Een dagje Altea: hoe je het best geniet

Wie bezoekt niet graag een pittoresk Mediterraan kustdorpje met witte huizen gebouwd op een heuvel? Maak kennis met Altea, ook in onze Top 6 Perfecte Daguitstapjes vanuit Torrevieja!

 

Aan de top van de heuvel prijkt heel fotogeniek een kerkje en de klim ernaartoe is wondermooi doorheen de nauwe straatjes. Er zijn vele bars en restaurantjes onderweg en bovenaan op de plaza, en natuurlijk is er ook een mirador om van het uitzicht te genieten. Want Altea grenst aan de zee en de prachtige stranden van Alicante!

 

Altea

 

Altea staat vooral bekend om de blauw en wit betegelde daken en de vele galeries en ateliers. Als daguitstap biedt het een leuke onderbreking tijdens een strandvakantie in Torrevieja. Op weg ernaartoe zie je eens een ander landschap, en in Altea wacht je een plezierig dagje kuieren doorheen kronkelende straatjes. Het uitzicht over de zee vanaf dit dorpje in de bergen is adembenemend. Heerlijk ontspannend is ook een kopje koffie of een fris drankje in een van de vele bars en restaurants aan het haventje!

Kunst aan de kust

Altea

 

Altea ligt slechts 15 km ten noorden van Benidorm, maar het is een heel ander soort vakantieoord. Hoewel het van de haven gescheiden wordt door de N-332, is het een oase van rust en stilte. Het heeft zowel een nieuw gedeelte als een mooi oud gedeelte.

Altea is een echt kunststadje. Hier bevindt zich niet alleen het hoofdkwartier van de Faculteit voor Schone Kunsten van de Universiteit van Elche, het biedt ook zelf kunst in alle mogelijke vormen. En dat geeft veel sfeer aan deze charmante plek! Of het nu muziek, literatuur, beeldhouwkunst of schilderkunst is, je kunt haast geen stap zetten in Altea’s oude gedeelte zonder op een kunstgalerie of een boekenwinkel te stuiten. Er hangen zelfs schilderijen van de balkons van de huizen en aan de kleine gezellige pleintjes!

 

Altea met schilderijen aan de balkonnetjes

 

Wat nog het meest in het oog springt bij een bezoek aan Altea, zijn de schitterend blauw en wit geglazuurde tegels die de koepel van de kerk Nuestra Señora del Consuelo bedekken.

Smalle straatjes omzoomd door goed onderhouden huizen slingeren alle kanten op. Ze eindigen vaak in fantastische uitkijkpunten, van waaruit het oog zo ver reikt over de Middellandse Zee als tot aan de rots van Calpe (hieronder op de foto te zien) of ze bieden een uitzicht met de bergtoppen van de Sierra de Bernia in de achtergrond.

 

Altea uitkijkpunt

De haven en het nieuwe gedeelte

Beneden lokt de baai van Altea met verschillende strandjes, en de halvemaanvormige haven biedt een thuis aan jachten in allerlei groottes en maten. Een fantastische plek om in een restaurantje de typische rijstgerechten van de streek te proeven! Zo ligt restaurant El Cranc (Partida L'Olla, 0 S/N, 03590 l'Olla, Alicante, tel: +34 965 84 34 39) vlak aan het water voor een super vakantiegevoel, en heeft het heerlijke vis en rijstschotels op het menu. 

 

Altea haven

 

Het nieuwere gedeelte van de stad, dat op een lager niveau dan het oude ligt, is bereikbaar via trapjes naar beneden en heeft veel winkels, van het soort dat je eigenlijk overal vindt. Wel bijzonder is het lokale chocoladesnoepgoed dat je er kunt vinden, van donkere chocolade gemaakt met olijfolie en gevuld met een tapenade van olijven, en nog een andere soort waarbij kristallen van grof zeezout voor een lekkere smaakcombinatie zorgen!

Wat te doen in Altea

kerk in Altea

 

Gezelllig slenteren en genieten van de mooie panorama’s, dat is Altea! Omhoog en omlaag gaat het doorheen de prachtige straatjes waar je plots kunt binnengluren in mooie patio's vol bloemen. Bezoek ook zeker de kerk, want het interieur is indrukwekkend met het barokke altaar, en ook de glazen koepel is erg mooi om te zien.

Als je op zoek bent naar geschenkjes of decoratie voor thuis, dan kun je kiezen uit handgemaakte kaarsen, beeldjes in allerlei maten, schilderijen, met de hand geschilderde paraplu’s, tassen en sjaaltjes,.. Noem maar op! 

 

met de hand geschilderde paraplu in Altea

 

Vermoeide voetjes van al dat gezellige kuieren? Kom weer bij met een kopje koffie, drankje of mediterrane maaltijd, heerlijk in de schaduw van de bomen rondom de cafés in de oude stad of beneden aan de haven. Perfect om te genieten tijdens een vakantieuitje als dit, toch?

Hoe kom je er?

Altea

 

Voor een uitstapje naar Altea vanuit Torrevieja zijn er 2 reismogelijkheden.

- Reis je met de auto, rijd dan langs de AP-7 of de N-332 naar Benidorm en van daaruit in noordelijke richting terwijl je de borden naar Altea volgt en zo geleidelijk steeds verder omhoog rijdt. 

- Een andere optie is om een Costa Azul bus vanuit Torrevieja naar Alicante te nemen of eerst naar Alicante te rijden. Van daaruit neem je de lokale trein, ook wel Tram genoemd en gemarkeerd met een T in een rode cirkel (zie hieronder op de foto). Ga naar RENFE en dan rechts in de Avenida de la Estacion tot bij de Plaza de los Luceros, die ook de halte voor T is. Neem de L1 naar Benidorm en stap over naar de L9 die richting Denia rijdt.

 

Benidorm naar Denia trein

 

Deze treinrit langs de kust is een aanrader. Zo zul je het El Campello strand zien en het Terra Mitica attractiepark in de buurt van Benidorm. 

Stap niet uit aan de halte 'Altea', want die ligt in het nieuwe gedeelte van de stad en vereist een behoorlijke wandeling naar het stadhuis om het oude gedeelte te bereiken. Je kunt het best uitstappen bij de volgende halte, 'Garganes': daar ben je vlakbij al het moois in Altea!

 

Altea

 

De aansluitingen naar Benidorm zijn gewoonlijk goed en snel. De hele reis neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. Het retourtje kost 6,50€ pp en je zult een uurrooster krijgen in Luceros om zo de terugreis te plannen.

Als je kiest voor de bus-trein combinatie, denk er dan wel aan dat de laatste bus van Alicante stad naar Torrevieja vertrekt om 20.00u; dat is behoorlijk vroeg! Mis je die, dan kun je enkel nog een taxi nemen en die kost ongeveer 45€, terwijl de prijs voor de bus amper 4,50€ bedraagt. Als je echter vroeg genoeg vertrekt vanuit Torrevieja, heb je ruim de tijd voor een ontspannen dagje in Altea, zonder parkeerzorgen of het risico te verdwalen langs de vele rotondes.

Veel plezier in elk geval!