 
Antequera
 
Restaurant El Escribano kunnen we alvast warm aanbevelen. Het ligt vlak naast het kasteel en tegenover de Santa María La Mayor kerk, aan de Plaza de Santa María. Vanaf de Mirador de las Almenillas krijg je er trouwens een geweldig zicht op Antequera (te zien op mijn eerste foto in dit artikel).
 
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken op zo een gepriviligieerde plek, is het eten er subliem. Wij genoten volop van zalm in sinaasappelsaus en een typische ensalada malagueña, heerlijk fris en verrassend met een combinatie zout-zoet van vis (bacalao) en fruit (naranja of sinaasappel). 's Avonds is de kerk ook nog eens prachtig verlicht, voor een droomdiner.

5. Er zijn tal van indrukwekkende uitkijkpunten 

Antequera

Naast de Plaza de los Escribanos en de Plaza de Santa María bij het kasteel zijn er nog tal van andere plekjes vanaf waar je een mooi uitzicht hebt, zoals de Ermita de Vera Cruz en de Mirador de la Niña de Antequera. Fijn voor een ontspannende wandeling.

6. Je wandelt zo tussen de belangrijkste karstformaties van Europa

El Torcal natuurreservaat, Antequera

Een bezoek aan Antequera is te combineren met een wandeling in het natuurreservaat El Torcal, op amper 13 kilometer ten zuiden van Antequera. Het is een van de mooiste en indrukwekkendste geologische natuurparken van Andalusië, dankzij spectaculaire kalksteenformaties. 
Het lijkt wel of je je nu plots in de Prehistorie bevindt, afgezonderd van de rest van de wereld. Je kunt er allerlei dieren zien, van vogels tot steenbokken en hagedissen. Ook voor kinderen is dit een unieke belevenis. Er zijn drie mogelijke routes voor een wandeling

7. Dit uitstapje is leuk voor het hele gezin

El Torcal, Antequera

Voor kinderen kan Antequera een waar plezier zijn. In het stadje zelf is er een ruime, schaduwrijke speeltuin aan het einde van de Paseo Real. De dolmen zijn ook leuk om te doen met kinderen, want ze kunnen er zowel buiten in het gras rennen als de mysterieuze bouwwerken vanbinnen verkennen, doorheen de spannende tunnels. En El Torcal is zoals gezegd een van de leukste wandelingen die je kunt doen in Andalusië

8. Je bevindt je in het hart van Andalusië

Antequera

De ligging van Antequera kan eigenlijk niet beter. Je kunt er naartoe vanuit de mooiste Andalusische steden: Sevilla, Córdoba, Málaga of Granada, of vanuit je vakantiewoning aan de Costa del Sol. Ook de Sierras liggen niet veraf. 
 
Zin in nog een authentieke ervaring? Ga dan eens fietsen en pleinhoppen in Córdoba.
Of... bezoek het traditionele dorpje Alhama de Granada, of het unieke grottendorp Guadix. Allebei ook op maar 50 km van Granada!