De 10 Beste Dingen om te Zien en Doen in Barcelona

Barcelona is een harmonieuze mix van geschiedenis, kunst en modern leven. Het is veel meer dan een stad die je bezoekt, het is een ervaring en een emotie die tot lang na je verblijf zal blijven voortleven. De hoofdstad van Catalonië is doordrenkt in geschiedenis en traditie maar het is ook een stad die nieuw leven is ingeblazen door de Olympische Spelen van 1992. Het moderne Barcelona heeft net zoveel te bieden als het oude Barcelona, wat het een unieke en betoverende stad maakt die absoluut een bezoekje waard is.  

De 10 beste dingen om te zien en doen in Barcelona uitzoeken, is een zwaar karwei. De verbluffende architectuur, de fantastische gastronomie en de zonovergoten stranden maken van Barcelona één van de meest indrukwekkende steden ter wereld. Kortom, een stad die bij iedereen in de smaak valt. 

1. La Sagrada Família

De Sagrada Família behoort tot de meest gekende kathedralen ter wereld. Wanneer de constructie klaar is, zal het het hoogste religieuze gebouw van Europa zijn, 172 meter boven de skyline van Barcelona. 

Volgens veel mensen is de Sagrada Família het eerste dat je in Barcelona moet bezoeken. Het is het meest bezochte monument in Spanje. Elk jaar bewonderen ongeveer 4 miljoen toeristen de extravagante architectuur van dit indrukwekkende bouwwerk. 

La Sagrada Familia, Barcelona

Je moet de Sagrada Família met je eigen ogen zien om het te geloven. De verbeelding van Antoni Gaudi, de architect, sloeg op hol bij de creatie van deze kathedraal. Aan het einde van de 19de eeuw, in 1892, was hij het die de eerste steen legde. 

Er kwam veel kritiek op de tijd die het duurde om de Sagrada Família te bouwen. Gaudi zelf daarentegen, had absoluut geen haast en grapte zelfs dat de volledige constructie tot 700 jaar lang zou kunnen duren. Met de hulp van de computertechnologie, verwachten moderne architecten echter dat de constructie klaar zal zijn tegen 2026, maar liefst 500 jaar eerder dan gepland! 

Je weet niet waar eerst kijken wanneer je de complexe, buitenzinnige gevel aanschouwt. Als je betaalt om binnen te gaan, zal je zelfs nog verbaasder zijn. Vertakte kolommen omgeven door prachtige glasraamkunst rijzen naar de hemel. Ze creëren een sfeervolle ervaring van kleur en licht die door velen omschreven wordt als een wandeling door het bos. 

Het is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Barcelona en het symboliseert de vindingrijkheid van de mens om van fantasie werkelijkheid te maken.  

2. Barri Gótic (gotische wijk)

Je zal ongetwijfeld onder de indruk zijn van 2000 jaar geschiedenis wanneer je door de smalle, kronkelende straatjes van het oude Barcelona dwaalt. De gotische wijk is een mix van oude Romeinse relikwieën en een overvloed aan ongelooflijke middeleeuwse architectuur. Omdat de sfeer in dit betoverende deel van de stad zo uniek is, zou je kunnen geloven dat dit het enige is wat er te doen valt in Barcelona.  

gothische wijk in Barcelona

De gotische wijk is zowel onder toeristen als onder lokalen, enorm populair. Verlies de drukte en slenter door een minder bevolkt zijstraatje om een echte indruk van deze buurt te krijgen. Hoe gemakkelijk is het om je de voetstappen van Christopher Columbus voor te stellen op de kasseien onder je voeten! Hij kwam hier na zijn ontdekking van de Nieuwe Wereld. Als je door dezelfde straten loopt, is het makkelijk om terug naar zijn wereld getransporteerd te worden. 

