Gids over de stranden van Benidorm

Benidorm is een van de beroemdste en populairste vakantieresorts aan de Costa Blanca. De stad beschikt over comfortabele stranden met helder water en uitstekende voorzieningen. Daarnaast hangt er zowel overdag als 's avonds een uitstekende, uitgelaten sfeer.

Video - stranden van Benidorm

Wat ooit een klein vissersdorpje was, is in sneltempo uitgegroeid tot de perfecte vakantiebestemming. Benidorm beschikt over alle troeven om van je vakantie een onvergetelijke ervaring te maken. Denk maar aan het klimaat van meer dan 3000 uur zon per jaar, goed voor een gemiddelde jaartemperatuur van bijna 19°C. Of de lange zandstranden en de vele plekken om lekker te eten en te drinken.

Zoals je ziet heeft Benidorm vakantiegangers heel wat te bieden, maar de onbetwiste ster is toch de fantastische lokale kustlijn. Als je op zoek bent naar dat unieke gevoel van een Mediterraanse kuststad dan hoef je niet verder te zoeken. Boek een appartement in Benidorm, vergeet je zwemkledij en zonnebrandolie niet en ontdek zelf waarom deze kuststad een van de populairste Spaanse vakantiebestemmingen is.

Playa de Poniente

Benidorm, Playa de Poniente

Playa de Poniente is het grootste strand van Benidorm met een lengte van 3000 meter en een breedte van (op sommige stukken) wel meer dan 100 meter! Deze zandstrook ligt ten zuiden van het centrum en werd voor haar hoge kwaliteit bekroond met een Blauwe Vlag. Het is er gewoonlijk minder druk dan op Playa de Levante, dat andere grote strand van Benidorm dat de voorkeur wegdraagt van heel wat lokale inwoners.

Playa de Poniente beschikt over uitstekende voorzieningen. Zo kan je er bijna het hele jaar door parasols en ligbedden huren en is het strand volledig toegankelijk voor personen met een functiebeperking. Daarnaast zijn er gratis douches en toiletten beschikbaar, kunnen kinderen zich uitleven op speeltuinen en is er een strandwacht die een oogje in het zeil houdt. Wie graag een boek leest op vakantie kan zelfs terecht in een bibliotheek op het strand! Bij aankomst kan je je auto kwijt in de verschillende gratis parkeergarages achter de promenade naast het strand.

Benidorm, Playa de Poniente - parasailen

Ook sportliefhebbers zijn in Benidorm aan het juiste adres. Playa de Poniente ligt aan de jachthaven van Benidorm waar de Club Náutico gevestigd is, net als het PADI sub-centrum. In de haven kan je ook een ferry nemen om het Isla de Benidorm te bezoeken (een klein eiland vlakbij de stad waar duikfanaten zich kunnen uitleven). Ook als je een kajak wil huren of zelfs een jetski, een motorboot of een zeilboot kan je in de haven terecht. Je kan er zelfs parasailen! Er zijn dus sportmogelijkheden genoeg!

Op dit mooie strand zal je geen chiringuitos of strandbars aantreffen. Die vind je wel enkele meters verderop aan de boulevard. Hier kan je kiezen uit een ruim aanbod aan restaurants waaronder Spaanse en internationale restaurants, pizzeria's en pubs. De prijzen zijn uiteenlopend maar over het algemeen kan je lekker eten voor een meer dan schappelijke prijs. Voor een menu del día bijvoorbeeld  (een dagmenu met twee gerechten en een dessert) zal je ongeveer €12 betalen.

Cala Mal Pas

Benidorm, Cala Mal Pas

Vlak beneden het historische centrum, tussen de haven en de rots met het uitkijkpunt Balcón del Mediterraneo en Plaza Santa Ana, vind je Cala Mas Pas. Ondanks haar centrale ligging, ademt dit rustige en afgelegen strand een heel andere sfeer uit dan de andere centrale stranden van Benidorm.

Het water is er helder, ondiep en meestal rustig dankzij de vorm van de rotsachtige baai die een mooi decor vormt om te snorkelen.

Benidorm, Cala Mal Pas

Cala Mal Pas mag pronken met een Blauwe Vlag en is 120 meter lang en 20 meter breed. Je vindt er douches, ligbedden en een strandwacht. Bars en restaurants zijn er niet, maar het centrum en de haven bevinden zich op wandelafstand en daar heb je dan weer keuze te over.

Playa de Levante

Zicht op Playa de Levante vanaf het Balcón del Mediterraneo

Het populairste strand in Benidorm is waarschijnlijk Playa de Levante, een van de beste stranden aan de Costa Blanca. Dit lange, gouden zandstrand wordt het hele jaar door door duizenden toeristen bezocht om een leuke dag aan zee door te brengen. 

