Waar verblijven in Barcelona

Barcelona is een fascinerende stad die heel wat mensen weet te bekoren. Zijn het de prachtige modernistische architectuur, de monumenten en de levendige sfeer die bezoekers in de greep houden? Of zijn het de ontspannen sfeer en het grote aantal zonnige dagen die elk jaar zoveel bezoekers naar de stad weten te lokken?
 
Wij zijn alvast op onderzoek gegaan in de verschillende wijken van Barcelona om te kijken wat de beste activiteiten zijn. Daarnaast hebben we in kaart gebracht wat de beste buurten zijn waar je kan verblijven in Barcelona in functie van je vakantieplannen. Deze gids zal als geroepen komen als je naar Barcelona op vakantie gaat met kinderen, wil feesten of je aan een strikt budget moet houden. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten om je favoriete buurt in Barcelona uit te kiezen!
 
Antiguo Hospital San Pau - Barcelona

Overnacht in het historische centrum van Barcelona 

Barcelona was in het verleden een ommuurde Romeinse stad die de naam Barcino droeg. Vandaag de dag zou datzelfde Barcino zich uitstrekken over het huidige district Ciutat Vella, het historische centrum van Barcelona. Het grootste deel van de toenmalige stadsmuur heeft er in het verleden aan moeten geloven en op de plaats van de muur vinden we vandaag de dag beroemde straten als de Ramblas. Deze straten zijn nog steeds nauw verbonden met de springlevende oorsprong en geschiedenis van Barcelona.
 
De oudste wijk van Barcelona is El Gótic, de gotisch wijk die van aan de zee tot aan Plaza de Cataluña loopt. Het is een doolhof van geplaveide steegjes, stenen gebouwen van honderden jaren oud en Romeinse monumenten. Aan bezienswaardigheden is er absoluut geen gebrek in El Gótic. Zo vind je er onder meer de kathedraal van Barcelona, de tempel van Augustus, Plaza del Rey, de grote synagoge, Plaza Sant Jaume, Plaza del Pi .... Als je kiest voor een vakantiehuis in de gotische wijk dan kan je de romantische sfeer eigenhandig opsnuiven en heb je de keuze uit een ruim aanbod aan restaurants, ambachtelijke en internationale winkels, pubs en nog veel meer. Een andere goede optie om je in de rijke geschiedenis van Barcelona onder te dompelen, is het MUHBA, het Historisch Museum van Barcelona. Hier lijkt het alsof je door de tijd reist wanneer je de ondergrondse ruïnes van het Romeinse Barcino met je eigen ogen ziet.
 
het centrum van Barcelona
 
Aan de andere kant van vía Laietana ligt El Born, de middeleeuwse wijk van Barcelona. Ook hier voelt een wandeling als een heuse ontdekkingstocht aan: charmante pleintjes, autovrije steegjes en een eindeloos aanbod aan restaurants en bars liggen er op je te wachten. Ook de Santa Maria del Mar-kerk en het Palau de la Música Catalana mag je absoluut niet overslaan. Dat is echter niet alles want in El Born vind je ook het Picassomuseum (Museo Picasso), het Chocolademuseum (Museo del Chocolate) en een museum over culturen in de wereld, het Museo de Culturas del Mundo. Op de grens van de wijk liggen de Arc de Triomf en het Ciutadella-park, waar het bulkt van de straatartiesten die van een wandeling door El Born een aangename ervaring maken. Het mag duidelijk zijn dat El Born tot de beste wijken behoort om te overnachten in Barcelona.
 
Eens je de Ramblas oversteekt, wandel je van de gotische wijk in de richting van El Raval, de meest interculturele wijk van Barcelona. Ook in El Raval moet je je ogen vast en zeker de kost geven. Tot de bezienswaardigheden in deze wijk behoren onder meer de binnentuin van het oude Hospital Sant Pau, de prachtige modernistische en onlangs gerenoveerde Sant Antoni-markt en het Centro de Cultura Contemporánea (CCCB, Centrum voor Hedendaagse Cultuur). Vergeet zeker ook niet het MACBA (Museum voor Hedendaagse Kunst) te bezoeken, de bakermat van de moderne kunst. De skaters van Barcelona zijn verzot op deze plek en halen hier met plezier hun beste trucjes boven. Heel het Ciutat Vella-district, waar El Raval en de gotische wijk gelegen zijn, is heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Overnachten in het centrum van Barcelona is dus een heel goed idee als je heel wat moois van Barcelona wil ontdekken zonder dat je het eigenlijk beseft.
 