Nadat je alle hoeken en kanten verkend hebt, is het tijd voor ontspanning. Kom tot rust bij één van de beroemde chocolatiers en geniet van een lekker stukje chocolade of proef de heerlijke churros! Volgens de grote menigte, vind je de beste chocolade van Barcelona in quaint café (of chocoladerestaurant) en in Granja Dulcinea, opgericht in 1941. Er is maar één manier om erachter te komen! 

3. Las Ramblas

Een reis naar Barcelona is niet compleet zonder af te zakken naar de beroemde Las Ramblas waar Gaudi 's meesterwerk, Casa Batlló, staat. Las Ramblas vormt de grens tussen de gotische wijk en El Raval. Verwacht je hier niet aan het typische Barcelona want het is een wandeling van 1.2 km van onbeschaamd eerbetoon aan toeristen. Maar eens je hier bent zal je ongetwijfeld voor zijn charme vallen. 

Casa Batlló, Las Ramblas, Barcelona

Het coole Hard Rock Café, de elegante cocktailbar Boadas; de allereerste van de stad, en het charismatische Café de l’Opera, zijn enkele van de attracties van deze autovrije, met bomen gedecoreerde boulevard. 

Terwijl je de verschillende etablissementen in- en uitgaat, zullen de talrijke straatartiesten met fantastische kostuums en indrukwekkende uitvoeringen, ongetwijfeld je aandacht trekken. 

Alleen al in deze straat is er enorm veel te zien en te doen. Het loont de moeite om langzaam van het ene naar het andere uiteinde af te dwalen. De straten van Barcelona moet je te voet doen en deze straat is daar geen uitzondering op. 

4. Park Güell

Door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed in 1984, werd Gaudi's levendige verbeelding losgelaten op dit project tussen 1900 en 1914. Het resultaat is het stadspark van Barcelona vol met wonderbaarlijke creaties, zoals 'el drac' of 'de draak'; een gigantisch salamanderstandbeeld dat de bezoekers begroet wanneer ze het park betreden via de hoofdpoort. 

Park Güell , Barcelona

In Park Güell word je getransporteerd naar een wereld van moderne architectuur waar kronkelende paden leiden naar fantasierijke sculpturen en surrealistische gebouwen in de aangelegde tuinen ontworpen door Antoni Gaudi zelf. 

Het is een fantasiewereld die je jarenlang zal bijblijven en het is ongetwijfeld één van de dingen die je bovenaan op je bucketlijst moet zetten wanneer je Barcelona bezoekt. 

5. De Markten van Barcelona

Eten heerlijk eten! Er is niets beter dan Catalaans eten!

Door de jaren heen heeft Barcelona een internationale reputatie opgebouwd op het gebied van lekker eten en een geweldige eetcultuur. Hooggeprezen chef-koks duiken in alle hoeken van de stad op maar je hoeft geen fortuin te spenderen om van Barcelona 's heerlijke keuken te kunnen smullen. 

Begeef je naar de gastronomische markten van Santa Caterina of St Josep de la Boqueria. Je smaakpapillen zullen enorm onder de indruk zijn en je zal met volle teugen genieten van de vele fijnproeversmomenten!

Het is hier dat je je smaakpapillen en je zin voor avontuur kan verwennen door 'de echte smaak van Barcelona' te beleven. Hier komen lokalen en toeristen gezellig samen om te smullen van de typische Spaanse keuken en dranken en om te proeven van de typisch Catalaanse gerechten.  

Barcelona ligt vlak bij de Middellandse Zee en de bergen en dat betekent dat je hier kunt smullen van de beste producten van het land en de zee. Het goede nieuws is dat je niet eens hoeft te kiezen want vlees en vis (May y Mantagna) liggen hier op hetzelfde bord. 

