De 'Funicular de Artxanda': kabelbaan en uitkijkpunt, Bilbao

De Funicular in Bilbao is een fijne attractie die je ook in het naburige San Sebastián terugvindt. Het is een klassieke kabelbaan die je naar een uitkijkpunt over de stad brengt, op de berg Artxanda. Een ontspannende activiteit voor het hele gezin en met een leuke kennismaking met de stad Bilbao!

Wat valt er te zien?

Zicht op Bilbao vanaf het uitkijkpunt, Funicular
 
Vanaf het uitkijkplatform op zowat 250 meter hoogte zie je de indrukwekkende en ooit zo industriële stad met haar rivier van bovenaf liggen, tussen de groene bergen. Een fantastisch zicht! En wist je dat Bilbao de vierde grootste stad van Spanje is, na Madrid, Barcelona en Valencia?
 
Vanaf het uitkijkplatform kun je verschillende punten als het Guggenheim museum en de luchthaven duidelijk onderscheiden. Ook de riviermonding en de zee zijn leuk om te zien van bovenaf, en moderne avant-garde gebouwen als de Iberdrola toren.
 
Bovenop de bergtop vind je naast het platform ook een park, een restaurant, een hotel en een sportcomplex.

Hoe kom je er?

Bilbao, Guggenheim museum
 
Het Guggenheim museum bevindt zich op wandelafstand van de Funicular, heerlijk langs de Nervión rivier en de beroemde Zubizuri brug.  Bij mooi weer tijdens het weekend zul je er van bovenaf ook een hele stoet wandelaars spotten.
  
Vanaf de Zubizuri brug is het nog een klein stukje verder rechtdoor de wijk in naar de Funicular (Funikularreko Plaza, s/n). Samen vormen het museum en de Funicular uitstekende startpunten voor een leuk dagje of weekendje Bilbao! 
 
Je kunt ook naar de Funicular met de metro: vanaf halte Abando of Moyua is het nog ongeveer een kilometer wandelen.

Korte geschiedenis van de Funicular in Bilbao

Funicular Artxanda

 
De geschiedenis van de Funicular in Bilbao is gelijkaardig met die naar de Igueldo bergtop in San Sebastián (1912)In de late negentiende en vroege twintigste eeuw of Belle Epoque bezochten veel inwoners uit Bilbao de Artxanda berg ter ontspanning en plezier. Zo ontstond er een casino en verschillende drank-en eethuizen of 'txakolis' (genaamd naar de jonge en frisse lokale wijn txakoli) waar mensen zich met familie of vrienden kwamen ontspannen.
 
Daarom was het ook nuttig om via een tandradbaan als deze het centrum van de stad te verbinden met Monte Artxanda, een project dat als idee ontstond tussen 1901 en 1912 maar tot 1915 niet van de grond kwam door gebrek aan financiering. De instructies ervoor werden gebaseerd op de Funicular in San Sebastián, waaronder de opmerkelijke maximumsnelheid van 8km per uur!
 
Funicular Bilbao
 
In de ondertussen 100-jarige geschiedenis van de Funicular (1915-2015) zijn er enkele moeilijke periodes geweest waarbij de kabelbaan noodgedwongen gesloten werd. Ze raakte het eerst beschadigd door bombardementen tijdens de Spaanse burgeroorlog. Een ongeluk in 1978, waarbij een wagon naar beneden viel, onderbrak vervolgens de dienst tot de Funicular volledig gerenoveerd was in 1983. Net datzelfde jaar werd Bilbao getroffen door vreselijke overstromingen, die ook weer de kabelbaan troffen.

Een hapje eten met zicht op Bilbao

Zicht op Bilbao vanaf Artxanda mountain

 
Gelukkig zijn die problemen vandaag achter de rug en kunnen zowel lokale inwoners als toeristen dankzij de kabelbaan op een leuke manier van de panoramische uitzichten genieten! De Bilbaínos of inwoners van Bilbao zelf komen er tijdens het weekend bijvoorbeeld graag picknicken op een bankje. 
 
Voor wie liever de Baskische gastronomie ontdekt, hebben we nog een supertip. Eenmaal boven leidt een wandeling vanaf de Funicular naar een van de meest gereputeerde restaurants in Bilbao, bekend voor zijn uitstekende geroosterde vlees: 'Txakoli Simon' (Camino de San Roque 89, 39 euro voor het vleesmenu). Daartoe krijg je zelfs steenkool-barbecuestelletjes op tafel gepresenteerd! 

Openingsuren en prijzen

Funicular Bilbao

 
De Kabelbaan van Artxanda functioneert net als een gewone stadslift elke werkdag van 7.15 uur tot 22.00 uur.
Op feestdagen is dat vanaf 8.15 uur tot 22.00 uur, en in de zomermaanden (juni, juli, augustus en september) zelfs tot 23.00 uur.
 
Om de 15 minuten is er een kabeltraject, en het kan zelfs frequenter wanneer het erg druk is, om zo sneller komaf te maken met eventuele wachtrijen. Er kunnen tot 70 personen in de elektrische kabeltram. De rit zelf duurt 3 minuten en de afstand bedraagt 770 meter, met een maximaal stijgingspercentage van 45%.
 
Funicular station, Bilbao
 
Je ticket kun je gewoon aan het vertrekstation (Funikularreko Plaza, s/n) kopen. De prijs voor een standaard ticket heen en terug bedraagt 0,95€. Met de Bilbao Bizkaia kaart is de kabelbaan gratis. Honden mogen trouwens mee op de Funicular, op voorwaarde dat ze aan de lijn blijven. Roken binnenin is strikt verboden.
 
Nog een tip, probeer vooral naar boven te gaan bij helder weer als dat enigszins mogelijk is. Baskenland staat bekend om het wisselvallige weer, dus een bewolkte lucht kan even snel weer opklaren, of omgekeerd! 
 
Tijd om nog andere bestemmingen in Baskenland te bezoeken? Bekijk hier ons artikel over het prachtige Hondarribia!