de kathedraal van Barcelona

De beste plaatsen om te overnachten als toerist

Barcelona is een geweldige vakantiebestemming met heel wat bezienswaardigheden. Grote delen van het erfgoed van de stad bevinden zich buiten het oude centrum. Eixample, bijvoorbeeld, is een van de beste buurten om op zoek te gaan naar bezienswaardigheden. In het hart van deze buurt schittert het meesterwerk van Gaudí, de Sagrada Familia. Als alles volgens plan verloopt zou deze megalomane basiliek in 2030 afgewerkt moeten zijn. De Sagrada Familia is een monument dat je gezien moet hebben. Je kan er de trappen van de torens beklimmen en de geheimen van het bouwwerk ontdekken tijdens een tour met een gids. De Sagrada Familia straalt niet alleen pure schoonheid uit, maar heeft ook een grote symbolische waarde die tot uiting komt in de afbeeldingen, decoratieve details en kleuren van de glasramen.
 
Ook Eixample heeft een monument voor ons in petto op kleine afstand van de Sagrada Familia: het minder bekende, maar daarom niet minder verrassende Hospital San Pau i de la Santa Creu, de belangrijkste modernistische site in de wereld. Daarnaast mogen we de eveneens modernistische gebouwen Casa Battló en La Pedrara niet vergeten in Passeig de Gràcia. In dezelfde wijk vind je Plaza España, een van de geliefkoosde plekken in Barcelona door het lichtspektakel en het geluid van de Fuente Mágica. Voor een mooi uitzicht moet je naar de vlakbijgelegen Montjuïc-heuvel trekken die als de belangrijkste groene long van de stad fungeert. Overnacht in Barcelona in de buurt van Plaza de España en geniet van het totaalplaatje tijdens je vakantie: de rust van Montjuïc en het snellere ritme van de stad.
 
Complex van het Hospital Sant Pau i Santa Creu 
Je wil vast en zeker ook Parc Güell bezoeken dat ontworpen werd door Gaudí voor de aristocratie in Barcelona. Hij woonde er zelfs in zijn eigen huis om inspiratie op te doen. Vanop de terrassen kan je genieten van een zicht op de hele stad en de Middellandse Zee. In het park is het heerlijk wandelen onder de prachtige zuilen en op de trap met de beroemde salamander, een van de symbolen van de stad. Vlakbij het Parc Güell vind je bovendien de bunkers van Barcelona, uitzichtpunten die onlangs gerenoveerd zijn en van waarop je kan genieten van een fantastisch uitzicht. Een vakantiehuis in het centrum is de ideale uitvalsbasis om je gemakkelijk met de metro te verplaatsen naar Parc Güell. Als je echter in de Gracia-wijk verblijft dan hoef je het openbaar vervoer zelfs niet te gebruiken, want dan kan je Parc Güell te voet bereiken na een rustgevende wandeling.
 
Een andere favoriete plek van heel wat bezoekers is het stadion van FC Barcelona, Camp Nou. Deze voetbaltempel ligt wat afgelegen, maar is goed bereikbaar met de metro. Het is zelfs mogelijk om te overnachten in Barcelona op een steenworp afstand van Camp Nou!
 
De stranden van Barcelona

De beste buurten om te genieten van de zon en het strand in Barcelona 

Maar heel zelden kan je, zoals in Barcelona het geval is, een kosmopolitische sfeer combineren met meer dan 4 kilometer aan stranden met alle voorzieningen. Bovendien hebben de stranden van Barcelona heel wat charme en ademen ze een echte mediterraanse sfeer uit.
 
De stranden van Barcelona liggen in het centrum van de stad en kunnen dus niet beter bereikbaar zijn. Daarnaast is er de strandboulevard die parallel loopt aan de kustlijn om je van het ene strand naar het andere te verplaatsen. Barceloneta is vaak het eerste wat bezoekers te binnen schiet als ze aan een verblijfplaats in Barcelona dichtbij het strand denken. Deze oude visserswijk blijft immers dé plek bij uitstek voor een zon- en strandvakantie. Enkel door te overnachten in Barceloneta kan je je bed uitstappen en meteen een strandwandeling maken op blote voeten.
 
Poble Nou is een andere goede wijk om van het strand te genieten in Barcelona. Deze wat rustigere plek zit de laatste tijd in de lift dankzij het ruime aanbod aan restaurants en bars. Bovendien komt de charmante hoofdstraat er op het strand uit.
 Fietsen op de boulevard van Barceloneta

Met kinderen naar Barcelona 

Barcelona verwelkomt gezinnen met kinderen met open armen. De voetgangerszones, pleinen, musea en het grote aantal parken in Barcelona maken van de stad dan ook een uitstekende bestemming voor een gezinsvakantie.
 
In de Gracia-wijk kan je nog altijd de sfeer opsnuiven van het kleine dorp dat het vroeger was totdat het aan de stad toegevoegd werd. Je vindt er lage huisjes, geplaveide steegjes, ambachtelijke marktjes en een groot aantal pleinen waarop je meer lokale inwoners zal aantreffen dan toeristen. Een vakantiehuis in Gracia is de perfecte verblijfplaats om kennis te maken met de sfeer van een van hipste buurten van de stad. In deze wijk stuit je op een groot aantal winkels, ecologische supermarkten, boetieks, internationale restaurants en autovrije pleintjes.
 
Muziek in Parc Güell
 
De beste zone om met kinderen te verblijven is Eixample. Deze enorme wijk ontstond in het midden van de 19de eeuw en is vandaag de dag uitgegroeid tot de beste plek om te verblijven in de stad. Je vindt er immers veel open ruimtes, speelparken en brede voetpaden waardoor het een heel veilige plek is. De grootste trekpleister is de uiterst interessante modernistische architectuur die tot uiting komt in kunstige gebouwen met heel mooie vormen, hoge plafonds, balkons en prachtige glasramen. Dit alles geeft Eixample een unieke boheemse toets waardoor op verkenning gaan in deze wijk een geweldige ervaring is.
 
Eixample is een heel gezellige buurt vol restaurants en bars. Het is er bovendien rustiger en stiller dan in andere buurten als El Born en de gotische wijk. Als we je nog een tip mogen geven, dan raden we je zeker de binnentuinen van het oude gebouw van de universiteit aan, een ware oase van rust in het midden van de stad.
 
De kat van Botero in El Raval

Voordelig overnachten in Barcelona 

Zoals je je wel kan inbeelden zijn de duurste wijken van Barcelona ook de meest toeristische. In deze wijken kan je echter ook vakantieplannen vinden voor elk budget zoals wij eerder al aangetoond hebben in onze gids waar je voordelig kan gaan eten in Barcelona. Als je een beperkt budget hebt dan moet je zeker de terrassen van drukke straten als de Ramblas vermijden. Ook de restaurants op de belangrijkste pleinen van de gotische wijk en El Born trekken heel wat toeristen aan en ga je dus maar beter uit de weg.
 
Om een goedkoop vakantiehuis te vinden is het een goede strategie om het een klein beetje verder dan het centrum te zoeken aangezien je hier goedkopere huizen vindt. Een goede buurt is bijvoorbeeld Nou Barris. Deze wijk is gelegen aan de voet van het natuurpark Parque Natural de la Serra de Collserola. In deze eerder onbekende wijk tref je amper toeristen aan, terwijl het er bulkt van de groene zones. Bovendien is er een goede verbinding met het centrum van de stad. Een vakantiehuis in Nou Barris is dus een uitstekend idee om wat geld uit te sparen.
 
Heel wat toeristen kiezen ervoor om te verblijven in Hospitalet de Llobregat en andere steden rond Barcelona. Er is immers altijd een goede verbinding met Barcelona en de vakantiehuizen zijn er bovendien goedkoper.
 
El Nacional Barcelona

Beleef de luxe van Barcelona 

Misschien ben je wel op zoek naar een speciale luxevakantie en wil je niet op wat kosten meer of minder kijken. Als dat het geval is, dan zijn hier enkele aanbevelingen om in luxe van Barcelona te genieten. Eerst en vooral mag je de gastronomie van de stad niet aan je voorbij laten gaan. In Barcelona zijn er immers meer dan 30 Michelinrestaurants waar chefs van wereldformaat in de keuken staan. Namen als Martín Berasategui (Restaurante Lasarte) of Albert Adrià (Restaurante Pakta) doen misschien wel een belletje rinkelen. Vergeet niet te reserveren!
 
Passeig de Gràcia heeft zich daarnaast ontpopt tot de rode loper van de laatste ontwikkelingen in de internationale modewereld. Alle grote luxemerken zijn hier vertegenwoordigd: Chanel, Burberry, Valentino, Manolo Blahnik ... Bezoek zeker ook eens El Nacional, een restaurant dat uit verschillende ruimtes bestaat en waar je kan genieten van het beste van wat de Spaanse keuken te bieden heeft. Om de dag af te sluiten (en de avond te beginnen) kan je genieten van een cocktail, een aperitief met uitzicht op de hele stad en een dj-sessie aan Passeig de Gràcia. Hiervoor moet je de terrassen opzoeken van bars als La Dolce Vista, La Blue View of Alaire Terrace Bar om maar enkele namen te noemen.
 
Terras met uitzicht vanaf de Passeig de Gràcia 
's Avonds gaat er niets boven je eigen gereserveerde plek in de vipruimte van de beste clubs van de stad. We raden je onder meer het privéterras van Shoko aan met een directe toegang tot het strand. De vakantiehuizen in Villa Olímpica van Barcelona liggen slechts op wandelafstand van deze club. Ga zeker ook eens langs in de Carpe Diem Lounge Club die versierd is met arabische details, ligbedden die uit Bali lijken overgewaaid en zijden kussens. In een exclusieve sfeer kan je proeven van een uitgebreid aanbod aan cocktails op een van de beste plaatsen om te verblijven in Barcelona.

Eindeloze nachten in Barcelona 

De beste feestjes in Barcelona vinden plaats in de buurt van de haven, in Villa Olímpica om precies te zijn. Hier liggen verschillende discotheken, zoals het al eerder vermelde Shoko. Hier galmt de beste house, funk en hiphop door de luidsprekers. Ook Opium en Catwalk, een club met drie zalen voor house, hiphop en R&B, verdienen een bezoek.
  
In de gotische wijk tref je heel wat bars en discotheken aan, zoals Sidecar of Jamboree. Aan de ingang kan je korting proberen te krijgen, terwijl de promotoren van deze clubs in de buurt van de Ramblas speciale aanbiedingen uitdelen.
 
Een nacht in El Born ademt een andere sfeer uit. Hier vind je meer plekken die geschikt zijn om iets te drinken en tapas te eten. Denk maar aan klassiekers als la Champañería, Bar Rubí of la Princesa 23. Er zijn echter ook clubs gevestigd, zoals Magic Club en Bar Cactus Born. Kortom, El Born is een van de beste wijken van Barcelona om een feestje te bouwen. Hetzelfde geldt voor El Raval waar je boheemse pubs vindt, zoals Marsella en Big Bang Bar waar jamsessies van jazz en soul georganiseerd worden. Ook Manchester Bar is een leuke plek waar je kan luisteren naar de beste indiemuziek van de hele stad. Verblijf in El Raval en ontdek de energie die deze wijk uitstraalt!
 
Sala Apolo

De beste sfeer in Gaixample 

Er zijn heel wat LGBT-feesten, -discotheken en -evenementen in Barcelona. Dat zorgt ervoor dat Barcelona zich ontwikkeld heeft tot een van de beste gaybestemmingen in de wereld, op hetzelfde niveau van steden van het kaliber van Amsterdam en San Francisco.
 
In deze toeristische gids van Barcelona mag zeker Antigua Esquerra del Eixample, ook wel Gaixample genoemd, niet ontbreken. Het is de meest sfeervolle wijk van Barcelona die zich tussen de straten Carrer de Balmes, Carrer del Comte d’Urgell, Gran Via de Les Corts en Carrer d’Aragó bevindt. Je vindt er de bekendste bars, pubs en discotheken voor homo's en lesbiennes (en iedereen die een leuke avond wil beleven).
 
Maar de gayscène van Barcelona stopt niet bij Gaixample, want aan de ingang van heel wat zaken in de hele stad zie je de regenbloogvlag trots wapperen. Ook in de multiculturele open sfeer van El Raval ontwikkelt zich een steeds grotere gayscène. Denk maar aan het gratis feest ''Churros con Chocolate'' in Sala Apolo dat een zondag per maand in de namiddag gevierd wordt of het Circuit Festival, een van de belangrijkste gayfestivals in Europa.
 
Akoestisch concert in El Born

De veiligste wijken van Barcelona 

Barcelona is over het algemeen een veilige stad waar je je op elk moment van de dag rustig te voet of met het openbaar vervoer kan verplaatsen. Het moet wel gezegd dat je op de metro wel beter je handtas of rugzak goed in de gaten houdt, omdat zakkenrollers steeds aanwezig zijn, zeker in het centrum.
 
Het volledige centrum is heel veilig en er vinden heel zelden incidenten plaats, tenzij een discussie of ruzie tussen feestgangers. Als je op zoek bent naar rust, ver weg van het feestgedruis, maar toch in het hart van het centrum, dan kan je in Eixample verblijven of in Gracia. Dit zijn twee van de veiligste buurten van Barcelona.
 
Een andere heel rustige en veilige buurt is Sarrià-Sant Gervasi waar de modernistische huizen van de toenmalige bourgeoisie van Barcelona zich bevinden. Op die manier konden ze hun vakantie doorbrengen dichtbij het natuurpark Parque Natural de la Serra de Collserola en de Tibidabo-heuvel waar je een attractiepark en een kerk aantreft. Deze buurt was vroeger een onafhankelijk dorp, maar vandaag de dag behoort het tot de stad Barcelona en is ze heel gemakkelijk bereikbaar. Een vakantiehuis in Sarriá-Sant Gervasi is dan ook een heel rustige en veilige uitvalsbasis van waaruit je je gemakkelijk kan verplaatsen. 
 
Tamarita-park

Te vermijden buurten in Barcelona 

We gaan verder met de buurten die je het best vermijdt als je op vakantie bent in Barcelona. Bijna alle gevaarlijke zones van Barcelona bevinden zich in de buitenwijken van de stad waar er minder mensen over straat lopen en waar er een lagere politieaanwezigheid is. Er worden echter steeds meer politiebureaus geopend in deze wijken.
 
Een onveilig gevoel en armoede gaan gewoonlijk hand in hand en in Barcelona is dat niet anders. De armste en dus ook onveiligste buurten van de stad zijn Ciutat Meridiana, Vallbona, Zona Franca en Torre Baró. Dat wil niet zeggen dat er je iets zal overkomen als je erheengaat, want het gaat hier om arbeiderswijken waar gezinnen wonen. Het Montjuic-park vermijd je ook het best 's avonds, aangezien het er redelijk donker is en er geen bewaking is noch camera's hangen.
 
In het naburige Hospitalet de Llobregat raden we je aan om de Sant Cosme-buurt te vermijden. Deze buurt staat bekend om de criminaliteit die er 's nachts plaatsvindt, maar het wordt er de laatste tijd steeds veiliger.

Romantiek in Barcelona

Barcelona trekt als kosmopolitische en gevarieerde stad duizenden koppels aan. Er is dan ook een uitgebreid aanbod aan plekken om naartoe te gaan als koppel. Er is niets romantischer dan een wandeling door de gotische wijk of El Born bij het vallen van de avond om de lokale geheimen en verborgen bars te ontdekken. Vanop de Tibidabo-heuvel kan je bovendien genieten van de mooiste zonsondergang van Barcelona. Ook de balkons van het Museo Nacional de Arte de Cataluña (Nationaal Museum van Catalaanse Kunst) zijn heel erg de moeite waard. Hier kan je genieten van een panoramisch uitzicht op de stad en een lekker wijntje drinken.

Ben je op zoek naar leuke plekjes voor koppels in Barcelona? Ga dan naar de haven waar je de weerspiegeling van de maan op het wateroppervlak kan zien of laat je verleiden door de relaxte sfeer van de pleintjes van Gracia. Vergeet ook het Monasterio de Pedralbes niet, een verborgen juweel in een van de beste wijken van Barcelona.

El Born raden we zeker ook aan voor koppels tijdens een romantisch uitje. De straten en pleintjes stralen er middeleeuwse schoonheid uit. Bovendien wordt in de restaurants heel vaak livemuziek gespeeld. De ligging van de wijk is de kers op de taart, want je bevindt je hier slechts op wandelafstand van het strand, het mooie Ciutadella-park en de Arc del Triomf.

Balkon richting het westen, Palacio Nacional de Arte de Catalunya

Tot zover onze gids over Barcelona. Zoals je hebt kunnen lezen, is het aanbod bijna eindeloos! Je keuze voor een verblijfplaats zal grotendeels afhangen van hoe je reist en wat je plannen zijn. Barcelona biedt voor elk wat wils, van een gezinsvakantie en eindeloze feestnachten tot de meest romantische plekken. Kom naar Barcelona en laat je verleiden door de stad!