Markt in Barcelona

Het zou zonde zijn om de markt te verlaten voordat je enkele Catalaanse hoogstandjes geproefd hebt; Escalivada: een warm bijgerecht gemaakt van aubergines, rode pepers, uien en tomaten. Butifarra: een worst gevuld met mager vlees en kruiden. Escudella: een Catalaans vleesstoofpotje. Suquet de Peix: een stoofpotje van zeevruchten. Als dessert, Crema Catalana, vergelijkbaar met de Franse crème brulée en Mel l Mato: een zachte, ongezouten geitenkaas geserveerd met honing en soms met walnoten. 

Voor fijnproevers en avonturiers, is het bezoeken van de markten één van de meest opwindende dingen die je kunt doen in Barcelona. 

6. Tibidabo berg

Elke grote stad in Spanje heeft een mirador die je toestaat om het prachtige, natuurlijke landschap te bewonderen. Barcelona vormt daar geen uitzondering op en beschikt over meerdere locaties van waaruit je dit "juweel in de zon" kunt bewonderen, zoals Freddie Mercury luidkeels zong. 

Tibidabo berg, Barcelona

Eén van de leukste dingen die je in Barcelona kunt doen is de kleine kabelbaan uit 1901 nemen om tot aan de top van de berg Tibidabo te geraken. Vanaf daar kan je de stad in volle glorie zien op een hoogte van 500 meter.

Het beste aan deze beklimming is dat de berg Tididabo veel meer dan een mirador te bieden heeft. Op de top vind je amusante attracties, zoals het pretpark dat dateert uit 1899. Zowel voor de kinderen als voor avontuurlijke volwassenen, zijn de ritjes erg leuk. In het park kunnen bezoekers tevens genieten van een tocht door het Museu d’Autómates waar je tot vandaag een unieke collectie aan origineel mechanisch speelgoed dat nog steeds tot leven komt, kunt aanschouwen! 

7. Bar Marsella

Voor een iets andere Barcelona-ervaring, breng je een bezoekje aan Bar Marsella. De bar opende zijn deuren in 1820 in de wijk El Raval en het is naar verluidt de oudste absintbar in Barcelona. Tot op vandaag, is de bar in handen van de familie Marsella, die hier nog steeds tewerkgesteld is. 

El Raval, Barcelona

Het is de plaats waar je Barcelona 's beroemde absint komt drinken terwijl je jezelf onderdompelt in de rijke geschiedenis. Eeuwenoude stoffige flessen staan uitgestald achter de bar. Kroonluchters vol spinnenwebben en afbladderende verf geven je het gevoel dat je je op een plaats bevindt die verloren is gegaan in de tijd. Je kunt je gemakkelijk voorstellen dat beroemde stamgasten uit die tijd, zoals Picasso of Hemmingway, hier aan de bar kwamen zitten om inspiratie op te doen. 

Bar Marsella opent zijn deuren om 22 uur en moedigt de bezoekers aan om 'te doen zoals de Spanjaarden' en op te blijven om 's nachts door de straten van Barcelona te slenteren. Het is één van de meest interessante dingen die je kunt doen in Barcelona. 

8. De Magische Fontein van Montjuïc

Met een hoogte van 173 meter, is Montjuïc de hoogste berg van Barcelona. Je kan via de gewone weg tot aan de top geraken maar de beste manier om er te komen is via de kabelbaan. Het is absoluut een bezoekje waard. Op de top wacht je een panoramisch uitzicht van 360 graden over de stad vanaf het dak van het 18e-eeuwse kasteel. 

Maar om volop te genieten van MontjuÏc, moet je je trip samen laten vallen met een bezoekje aan de magische fontein. Het is één van de mooiste bezienswaardigheden in Barcelona. De Font Mágica, die gecreëerd werd voor de internationale tentoonstelling van 1929, is een stopplaats die absoluut niet mag ontbreken tijdens je reis naar Barcelona. 

Fontein van Montjuïc, Barcelona

Het is een schitterend avondspektakel van water, muziek en licht. Wanneer je in de open lucht onder de hemel van Barcelona zit, is het de ideale manier om te ontspannen na een lange drukke dag in het stadscentrum. Het stromende water danst in een kettingreactie op deuntjes van rock, opera, pop- en klassieke muziek. De 4760 lampen worden harmonieus begeleid door prachtige waterstralen van 52 meter hoog. 