Playa de Levante ligt ten noorden van het centrum en is gemakkelijk bereikbaar. 's Ochtends vroeg loopt het strand al goed vol, maar maak je geen zorgen als je de dag ervoor de bloemetjes buiten hebt gezet. Playa de Levante is immers 2000 meter lang en is gemiddeld wel 50 meter breed. Een plaatsje vinden zal dus geen probleem zijn, zelfs als je laat naar het strand gaat. De perfecte plaats dus voor wie graag uitslaapt en vervolgens aan zijn kleurtje wil werken. Je kan er bovendien tot 's avonds laat vertoeven en genieten van de zonnestralen tot de zon ondergaat.

Playa de Levante met het Isla de Benidorm op de achtergrond

Het zeewater is helder en ondiep wat het strand perfect maakt voor gezinnen met kinderen. Alle voorzieningen zijn hier aanwezig voor een geslaagde dag op het strand: douches, ligbedden die je kan huren, toegang voor personen met een functiebeperking, een strandwacht, speeltuinen (ook in het water liggen drijvende platformen en glijbanen), materiaal voor watersporten (jetskiën, windsurfen, waterskiën, wakeboarden, waterfietsen ...).

Net zoals op de andere stranden in Benidorm zijn ook op Playa de Levante geen chiringuitos te vinden. Maak je echter geen zorgen als je honger hebt of een drankje wil doen op een terrasje met zeezicht. Je hoeft gewoon de boulevard over te steken om talloze bars, restaurants, winkels en supermarkten te vinden. Ook het nachtleven speelt zich hier af dus je kan gewoon op het strand blijven tot 's avonds laat zonder dat je je zal vervelen.

Cala Almadrava

Benidorm, Cala Almadrava

Verrassend genoeg vind je in Benidorm niet enkel lange zandstranden vol leven, maar ook afgelegen en rustige baaitjes. Laat Playa de Levante even voor wat het is en ga naar de top van Punta de Llisera (een klip die je een adembenemd uitzicht biedt op de stad en de zee). Zo kom je aan een rustiger gedeelte van de kust aan de voet van het Sierra Gelada-natuurpark.

Hier tref je Cala Almadrava aan, een kleine baai die slechts enkele tientallen meters verwijderd is van straten en gebouwen maar die toch een wild en ruig gevoel uitstraalt. Om het strand te bereiken moet je een smal betonnen weggetje naar beneden volgen. De toegang tot dit paadje is wat verborgen dus je zal er misschien even naar moeten zoeken. Je kiest er bovendien het best voor om Cala Almadrava te voet of met de bus te bereiken omdat parkeren in de omgeving van het strand nogal moeilijk is.

In deze zanderige en rotsachtige baai zijn zowel strandgangers met of zonder kledij welkom. Het strand is zo'n 100 meter lang en 10 tot 15 meter breed. Veel voorzieningen zijn er niet maar tijdens de zomermaanden is er toch een strandwacht aanwezig. Vergeet dus zeker niet om alles mee te brengen wat je nodig hebt om er een leuke dag op het strand van te maken. Vergeet daarbij zeker je snorkelmateriaal niet mee te nemen. Het water is hier immers zo helder als maar zijn kan en de zeebodem krioelt van het leven en de fascinerende rotsformaties.

Cala Tio Ximo

Benidorm, Cala Tio Ximo

Enkele honderden meters verder in noordoostelijke richting tref je Cala Tio Ximo aan, een baai die heel wat weg heeft van Cala Almadrava. Dit kleine en ongerepte strand ligt aan de voet van een rotsachtige heuvel in het Sierra Gelada-natuurpark.

Om er te komen, moet je met de auto dezelfde smalle en bochtige weg als naar Cala Almadrava afleggen. Er is een kleine parkeerplaats boven de baai naast een spectaculair uitzichtpunt. Als je houdt van wandelen of fietsen, laat je het best je auto thuis. De natuurlijke omgeving van het natuurpark leent zich bovendien perfect tot een dagje in de natuur.

Cala Tio Ximo is 60 meter lang en bestaat uit een mix van rotsen en fijn gouden zand. Er zijn beperkte voorzieningen maar tijdens de zomermaanden is er wel een strandwacht aanwezig. Deze baai is perfect als je op zoek bent naar een ontspannen, rustige sfeer. Cala Tio Ximo is moeilijk bereikbaar waardoor je er zeker van kan zijn dat het er rustig zal zijn. De perfecte plaats dus om je batterijen op te laden!

Kaart - Stranden van Benidorm