Zet de fontein van MontjuÏc op je top tien lijstje in Barcelona. Je zult er geen spijt van krijgen!

9. De Musea van Barcelona

Het is ondenkbaar om naar Barcelona te komen zonder meer te weten te komen over de artistieke invloeden die de stad gemaakt hebben tot wat ze vandaag is. Het is al sinds lange tijd een locatie die geassocieerd wordt met kunst en ze heeft veel creatieve genieën geïnspireerd. Antoni Gaudí woonde hier vanaf zijn zestiende levensjaar. Zijn aparte gebouwen en standbeelden zijn overal in de stad terug te zien. 

Ook Pablo Picasso is een geadopteerde zoon die op zijn veertiende van Málaga naar hier verhuisde. Joan Miró werd geboren in de wijk Barri Gótic in een familie van goudsmeden en horlogemakers. Salvador Dalí werd net buiten Barcelona geboren en kwam dikwijls vanuit zijn dorp naar de stad.

In een stad zoals Barcelona, zou je je hele leven kunnen besteden aan het bestuderen van kunst. Hier zijn drie van de populairste musea in Barcelona. 

Museu Nacional d’Art de Cataluña, Barcelona

Bezoek het Museu Nacional d’Art de Cataluña en ontdek wat een enorme invloed Catalonië heeft op de kunstwereld. Het museum is vooral gekend om zijn collectie romaanse kunst waaronder bewaard gebleven 11e-eeuwse muurschilderingen en om zijn prachtige verzameling gotische en moderne Catalaanse kunst.  

Als je een Picasso fan bent, dan moet je absoluut een bezoekje brengen aan het Picasso Museum wanneer je in Barcelona bent. Hier worden ongeveer 4.000 van zijn kunstwerken tentoongesteld! Een indrukwekkende manier om de progressie van de kunstenaar tussen zijn jeugd- en zijn volwassen jaren te zien. 

Eén van de meest noemenswaardige dingen om te zien in Barcelona is de Fundació Joan Miró die een enorme collectie van Miró ’s kunstwerken herbergt. Het gebouw zelf is geconstrueerd door Miró ’s vriend en het wordt door velen beschouwd als één van de mooiste musea ter wereld. Voor kunstliefhebbers is het de ideale setting om de permanente collectie litho's en schilderijen in primaire kleuren en eenvoudige vormen te bewonderen. Buiten, op het domein van  het natuurpark Montjüic, worden zijn sculpturen tentoongesteld. 

10. De Stranden van Barcelona

Je denkt niet misschien niet direct aan Barcelona wanneer je op zoek bent naar een locatie voor een strandvakantie. Toch beschikt Barcelona over een aantal drukbezochte stranden. Breng een rustige ochtend door en ontbijt in een lokale chiringuito (strandcafé) of begeef je later op de dag naar het strand om te genieten van het avondentertainment. Mensen van alle leeftijden komen hier samen om te eten, te spelen of om te ontspannen in elkaars gezelschap op een steenworp van het stadscentrum. 

Strand van Barcelona

Je kunt hier kilometers langs het strand wandelen en genieten van watersporten, kinderspeelplaatsen, restaurants en bars met zicht op de Middellandse Zee.  

Het verlaten van de drukke stadsstraten om over het zand langs de zee te lopen is een onmiskenbare charme van deze stad wat het één de meest verrassende dingen van je bezoek aan Barcelona maakt.  

Conclusie...

Hier heb je hem! Onze top 10 van de dingen om te zien en doen in Barcelona. Huur een vakantiehuis in Barcelona en wij zijn er zeker van dat je eens je daar bent onmiddellijk zult begrijpen waarom dit één van de mooiste steden ter wereld is.  

Aanbevolen artikelen: